Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Witam się po jednodniowym urlopiku :)

Więc tak - biała szafka idealna. Mi jakoś pasowałaby biała lakierowana a nie lakobel (jakoś mam dość tego materiału).

Kibelek będzie dokłądnie w moim guście - nie mogę się doczekać efektu końcowego :).

Ja mam we wnęce w szarej łazience z tchibo takie lampioniki w szarym filcu. Więc masz niezłe pole do popisu.

Odradzam czarny lakier w łazience - TRAGEDIA,powtarzam to każdemu.

Co do blachy to też się zastanawiam, czy podłoga pod nią nie zmieni koloru ? Tzn reszta podłogi zmieni a pod blachą zostanie inny ....

Szczęśliwej drogi :)

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten piec kominkowy, to był taki żeliwny prostopadłościan z paleniskiem ok. 60 x 50cm na wysokości jakichś 30 cm nad podłogą. Trochę podobny do tych piecyków wolno stojących Godina z rurą do sufitu, tylko nie taki piękny. Przy każdym otwieraniu drzwiczek ciut leciało na podłogę, bo popiół osadzał się na wewnętrznej ramie przy szybie. Nie paliliśmy właściwie tylko latem. Zimą było palone co dziennie.

Teraz palenisko jest 3 razy większe, ale jakoś mniej się sypie przy otwieraniu. Może z powodu przestrzeni w środku. Tamten zazwyczaj „wypychaliśmy” drewnem na max. Tutaj jest dużo miejsca i nie kładziemy tyle, żeby wypełnić przestrzeń podłogi paleniska.

O, a może raczej zamiast blachy położysz szybę. To by się dało tak umiejscowić, żeby przylegało szczelnie do ściany pod kominkiem. Mogłabyś zamontować na stałe nawet, a podłoga byłaby pięknie widoczna cały czas :yes:

Witam dziewczynki - oj dłuuuuuuuuugi ten dzień był.

Zaraz jak uśpię drugiego łobuza zdam małą relację :lol:

---------------------------------------------------

Witam się po jednodniowym urlopiku :)

:bye:

Więc tak - biała szafka idealna. Mi jakoś pasowałaby biała lakierowana a nie lakobel (jakoś mam dość tego materiału).

I chyba będzie lakier :yes:

Odradzam czarny lakier w łazience - TRAGEDIA,powtarzam to każdemu.

Wiem pamiętam :lol2:

Ola też już się chyba przekonała ;)

Co do blachy to też się zastanawiam, czy podłoga pod nią nie zmieni koloru ? Tzn reszta podłogi zmieni a pod blachą zostanie inny ....

Wiesz co nie wiem, nie myślałam o tym ........;)

Popytam może ktoś ma i użytkuje dłużej :yes:

-------------------------------------

Agnieszko, ja mam blachę przed kominkiem ( no nie wyobrażałam sobie salonu z kaflami przy kominku)kupowałam tu:

http://www.artfuego.pl/produkty.html

Jest baardzo ładna, mają różne rozmiary, wzory i powłoki -inox, mosiądz itd.

Natalko dzięki :hug:.

A powiedz ile ją użytkujesz?

Co z kolorem pod blachom w porównaniu do reszty drewna?

-------------------------------------------

Wpadłam życzyć owocnego dnia :) i oczywiście czekam na relację :popcorn:

Dzięki zaraz będę skrobać na ten temat :lol:

--------------------------------------------

Ten piec kominkowy, to był taki żeliwny prostopadłościan z paleniskiem ok. 60 x 50cm na wysokości jakichś 30 cm nad podłogą. Trochę podobny do tych piecyków wolno stojących Godina z rurą do sufitu, tylko nie taki piękny. Przy każdym otwieraniu drzwiczek ciut leciało na podłogę, bo popiół osadzał się na wewnętrznej ramie przy szybie. Nie paliliśmy właściwie tylko latem. Zimą było palone co dziennie.

Teraz palenisko jest 3 razy większe, ale jakoś mniej się sypie przy otwieraniu. Może z powodu przestrzeni w środku. Tamten zazwyczaj „wypychaliśmy” drewnem na max. Tutaj jest dużo miejsca i nie kładziemy tyle, żeby wypełnić przestrzeń podłogi paleniska.

O, a może raczej zamiast blachy położysz szybę. To by się dało tak umiejscowić, żeby przylegało szczelnie do ściany pod kominkiem. Mogłabyś zamontować na stałe nawet, a podłoga byłaby pięknie widoczna cały czas :yes:

Pastko my mamy mały wkład, więc i drewna mało wejdzie, także tego popiołu nie powinno być aż tyle :o - dam sobie z nim radę :yes:

Wiesz co zobaczymy jak będzie się ta blacha sprawować - a potem może będziemy kombinować ze szkłem.

Aniu udana :yes:

Szybko dojechaliśmy, szybko na czas wróciliśmy.

Tylko nie mogę pisać na tablecie z pochyloną głową w dół. Daje się we znaki (już drugi raz - wcześniej myślałam zę zjadłam coś niestrawnego) kręgosłup szyjny :sick:, jakieś niedotlenienie małe mi się zrobiło - bo tak mnie zemdliło w pewnym momencie że hej :o i słabo z zawrotami głowy :o

Wiem jaki mam kręgosłup, wiem z racji zawodu co powinnam robić, raz garbię się :bash: dwa w ogóle nie ćwiczę :bash: i mam pierwsze poważniejsze objawy. Bo co to jest potrzymać głowę schyloną w dół pół godzinki?

Trza się wziąć za siebie :mad:

Zaraz relacja :)

Dojechaliśmy na miejsce bez żadnych problemów, ustalanie szczegółów zajęło nam 2 godziny :o - mój J był w szoku ile czasu można rozmawiać o frezach, dołkach i opaskach do drzwi :lol2:.

Na górze wybór drzwi był szybki.

Planowałam zlicowane takie jak tu - ale cena za tyle drzwi :no:

http://i3.fmix.pl/fmi911/ae692a640014e9e94f2564e5

będą proste z prostą opaską i z listwami w takim samym kolorze jak drzwi - jeszcze nie wiem jako kolor - ale coś dobiorę do kamienia - jakaś szarość???

http://i1.fmix.pl/fmi1092/a582f6e7001bf0324fe4bd36

---------------------------------------

Drzwi na hol - pan ma mi zrobić 2 rodzaje opasek i 2 próbki drzwi - kanciasto i bardziej delikatnie - klasycznie.

Będą próbki przy ostatnim pomiarze drzwi - to pokaże i dokładnie opiszę.

Ale jedna z propozycji to tak jak tu - czyli prosta klasyka.

Z takimi klockami u podstawy - czyli bucikami jak to pan nazywa :)

http://i2.fmix.pl/fmi2667/9ef8e8ec000e99db4efc8b9d

Takich drzwi jak powyżej będzie 3 sztuki plus drzwi do wiatrołapu takie jak poniżej tylko u nas dojdzie do tego naświetle górne -bo mamy dziurę wysoką na 250

http://i1.fmix.pl/fmi2839/55cc33e2000c64e74efe0baf

Tylko u nas prostsza opaska i jakiś odcień bieli

--------------------------------------------

I drzwi w salonie do sypialni

Chciałam żeby były niewidoczne, zlicowane ze ścianą.

Niestety firma u której byliśmy nie robi takich drzwi - pan znalazł firmę która to wykonuje, której technologii się przyjrzał, posprawdzał dokładnie z jakich systemów korzystają i jak dokładnie wygląda montaż takich drzwi - niestety cena około 4 tyś - więc muszę poszukać innej - jak znajdę będziemy myśleć :yes:

I tu uśmiech do Hazelki o kontakt na takie drzwi bo sobie skasowałam :p

Już jakiś czas temu umyśliłam sobie na ścianie z telewizorem i drzwiami do sypialni lamperię

Coś jak tu

http://i1.fmix.pl/fmi1761/d8e6964d001a456d4f219026

http://i1.fmix.pl/fmi610/418cc722000206eb4f215263

http://i2.fmix.pl/fmi899/7ea7c075001b46794f21624d

Miały być pasy jak powyżej, ale w czerwcowym numerze Dom i Wnętrze spodobało mi się takie rozwiązanie

zdjęcia na szybko aparatem - ale widać o co cho :)

http://i3.fmix.pl/fmi475/5af3a25b002ae5794fe4bba2

http://i2.fmix.pl/fmi1045/2d15195b002aaee14fe4bbcd

Podoba mi się to połączenie z białymi lamperiami :yes: - i są drzwi - które się fajnie wkomponowują w ścianę.

U siebie muszę sobie rozrysować te lamperie/sztukateryjki na ścianie - zobaczyć jak najlepiej poprowadzić tą poziomą linię i jakie dać kwadraty.

Chciałam w jednym z nich umieścić telewizor.

Już kiedyś pisałam że mam pomysła zrobić zabudowę na całą tą ścianę ,specjalnie pod telewizor, żeby nie było widać wieszaka, żeby telewizor był jakby przyklejony do ściany.

W weekend mamy podjechać do media coś popatrzeć, zorientować się w modelach tych wieszaków - bo potrzebny jak najmniejszy i jak najmniej wystający tv - jeśli będzie mało wystawać - możę nie będę kombinować i normalnie go powieszę, wtedy problem z drzwiami zniknie.

Zobaczymy, zdecydujemy.

W każdym bądź razie chodzi mi o taki efekt jak powyżej.

Jeśli nie będę robić zabudowy na ścianę, drzwi weźmiemy normalne z podziałam i będzie coś jak tu

http://i3.fmix.pl/fmi1934/5a5fc4a00028b2864fe4bd1b

Co z kolorem pod blachom w porównaniu do reszty drewna?

.

podejrzewm ze będzie zmieniał kolor :yes: U moich rodziców jest parkiet i pod dywanem, zawsze jest jaśniejszy kolor. Spowodowane jest to chyba brakiem dostepu światła. Albo inaczej - wszędzie indziej ciemnieje od dostepu śiatła :rotfl: No to namieszałam.

Myślę, że szyba byłaby ok bo przepuszcza światło...Tylko czy u Ciebie szyba bedzie pasować ???????

Aha , nie napisałam że kamień na kominek dojechał na budowę - ale panowie będą montować go w poniedziałek, bo mieli pilną sprawę w Radomiu.

Może to i lepiej bo na poniedziałek umówieni są panowie od pomiarów pod deski - więć dobrze będzie znać dokładą wysokość podłogi żeby dobrze osadzili kominek :yes:

Chciałam jechać oglądać ten kamień - ale mój J pojechał na imprezę z pracy - jeździ sobie bryczką i pływa łodeczką - a ja sama z dzieciakami :mad:

Ale ja jutro sobie odbiję bo idę na urodzinki psiapsiółki i mamy iść w miasto http://forum.barcis.pl/images/smilies/chytry.gif

Na weekendzie podjadę na budowę - no bo po prostu MUSZĘ :rolleyes: obejrzeć jak pocieli kamień i jak wyglądają poszczególne części :yes:

Kochani zmykam, znowu nie zdążę Was poodwiedzać :bash:.

Ale od rana czyli od 5 - będę miała pewnie kupę czasu :lol2:

Dobrej nocki wszystkim życzę :hug:

podejrzewm ze będzie zmieniał kolor :yes: U moich rodziców jest parkiet i pod dywanem, zawsze jest jaśniejszy kolor. Spowodowane jest to chyba brakiem dostepu światła. Albo inaczej - wszędzie indziej ciemnieje od dostepu śiatła :rotfl: No to namieszałam.

Myślę, że szyba byłaby ok bo przepuszcza światło...Tylko czy u Ciebie szyba bedzie pasować ???????

Kinguś chyba by pasowała :yes: - czemu nie :) - a może to lepsze rozwiązanie od blachy?. Tak jak pestka pisała będzie widać drewno.....http://forum.barcis.pl/images/smilies/hmm.gif

Aga, tyle się u Ciebie dzieje, że nie wiem od czego zacząć:)

Drzwi - o kurczaki dużo różnych wariantów, a wszystkie na dole mają być w tym samym kolorze? Bo na górze ma być inny kolor.

Sztukateria - ja tam lubię i sama planuję mały jej element w jednym pomieszczeniu:) Jak Ci się podoba i widzisz to u siebie to czemu nie, w końcu łączysz klasykę z nowoczesnością;)

Kominek - z pewnością nas oczaruje w poniedziałek koniecznie foty (tylko mnie już nie będzie - ale nadrobię później:))

Joanko - na górze szare a na dole złamana biel, na górze proste - czyli chyba nowoczesne, na dole klasyczne :)

(tylko mnie już nie będzie - ale nadrobię później

o rany rany to już??? :hug:

a myślałam dziś o Tonie jak jechałam ze muszę zajrzeć czy nie ma jakiego zdjątka :)

trzymam kciuki :hug:

Jutro rano zajrzę bo teraz już naprawdę zmykam :)

Cieszę się, że wyprawa owocna :)

Piękne te zlicowane drzwi, ale cena okrutna. Chociaż, do Twojego domu takie z opaską chyba bardziej pasują :)

Pomysł na ukrycie tele-pudła (chociaż obecnie to raczej tele-deski :p) w pełni popieram!

Aga, ależ bajkowo u Ciebie będzie :)

Hej Aguś, wspaniale, ze wyjazd się udał:D I jeszcze do mnie pisałaś z tabletka:wiggle:Przykre, ze masz problemy z kręgosłupem:( Ja też codziennie długo pracuje przy kompie i czasami mi też doskwiera:( Masaże i gimnastyka to chyba jedyny ratunek:yes:

Piękne te inspiracje wkleiłaś, a drzwi zapowiadają się super:cool: W sprawie problemu czy szyba czy kamień przy kominku, to ja stawiam na jakiś kamień jednak- może nie wygląda to pięknie, ale uwierz mi, ze przy paleniu naprawdę się strasznie brudzi, sypie drewno, iskry lecą- blachy są zwykle malutkie, a szyby bym się bała:( Uciekam, piec babeczki na jutrzejszego grilla:lol2:

Miłego i słonecznego weekendu:hug:

Aguś

wiesz że ja mam tak samo nie mogę nic czytać w aucie nawet smsa ciężko mi się pisze

kręgosłup tez daje mi popalić i tez zdaję sobie sprawę że powinnam ćwiczyć :(

Ciesze się że wycieczka udana

drzwi piękne sama planuje podobne :yes:

buziaki zostawiam na wekendzik

ps wrzuciłam u mnie odpływ

Agus wstałam dzisiaj tak jak Ty wczesniutko :D Dzieci wyjechala na wakacje a ja mam czas na nadrobienie zaleglosci.

Za kazdym razem jak do ciebie zagladam nie moge wyjsc z podziwu jak konsekwentnie i ze smakiem dobierasz kolejne elementy do swojego domku.

Nie mozesz zosatwic pustego miejsca na podlodze przed kominkiem i pozniej spokojnie dobrac i przykleic tam kamien? Wg mnie najbardziej byl tam pasowal taki material.

Edytowane przez kakusek

Aga, ależ bajkowo u Ciebie będzie :)

Aniu dziękuję :hug:

Oho, czyżby się pospało :hug:

Dzień dobry!

A co do rana wstaliśmy o 6.20 ale o 4 nieprzytomna po wstawaniu xxxxx razy, poddałam sie i dałam małemu przeciwbólowy - i dlatego tak poleżał :yes:

Aguś, grejtowsko, ze wyprawa udana:wiggle:

Namiar na drzwi dam-jakze by inaczej ale pod warunkiem, ze je sobie na zywo obejrzysz:yes::D no wiesz...musisz sie upewnic, czy beda dla Ciebie ok:lol:

Olu w takim razie czekam na zaproszenie :lol:, może przyjadę po przedszkolu? w jakiś dzień?

Wezmę małego - bo masz czaderski plac zabaw :)

Hej Aguś, wspaniale, ze wyjazd się udał:D I jeszcze do mnie pisałaś z tabletka:wiggle:Przykre, ze masz problemy z kręgosłupem:( Ja też codziennie długo pracuje przy kompie i czasami mi też doskwiera:( Masaże i gimnastyka to chyba jedyny ratunek:yes:

Nie trzeba płakać tylko się zmobilizować i coś z tym zacząć robić ;)

Po przeprowadzce :lol2:

W sprawie problemu czy szyba czy kamień przy kominku, to ja stawiam na jakiś kamień jednak- może nie wygląda to pięknie, ale uwierz mi, ze przy paleniu naprawdę się strasznie brudzi, sypie drewno, iskry lecą- blachy są zwykle malutkie, a szyby bym się bała:(

To ja teraz sama już nie wiem :p

Obgadam sprawę z panem kominkowym w poniedziałek, zobaczymy co on mi doradzi :)

Miłego i słonecznego weekendu:hug:

Wzajemnie Aguś :hug:

kręgosłup tez daje mi popalić i tez zdaję sobie sprawę że powinnam ćwiczyć :(

Mamy kolejny powód do spotkania - będziemy razem ćwiczyć :lol2:

buziaki zostawiam na wekendzik

ps wrzuciłam u mnie odpływ

Bużka i dzięki za odpływ - śliczny jest :yes:

Agus wstałam dzisiaj tak jak Ty wczesniutko :D Dzieci wyjechala na wakacje a ja mam czas na nadrobienie zaleglosci.

Ale Ci zazdroszczę :lol2:

Za kazdym razem jak do ciebie zagladam nie moge wyjsc z podziwu jak konsekwentnie i ze smakiem dobierasz kolejne elementy do swojego domku.

Dziękuję Małgosiu i cieszę się żę napisałaś, bo myślałam że już do mnie nie zaglądasz :hug:

Nie mozesz zosatwic pustego miejsca na podlodze przed kominkiem i pozniej spokojnie dobrac i przykleic tam kamien? Wg mnie najbardziej byl tam pasowal taki material.

Dlatego wsztrzymam się i zdecyduje po rozmowie z panem kominkowym