Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

POLECAM wszystkim, którzy chcą mieć blaty, podłogi, ściany z kamienia szlachetnego profesjonalny specyfik o nazwie Protec.

Tworzy on warstwę ochronną na marmurach i granitach używanych w kuchniach, barach itp. Warstwa zabezpiecza przed zaplamieniem powierzchni. Skutecznie ochroni m. in. przed olejem, winem, napojami na bazie coli, cytryną i ługiem. Nie zmienia koloru ani połysku kamienia.

Mogę polecić, bo sama ich produktami się posłużyłam do zabezpieczenia surowego trawertynu

Kupiłam tu http://www.kam-chemia.com.pl/ofertar.html

Pestko strasznie Ci dziękuję za tą inforamcję :hug:

Do tej pory nikt nie był w stanie mi polecić żadnego specyfiku który by chroniła przed tymi napojami które są wymienione w ulotce :o

Nawet tam skąd brałam kamień - a sprzedają go bardzo dużo powiedzieli że nie ma takiego środka - i że dlatego marmur na blaty do kuchni bardzo mi odradzali.

Ja swojego czasu poważnie rozważałam marmur na wyspę, ten sam co na parapetach i kominku, reszta blatów z czarnego granitu.

Powiedz mi na jaki kamień stosowałaś ten preparat?

Na marmur też?

Ja na pewno go kupię :yes:

====================================

Ja nie mówię, żeby nie kupować w ogóle, tylko nie należy szaleć z ceną za 20 tysięcy, która sama zresztą oflagowałaś.

Alu w życiu nie damy takiej ceny za plac zabaw :no:

Na pewno znajdę coś innego, albo zlecę to stolarzowi :yes:

Sam domek, mam wielkie przeczucie żę się sprawdzi w 100% :)

I jeszcze jedno bardzo ważne, jak się do czegoś przekonanym to należy sie tego trzymać, w przeciwnym wypadku zawsze będziesz żałowała, że nie zrobiłaś tak jak chciałaś :)

:hug:

staram się :)

Swoja drogą nasza koncepcja może się nam później nie podobać, ale to już inna historia

i ciężko później przyznać się do tego - ale to ludzkie, więc tak jak piszesz trzeba próbować :)

===============================

Ciekawa jestem efektu ,bo ja już próbowałam wieloma specyfikami i może trochę pomogło.ale i tak plamy sa widoczne,co mnie doprowadza do szału.Na jednym z parapetów zauważyłam je tuż po wprowadzeniu,,jakiś mądry pracownik musiał rozlać chyba sok,,a w kuchni zafundowałam je sobie sama rozlewając wodę od kwaszonych ogórków,Ktoś kiedyś mi powiedział,że najlepiej było by je jeszcze przeszlifować i dopiero potraktować jakimś impregnatem...jak już nic nie pomoże to pewnie zaproszę kamieniarza ,ale przypuszczam ,ze znowu pył będzie wszechobecny,,może przy kolejnym remoncie:D

:D:yes:tak myślałam ,... te 67 wydawały mi się za wąskie:Dtak chciałam skonsultować ,bo mój wykonawca zaproponował mi metrowe..

Beatko nie zaszczel mnie, ale z pośpiechu (bo w drodze na budowę stałam w gigantycznym korku :mad:) zapomniałam spisać tej nazwy.

Winą obarczę też pana ogrodowego, bo ja miałam dziś zdjąć folię i zmyć specyfik, a pan sam to zrobił i położył pastę jeszcze raz :p - ale powiedział że plamy są jeszcze mniejsze niż poprzednio.

Jutro rano będę na budowie to na 100% sprawdzę :yes:

Aguś ja kupiłam domek za 1200 zł , zwykły drewniany :)

Ostatnio go pomalowałam - mała metamorfoza, koszt niewielki w porównaniu z tym co znalazłaś a radości duuuużo :)

(jutro usunę fotki )

Mugatko niesamowita ta metamorfoza :o

Śliczny jest ten domek :yes:.

I cena przyjemna.

Ten domek który ja myślałam kupić kosztuje ok 2 tyś

to plac zabaw ma tą chorą cenę 20 tyś :(

Rozejrzę się jeszcze za takimi domkami jak Twój :)

Dzięki :hug:

Dziewczyny napiszę Wam jeszcze o czymś :(

Po przyjeździe Marcin powiedział nam o czymś co zauważył na marmurze wiszącym na ścianie.

Puknął w niego niechcący łokciem i usłyszał głuchy pogłos.

Posprawdzał cały kamień i w dwóch najwyższych płytach jest kilka takich miejsc, można by wywnioskować że w kilku miejscach puścił klej :o:o:o

Jak byłam po specyfiki na plamy powiedziałam o tym panu od kamienia.

Powiedział że to normalne, że jak się kładzie klej to wiadomo że nie smaruje się go dokładnie pędzelkiem tylko w niektórych miejscach powstają rowki.

To dlaczego w dwóch dolnych płytach nie ma takiego efektu???

Marcin patrzył jak panowie kleili te płyty i sam też stwierdził że klej był położony prawidłowo.

On ma teorię, że odkleiła się od kamienia siatka , która jest przyczepiana z tyłu marmuru pilnująca żeby kamień nie pękł w trakcie przewozu.

Dzięki Bogu są te śruby ;)

Ale ja i tak każe panom przyjechać i to sprawdzić.

Tylko nie wiem czy uspokoją mój strach :(

Schodki koło garażyku już skończone, jutro ciąg dalszy murka.

Oczywiście nie wytrzymam do końca i już dziś Wam pokaże co nie co :lol:

Strasznie mi się podoba ta mała architekturka w ogrodzie.

Cała reszta działki jest równa, a tylko w tym miejscu mamy tą fajną różnicę poziomów, zaakcentowaną murkiem i schodkami.

Murek rozpoczyna kolistą rabatę przecinającą ogród, otaczającą cały dom :)

Na drugim zdjęciu widać obrys koła :)

Ziemia jest usypana do obrzeża rabaty

Po mału powinnam planować co chcę posadzić.

Bo jak dobrze pójdzie za 2 tygodnie będzie można wsadzać już pierwsze rośliny :wiggle:

Murek :lol:

http://i3.fmix.pl/fmi754/c75a17400000809c5033d502

http://i2.fmix.pl/fmi1359/0260d14a0018fbd95033d527

http://i3.fmix.pl/fmi2991/e3f0bbfd0007d86d5033ddfb

I wykostkowany warzywnik :wiggle:

http://i2.fmix.pl/fmi252/92068a9300134f895033d547

http://i2.fmix.pl/fmi424/e5f952a00004cb9d5033d56d

I mamy jedną rzecz do zmiany z mojej winy :p

W projekcie schodek do domu był brązowy, ja po zobaczeniu tego na projekcie zmieniłam go na jasny.

Pan od ofrodu mówił że to zła decyzja :p

Po zobaczeniu jak wyszło stwierdziłam że jedak lepiej będzie wyglądał brązowy :lol2:

http://i1.fmix.pl/fmi90/fc5df09e0025ab2a5033d59f

Nie ma tragedii - ale czuję że lepszy będzie brąz :rolleyes:

Admete czytam o perypetiach domkowych i tak sobie mysle, ze może te place zabaw po 20 tys to maja specjalne atesty przeznaczone do uzywania np w p-lach czy jak? i stąd ta cena...

my kupiliśmy domek z drabinka i zjeżdżalnia na allegro - ale taki prosty, klasyczny, który Tobie nie za bardzo się widzi. Zapłaciliśmy 1400 z dowozem na miejsce i montazem w cenie. Juz był zaimpregnowany - tam akurat podpasował kolor to osiedlowego ogrodzenia, więc ok, ale pewnie i surowy da radę zamówić. Planuję chłopakom zrobic w środku ławkę i może stoliczek, Pod domkiem jest miejsce na piaskownicę

Witaj Kamilciu :bye:

Pan wspomniał o atestach :yes: i normach bezpieczeństwa, zaczął rozmowę właśnie od tego gdzie plac zabaw ma być, ile na niego jest przeznaczone miejsca, ile od siatki od budynku, uspokoił się jak powiedziałam że to na działkę koło domu.

Widzę z realizacji że dużo tych placów zabaw jest w przedszkolach czy na rynkach w miejscach publicznych - dlatego te place są solidne i pewne w 100%.

Nie to żeby się bała o inne place.

Tu chodzi o mój dziwaczny gust jak we wszystkim zresztą, coś mi się spodoba i później siedzi w głowie :sick:

Dziewczyny które czytają mnie od początku wiedzą coś o tym :bash:

Będę kombinować :yes: i jakbym nie zobaczyła tych palców (nawet teraz żałuję że znalazłam ich stronę :() to coś już bym pewnie znalazła.

Na razie czekam na odpowiedź stolarza poleconego przez ogrodowych, będę pytać stolarza od kuchni i schodów czy kogoś nie znają po fachu.

W przedszkolu u Oskara też jest fajny plac zabaw - dziś mam się dowiedzieć kto go robił.

Także coś tam znajdę - oby już w rozsądnej cenie :)

Kamilciu cieszę się żę do mnie zajrzałaś :)

Ale jazda z tym kamieniem :o ja bym się bała obok niego przechodzić :lol2: zresztą sama wiesz, ja nawet na poddasze jeszcze nie weszłam :rotfl:

Dla spokoju lepiej panów pofatygować :yes:

A ogród pięknie się krystalizuje :wiggle: ścieżki i schodki... wszystko fajnie nabiera kształtu :yes: zima i błocisko w tym roku Wam nie straszne :)

Admete,

Protec mam położony na trawertynie, tam gdzie zdecydowałam się nie robić wypełnień dziur Marmolitem. Płyty zabezpieczone tylko Protekiem leżą na ścianie wokół wanny i po bokach lustra przy umywalce. Wcześniej robiłam próby. Nie chciałam czegoś spartać robiąc samodzielnie. Mniej kosztuje opakowanie specyfiku niż 15m2 trawertynu.

Koloru nie zmienia, zabrudzenia schodzą łatwo i ślady nie zostają. Na skrobanie nie reaguje.

Ad. klejenie kamienia

Ja swój trawertyn kleję osobiście i nie zostawiam żadnych dziur bez kleju pod spodem. Kleju idzie dużo, a nie jest tani ten do kamienia, ale przynajmniej wiem, że mi nic nie odpadnie.

Wiem, że posadzkarze i kamieniarze pacną klejem w kilku miejscach i lepią. Przekonałam się, że to duży błąd szczególnie jeśli chodzi o podłogę.

W ten sposób miałam położone płytki gresowe 30x30 w przedpokoju i po 2 latach zaczęły pękać.

Edytowane przez pestka56

Hej!

od dawna podczytuje wątek, ale trochę mi zajęł zanim dobrnęłam do końca i mogę pozostawić wpis:)

Co do kamienia mam pytanie czy takiej siatki nie powinno się jakoś zdejmować przed jego przyklejeniem? nie znam się na tym zupełnie, ale to tak na logikę....

Nie mogę się doczekać jak Ci wyjdzie ta dolna łazienka na żywo!

O matko. masz zgryza z kamieniem. Faktycznie te śruby Ci uratowały tyłek ;).

buziaki

Jesssu, aż lece popukac w mój beton w łazience bo srub nie chiałam i tylko na kleju siedzi :eek:

O rety, masz przeboje :hug:

No, ale śruby są.

Ale jazda z tym kamieniem :o ja bym się bała obok niego przechodzić :lol2: zresztą sama wiesz, ja nawet na poddasze jeszcze nie weszłam :rotfl:

Dla spokoju lepiej panów pofatygować :yes:

Ja mam małego stracha :(,

ale Marciny mówią że nie ma szans żeby to spadło może ewentualnie popękać :sick:

Będę z panem od kamienia rozmawiać i zaproszę go oczywiście na budowę :yes:

================================

A ogród pięknie się krystalizuje :wiggle: ścieżki i schodki... wszystko fajnie nabiera kształtu :yes: zima i błocisko w tym roku Wam nie straszne :)

Two my błoto już pożegnaliśmy :yes:

Mieliśmy swoje nieszczęsne perypetie z glinką (tak ja Wy :hug:) także i Wam życzę jak najszybszego uporania się z tym problemem.

Admete a ja ofiara znowu sie nie przywitałam... zaglądałam już do Ciebie wcześniej, więc myślalam, ze i ślad zostawiłam. Poprawiam się :)

Nic nie szkodzi :no:

Moja pamięć tak szwankuje ostatnio że sama się dziwię że to wszystko jakoś ogarniam :p

=============================

Admete,

Protec mam położony na trawertynie, tam gdzie zdecydowałam się nie robić wypełnień dziur Marmolitem. Płyty zabezpieczone tylko Protekiem leżą na ścianie wokół wanny i po bokach lustra przy umywalce. Wcześniej robiłam próby. Nie chciałam czegoś spartać robiąc samodzielnie. Mniej kosztuje opakowanie specyfiku niż 15m2 trawertynu.

Koloru nie zmienia, zabrudzenia schodzą łatwo i ślady nie zostają. Na skrobanie nie reaguje.

Na 100% zamawiam :yes:

Ad. klejenie kamienia

Ja swój trawertyn kleję osobiście i nie zostawiam żadnych dziur bez kleju pod spodem. Kleju idzie dużo, a nie jest tani ten do kamienia, ale przynajmniej wiem, że mi nic nie odpadnie.

Wiem, że posadzkarze i kamieniarze pacną klejem w kilku miejscach i lepią. Przekonałam się, że to duży błąd szczególnie jeśli chodzi o podłogę.

W ten sposób miałam położone płytki gresowe 30x30 w przedpokoju i po 2 latach zaczęły pękać.

No coś musieli u mnie spaprać, spróbuję to wyjaśnić ;)

I jak się pięknie u Was na zewnątrz robi!

.

Dzięki Aniu :)

Co do kamienia, to teoria z siatką jest wysoce prawdopodobna..

Też tak myślę :(

==========================

No murek pierwsza klasa! I ten wykostkowany warzywnik, przynajmniej nie będziesz musiała zakładać kaloszy idąc po warzywka do obiadu, jak ja :p

:)

przyglądam się Twojemu wątkowi już od dawna. Czy mogłabym wiedzieć z czego ten murek w ogrodzie jest budowany?. Mam sama dylemat z wysoką skarpą i nie miałam pomysłu na utwardzenie jej. Murek bardzo przypadł mi do gustu.

Widat Witam serdecznie :) :welcome:

Murek jest z kostki z Libetu Natulit MASSIMO, jest grubsza od tej podstawowej kostki.

=============================

Hej!

od dawna podczytuje wątek, ale trochę mi zajęł zanim dobrnęłam do końca i mogę pozostawić wpis:)

Co do kamienia mam pytanie czy takiej siatki nie powinno się jakoś zdejmować przed jego przyklejeniem? nie znam się na tym zupełnie, ale to tak na logikę....

Domi Witam Cię serdecznie :welcome:

Co do siatki, nie wydaje mi się, ale na pewno o to zapytam :yes:.

Przemagluje panów którzy zakładali mi kamień - oni są szczerzy i powiedzą mi prawdę (tak myślę ;))

Przynajmniej tak było w trakcie zakładania płyt :)

===========================

Nie mogę się doczekać jak Ci wyjdzie ta dolna łazienka na żywo!

Oj uwierz mi ja też :lol:

Ale cały czas nie ma płytek :sick:

Marcin wraca od września i jeżeli płytki już dojadą to ruszy z robotą :)

===========================

Otoczenie domu pięknieje z dnia na dzień :yes:

A czytając o kamieniu ,miałam gęsią skórkę :o,dopiero jak doczytałam ,że są śruby ,to mi ulżyło ;)

Dzięki Olu za działeczkę :)

Ja boję się o tym powiedzieć mojej mamie - bo tylko dzięki niej te śruby zostały tam zamontowane - to ona najbardziej bała się o ten kamień :(

========================================================

========================================================

Ja dzisiaj spędziłam 2 godzinki wybierając i omawiając kolory farb do domu.

I wiem że połowę jeszcze nie wiem :lol2:

Muszę uporać się z kwestią salonu, co ostatecznie zaplanować na ścianie z telewizorem

i dopasować do niego resztę

Dzisiaj usłyszałam kolejny ciekawy tekst na moje pomysły i plany wnętrzarskie

cytuję "Twój salon to nie sala weselna " :rotfl:

Ja tam swoje wiem :stirthepot:

I tylko dzięki Wam mogę troszeczkę zmienić zdanie :cool:

==========================

Co do plam na marmurze - specyfik niestety NIE ZADZIAŁAŁ

plamy wprawdzie się rozmyły ale są.

Także Beatko nie mam czego Ci polecać :(:(:(

Pan od ofrodu miał dziś po pracy podjechać do sklepu z takimi płynami i kupić jeszcze coś poleconego - napiszę jak poszło...........