Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

CZeść Agus :hug:

Wpadłam na sekundke i dla mnie fronty w półpołysku lepsze, bo mają to frezowanie , gdyby były proste to połysk a tak półmacik/półpołysk dla mnie dużo lepszy ;)

Stół będzie piękny!!!

Obudowa sufitu przy kominku jest ok, ale może lepiej by było gdyby ta "opaska" dochodziła do boków zabudwoy komina i go omijała ???

Chyba ja bym tak zrobiła, potraktowała kominek jako oddzielną część i go nie obudowywała tą opaską.... no ale to ja ;)

Tak też jest ok wiec.... to Tobie ma się podobać :)

Dzięi kochana za spotkanko u Ali, uciekam spać, mam nadzije,ze jutro wpadnę na ciut dłużej na fm ;)

Buziaki :***

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam cynk Madzie widziano na lotnisku jak odlatywała w siną dal :)

Rany, aż strach się gdziekolwiek ruszyć- wszyscy wszystko wiedzą:rotfl:Wywiad działa:rotfl:

Aguś zacznę od tego co mi się kompletnie nie poodba- zabudowa kominka:( Ja bym potraktowała go zupełnie samodzielnie, bo to co jest wyszło ciut dziwacznie:hug:Rura w łazience rzeczywiście straszna:sick:http://my-ksztalciuchy.pl/images/smiles/zmartwienie.gif Zabudowa do podciągu będzie chyba najlepszym rozwiązaniem. Za to wnęka na karnisze super:cool:

A teraz fronciki- wiem, że bardzo chcesz je w połysku i nawet kiedyś jak robiłaś głosowanie to byłam przeciw, ale teraz myślę, ze to może całkiem dobrze wyglądać:yes: Nie daj się stereotypowi, ze jak połysk, to front musi być gładki. Tak wcale być nie musi. :no:

U Ciebie będzie sporo fantastycznych zestawień klasyki z nowoczesnością i myślę, ze te fronty bardzo wpiszą się w styl domku:D Noga stołowa BOSKA- super kształt i frezik, ale rzeczywiście kolor wyszedł dość jasny i ciepły. Też bym go stanowczo przyciemniła:yes: Niech się schowa AD:lol2:

Ojjj zaczyna się u Ciebie dziaćhttp://my-ksztalciuchy.pl/images/smiles/oni.gif Czekam na więcej:lol:

Buziole zostawiam na pożegnaniehttp://my-ksztalciuchy.pl/images/smiles/532.gif

No tak przyszłam w ślad za Agawi ... w końcu muszę sprawdzać czy Pani Prezes jakiś głupot nie wypisuje ... prawda??? :lol2::lol2: ( ups ... chyba mi się za to bura dostanie :lol2: )

I tak ... rura w łazience ... no mistrzostwo świata :lol2: ... jak najbardziej jestem za zabudową do podciągu ;)

Ten kawałek stołu ... bosko wygląda :rolleyes: A co do szafek czy w połysku czy nie ... to za bardzo nie umiem Ci podpowiedzieć ... ja nie lubię takich mebli ... ale inspiracje wyglądają pięknie ... więc może rzeczywiście w połysku będzie fajnie wyglądać ;)

Zabudowa kominka mi się nie podoba ... ja bym tą opaską na niego nie wjeżdżała :no::no:

Kolorowych snów :hug:

Edytowane przez mmajeczkaa

Mam cynk Madzie widziano na lotnisku jak odlatywała w siną dal :)

Rany, aż strach się gdziekolwiek ruszyć- wszyscy wszystko wiedzą:rotfl:Wywiad działa:rotfl:

No wiecie co:jawdrop: Kto, gdzie, co????:lol2: Mów Aluś - kto mnie widział?:lol:

Ale to prawda - nadaję już ze Szczecina;)

Aguś, w pierszych słowach - STÓŁ ZAPOWIADA SIĘ FENOMENALNIE. Prawdziwie mnie zachwycił:yes:

Jeśli chodzi o zabudowę rury... no powiem szczerze, że mi ona nie wyglada na jakąś byczą... trochę nie rozumiem problemu:oops: Dlaczego nie zrobisz po prostu takiej zabudowy w okół ścian, jak w salonie???:???:

A swoją dorgą - zabudowa w salonie i wnęki nazasłony - super! Ale z kominkiem chyba też bym sobie odpuściła... tak jak mówią dziewczyny -lepiej go nie "otaczać" tym nawisem...

Fronty... no cóż... rzadko daję taką radę, ale w tym wypadku jest jedyną słuszną - ZRÓB JAK CZUJESZ! Żadne podpowiezi Ci nie potrzebne... widać, że masz chrapkę na ten połysk - to rób. Choćby cały świat był przeciwko;)

Hej admete :)

Ja tak w skrócie :

noga od stołu - bardzo ładna :) też ją widzę ciut przyciemnioną i w chłodniejszym odcieniu.

rura - rzeczywiście kłopotliwa, ale nic mądrego nie doradzę.

kominek - :no: wolałabym doprowadzić opaskę tylko do boków kominka i nie obudowywać go.

fronty - odcień po lewej rzeczywiście bardziej pasuje. Jeśli chodzi o połysk/półmat to gdyby to była moja kuchnia to ani przez chwilkę nie brałabym pod uwagę połysku. Ale to Twoja kuchnia i widzę, że Ciebie do tego połysku ciągnie :) czy będzie dobrze... hmm? Przyglądając się inspiracjom zauważyłam, że połysk wygląda dobrze w sztucznym świetle lub gdy fronty wyszły mocno rozjaśnione na zdjęciach. Te zdjęcia są tak robione, żeby nic nie odbijało się w frontach. Obawiam się, że w rzeczywistości fronty w połysku wyglądały by jak na tej ścianie z piekarnikiem na ostatnim zdjęciu.. Jeśli będziesz miała długi ciąg zabudowanych szafek i w każdej będzie odbite okno (+ewentualnie lampa, tv..) to może być za dużo..

Cofnęłam się do wizualek kuchni i widzę, że fronty zabudowane masz niemal w całości na dole. To na pewno duży plus dla opcji połysku, gdyż dla mnie najbrzydziej w połysku wyglądają właśnie górne zabudowane szafki (za bardzo odbijają światło).

Doradzamy, doradzamy, ale coś czuję, że serce już skradzione i że będzie połysk :)

Przyglądając się inspiracjom zauważyłam, że połysk wygląda dobrze w sztucznym świetle lub gdy fronty wyszły mocno rozjaśnione na zdjęciach. Te zdjęcia są tak robione, żeby nic nie odbijało się w frontach. Obawiam się, że w rzeczywistości fronty w połysku wyglądały by jak na tej ścianie z piekarnikiem na ostatnim zdjęciu.. Jeśli będziesz miała długi ciąg zabudowanych szafek i w każdej będzie odbite okno (+ewentualnie lampa, tv..) to może być za dużo..

Hiper-trafnie to ujęłaś... miałam pisać to samo, ale ugryzłam się w język:p Zdjecia są tak zrobione, że "połysk" widać jedynie w jednym miejscu - w miejscu odbicia lampy flesza... na pozostałej części zabudowy oko nawet nie jest w stanie dostrzec, że to połysk... Niestety w realu nie wygląda to tak wesoło:no: - ostatnie zdjęcie najbardziej wiernie odzwierciedla efekt kuchni w połysku... ja gdzieś w swoich zasobach miałam fotkę takiej kuchni, i te odbicia wygladały dramatycznie:sick: Ale nie bedę już szukać i straszyć po nocach:lol2:

Z resztą w ogóle Aga nie chcę Cię straszyć i zniechęcać... przecież widziałaś iejedną kuchnie w połysku i wiesz doskonale jaki efekt to daje... chodzi tylko o to czy Ci się to podoba czy nie:hug:

Moim argumentem za połyskiem jest właśnie dużó przeszkleń - bo nie zrobię sobie ogromnej tafli połysku.

Po prawej będą tylko 3 słupki, a p[otem już szkło i szprosy .

Po lewej same szafki dolne plus wielki piekarnik - jakby nie było przykuwający wzrok :p

Na wprost wiszące przeszklone szafki - także powierzchnią odbijającą światło będzie tylko - lodówka zamrażarka i słupek po prawej

http://i3.fmix.pl/fmi2549/9c38f95300146b174f26eca5

http://i3.fmix.pl/fmi650/cd74421000097b7e4f26ecf2

Kolejnym moim argumentem jeśli chodzi o dużą ilość przeszkleń - a ja k to się ma do nowoczesnym kuchni gdzie połysk jest wszędzie??? i dlaczego to niby ma mniej razić niż w mojej kuchni ?.

Najwięcej piszecie właśnie o tej duuuuuuuuuuuuuuej powierzchni z połyskiem.

Bo jeśłi chodzi o sam front z frezem z połyskiem - to to jest to co mnie się w tym wszystkim najbardziej podoba - i nie jest to wiocha - już słyszałam takie na to określenie - ale elegancja i klasa ;).

To że u nas w Polsce tego nie ma to świadczy tylko o nas i naszym zacofaniu - dlaczego kuchnie włoskie i niemieckie z frezowanymi frontami są w połysku???

Widzę że niektóre z Was zmieniają zdanie :wiggle:, przekonują się troszku do połysku - cieszę się :).

Ale pamiętajcie piszcie zawsze prawdę, całą prawdę bo mnie to bardzo pomaga w podjęciu ostatecznej decyzji :yes:

I nie walczę kochane z Wam, bo wiem co mi się podoba - teraz walczę tylko i wyłącznie z moim mężem.

Możecie mi pomóc dając cynk gdzie w Polsce zobaczę taką kuchnię - bo muszę go tam zawlec i go przekonać. Jak nie to on będzie kochał moją kuchnię - a ja w niej nie będę chciała przebywać :sick:,

Pierwszy nasz duuuuuuuuuuuuuży zgrzyt :sick:.

Miało to być moje miejsce w domu - a wychodzi na to że nie będzie ;) - będę siedzieć w warzywniku w ogrodzie :p a J niech gotuje między swoimi ulubionymi frontami :p.

To się wygadałam - potem pewnie mi przejdzie ;).

Ja nerwus jestem a pocałym dniu dumania pewnie mi przejdzie i może spojrzę łaskawie :lol2: na problem ze strony mojego J.

Ale póki co jest rano i :mad: mam wściekawkę (chyba potęguje to totalne niewyspanie :bash:)

Napisze jeszcze o obudowie kominka - wszystkie macie rację - wiedziałam jak tylko na to wczoraj spojrzałam że jest nie hallo :bash: - muszę jechać i kazać rozebrać, ale to nie takie proste bo zostaje jeszcze problem światła.

Nic na miejscu o tym pomyśłę ;).

Aguś, sama jestem zaskoczona, że to piszę, ale nawet mi się ten połysk podoba :yes:

Kuchnie z inspiracji też, oprócz ostatniej. Patrząc na nie wszystkie mam wrażenie, że połysk lepiej wygląda kiedy jest dużo przeszkleń, a u Ciebie chyba będzie ich sporo (jeśli dobrze zapamiętałam).

To jesteśmy już w 5 :wiggle:

Ta ostatnia jakaś dziwna taka wiem :yes: - ale na niej widać najbardziej połysk - i mimo wszystko mnie to nie przeszkadza - a wręcz się podoba ;)

Ja nie jestem przekonana, że ta kuchnia jest w połysku? Agus jeszcze powiedz jaka jest powierzchnia Twojej kuchni, ta na zdjęciu wydaje sie bardzo duża i jezeli to nawet jest połyk (?) to bardzo delikatny :) A zwrociłas uwage na szafkę wiszaca w łazience u Mi jezeli taki połysk to dramat, ale jezeli taki jak pod umywalka to względnie :)

Alu 18 m2, a na połysk u Ciebie nie zwróciłam uwagi :(

Byłam ogólnie w szoku i pod wrażeniem całego spotkania :lol: więc trzeba mi wybaczyć :p

Kinga dzięki :hug:

Kakusku - w dzień do kuchni wpada bardzo mało światła - więc połysk będzie widać tylko przy włączonym świetle.

Więc moje fronty nie będą świecić cały Boży dzień :p

Karolinko cieszę się że wpadłaś :hug:

Dzięki za opinie :yes:

Zaraz sprawdzę u Ciebie jak tam wyjazd się udał :wiggle:

Agusia dzięki za całokształt wypowiedzi :hug:

Jak już Ciebie pomału przekonuję do połysku u mnie.... :lol2: ............to znaczy że nie jest ze mną jednak tak źle :lol:

cd odpowiedzi nastąpi :p idę spróbowac sie zdrzemnąc po tej nocy :bash:

Maju dzięki kochana za opinie.

Z tym snem to u mnie ciężko ;). Nawet teraz usnęłam chyba na 15 minut, resztę przeleżałam - bo głowa i myśli ,fronty, obudowy, zabudowy cały czas nie dają spokoju :bash:

skibusia dzięki :hug:

Jeśli chodzi o zabudowę rury... no powiem szczerze, że mi ona nie wyglada na jakąś byczą... trochę nie rozumiem problemu Dlaczego nie zrobisz po prostu takiej zabudowy w okół ścian, jak w salonie???

Magda jest bycza bo trzeba zabudowę zrobić na 35 cm w dół :sick:. Pomieszczenie mi się obniża :bash:. Początkowo duża łazienka kurczy ::9

Ale masz rację z puszczeniem jej dookoła :yes:

Ale z kominkiem chyba też bym sobie odpuściła... tak jak mówią dziewczyny -lepiej go nie "otaczać" tym nawisem...

wiem ja zobaczyłam na żywe oczy :bash:

U mnie tak łatwo nie pójdzie jak u Ciebie skucie płytek w kuchni :cry:. Mój J jest :mad: i nie widzi problemu :(

Obawiam się, że w rzeczywistości fronty w połysku wyglądały by jak na tej ścianie z piekarnikiem na ostatnim zdjęciu..

Ruby i mnie się to najbrdziej z tego ujęcia podoba :lol2:

Jeśli będziesz miała długi ciąg zabudowanych szafek i w każdej będzie odbite okno (+ewentualnie lampa, tv..) to może być za dużo..

I o tym napisałam wyżej w moim porannym poście . U mnie będę miała tylko 3 słupki (lodówka, zamrażarka, i słupek z zabudowaną mikrofalówką) które będą odbijac światło ;) - także tym się nie martwimy :no: :)

Doradzamy, doradzamy, ale coś czuję, że serce już skradzione i że będzie połysk

Serce chce http://emoty.blox.pl/resource/wub.gif, mąż nie :(

miałam pisać to samo, ale ugryzłam się w język

Madzia prosze tego nie robić http://emoty.blox.pl/resource/paluszkiem.gif a pisać wszystko co Ci się nasunie po przeczytaniu i obejrzeniu moich budowlano - wnętrzarskich referatów :lol:

Niestety w realu nie wygląda to tak wesoło - ostatnie zdjęcie najbardziej wiernie odzwierciedla efekt kuchni w połysku...

Ostatnia kuchnia tez mi się nie podoba - ale nie dlatego że się błyszczy :no:.

Ale dlatego że kolor frontów jest za żółty :sick:, drewniany front, nie pasuje - bo jak pisałam, połysk mi pasuje do eleganckiej kuchni, a drewno do sielskiej, angielskiej ...I jeszcze kolor ścian na tym zdjęciu potęguje efekt kurczaka :p

ja gdzieś w swoich zasobach miałam fotkę takiej kuchni, i te odbicia wygladały dramatycznie

Magda jak wiesz gdzie masz to zdjęcie to poszukaj proszę :)

Ja mam jeszcze czas na decyzje :)

Aga, chyba nie nadrobię :p

Aniu Ty się zajmij teraz pracą :yes: póki masz wenę to korzystaj :)

Aaa, jeśli tak bardzo chcesz połysk, to go sobie zrób. Kochana, Twoja kuchnia i Tobie ma się podobać :hug:

Kurcze żeby to było takie proste :(

--------------------------------------

A my mamy dziś w przedszkolu pierwsze przedstawienie z okazji Dnia Mamy i Taty.

Ciekawe czy uda mi się nie poryczeć jak bóbr i prosto nagrać całe wydarzenie :lol2:

Miłe Panie życzę udanego dnia :hug:

No wiecie co Kto, gdzie, co???? Mów Aluś - kto mnie widział? Ale to prawda - nadaję już ze Szczecina

Mąz Ci mówił dzien dobry, ale go nie zauważyłaś :( Może i lepiej :lol2:

Fronty... no cóż... rzadko daję taką radę, ale w tym wypadku jest jedyną słuszną - ZRÓB JAK CZUJESZ! Żadne podpowiezi Ci nie potrzebne... widać, że masz chrapkę na ten połysk - to rób. Choćby cały świat był przeciwko

Liczyłam na Ciebie Magduś i zupełnie sie zawiodłam, u MarJelki z limonkową huśtawka byłas bardziej brutalna, ale przyznaje Ci rację, teraz tez to widzę :) Nawe nie pytałam jaką zamówiła ?????

I sory, że to powiem elegancka kuchnia kojarzy mi sie tylko i wyłacznie z polyskiem na prostych frontach ??????

Czy przed laty kiedy to klasyczne kuchnie budowano, był w ogóle połysk?

Przejrzałam wiele kuchni włoskich mam katalog z klasycznymi kuchniami angielskimi nigdzie w nich nie ma pełnego połysku, jeżeli juz to jest to półpołysk , a właściwie półmat, tego za bardzo nie rozrożniam :(

Aga, ale jak Ty jesteś przekonana do tego połysku to rób, w koncu ty tam bedziesz mieszkała nie my, chociaz ja z mężem zawsze mniej czy więcej bylismy zgodni do tego co robilismy :)

Pytanie jest jedno czy chcemy zeby ta kuchnia podobała sie tylko nam, czy też chcemy, aby inni byli nią zachwyceni.??????????

No i ja jednak ze zdaniem męża zawsze sie liczę, nigdy nic nie zrobiłam czegoś wbrew jemu, zawsze szukalismy kompromisu i chociazby z tego powodu nie ma u nas granitów i marmurów :(

Edytowane przez emiranda

To i moje trzy grosze :)

Kuchnię osobiście brałabym w półmacie, ale bez filozofii. Po prostu dlatego, że z połyskiem i frezem w jednym mi się nie podoba. I tyle.

Za to jeśli chodzi o Twój wybór, to stoję w kolejce tych, którzy popierają kuchnię błyszczącą, ponieważ widzę, że jesteś absolutnie przekonana co do słuszności decyzji, a w głowie masz całokształt. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli się coś wewnętrznie czuje, to należy się ku temu kierować. I nie słuchać co się komu podoba albo nie, bo ile ludzi, tyle upodobań :) To Ty potem codziennie będziesz sobie pluła w brodę i mówiła "a mogłam wziąć tę błyszczącą" ;)

Kominek i ja zdecydowanie "zostawiłabym w spokoju".

Mąz Ci mówił dzien dobry, ale go nie zauważyłaś :( Może i lepiej :lol2:

ojejku:( nparwadę???:( Nawet nie pamiętam takiego zdarzenia, żeby ktoś mi się kłaniał... także raczej go niestety nie zauważyłam, a nie nie poznałam;) Przeproś Męża ode mnie i koniecznie pozdrów:hug:

Liczyłam na Ciebie Magduś i zupełnie sie zawiodłam, u MarJelki z limonkową huśtawka byłas bardziej brutalna, ale przyznaje Ci rację, teraz tez to widzę :) Nawe nie pytałam jaką zamówiła ?????

I sory, że to powiem elegancka kuchnia kojarzy mi sie tylko i wyłacznie z polyskiem na prostych frontach ??????

Aluś, no przykro mi, że Cię zawiodłam:hug::lol2: Ale widzę, jak Aga jest bardzo ZA tymi frontami - wtedy nie ma co takiej truć:rotfl: I tak zrobi jak uważa:lol2:

Z MarJelką była inna sytuacja... widać było, że wpadł jej do głowy jakiś pomysł, jakaś wizja - i popłynęła:rotfl: Trochę tak bez analizy... trzeba było jej to uświadomić;)

Czy przed laty kiedy to klasyczne kuchnie budowano, był w ogóle połysk?

Alu ale ja nie chcę tradycyjnej kuchni angielskiej.

Nie chcę kuchni sprzed lat :no:

Chcę kuchnie z klasycznymi frontami w nowoczesnym wydaniu - i tak ona mi się widzi :yes:

Patrząc na to z tej strony - stare czy nowe - to ten połysk na klasycznych frontach jest właśnie przejawem nowoczeność - dlatego tego nie znasz, nikt nie jest do tego przyzwyczajony, bo jest to nowe, nieznane.........stąd te opinie i Twoje przekonanie - tak mi się wydaje ;)

Przejrzałam wiele kuchni włoskich mam katalog z klasycznymi kuchniami angielskimi nigdzie w nich nie ma pełnego połysku, jeżeli juz to jest to półpołysk , a właściwie półmat, tego za bardzo nie rozrożniam :(

dla przykładu http://www.gattocucine.com/cucina.asp?p=37

http://i2.fmix.pl/fmi2902/b5f857c400290fcb4fbf40ea

, chociaz ja z mężem zawsze mniej czy więcej bylismy zgodni do tego co robilismy :)

No i ja jednak ze zdaniem męża zawsze sie liczę, nigdy nic nie zrobiłam czegoś wbrew jemu, zawsze szukalismy kompromisu i chociazby z tego powodu nie ma u nas granitów i marmurów :(

Alu o wszystkim rozmawiamy, wiele kompromisów za nami - ale w sprawie wykończenia i tego jak co wygląda niestety JA wiem lepiej aż boje sie pomyśłeć jak ten dom by wyglądał gdyby J go urządzał :lol:

Pytanie jest jedno czy chcemy zeby ta kuchnia podobała sie tylko nam, czy też chcemy, aby inni byli nią zachwyceni.??????????

Przede wszystkim mnie :)

To i moje trzy grosze :)

Kuchnię osobiście brałabym w półmacie, ale bez filozofii. Po prostu dlatego, że z połyskiem i frezem w jednym mi się nie podoba. I tyle.

Za to jeśli chodzi o Twój wybór, to stoję w kolejce tych, którzy popierają kuchnię błyszczącą, ponieważ widzę, że jesteś absolutnie przekonana co do słuszności decyzji, a w głowie masz całokształt. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli się coś wewnętrznie czuje, to należy się ku temu kierować. I nie słuchać co się komu podoba albo nie, bo ile ludzi, tyle upodobań :) To Ty potem codziennie będziesz sobie pluła w brodę i mówiła "a mogłam wziąć tę błyszczącą" ;)

Aniu :hug:

Kominek i ja zdecydowanie "zostawiłabym w spokoju".

Aniu czyli jesteś za zostawieniem tej nieszczęsnej zabudowy nad kominkiem?

Aniu to w takim razie jadę na budowę usunąć to cholerstwo :yes:

Nie zapomne jak mój "wszystkowiedzący" wykonawca nie mógł zrozumiec czemu upieram się przy swoim pomysle. Twierdził, że nikt tak nie robi. To mu powiedziałam, że ja lubie pod prąd i zrobię :yes: Nie żałuje i myślę, że Ty tez nie będziesz :)

Ps .zdjęcia nie znalazłam :( Ale bedę tam dziś to jak nie zapomnę to cyknę fotke :yes: