Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Aga, dom weselny to Ci na pewno nie wyjdzie. Nie te kolory :p

Albo to ja w dziwnych bywałam :rolleyes:

Ale muszę przemyśleć Twoje lamperie.

Z jednej strony mi się podobają, ale z drugiej, chyba już się pogubiłam co u Ciebie będzie ;)

Ta inspiracja z tv też zwróciła swego czasu moją uwagę.

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aguś-a czy ty nie chciałaś dać tapety z buźkami w salonie? I na nią chcesz lamperię....:no:

Bo tera nie bardzo rozumiem, gdzie ta lamperia ma być:rolleyes:

Na ostatniej wizce lamperia jest bardzo delikatna i fajnie wygląda, bo prawie jej nie widać. :lol2:

Dziewczyny-no to wypowiedzcie się jakie listwy są najlepszejsze? MDF, NMC czy drewniane malowane ?????

Hej Aguś:D

ja tylko na chwilkę i z doskoku, bo nie bardzo mam czasu na nadrabianie:(

Piękne murki Ci powstają:rolleyes:

Odnośnie listew, to jeżeli drzwi będą białe, to listwy raczej też. Ja mam panelowe i powiem Ci, ze wyglądają bardzo szlachetnie, a nie tandetnie. Kiedyś wstawiałam dla dziewczyn fotki- mają 10 cm. Wszystko zalezy jakieś jakości i w jakiej cenie są panele.

lampkaa.jpg tapet.jpg

Teraz odnośnie materiału- odrazam Ci drewno w 100%- mialam piękne wysokie dębowe listwy w starym mieszkaniu i w dodatku byly klejone do ściany- KOSZMAR:sick::sick: Drewno mocno pracuje, ściana też, klej ściąga i w efekcie nad listwami tynk pękal i się kruszył:mad::sick::spam: Także reasumując klejenie też Ci odradzam.

Teraz mam z mdf-u mocowane zaczepami do ściany i mam święty spokój od ponad 2 lat:yes: Z lamperiami moim zdaniem ostrożnie, bo są bardzo zobowiązujące.

Mam nadzieję, ze pomogłam:D Mua:hug:

Problem z listwami całkiem jak u mnie :sick: Ja najbardziej kcem białe i podobają mi się białe, ale sama już nic nie wiem :p

Two to możemy iść razem na zakupy listwowe :lol2:

Co do lamperii to chyba rzeczywiście trzeba by ustalić jak ma całościowo to wnętrze wyglądać żeby nie przeładować. Jaka kanapa, fotele, stolik, jeżeli to będzie w miarę spokojne to lamperie powinny być ok.

Ogólnie to wiem jak ma być - i jeśli chodzi o kolorystykę to będzie podobnie jak na zdjęciu o którym piszesz.

Czyli jasne kanapy, jasna szafka pod tv, a stolik się jakoś dobierze :)

Myślałam ewentualnie o fotelu w innym kolorze, ale bez szaleństw.

Kanapy na pewno klasyczne czyli chesterki (lub coś podobnego )

I tyle nic tam więcej póki co nie będzie bo nie ma tak naprawdę gdzie :(

Dobrze dla mnie i dla sprzątania :cool:

Może między kominkiem a ścianą tv dam jakąś małą komódkę czy mini barek, ale muszę pomyśleć..

Czyli jedynymi meblami w salonie będą dwie kanapy, fotel z podnóżkiem, stolik i szafka pod tv.

Szafka chyba w połysku, ale b. prosta forma.

Mocnym akcentem będzie ciemna podłoga, więc ,meble muszą być jasne żeby ją rozjaśnić.

Dziś byłam wybierać farby i ściany w salonie też będą prawie biale

tylko na kominku dam chyba coś ala taupe :)

W poniedziałek ostatecznie z próbnikiem dobiorę do marmuru na kominku.

Czyli mamy białe ściany, jasne meble wypoczynkowe, jakiś nie rzucający się w oczy stolik i ciemną podłogę.

Do tego jakiś kolor przełamujący wszystko jak na zdjęciu ze ścianą w paski - może nawet fiolet? w postaci fotela, poduszek :)

Na zdjęciu powyżej ładnie to wygląda :yes: lamperie są w kolorze ściany, kanapy są w spokojnej dopasowanej kolorystyce, narożnik chyba nawet ma bardziej kanciasty/nowoczesny kształt, tylko krzesełka przy stole są mocniejszym akcentem podkreślającym styl wnętrza. Nie wiem dokładnie jaki jest plan u Ciebie? Masz już jakieś mebelki na oku?

Czyli efekt powinien być podobny jak na opisanym przez Ciebie zdjęciu :yes:

------------------------------------------

aguś , z tym specyfikiem to szkoda ,że tak wyszło ,bo już myślałam ,że będzie skuteczny.Ja tak jak Ci pisałam przetestowałam już wile i nic nie działało ...może tylko z lekka plamy się stonowały.:yes: w takim razie szukamy dalej ,a jak nic nie pomoże to przy następnym remoncie zdecyduję się na powtórne szlifowanie...

.

To może i ja każę panom zeszlifować ten parapet?

Taki zabieg usunie na 100% plamy?

Nie wiem jak głęboko one się wżerają :(

Co do lamperii to powiem Ci ,,że ja nie bardzo za nią przepadam.. no chyba , że jest drzewniana...:Dco wcale nie znaczy ,że ona źle wygląda ,ale tak jak pisze Two,trzeba mieć już wszystko dokładnie zaplanowane ,bo pożniej ustawienie chociażby komody czy konsolki może spowodować katastrofę, zakłócić całą harmonię wnętrza.Dobrze to przemyśl..

O mebelkach napisałam wyżej :)

Ciągnie mnie do tych lamperii.............:rolleyes:

-------------------------------------

Aga, dom weselny to Ci na pewno nie wyjdzie. Nie te kolory :p

Albo to ja w dziwnych bywałam :rolleyes:

:rotfl:

Ale muszę przemyśleć Twoje lamperie.

Z jednej strony mi się podobają, ale z drugiej, chyba już się pogubiłam co u Ciebie będzie ;)

Ta inspiracja z tv też zwróciła swego czasu moją uwagę.

Pamiętasz, chciałam jeszcze schować tv w zabudowie - żeby wyglądał jak obraz, ale już bez ramy.

Ale jeśli chcę tam drzwi zlicowane ze ścianą nie wiem czy jest to technicznie wykonalne.

Jutro albo w poniedziałek jedziemy je zamawiać więc wtedy będę wiedzieć na czym stoję.

------------------------------------

Aguś a ja jestem pewna jak to zrobić. Daj lamperie + delikatną tapetę w tych samych odcieniach (zobacz jak u Zetówny ślicznie to wyszło). Dla mnie bardzo elegancko wygląda ściana i lamperia w tym samym kolorze, jest podkreślony klasyczny styl ale nie atakuję on ze wszystkich stron :)

Czyli Ty nie byłabyś żeby malować te lamperie na kolor którym pomalowany jest kominek?

Na tapetę J już się nie zgodzi :no:

--------------------------------------

Aguś-a czy ty nie chciałaś dać tapety z buźkami w salonie? I na nią chcesz lamperię....:no:

Bo tera nie bardzo rozumiem, gdzie ta lamperia ma być:rolleyes:

Tapeta z buźkami będzie na ściance w jadalni - czyli nie widoczna z salonu :no:.

Na ostatniej wizce lamperia jest bardzo delikatna i fajnie wygląda, bo prawie jej nie widać. :lol2:

:yes:

------------------------------------

Hej Aguś:D

ja tylko na chwilkę i z doskoku, bo nie bardzo mam czasu na nadrabianie:(

Cieszę się że zajrzałaś :hug:

Piękne murki Ci powstają:rolleyes:

A dziękuję :)

Odnośnie listew, to jeżeli drzwi będą białe, to listwy raczej też. Ja mam panelowe i powiem Ci, ze wyglądają bardzo szlachetnie, a nie tandetnie. Kiedyś wstawiałam dla dziewczyn fotki- mają 10 cm. Wszystko zalezy jakieś jakości i w jakiej cenie są panele.

[ATTACH=CONFIG]132746[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]132747[/ATTACH]

Twoje listwy są piękne :yes:

I ja już wiem co mi się w tamtych nie spodobało - ich wysokość.

Były niziutkie, a wiadomo że my na forum się lubujemy w wyższych :lol2:

Teraz odnośnie materiału- odrazam Ci drewno w 100%- mialam piękne wysokie dębowe listwy w starym mieszkaniu i w dodatku byly klejone do ściany- KOSZMAR:sick::sick: Drewno mocno pracuje, ściana też, klej ściąga i w efekcie nad listwami tynk pękal i się kruszył:mad::sick::spam: Także reasumując klejenie też Ci odradzam.

Teraz mam z mdf-u mocowane zaczepami do ściany i mam święty spokój od ponad 2 lat:yes: Z lamperiami moim zdaniem ostrożnie, bo są bardzo zobowiązujące.

Mam nadzieję, ze pomogłam:D Mua:hug:

Pomogłaś dzięki za rady :hug:

Zdecydowanie :yes:

Dodatkowo jeżeli chcesz dać taupe kominek to już wystarczy, moim zdaniem podkreśla się jedną rzecz, a nie tak "na bogato" wszędzie i na każdej ścianie :)

Też się boję tego koloru.............ale z drugiej strony strrrrrrrrrrrrrrrasznie mi się podoba na tym zdjęciu

Tylko tak naprawdę podoba mi się w tym zestawie - ciemna ściana a białe lamperie - a u mnie będzie biała ściana - więc chyba idąc tym tropem jeśłi je dam to faktycznie jasne :yes: - w kolorze ściany :yes:

Dzięki za radę :hug:

Aguś - moje listwy sa drewniane na bazie sklejki stolarskiej. Czyli rdzeń mojej listwy jest z klejonych kawałków chyba sosny a potem jest obłozony 1,5mm warstwą dębu . Tak mniej więcej wygląda ich przekrój:

http://img17.imageshack.us/img17/1813/plytastolarska2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ma to zapobiec skręcaniu sie listew i odchodzeniu ich od ściany . Bo njiestety często się zdarza tak jak agawi pisze że pracująca listwa odrywa się od ściany razem z tynkiem i akrylem :yes:

Moje listwy są do ścian kołkowane (tak sprytnie, że nie widac miejsc mocowania) i dodatkowo podsmarowane klejem. Póki co nic się nie dzieje :no:

Aguś - moje listwy sa drewniane na bazie sklejki stolarskiej. Czyli rdzeń mojej listwy jest z klejonych kawałków chyba sosny a potem jest obłozony 1,5mm warstwą dębu . Tak mniej więcej wygląda ich przekrój:

http://img17.imageshack.us/img17/1813/plytastolarska2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ma to zapobiec skręcaniu sie listew i odchodzeniu ich od ściany . Bo njiestety często się zdarza tak jak agawi pisze że pracująca listwa odrywa się od ściany razem z tynkiem i akrylem :yes:

Moje listwy są do ścian kołkowane (tak sprytnie, że nie widac miejsc mocowania) i dodatkowo podsmarowane klejem. Póki co nic się nie dzieje :no:

Kinia dzięki za opisik.

Powiem Ci że nie słyszałam o takich listwach :o, albo wpuściłam jednym a wypuściłam drugim uchem :lol2:

A teraz jak temat listew na tapecie to się temat drąży http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/school/smileys-school-116162.gif

----------------------------------

Ja tak ekspresem :lol:

Murek piękny :yes:

Listwy wybrałabym białe ,z mdf-u :yes:

Dobrej nocki :goodnight:

Dzięki za głosik :hug:

---------------------------------------------

Aga, u mnie listwy będą białe drewniane.

Dzięki :hug:

--------------------------------------

Też tak mam i nic się nie dzieje..:yes:

Dobry wieczór i dobra noc... pomimo urlopu to na fm coś brakuje czasu

Hej Beatko tak to jest z urlopami :lol2:

Co do tego mocowania listew to Marcin też wspominał o kołkach :yes:.

Ma doświadczenie z różnymi wykonawcami po których musiał poprawiać robotę.

Ostatnio zrywał listwy które montażysta przyczepił zszywkami :sick:

-----------------------------------

My dzisiaj jedziemy do Radomia zobaczyć nasz front kuchenny - mam nadzieję że będzie cudowny :rolleyes:, piękny i wspaniały :p

i puścimy kuchnię do roboty :wiggle:

Z początkowych planów miała być na koniec sierpnia :(

Ale takie życie.

Na jutro jestem umówiona z jeszcze innym stolarzem, który ma nam wycenić wszystkie szafy.

Bo wyceny od pana od kuchni są kosmiczne :o:o:o.

Napiszę parę

Np szafa do chłopaków pod skosami (sztuk 2 ) każda za 8 tyś :sick:

szafka do łazienki bez blatu 193 cm wysoka na 85 cm gł 60 - 3 tyś

Szafa wiatrołap - 2,5 m długa 5,5 tyś

A może jak jestem już w tym temacie zapytam ile Was kosztowały takie rzeczy?

Żebym wiedziała w jakich przedziałach mam się targować :)

Wiem żeszafy do chłopaków na pewno z pół ceny co pan wyskoczył :sick:

Miłego dnia życzę :)

Aguś - moje szafki łazienkowe 80+80 podumywalkowa+40 na kosz do pranie wyceniona na 2600, 2 szafki nad geberitem 1400, blat z rausolidu biały 8cm szerokości ( jak umywalka) 1400. Łącznie 5400, wynegocjowana cena ostateczna 5000zł .

Wszystkie fronty-biały lakier, wysoki połysk.

A dodam, że twoja inspiracja jest czadowa:yes:

o ludzie :lol: to ja mam chyba po taniości.

W dolnej łazience szafka w fornirze palisander naturalny + lakier wysoki połysk obstawiam że jakieś 1000 zł, wymiar 100 x 30 -40.

Szafka szufladowa w łazience górnej + szafa pod skosem - 3000 zł. Szafa wymiary ok 80 x 210 + szafka 140-150 x 90. Mdf kremowy gładki

Szafa na wiatrołapie biały lakier wysoki połysk 280 x 160 = 3300 zł.

Aguś, mnie się lamperie podobają, bo fajnie definiują przestrzeń.

Co do sali weselnej, to - jak zawsze - wszystko zależy od umiejętności projektanta. Jakoś o Ciebie jestem dziwnie spokojna :cool:

Wrzucam Ci swoje inspiracje - coś podobnego mam zamiar zrobić u siebie, na kłopotliwej ścianie w jadalni :yes:. Nie lubię, jak pod obrazami jest pusta ściana, a na postawienie komody nie ma miejsca, więc lamperia rozwiązałaby mi ten problem (mam nadzieję)

http://media-cache-ec3.pinterest.com/upload/101401429079545713_s1RpiMBN_c.jpg

http://media-cache-lt0.pinterest.com/upload/36451078203511765_0nXWPCwD_c.jpg

http://media-cache-lt0.pinterest.com/upload/285486063848900108_IIo42QlF_c.jpg