Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga ja się nie znam, ale nie boisz sie, ze wsadzając jesienia rośliny się jeszcze dobrze nie przyjmą i będą narażone na mróz. Można stracic duzo pieniędzy. ostatniej zimy kiedy był mróż, a nie bylo śniegu wielu osobom nawet zabezpieczone rośliny pomarzły. Sorry ale ja na Twoim miejscu skupiłabym się na trawie, a resztę na wiosne wsadziła. Moze inni sie na ten temat wypowiedzą, bo firma jest chetna bo zarobi pieniądze. Agus troche cierpliwości :)

A juz roslin szczepionych na pniu w życiu był nie kupowała we wrześniu :yes:

Może spytaj forumowej Elfir :)

:(:(:(

No toś ostudziła mój zapał :(

No to mam kolejne pytanie do pana od ogrodów ;)

Dzięki Alu :)

Alu ale ja słyszałam , że właśnie jesień to dobry czas na sadzenie....

Aguś katalpy będą tam fajne , nie wiem skąd te ceny ale trochę kosmos, moja ma na bank więcej aniżeli 160 cm i płaciłam 180za sztukę, mam 2, jak będziesz chciała to cyknę Ci focie i zmierzę dokładnie. Katalpy póżno się budzą, liście wypuszczają dopiero w czerwcu...ale są piękne...

Alu ale ja słyszałam , że właśnie jesień to dobry czas na sadzenie.....

Nie wiem czy to jest najlepszy czas, ale powiem Ci, z etyle roślin które posadziłam w tamtym roku jesienią mi zmarzło, że drugi raz na pewno bym tak nir zrobiła. pieniądze mogłam równie dobrze do kosza wyrzucić, zamiast np na biedne dzieci oddac :)

Aguś Twój ogrodnik na pewno powie, że nie itd bo on ma z tego pieniądze, może zasiegnij rady u innego ogrodnika :)

Ja sie przy tym nie upieram, po prostu dmucham na zimne :)

katalp szczepionych i iglaków szczepionych na pniu z pewnością bym nie kupowała. :yes:

Hej Aga, ja ekspresem, jak zwykle:bash:

Kolorek na ścianach jest ok, chociaż ja nie przepadam za odcieniami zieleni;) Jeżeli Wam się nie znudził, to malujcie:)

Super, ze trawka posiana i piękne roślinki zakupiłas. Jeżeli rosly w doniczkach, a nie są wykopywane z gruntu, to sadź śmiało- nic Ci nie zmarznie.:no:

:no:Wiosną należy sadzić takie kopane z gruntu, a z doniczek można w zasadzie cały rok. Każdy ogrodnik Ci to potwierdzi.

Jedyną mam taką uwagę, że te cyprysiki na pniu lubią przemarzać, niezależnie od tego czy rosły w donicy, czy były kopane. Musisz je co roku na zimę zawijać włókniną, bo inaczej będą brązowe.:(

Trzymam kciuki za sprzedaż mieszkanka i 40 m2 to nie jest kawalerka. Typowa kawalerka musi mieć jeden pokój i metraż ok. 30m2. Tak jest przyjęte.:)

Miłego dnia:hug:

Edytowane przez agawi74

Aga ale u Ciebie szybko ten ogród powstaje. Dwa dni mnie nie było a tutaj już nasadzenia są omawiane :) Tak jak pisze Agawi spokojnie sadź roślinki, jesień się dopiero zaczęła i jeszcze mają czas żeby się ukorzenić. W przyszłym roku będzie już ślicznie zielono :wiggle:

Ochrona na zimę to zupełnie osobna sprawa. Większość młodych drzewek trzeba chronić zimą, catalpę też będziecie musieli osłonić bo jest wrażliwa.

Na kolorek na ścianie chyba nie potrafię spojrzeć obiektywnie. Dla mnie intensywnie kolorowe ściany są męczące i nie potrafię odpoczywać w takich wnętrzach ale skoro Wy czujecie się dobrze w tej sypialni to czemu nie :)

Aga,myślę ,że najrozsądniej będzie aby Twój Pan od Ogrodu kupił rośliny na własna rękę ,a w przypadku ,gdy coś przemarznie na pewno zobowiąże się wymienić ....Tak jak pisze Agawi rośliny z donic można sadzić przez cały rok ,one z reguły są droższe.Teraz jeżeli chcesz jakieś rośliny z gruntu ,to są zdecydowanie tańsze i jesień to najlepsza pora na ich wsadzanie.Ja w ubiegłym roku specjalnie czekałam do jesieni na wsadzanie sadzonek grabu ,bo miałam je wtedy po 1,50zł.Zresztą w naszej okolicy jest zagłębie szkółkarskie i rośliny nie są aż takie drogie...sadzonki bukszpanu )co prawda ilość hurtowa ),ale płaciłam po 2,50.:)

U mnie praca wre jeżeli chodzi o ścieżki ...fajnie to wygląda i ciesze się ,że jeszcze wymyśliłam jeden murek.Niedługo zacznę myśleć o roślinkach:)

Ależ ja się wcale nie upieram czy to kawalerka czy nie zresztą co to za róznica to mieszkanie i to mieszkanie, to w sumie był moj skrót myślowy. Tak tez nazywałam swój lokal w Gdyni. Tez miałam dwa pokoje. W koncu biuro nieruchomości będzie dawało ogłoszenie i z pewnościa będzie wiedzialo, jak najlepiej nazwac takie mieszkanie,

Agusia, kolor ścian, nie mój ale jak Wam się podoba to rób, jedynie moż zdecyduj się na jaśniejszy odcień, bo na dużej poiwerzchni może przytloczyć, rozumiem że sufity, skocy będą białe tak ???

Rośliny z doniczek, tak jak piszą dziewczyny mozesz śmiało sadzić, przecież to dopiero początek września, ja słyszałam,że ogólnie jest przyjęte sadzenie większości roślin właśnie na jesieni! :yes:

A to że trzeba część roślin zabezpieczyć na zimę, to fakt, kolejny to tak jak pisze Aneta, nie ma siły na zime , są łagodniejsze, są też srogie i czasem jakieś roślinki nie dają rady ale na to nie mamy wpływu ;)

Dla mnie kawalerka to tylko i wyłćznie mieszkanie o małym metraży, w skład którego wchodzi pokój z kuchnią i łazienką ;)

....Kawalerka – potoczne określenie najmniejszej odmiany lokalu mieszkalnego, składającego się z 1 pokoju (z aneksem kuchennym). Z uwagi na mały metraż lokal taki przeznaczony jest przede wszystkim dla osób nie posiadających rodziny – zasadniczo dla jednej, a maksymalnie dla dwóch osób.....

Alez juz dajcie sobie spokój z ta kawalerką ja absolutnie się z Wami zgadzam, chyba nie ma co ciagnąć tego tematu, ja tez to przeczytałam w internecie, nie było moim zamiarem mówic, że Agi mieszkanie to kawalerka jak powiedziałam to byl taki skrót myślowy>

Potwierdzam, to jest dwupokojowe mieszkanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alu ale ja słyszałam , że właśnie jesień to dobry czas na sadzenie....

.

Moja mama też tak mówi :yes:

Aguś katalpy będą tam fajne , nie wiem skąd te ceny ale trochę kosmos, moja ma na bank więcej aniżeli 160 cm i płaciłam 180za sztukę, mam 2, jak będziesz chciała to cyknę Ci focie i zmierzę dokładnie. Katalpy póżno się budzą, liście wypuszczają dopiero w czerwcu...ale są piękne..

To zrób mi zdjątko, jak u mnie będą takie drogie to wsiadam w samochód i jadę po nie do Ciebie :wiggle:

-------------------------------------------------------

Twoj ogród jest niesamowicie wielki...i taki zaplanowany te rabaty, murki, schodki ...przyznam ze jeszcze takiego nie widziałam i czekam z niecierpliwością na efekty ;) ...a te kwadratowe rabaty na katalpy juz sa mega :rolleyes:

Dzięki kochana http://emoty.blox.pl/resource/zawstydzony1.gif

-------------------------------------------------------

Alu Anetko Agawi Two Beatko dzięki za rady dotyczące sadzenia roślinek.

Wiecie że ja świeżak i wszystkie Wasze rady są dla mnie bezcenne :)

Jeżeli chodzi o mniejsze rośliny to się nie boję (mam zielone światło od mamy :cool: )

ale z tymi katalpami i iglakami na pniu już bym nie chciała ryzykować :sick:

A nie wystarczy tak jak pisze Agawi i Two , dobrze je zabezpieczyć i okryć na zimę?

Jak będzie ryzyko to chyba się wstrzymam, chyba bym nie przeżyła jak by przemarzły :(

Dopytam i się zastanowię :yes:

------------------------------------------------

Hej Aga, ja ekspresem, jak zwykle:bash:

:hug:

Kolorek na ścianach jest ok, chociaż ja nie przepadam za odcieniami zieleni;) Jeżeli Wam się nie znudził, to malujcie:)

Już zasiałyście ziarno niepewności i dziś dzwoniłam żeby jeszcze tej farby nie mieszali ;)

Ja dalej bym tam najchętniej widziała jakąś fajną tapetę :cool:

Jutro pojadę chyba pooglądać coś na żywo :rolleyes:

Super, ze trawka posiana i piękne roślinki zakupiłas. :

Jeszcze nie kupiłam :rolleyes:, na razie robię objazdy po okolicznych sklepach, a te co wkleiłam były najładniejsze do tej pory :yes:

Są potencjalnymi kandydatami do zamieszkania u mnie na działce :lol:

Trzymam kciuki za sprzedaż mieszkanka

Nie dziękuję :rolleyes:

Oby jak najszybciej się ktoś trafił :yes:

---------------------------------------

Aga ale u Ciebie szybko ten ogród powstaje. Dwa dni mnie nie było a tutaj już nasadzenia są omawiane :) .

Na kolorek na ścianie chyba nie potrafię spojrzeć obiektywnie. Dla mnie intensywnie kolorowe ściany są męczące i nie potrafię odpoczywać w takich wnętrzach ale skoro Wy czujecie się dobrze w tej sypialni to czemu nie :)

Bardzo dziękuję za opinię,

jutro jadę szukać tapety :lol2:

.Zresztą w naszej okolicy jest zagłębie szkółkarskie i rośliny nie są aż takie drogie...sadzonki bukszpanu )co prawda ilość hurtowa ),ale płaciłam po 2,50.:)

:jawdrop: no to jest różnica :sick:

U mnie praca wre jeżeli chodzi o ścieżki ...fajnie to wygląda i ciesze się ,że jeszcze wymyśliłam jeden murek.Niedługo zacznę myśleć o roślinkach:)

A są zdjątka?

Mam nadzieję że zdążę podskoczyć dziś do Ciebie :)

Agusia, kolor ścian, nie mój ale jak Wam się podoba to rób, jedynie moż zdecyduj się na jaśniejszy odcień, bo na dużej poiwerzchni może przytloczyć, rozumiem że sufity, skocy będą białe tak ???

Jak wyżej napisałam jutro jadę szukać tapety :lol2:

Jak nie znajdę nic sensownego to będzie tak jak piszesz - ta zieleń ale jasniejsza :yes:

Rośliny z doniczek, tak jak piszą dziewczyny mozesz śmiało sadzić, przecież to dopiero początek września, ja słyszałam,że ogólnie jest przyjęte sadzenie większości roślin właśnie na jesieni! :yes:

A to że trzeba część roślin zabezpieczyć na zimę, to fakt, kolejny to tak jak pisze Aneta, nie ma siły na zime , są łagodniejsze, są też srogie i czasem jakieś roślinki nie dają rady ale na to nie mamy wpływu ;)

:yes:

Dzięki Karola :hug:

-------------------------------------

Dla mnie kawalerka to tylko i wyłćznie mieszkanie o małym metraży, w skład którego wchodzi pokój z kuchnią i łazienką ;)

....Kawalerka – potoczne określenie najmniejszej odmiany lokalu mieszkalnego, składającego się z 1 pokoju (z aneksem kuchennym). Z uwagi na mały metraż lokal taki przeznaczony jest przede wszystkim dla osób nie posiadających rodziny – zasadniczo dla jednej, a maksymalnie dla dwóch osób.....

Alez juz dajcie sobie spokój z ta kawalerką ja absolutnie się z Wami zgadzam, chyba nie ma co ciagnąć tego tematu, ja tez to przeczytałam w internecie, nie było moim zamiarem mówic, że Agi mieszkanie to kawalerka jak powiedziałam to byl taki skrót myślowy>

Potwierdzam, to jest dwupokojowe mieszkanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:rotfl:

Kawalerka czy nie ja mam już dość i chcę się już wyprowadzić :cry:

Żeby zrobić zdjęcie kuchni zawaliłam cały mały pokój i pół korytarza :bash:

Narobiłam zdjęć skacząc po meblach siedząc na kuchence, gimnastykowałam żeby jak najwięcej kuchni złapać w kadr i się kapnęłam że nie zdrapałam zostawionej do zdrapania namoczonej naklejki na lodówce - i na nowo to samo :lol2:

Jutro taka sama akcja z dużym pokojem :sick:

Już mam zawaloną kuchnię i mały pokój ;).

A wszystko przez to że mój J za młodziaka kupił sobie taki szpanerski odkryty regał na którym mieści się tylko komputer, dyski, wieża, głośniki i pudełeczka na długopisy. Nie mam gdzie tego wszystkiego chować i góry szaf, szafek są zawalone pudełkami w których wszystko trzymam (czyt. głównie zabawki :lol2:, gry, puzzle itd itp)

Jutro muszę wynieść mamutowe mebelki, krzesełko do karmienia i ściągnąć kolorową wykładzinę z torem na samochody, cyknąć zdjęcie i czekam na kupców :stirthepot:.

Jestem jutro umówiona z kolejnym panem od nieruchomości :o

Znalazł naszą ofertę w necie i mówi że ma kogoś kto szuka mieszkania w naszej okolicy...............zobaczymy :)