Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wstawiaj Śpiochu :lol2:

Wyspałaś się? Lepiej u Was po burzy?

Aga, chyba się na Bartyckiej spotkamy. Robię sobie listę sklepów.

Mam nadzieję, że wypatrzony przeze przeze w internecie kinkiet jest brzydki i zupełnie nie wart swojej ceny :p Dzięki czemu zaoszczędziłabym całą masę kasy :rolleyes:

Aga

emotki rewelka:yes:

u nas burza przeszła bokiem

troszkę pokropiło i powiało od razu lepiej

My dzisiaj cały dzień na ,,budowie,,

dzieciaki tyłki moczyły w basenie

My u teściowej dzień spędziliśmy bo u niej w domu najchłodniej, tylko ja jak wariat na słońcu na leżaku - bo mnie nigdy za dużo słoneczka - ja bym mogła w Egipcie mieszkać :yes: :lol2:

---------------------------------

To z czerwonego papieru zrób, będzie bardziej realistycznie ;)

Dobra myśl :lol2:

Albo z Oskarem będziemy farbami malować, mamy teraz duuuuuuuuuuuużo czasu bo do przedszkola nie idzie przez 2 tygodnie

A FM jednak zmienia ludzi ;)

To święta prawda :yes:

----------------------------

U mnie już sobie poszła. Na szczęście. Ale wielkiej poprawy nie zauważyłam.

Czuję się niekomfortowo, jak mi błyska i grzmi nad głową :p

A ja od małego lubiłam :o - ale siedząc w domku i oglądając ją przez okno oczywiście :)

Aga, dobry pomysł z przymierzaniem :)

Wprawę już masz.

Zgadza się :lol:, szkoda że chłopaki te styropianowe wyrzucili, można by z nich podciąć :yes:

---------------

Aga, ale się uśmiałyśmy z bratowa z Twoich emotków, rewelacja )

:lol:

Trzymam kciuki, żeby deszcz spustoszen na dzialce nie zrobił :)

Aż się boję jechać :o

-----------------------------

U nas też była burza, ale bez katastrof- popadało, pogrzmialo i tyle:yes:

To dobrze :yes:, u nas karetek wczoraj jeździło, jakoś tak strasznie było ;)

Mam nadzieję, że Wam działki nie utopiło:(

Trochę się boję :yes:

A jak minął weekendzik?:D

A dobrze dziękuję, u jednej babci a w drugi dzien u drugiej :lol2:

Zabraliśmy wczoraj moją teściową i babcię J na działkę - bo dawno nie były i dużó się zmieniło od ostatniego razu - podobało się :lol:, chociaż a bacia jak zwykle narzekała na duże przestrzenie do mycia :lol2:.

Miłego dzionka:hug:

Dzięki kochana i wzajemnie :hug:

----------------------------

Wstawiaj Śpiochu :lol2:

Wyspałaś się? Lepiej u Was po burzy?

[

Hej :)

Wiesz co z tym spaniem to u mnie kiepsko jak zwykle.

Wczoraj nie mogłam usnąć :sick:, nie przez grzmoty - bo je uwielbiam, ale nasłuchiwałam czy któryś z chłopaków się przez nie nie budzi :(, J nie było i przez to późno usnęłam, Igi się oczywiście sto razy budził ale wstał na szczęście ostatecznie koło 6 :wiggle:

Oskar miała parę dni temu taką małą infekcję z katarem takim zatokowym i kurde ja z takim dzisiaj wstałam :bash:

Także wstałam jakaś opuchnięta, z nosem zapchanym, bólem gardła, ale się rozkręcam i pomału przechodzi - więc sama nie wiem czy to alergia czy wirus :o

-----------------------------------------

----------------------------------------

Od dziś mam Oskara w domku, mamy przerwę wakacyjną 2 tygodniową w przedszkolu, także nie wiem ile mi dzieciaki pozwolą z Wami siedzieć :lol2:.

Już mam dane zadanie bojowe, nawlekać guziki na nitkę :lol:także zmykam i życzę miłego dzionka :hug:

Aniu zadzwonie z drogi jak wyjedziemy i powiem Ci o której dokładnie będziemy na Bartckiej,bo może byśmy Cię zabrali i wszyscy pojechali do Magdy????.

Aga, że tak się nieśmiało zapytam...o której planujecie być u Magdy ?????????/

Ja też się wybieram...tylko nie wiem na którą dotrę :( po drodze mąż ma jeszcze spotkania...a ode mnie kawałek się jedzie :(

Farciary szykują się na środową imprezkę :wiggle: udanej zabawy Wam życzę babeczki i duuużo wrażeń. Tylko pamiętajcie zostawić portfele w domu :lol2:

Szkoda że ta impreza się nie zgrała z Waszym przyjazdem :(

Ale chociaż my się niedługo zobaczymy :wiggle:

A właśnie wiadomo już coś o płytkach?Zawsze zapominam zapytać :rolleyes:

-------------------------------

Dzień Dobry :wiggle:

A dobry wieczór kochana :)

I jak działeczka, bardzo przez ten deszcz ucierpiała ??? U nas wszystko przeszło bokiem, na szczęście nad ranem trochę popadało bo sucho już było niemiłosiernie :yes:

No niestety tak polało że panowie od ogrodu przyjechali, popatrzyli na naszą cudowną ciapciatą glinę i pojechali :(.

------------------------------------------

Ja dzisiaj miałam baaaaaaaaaaaaaardzo długi dzień, pełen wrażeń oczywiście, tych budowlanych też ;)

Po dniu w galerii z dzieciakami, pojechałam na budowę.

I dobrze że później niż zwykle bo byłam przy montowaniu ostatnich części kominka - czyli mogłam zobaczyć całość.

I co.....i oczywiście co mogę mieć zaserwowane - ZONK KOLORYSTYCZNY :bash:

Śmiać się czy płakać, trzeba przyjąć spokojnie na klatę i już ;)

Przypomnę, kostki na których stoją filarki, same filarki i te ozdobniki są bryły od kamieniarza, i są deczko ciemniejsze niż środek obudowy wkładu i półka, ale tak w sumie miało być, jedna kostka = ten ząb ozdobnik nie ma żadnych żył po zeszlifowanieu - i wydaje się ciut bielszy - ale taka uroda kamienia więc jest ok :yes:, reszta elementów była wycinana z płyt 3 cm branych z zakłądu kamieraksiego, te same płyty co na parapety - i one są białe z brązowymi smużkami.

Dookoła wkładu są płyty a na obrzeżach wykończone taką listwą i górna listwa jest żółta :o :o :o.

Miałam nadzieję że to wina wody, bo niektóre elementy docinali sobie jeszcze na miejscu pod wodą , ale niestety tej części akurat nie ruszali.

I co???

Ano szybka decyzja że rozbieramy obudowę i ta część idzie do wymiany :bash: :bash::bash:

Okazało się że wybierałam te największe części, a o tych mi nie wspomnieli, zresztą pan G. miał wszystkiego dopilnować itd itp............

Miałam Wam pokazać kominek w pięknej krasie, ale pokażę Wam ku przestrodze to co jest :)

Listwa do wymiany

http://i2.fmix.pl/fmi1419/f071592b0002fb8f4ff1c8b4

I kominek, zdjęcie na szybko odganiając panów którzy śpieszyli się już z rozbieraniem płyt ;)

Niektóre części - te wewnętrzne są jeszcze mokre, więc kolorystyka nie jest docelowa :lol2:

Dodam że prawie się popłakałam więc prosze mnie nie dobijać :)

http://i2.fmix.pl/fmi1683/4e2262bd00025a564ff1c88d

Myślę że jak cały środek będzie biały, ten trochę inny odcień obrzeży nie będzie się tak rzucał w oczy ;)

Dobrze czy nie dobrze?

Jednak prosze o szczere komentarze :lol2:

Przeczytam już jutro więc z nowymi siłąmi :lol2:

--------------------------------------

Wieczorem pojechałąm drugi raz na budowę bo Marcin wziął się za kładzenie płytek pod prysznicem.

Miałam zadanie bojowe na weekend - ale kompletnie zapomniałam, chyba z tego upału :)

Musiałam kupić nadmiar mozaiki, bo tak była pakowana :sick:.

Nie chciałam żęby cała się zmarnowała i na szybko wymyśłiłam że porozrzucam kwadraty (czyli po 4 kwadraciki - każdy ma 5/5 cm) pomiędzy białe kwadraty 10/10 po dwóch stronach prysznica.

Pomysł - spontan - bez konsultowania z Wami :lol2:

Mam nadzieję że wyjdzie dobrze :)

Jest to póki co łazienka dziecięca to będą mieli kolorowo :wiggle:

Moja dzisiejsza praca.

Rozrysowane na kolanie rozłożenie kwadratów

Moje puzelki

http://i3.fmix.pl/fmi1389/ee9a4a01001547b04ff1c86e

Ułożyłam też nie myślcie sobie kolorystycznie pas pod prysznic :lol2:

żeby nie było za ciemno, żeby kolory się nie łączyły, żeby całość wyglądała ładnie :lol:

http://i3.fmix.pl/fmi2955/6c9241230005ce084ff1fdbe

http://i2.fmix.pl/fmi1694/26152e87001b552a4fa8c461

http://i3.fmix.pl/fmi646/c36dc14e000716764fa8c94e

ścianka po lewej 110 cm szeroka

http://i2.fmix.pl/fmi2906/608692c7001512e14ff1f5bd

http://i1.fmix.pl/fmi2284/98634869001269d54ff1f5dc

I ścianka po prawej 60 cm szeroka

http://i2.fmix.pl/fmi568/25fc4e53000583804ff1fcbd

http://i1.fmix.pl/fmi1023/11a4a3da000e3cce4ff1f603

I co dobry pomysł czy nie? :)

-----------------------------------

Zmykam spać, jutro tez dłuuuuuuuuugi i szalony dzień przede mną.

Rano jadę dobierać tą część do kominka :bash:, jakbym nie miała co robić, jeszcze nie wiem kto za to zapłąci :o

Także dobrej nocki wszystkim życzę :hug:

Aga

pamiętasz jak pisałam że u nas burza przeszła bokiem ?

to się pochwaliłam w nocy była masakra

obok mojego bloku drzewa przygniotły auta coś strasznego

u nas na działce trampolina i parasol połamany , :eek::bash:

Aga

nie bardzo kumam o co ci biega z tym kominkiem?

owszem środek jest zółtawy ale pasuje do tych obrzeży

przecież obrzeży nie wymieniasz?

mnie to jakoś nie razi?

chyba że kominek miał być śnieżnobiały?

bo już nie pamiętam

według mnie nie jest źle

Aga

mozaika :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

że ci się to chciało układać

Fanatyczne kolory

chyba minęłaś sie z powołaniem ;)

Aga, mnie różnice w odcieniach kominka też nie rażą :no: Wręcz przeciwnie - wyglądają bardzo naturalnie - w końcu to kamień, który zawsze jest trochę nieprzewidywalny :) Najważniejsze, że żółcie pojawiają się w kilku miejscach, dzięki temu jest całkiem spójnie :)

No i jest moja ulubiona mozaika :wiggle:

Co do układania, ja w weekend miałam podobne zadanie, bo układałam moje kolorowe płytki do wiatrołapu. Było ich wprawdzie trochę mniej niż u Ciebie, ale też nie łatwo było tak je rozplanować żeby uzyskać wrażenie "kontrolowanego chaosu". I żeby kolory się nie stykały.

Miłego dnia, bo pewnie dopiero rano zajrzysz :hug:

Kominek, raczej nie masz wyjścia i musisz zaakceptować te kremowe boki. Ale :bash:ja bym się wsciekła na kamieniarzy za wciskanie kity.

Tę poziomą listewkę koniecznie wymień na białą.

Woda tu nic do rzeczy nie ma. Gdyby to nie był marmur tylko jakiś piaskowiec, owszem kolor na mokro byłby inny i to bardzo. Ale marmury, granity, porfiry i inne gładkie nieporowate kamienie N I E nasiąkają wodą.

Kafelkarzy od kładzenia mozaiki pilnuj – nie zostawiaj ich sam na sam nawet na minutkę, bo wszystko skopią. Jeszcze zrobią jedne czwóreczki same czarne, a inne same czerwone, itd., a ten piękny pas na ścianę zamienią w ponurą tęczę. Wiem kraczę, ale pilnuj :yes:

Aga

pamiętasz jak pisałam że u nas burza przeszła bokiem ?

to się pochwaliłam w nocy była masakra

obok mojego bloku drzewa przygniotły auta coś strasznego

u nas na działce trampolina i parasol połamany , :eek::bash:

Ło rany, to faktycznie było źle :o

Aga

nie bardzo kumam o co ci biega z tym kominkiem?

owszem środek jest zółtawy ale pasuje do tych obrzeży

przecież obrzeży nie wymieniasz?

mnie to jakoś nie razi?

chyba że kominek miał być śnieżnobiały?

bo już nie pamiętam

według mnie nie jest źle

Obrzeży nie wymieniam - chociaż teraz wolałabym żeby były bielsze :sick:

Tylko tą poziomą część - ona ma tworzyć ramkę - więc musi być biała :yes:

Aga

mozaika :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

że ci się to chciało układać

A wiesz że chciało :yes: :lol2:

Fanatyczne kolory

:lol2: można to wziąć za fanatyzm :lol2: (wiem że miało być fantastycznie, czy nie?:lol2:)

a wiesz że lubię takie połączenia - od małego mam od mamy wpojone różne takie kolorowe zestawy kolorystyczne i często w ubraniach szaleję :lol:

-----------------------------------------

Aga, mnie różnice w odcieniach kominka też nie rażą :no: Wręcz przeciwnie - wyglądają bardzo naturalnie - w końcu to kamień, który zawsze jest trochę nieprzewidywalny :) Najważniejsze, że żółcie pojawiają się w kilku miejscach, dzięki temu jest całkiem spójnie :)

Dzięki Dropku :hug:

No i jest moja ulubiona mozaika :wiggle:

Co do układania, ja w weekend miałam podobne zadanie, bo układałam moje kolorowe płytki do wiatrołapu. Było ich wprawdzie trochę mniej niż u Ciebie, ale też nie łatwo było tak je rozplanować żeby uzyskać wrażenie "kontrolowanego chaosu". I żeby kolory się nie stykały.

Układanie płytek możemy dołączyć do zawodowego malowania pasów na ścianie :lol2:

Miłego dnia, bo pewnie dopiero rano zajrzysz :hug:

Dzięki i wzajemnie :hug:

------------------------------------

Admete

Kominek piękny, mnie też nie razi ten ciemniejszy pasek, bo zlewa sie z obrzeżami

Mozaika fantastico, pomysł z dodaniem kolorowych kosteczek, tu i ówdzie jest świetny :yes:

Dzięki Vesilko za opinie

Miło czytać że się jednak czegoś nie ......popsuło :)

Oby ta poprawka pozytywnie wpłyneła na ten kominek :yes:

Z płytkami już dziś powinno być wiadomo co z tego wyjdzie :)

-----------------------------------

Kominek, raczej nie masz wyjścia i musisz zaakceptować te kremowe boki. Ale :bash:ja bym się wsciekła na kamieniarzy za wciskanie kity.Tę poziomą listewkę koniecznie wymień na białą.

Kremowe boki muszę pokochać :yes: ;)

Ale jak wymieni się tą listwę lepiej powinno to wyglądać :yes: - teraz ona podkreśliła te boki.

Woda tu nic do rzeczy nie ma. Gdyby to nie był marmur tylko jakiś piaskowiec, owszem kolor na mokro byłby inny i to bardzo. Ale marmury, granity, porfiry i inne gładkie nieporowate kamienie N I E nasiąkają wodą.

Wiesz co tu mieli rację, bo mówili o tych częściach płaskich wokół wkładu - jak ja była to były mokre i one były do tego wszystkiego wpadające w zieleń :bash: dlatego minę maiłam nie tęgą .

O wodzie i o plamach na marmurze wiem wszystko bo testwoałam na próbkach które dostałam, swojego czasu chciałam położyć na blat wyspy ten sam kamień co i na kominek, ale zabrakło płyt - wszystkie już uszkodzone na zakładzie - tak to bym zrobiła :stirthepot:

Kafelkarzy od kładzenia mozaiki pilnuj – nie zostawiaj ich sam na sam nawet na minutkę, bo wszystko skopią. Jeszcze zrobią jedne czwóreczki same czarne, a inne same czerwone, itd., a ten piękny pas na ścianę zamienią w ponurą tęczę. Wiem kraczę, ale pilnuj :yes

Jedyną rzeczą (osobą :)) jaką jestem pewna na budowie są Marciny (moje chłopaki od wykończeniówki )

Wszystko można im powierzyć i nic nie spierdzielą :no:

Także jestem pewna że tak jak poukładałam tak będzie położone :yes:

Dziś jak dam radę to podjadę sprawdzić co i jak :wiggle:

Aga ,kominek PIĘKNY tak domowo robi się u Ciebie :)

Ciemniejsza listwa obwódki na początku rzuca się w oczy ale potem przestaje być zauważalna

Myślę ,że za wymianę nie powinni Cię obciążać.

Zazdroszczę Marcinów ;) swoich muszę pilnować na każdym kroku.

Z niecierpliwością czekam na relację z wyprawy do Magdy :)

Bawcie się dobrze dziewczynki :):)