Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

nadrobić dwa miechy nieobecności w domu szybko się nie da, ale już chyba wróciłam na dobre:hug:

:)

Aga ale ja mam i mogę Ci je kupić. Na stronie chyba ich nie ma, a kinkiety były na samym froncie więc zdjęć robić nie chciałam :bash: no nic, może jutro nawidzę Almi to pstryknę ;)

To jak dasz radę to cyknij :rolleyes:

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trawki można sadzić we wrześniu. Jeszcze zdążą się ukorzenić i wiosną łatwiej ruszą. Jeśli posadzicie wiosną to sezon będzie stracony, bo dopiero będą się ukorzeniać i będą słabiej rosły.

Dziewczyny jak tu u mnie chwilowo tak ogrodowo, to zapytam jeszcze czy tuje na pniach też mogą tak ciężko znosić mrozy

- ta zasada tyczy się wszystkich sadzonych na pniu?

Dzisiaj byłam w największym sklepie ogrodniczym u nas i widziałam ładne okaziki :)

Zdałam sobie jeszcze sprawę z jednej rzeczy.

My nie mamy przecież jeszcze ogrodzenia :bash: :bash:

Nie nawsadzam sobie nie wiadomo czego, bo w weekend nie ma tam przecież nikogo i ja tych drzewek mogę już nie zastać :o :o :o

Nie wiem co z mniejszymi roślinkami ;)

Co z całym rzędem cisów które chciałam wsadzić?

Przybiegłam dobry wieczór powiedzieć :hug:

:bye: :)

Trawki można sadzić we wrześniu. Jeszcze zdążą się ukorzenić i wiosną łatwiej ruszą. Jeśli posadzicie wiosną to sezon będzie stracony, bo dopiero będą się ukorzeniać i będą słabiej rosły.

Pestko a zamawiałaś kiedyś jakieś rośliny przez internet?

Znasz może jakieś sprawdzone stronki?

:bye: :)

Pestko a zamawiałaś kiedyś jakieś rośliny przez internet?

Znasz może jakieś sprawdzone stronki?

Sporo kupowałam. Jest wątek o sklepach internetowych wklejałam tam kiedyś moją listę. Jest z opisami co, o którym sądzę. Jak nie znajdziesz daj znać. :)

Dzięki Pesteczko

co do traw to ja się zupełnie nie znam ale info, że lepiej sadzić na wiosnę w gazecie ogrodniczej znalazłam...

Aga dość ryzykownie może być z tymi nasadzeniami, jesli nie ogrodzone...Moim znajomym sarny wyjadły jedną "ścianę " takich 3 metrowych tuj, zmieniali ogrodzenie od frontu no i sarenki z ich ogrodu zrobiły sobie paśnik...

Dzięki Pesteczko

co do traw to ja się zupełnie nie znam ale info, że lepiej sadzić na wiosnę w gazecie ogrodniczej znalazłam...

Aga dość ryzykownie może być z tymi nasadzeniami, jesli nie ogrodzone...Moim znajomym sarny wyjadły jedną "ścianę " takich 3 metrowych tuj, zmieniali ogrodzenie od frontu no i sarenki z ich ogrodu zrobiły sobie paśnik...

A to zależy, która gazeta pisze :rotfl:

Ja z własnego ogródka wiem

U mnie straty na polu kontaktów roślinek ze zwierzyną też były. Sarna zjadła mi pół 1metrowego świerka, łoś obłamał gałąź mojej pięknej śliwy Pisardi. Oba drzewka odratowałam:wiggle:

To Ci szybko przyjdzie:rolleyes: Jak wiadomo najlepiej i najszybciej na własnych błędach. Mnie najlepiej szło przez pierwsze 2 lata prac ogrodniczych. Potem zaczęło mi brakować czasu. Ciągle się uczę :wiggle:Więc teraz zmieniam ogród, aby był mniej czasochłonny. Stąd pomysł na wykorzystanie traw ozdobnych i zmniejszenie powierzchni trawnika.

A widzisz. Zostaw sobie tylko kawałeczek. W Kanadzie widziałam trawniczek podobno 200letni ;) Miał 40m2 i jakieś 25 cm grubości i wyglądał jak piękny idealnie wystrzyżony soczyście zielony aksamitnie miękki dywanik. I... wolno go było dotykać, ale nie wolno było na niego stąpnąć. Wtedy myślałam, że strzyżenie załatwi mi taki sam :bash: Tyle, że mój trawnik miał na początku 2000m2 minus powierzchnia domu. I pomyśleć, że dałam sobie tę zmorę wmówić i nawet się cieszyłam :sick:

Pesteczko ja mam 2 małych dzieci i to dla nich o dużym ogrodzie marzyłam...uwielbiam patrzeć jak ganiają po trawie na bosaka, roześmiani, szczęśliwi...trawnik to według mnie podstawa ogrodu przy dzieciakach choć niestety roboty przy nim jak przy niczym innym;)

Admete, a kradną w okolicy u Ciebie?

U mnie nadal tylko połowa ogrodzenia i jedyne problemy jakie kiedykolwiek mieliśmy to wizyty saren i łosi :)

Nie wiem czy kradną, bo póki co to tam same budowy są i nikogo jeszcze nie znamy ;)

Ale przyszło mi to do głowy po tej naszej małej rozmowie o bazarach i rozmowie z moją mamą o grzybach:rolleyes: - dużo osób chodzi tam do lasu, Marciny widziały sporo osób kręcących się po lesie i wracających z wiadrami koszykami ;)

- za moim płotem prowadzi akurat główna ścieżka przez las

- długo to żeby ktoś wracając rano ( a często gęsto ludzie zbierają grzyby na zarobek) pomyślał że na moich sadzonkach też może zarobić???

I teraz sama nie wiem. Sadzić nie sadzić. Jak sadzić to co?

Myślę że z katalp na razie zrezygnuję z drzewek na pniu też i tak zaraz trzeba będzie je okryć :(

Posadzę chyba to co najmniejsze i przekopiemy kwiaty od mamy - będę miała COŚ zrobione :) i łatwiej będzie doczekać do wiosny :wiggle:

Myślę nad tym od wczoraj ;)

Sporo kupowałam. Jest wątek o sklepach internetowych wklejałam tam kiedyś moją listę. Jest z opisami co, o którym sądzę. Jak nie znajdziesz daj znać. :)

Poszukam :yes:

Sarenek też tam sporo :yes:

Także mój cisowy żywopłot jeśli by nie ukradli to zostałby zjedzony :rotfl:

Chyba wniosek nasuwa się sam :(

Z Milano do Kielc tylko 175 km, dwie godziny, chyba się wybiorę :lol2:

(

http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/happy/smileys-happy-715315.gif

============================================

Kasiu (jak Anetka nie używa nicka, to i ja sobie pozwolęhttp://emoty.blox.pl/resource/zawstydzony1.gif ) Anetko to pewnie widząc moje miejsca trawnikowe pukacie się w główkę ;).

Ja też nie wiem jak to z nim będzie................Szczególnie jak naczytałam się u Mirelki ile czasu i pracy potrzeba żeby pięknie wyglądał :(

Trawniki przed dużą kolistą rabatą muszą zostać, z tyłu za nimi będę próbowała później coś wymyślać żeby zmniejszyć ich powierzchnię.

[ATTACH=CONFIG]135485[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135486[/ATTACH]

Two chcesz mieć taką wisterię ? :)

Dokładnie taką:wiggle: to Twoja? Ja wymarzyłam ją sobie od frontu przed domem na wielkiej pergoli :rolleyes: mam tam południowo-wschodnią wystawę no i domek osłaniał by ją przed chłodnymi wiatrami. Mam nadzieje, że się uda :rolleyes: podobno ona nawet jak przemarznie to odbija od dołu.

Aguś ja bym zrezygnowała z sadzenia szczepionych drzewek i tujek to najczęściej kradną bo potem szybko schodzi ;) Żywopłot z cisu chyba warto zaryzykować... w przyszłym roku już by zaczął ładnie rosnąć w górę. A dla ochrony przed sarenkami można rozciągnąć plastikową siatkę na palikach wzdłuż rabatki.

U moich rodziców szczepione tujki ładnie się trzymają, nie okrywamy ich tylko na zimę oplatamy sznurkiem koronę żeby śnieg nie zniszczył kształtu.

edit: Zapomniałam napisać :)... moja mama w zeszłym roku kupiła sobie takie śmieszne bałwanki do okrywania mniejszych krzewów. Podobne do tych :)

http://www.e-cedrus.pl/Files/product/355/3694.jpg

edit: po kliknięciu w obrazek link do czapeczki ;)

Edytowane przez TwoOfUs