Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na ogrodzie się nie znam :p Ja tam mam same 20letnie i 30letnie iglaki, trawa przeorana po budowie jeszcze nie zebrana ziemia, nie dosiana i żyję :p ba nawet twierdzę, że mam w miarę ładnie :lol2:

Aguś wybrałaś śliczne fotele, takie ma Belldeco w swojej ofercie (nie takie same wykończenie). Pokażesz te próbeczki? :rolleyes:

płytkie rozłączone, głębokie złączone jak dla mnie

dla mnie tyż ;)

Na ogrodzie się nie znam :p Ja tam mam same 20letnie i 30letnie iglaki, trawa przeorana po budowie jeszcze nie zebrana ziemia, nie dosiana i żyję :p ba nawet twierdzę, że mam w miarę ładnie :lol2:

ja tyż

:rotfl:

Ile różnych włóknin, tyle różnych opinii...

Kobitka z mojej ulubionej szkółki powiedziała że bardziej chodzi o to jaką włókninę wybierzemy... jak przepuszczalną, jakiej jakości itp...

a powód korzeni na wierzchu może też wynikać ze złego podlewania...

Tłumaczyła mi że lepiej rośliny nawodnić głęboko raz na 3-4 dni niż codziennie podlać powierzchniowo......

Chodzi o to że gdy codziennie namaczamy 5 cm gleby z wierzchu to właśnie tam rośliny się korzenią bo mają tam wodę ...

dla mnie logiczne wytłumaczenie.... ale ja się nie znam i myślę że od każdego "fachowca" uzyskamy różne, często sprzeczne info...

ja wybrałam wygodę, rozłożyłam taką tkaninę i będę miała rękę na pulsie ... i tyle... a w razie czego ściągnięcie takiej włókniny i tak uważam za łatwiejsze niż pierwsze lata ciągłego pielenia....

wypieliłam jeden fragment, dokładnie, przekopałam, wyczyściłam, wychuchałam itp... i co >?

u sąsiada tona zielska... na mojej rabatce też... to się potwornie rozsiewa po sąsiedzku... ja ciągłemu pieleniu mówię NIE :)

sorki za długaśny wywód ... :)

Wydaje mi się że to zależy od głębokości - im głębsze, tym gorzej będą wyglądały "rozjechane"

i ja się zgadzam z nihiru, a złączone ja mam w salonie, Marjelka ma w łazience dziecinnej i aneta s ma w wiatrołapie

Aguś, myślę podobnie do nihiru. Im głębsze, tym gorszy efekt.

Kubiki jak płytkie dała bym dzielone ale złączone też dobrze wyglądają :)

Aga,straram się być na bieżąco ,ale nie zawsze mi się to udaje :p.........ale o szafkach doczytałam :lol: i ja bym zrobiła złączone :yes:

płytkie rozłączone, głębokie złączone jak dla mnie

Dziewczynki moje kochane dziękuję za odzew w sprawie szafeczek :hug:

Teraz pytanie ile to jest głęboko :rotfl:

Wstępnie ustaliliśmy 25 cm - a cały kwadrat gdyby szafki miały być złączone ma mieć 100/100cm

Dalej nie wiem http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/thinking/smileys-thinking-802676.gif

Cały czas walczę z garderobą, ale Marcin akurat tam dzisiaj działał i mam kiepskie zdjęcia :(

Nie wiem czy Wam wytłumaczę o co cho :( - a muszę szybko decydować

J ma swoje zdanie :o - i chyba zrobimy tak jak mówi - będzie na niego w razie W :lol2:

Okazało się że na ścinie ze skosem spokojnie zmieszczę lustro więc powinno być dobrze :yes:

=========================

Adme, mogę Ci odsłonić moje rośliny po roku pod agrowłókniną. Żadnych korzeni nie ma na wierzchu, a rośliny na pewno się nie duszą - rosną jak szalone.

.

Fantastyczne fotele

Cieszę się że Ci się podobają :wiggle:

Bałam się ze są trochę śmieszne :p

-----------------------------------

Ale ja mam pomysł na inny rodzaj ogrodu. Mój nie będzie wymuskany od linijki. będzie bardziej naturalny i dziki. Więc u mnie nawet jak gdzieś się zapodzieje jakoś chwast to nie problem. Ale jak np. na jakiejś żwirowo-białej rabatce urośnie cholerstwo - to już problem.

Na razie skarpę wokół tarasu plewię ręcznie (jak wiecie uwielbiam to) :).

Mój ogród będzie pół na pół :)

Trochę symetrii i od linijki i trochę rabat "szalejących" żyjących własnym życiem.

Będę je robiła stopniowo więc zdążę się przekonać jak będzie z tym plewieniem ;)

---------------------------------------

MUSZĘ SIĘ WŁĄCZYĆ W DYSKUSJĘ O MATACH AGRO!!!!!!!!!!!!!!

A ŻE JESTEM W PRACY I MAM SEKUNDĘ TO ZOSTAWIAM LINKA DO POCZYTANIA http://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

JA MIAŁAM AGRO I WYWALIŁAM JAK ZAJRZAŁAM POD NIĄ I ZOBACZYŁAM GDZIE ROSLINA MA KORZENIE :(

w 100% popieram Mirelkę. dziś plewię bardzo mało bo z czasem chwaściory się wyplewiło i juz nie wyłazi paskudztwo. CZAS może nas uratować no i rosliny okrywkowe.

Malkul wkleiłam tego samego linka wczoraj :wiggle:

I tez uważam że wypowiedzi p. Danusi są bardzo przekonywujące.

Ja bardzo cenię sobie jej zdanie i chylę czoła przed całokształtem jej pracy :)

--------------------------------------

Ja tak jak Mirelka celuję w rośliny okrywowe i pod nimi żadnej arowłókniny bez niej szybciej się rozrastają. Przez pierwsze kilka lat będzie pewnie trzeba więcej pielić ale jak się już rozrosną to nie dopuszczą żadnego chwasta :) Włókninę położę tylko na rabacie z krzewami i jak już się rozrosną to najwyżej ściągnę ;)

:yes:

Sama zobaczysz i ocenisz :yes:

Ja czuję że moje rabaty będą ewoluowały przez cały czas więc to byłaby zabawa z taką matą ;)

Plus moje przekonanie do słów p. Danusi :)

Nóżki fantastyczne :lol2:

Te od fotelików? :)

Ciekawa jestem kolorków na kanapę :wiggle:

Zaraz wkleję :lol:

-----------------------------------------

U mnie nie będzie agro :no: Tak jak wyżej napisano, z czasem udało mi się zapanować nad chwastami :yes: w tym roku pieliłam chyba ze TRZY razy :o

O widzisz i to jest bardzo dobra wiadomość!!!!! :lol:

-----------------------------------------

Zajrzałam na wątek na Ogrodowisku :o chyba w ogóle zrezygnuję z tej agrowłókniny.

A wczoraj jak wkleiłam to nie zajrzałaś :p

Ogrodowisko to prawdziwa kopalnia wiedzy i porad :yes:.

Jest wątek o sklepach internetowych w których warto kupować , które sa polecane i sprawdzone :)

---------------------------------

Aga,straram się być na bieżąco ,ale nie zawsze mi się to udaje :p.........

Dzięki Oluś, ja mam cały czas zaległości u Was :(

Aż mi głupio :oops::oops::oops:

----------------------------------

I o to chodzi :lol: :yes:

Właśnie pokazywałaś nam swój ogród????

Bo ja coś nie kojarzę :(

Aguś wybrałaś śliczne fotele, takie ma Belldeco w swojej ofercie (nie takie same wykończenie).

Ooooo aż zaraz zajrzę, a nuż coś zmodyfikuję w moich :rolleyes:

Pokażesz te próbeczki? :rolleyes:

Zaraz wkleję :yes:

------------------------------------------

dla mnie tyż ;)

Bo też masz pięknie kochana :yes:

----------------------------------

Ile różnych włóknin, tyle różnych opinii...

Kobitka z mojej ulubionej szkółki powiedziała że bardziej chodzi o to jaką włókninę wybierzemy... jak przepuszczalną, jakiej jakości itp...

a powód korzeni na wierzchu może też wynikać ze złego podlewania...

Tłumaczyła mi że lepiej rośliny nawodnić głęboko raz na 3-4 dni niż codziennie podlać powierzchniowo......

Chodzi o to że gdy codziennie namaczamy 5 cm gleby z wierzchu to właśnie tam rośliny się korzenią bo mają tam wodę ...

dla mnie logiczne wytłumaczenie.... ale ja się nie znam i myślę że od każdego "fachowca" uzyskamy różne, często sprzeczne info...

ja wybrałam wygodę, rozłożyłam taką tkaninę i będę miała rękę na pulsie ... i tyle... a w razie czego ściągnięcie takiej włókniny i tak uważam za łatwiejsze niż pierwsze lata ciągłego pielenia....

wypieliłam jeden fragment, dokładnie, przekopałam, wyczyściłam, wychuchałam itp... i co >?

u sąsiada tona zielska... na mojej rabatce też... to się potwornie rozsiewa po sąsiedzku... ja ciągłemu pieleniu mówię NIE :)

sorki za długaśny wywód ... :)

A ja dziękuję za ten długi wywód :hug:

Ja się dopiero uczę, więc dla mnie każda rada cenna :yes:.

U mnie ( mam nadzieję ) problem rozsiewania będzie zminimalizowany.

Mam od dwóch stron las więc raczej nie będzie się miało co rozsiewać - przynajmniej tak powiedział pan ogrodowy w sprawie trawnika ;)

Idąc tym tropem, dodając słowa p. Danusi o "duszeniu się roślin, biorąc pod uwagę włożenie pracy w pierwszym okresie w wyrywanie chwastów i ich eliminację - mam nadzieję wygrać i mieć pięknie bez maty/ czy agro :yes:

Decyzja podjęta i poparta przez moją mamę :lol:

Zaraz zgram zdjęcia i pokaże próbeczki i ustawienie kanap :lol:

Co do ogrodu ,to powiem Ci w opraciu o doświadczenia ze starym ogrodem...nie miałam tam mat i rzeczywiście w pierwszych dwóch latach była walka z chwastami .Później już rośliny na tyle się rozrosły ,że w tej chwili pielenie uskuteczniam dwa razy w sezonie...wystarczy

Super wiadomość Beatko :wiggle:

Żeby nie było: to pisała ta, co ma lustro od podłogi do sufitu i przy nim umywalki ;) Ale komuś można dobrze doradzić nawet jak się samemu sprawę średnio przemyślało ;)

Wiem :) bo sama Cię pytałam o wysokość lustra nad blatem i też wbrew wszystkim zrobiłam bez płytek :lol:

Chłopaki i tak zaciapią pół łazienki, więc lepiej żeby było ładnie :p

Najpierw ustawienie kanap :)

Idąc tym tropem, dzięki Two :hug:

http://i2.fmix.pl/fmi220/11262c76002180c15064a1a1

Dzisiaj działałam w tym kierunku :p

http://i3.fmix.pl/fmi806/66cae624000038c35064a0ee

http://i2.fmix.pl/fmi2533/6511b729000e62065064a12a

http://i1.fmix.pl/fmi1002/005815d10016b7145064a16f

http://i2.fmix.pl/fmi2130/047211e5000c7ef55064a187

Wiadomo, trzeba dopracować długości boków, głębokość i odległość od ścian - ale powiem Wam że póki co,

to ustawienie mi najbardziej pasuje :wiggle:

Proszę o szczere opinie :rolleyes: