Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Dziewczyny jeszcze wrócę na chwilę do tematu ogrodu.

Chcę obsadzić tą moją skarpkę,

skoro zdecydowałam, że mat - szmat nie będzie na całej działce jak to się ma do obsypania żwirkiem skarpy?

Robi się takie skarpy ze żwirem?czy raczej tylko kora?

Ma ktoś skarpę bez maty?

http://i2.fmix.pl/fmi1567/7f848da00001c6e3506a91bd

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pomogę u mnie maty są wszędzie, na skarpie też i wszędzie mam korę. Płyta ciemna mi się podoba, ale jeśli jest tam ciemno to może rzeczywiście weź coś jaśniejszego (ja mam z popielatej płyty zrobioną spiżarkę i ładnie wygląda). Aguś a oświećcie mnie co to są te koszyczki i po co to to:-)

Mam nadzieję, że panowie te babeczki usuną ? Ciężko herbicydami (za młoda trawa) tylko ręcznie. Jak tego nie zrobią to będziesz tego miałą pełno :(. Z trawnikiem zaczynają się problemy 2-3 miesiące od wysiania (chwasty dają o sobie znać i zaczynają opanowywać trawnik) :(.

Aga ja gapa dopiero teraz zauważyłam zmianę awatarka :) bardzo ładny :yes:

Szalejecie dziewczyny z tymi cebulami :) ale na wiosnę będzie cudo.

Mirelka a czosnki nie kłócą się z innymi cebulami? można je wymieszać np z tulipanami? Wiesz coś na ten temat bo ja czytałam gdzieś kiedyś że cebule mogą wytwarzać jakieś szkodliwe dla innych cebulek środowisko :confused: coś mi gdzieś tam dzwoni ale nie wiem nawet z której strony :D może coś pomieszałam :lol2:

super avatarek ;)

Aguś a może cały wypoczynek szary a fotele z czerwoną kedrą (brzegiem) + czerwone nóżki tylko w fotelach. Natomiast gdzieś na holu czerwony louis :rolleyes: Albo fotel z zewnątrz czerwony a środek szary?

Szafa ciemna super, ale wiadomo przestrzeni to ona na pewno nie doda, więc coś za coś ;)

Aguś ! nie załapałam się na zdjęcia:(ale na pewno wyglądałaś cudnie!najważniejsze ,że uroczystość się udała i znowu spokojnie można się wziąć za wykończeniówkę .:yes:

Ale u Ciebie wszystko pędzi ....nie mogę się napatrzeć na uporządkowanie w ogrodzie i na soczystą zieleń trawy...teraz tylko można czerpać przyjemności z planowania rabat..:yes:u mnie jeszcze wszystko stoi ,,czekamy na brukarzy ..mają być w piątek,a jutro wjeżdża sprzęt do wyrównania terenu..Pozdrówka

Czosnki po pierwsze zakwitną później niż tulipany i narcyzy. Po drugie są dużo wyższe.

Sadź niskie i średnie trawy ozdobne pomiędzy cebulowe, liatrę kłosową i do tego dodaj jeszcze np. jeżówki, słoneczniczki i rudbekie. Jak dobrze przemyślisz rabatę, to będzie zawsze coś kwitło aż do października od wczesnej wiosny. A jako tło daj wysokie trawy. Bedzie naturalnie i samoobsługowo. Pielenie na wiosnę i jesienią. :yes:

To moja „sztandarowa” rabata, ciagle jeszcze nie do końca obsadzona po środku – brakuje kwitnących późnym latem i jesienią

Czerwiec 06_Sobikow-14czerwiec2012w.jpg

Lipiec 07_Sobikow-09lipiec2012-01w.jpg

Październik 10_Sobikow-02pazdziernik2012w.jpg Sorry za nie wystrzyżony płot, ale on mi się rozrasta, bo bedę obsadzać 4-ty bok ogrodu

Czosnki po pierwsze zakwitną później niż tulipany i narcyzy. Po drugie są dużo wyższe.

Sadź niskie i średnie trawy ozdobne pomiędzy cebulowe, liatrę kłosową i do tego dodaj jeszcze np. jeżówki, słoneczniczki i rudbekie. Jak dobrze przemyślisz rabatę, to będzie zawsze coś kwitło aż do października od wczesnej wiosny. A jako tło daj wysokie trawy. Bedzie naturalnie i samoobsługowo. Pielenie na wiosnę i jesienią. :yes:

To moja „sztandarowa” rabata, ciagle jeszcze nie do końca obsadzona po środku – brakuje kwitnących późnym latem i jesienią

Czerwiec [ATTACH=CONFIG]139808[/ATTACH]

Lipiec [ATTACH=CONFIG]139812[/ATTACH]

Październik [ATTACH=CONFIG]139813[/ATTACH] Sorry za nie wystrzyżony płot, ale on mi się rozrasta, bo bedę obsadzać 4-ty bok ogrodu

Pestko ja kombinuję z rabarą trawiastą plus cebulowe wysadzone pomiędzy trawami z tym, że chciała bym jdnokolorową ;) Mam na oku ciemne tulipany w odcieniu zbliżonym do czosnków, szukam jeszcze czegoś jesiennego z tej tonacji żeby rabata kwitła przez cały rok. Słoneczniki u mnie odpadają ;)

Aga a jak tam twoje poszukiwania krzaczków?

Nie pomogę u mnie maty są wszędzie, na skarpie też i wszędzie mam korę.

Ja nadal niczego się nie dowiedziałam :(

Ale i mało szukałam ;)

Płyta ciemna mi się podoba, ale jeśli jest tam ciemno to może rzeczywiście weź coś jaśniejszego (ja mam z popielatej płyty zrobioną spiżarkę i ładnie wygląda).

Jutro przyjedzie stolarz z próbkami, zobaczymy co przywiezie.

Ale ten popiel faktycznie nie głupi i tani :lol:

Aguś a oświećcie mnie co to są te koszyczki i po co to to:-)

Madziu na cebulki kwiatuchów wiosennych.

Dziś nakupowałam ich trochę i robiłam przymiarki na żywo.

http://i2.fmix.pl/fmi2369/64a3ebed00157d74506b32c1

Pierwszy rząd tej rabaty to wcześnie kwitnące tulipany, żonkile i narcyzy.

Na środku będzie katalpa (albo inne drzewko z kulistą koroną, a pod nim hosty, które później zarosną miejsce po tych wiosennych.

To mój pierwszy plan.

W tym roku tylko cebulki, jutro będę je dzielić do koszyczków.

Zobaczymy na ile mi wystarczy :lol2:

Niby dużo kupiłam a już dziś przeglądając co ja tam mam, widzę że i tak za mało :p

Mam nadzieję, że panowie te babeczki usuną ? Ciężko herbicydami (za młoda trawa) tylko ręcznie. Jak tego nie zrobią to będziesz tego miałą pełno :(. Z trawnikiem zaczynają się problemy 2-3 miesiące od wysiania (chwasty dają o sobie znać i zaczynają opanowywać trawnik) :(.

Pan powiedział że teraz skoszą razem z nimi, a potem po drugim koszeniu zobaczą co jest i będą działać ręcznie.

Aga ja gapa dopiero teraz zauważyłam zmianę awatarka :) bardzo ładny :yes:

Dziękować :)

Mniej kolorów, mniej się rzucam w oczy :p

Szalejecie dziewczyny z tymi cebulami :) ale na wiosnę będzie cudo.

:wiggle:

Wiesz jak mnie to cieszy.

Jutro będę dzieliła do koszyczków :wiggle:

Aga a te kamyki nie będą ci się obsypywały z tej rabatki? Ona na zdjęciu wydaje się tak stroma, ale może to tylko wrażenie ;)

Nie jest taka stroma :no:

Pan mówi że nie tyle będą się obsuwać co ciężko będzie plewić ;)

Sama nie wiem................

super avatarek ;)

Dziękuję :lol:

Aguś a może cały wypoczynek szary a fotele z czerwoną kedrą (brzegiem) + czerwone nóżki tylko w fotelach. Natomiast gdzieś na holu czerwony louis :rolleyes: Albo fotel z zewnątrz czerwony a środek szary?

Wiesz co podoba mi się pomysł na czerwony z zewnątrz.

Ławeczka będzie szara z ciemniejszymi szarymi/czarnymi nogami i szary fotel z czerwonymi nóżkami - to do holu.

A do salonu czerwony fotel/lub Twoja mieszana wersja - i znowu będę się zastanawiać :p

Szafa ciemna super, ale wiadomo przestrzeni to ona na pewno nie doda, więc coś za coś ;)

:yes:

Aguś ! nie załapałam się na zdjęcia:(ale na pewno wyglądałaś cudnie!

Zaraz podeślę :hug:

najważniejsze ,że uroczystość się udała i znowu spokojnie można się wziąć za wykończeniówkę .:yes:

Co prawda to prawda :lol2:

Ale u Ciebie wszystko pędzi ....nie mogę się napatrzeć na uporządkowanie w ogrodzie i na soczystą zieleń trawy...teraz tylko można czerpać przyjemności z planowania rabat..:yes:u mnie jeszcze wszystko stoi ,,czekamy na brukarzy ..mają być w piątek,a jutro wjeżdża sprzęt do wyrównania terenu..Pozdrówka

Rany jeszcze nie skończyli? :(

Musze do Ciebie zajrzeć.

Tylko za mało tego czasu :bash:

Ściski przynoszę :hug:

:hug:

I jak drugi dzień tygodnia?

A minął intensywnie jak zawsze :p plus wizytacja (wiesz jaka :bash:), jutro następna ;)

Dostałam poprawioną wycenę od drugiego stolarza - oczywiście ceny z frontami z mdf - u wzrosły :mad: i zbliżyły się do wyceny stolarza od kuchni.

Jutro przyjeżdża pan od kuchni - to dostanie czarno na białym wycenę od konkurencji i zapytanie co z tym fantem robimy, jak zejdzie z ceny bierzemy wszystko od jednego fachowca....tak byłoby najlepiej :yes:

Czerwiec [ATTACH=CONFIG]139808[/ATTACH]

Lipiec [ATTACH=CONFIG]139812[/ATTACH]

Październik [ATTACH=CONFIG]139813[/ATTACH] Sorry za nie wystrzyżony płot, ale on mi się rozrasta, bo bedę obsadzać 4-ty bok ogrodu

Piękna rabatka Kasiu :yes:

Ja pod domem na rabacie chcę posadzić tą liatrę :yes: plus orlika, nie wiem jeszcze jaki kolor tyle tego jest :o

http://www.mojsklepogrodniczy.pl/ShopImages/product/FD11331WM.JPG

po kliknięciu na zdjęcie przejdziemy na stronę zdjęcia - i sklepu

Kasiu podasz mi jeszcze jakieś mało rozrastające się byliny?

Bo to wiadomo najlepiej z własnego doświadczenia :)

Orlika i liatrę podała mi moja mama :)

===================

Ja dzisiaj poczyniłam jeszcze małe zakupy roślinne :wiggle:

Kupiłam 2 porzeczki czerwone, na białe muszę polować ;)

2 wysokie czerwone agresty i 2 niskie zielone.

2 żółte maliny :o - ponoć smaczniejsze niż te zwykłe i mające powtarzające owocowanie :o - jak się sprawdzi to żyć nie umierać tylko jeść :lol:

Dziewczyny moje kochane - padam (jak zwykle ;)) chyba nie dam rady dzisiaj do nikogo zajrzeć :(:(:(

Buziaki zostawiam i życzę dobrej nocki :hug:

Aguś ale Twoja działeczka się piękna zrobiła ... taaaaka zielona :eek:

Sama jestem w szoku :lol2:

Aga a jak tam twoje poszukiwania krzaczków?

Dzisiaj miałam się zdzwonić z panem ze szkółki w której byłam w sobotę, miał mi dać znać o bukszpanach na kwadratowy żywopłocik - sztuk 200.

Miał fają cenę tylko miał sprowadzić - ale miał wyłączoną komórkę cały dzień :(:(:(

W piątek jedziemy do Mirelki więc już za mało dni żeby to pozałatwiać, więc obsadzanie rabaty przesunie się na za tydzień.

Upatrzyłam sobie u niego żurawki, pięęęęęęęęęęęękne różanecznki - ma bardzo duży wybór :o

Co jeszcze....beberysy, zdecydowałam się wziąć 3 juki :lol: - także trochę sie tego uzbiera :yes:

A to kropla w morzu zanim wszystko się obsadzi :)

Ale radość i zabawa jest fantastyczna :yes:

Cieszę się z tej ilości rabat ( udajemy że chwasty nie istnieją :p)

Pestko ja kombinuję z rabarą trawiastą plus cebulowe wysadzone pomiędzy trawami z tym, że chciała bym jdnokolorową ;) Mam na oku ciemne tulipany w odcieniu zbliżonym do czosnków, szukam jeszcze czegoś jesiennego z tej tonacji żeby rabata kwitła przez cały rok. Słoneczniki u mnie odpadają

Też kocham niebieskie i fioletowe :yes: Szukałam tego zdjęcia i dopiero znalazłam Czosnki+trawy.jpg

Na czerwcowym zdjęciu widać trzykrotkę wirginijską. Dobrze podlewana kwitnie do końca września. Moja niestety w tym roku za mało pić dostawała.

Posadź krokusy – zakwitną pierwsze i...

...szczypiorek wieloletni Screen shot 2012-08-10 at 9.36.01 PM.jpg będzie kwitł jak taki mniejszy braciszek czosnków.

Z wcześnie kwitnących są kosaćce. Przepiękne są sasanki. Anemony (zawilce) mają ogromny wybór kolorów, także niebieskie. Są też zawilce jesienne. I jeszcze Liatra kłosowa, intensywnie fioletowy tojad. Łubiny przycięte po kwitnieniu powtórzą je.

Są niebieskie astry nowoangielskie, które kwitną chyba pod koniec września http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/byliny/aster-nowoangielski,5_98/

Chaber białawy Chaber bialawy.jpg kwitnie od czerwca do sierpnia, a przycięty zakwita ponownie jesienią

Prawie całe lato kwitnie Liriope Spicata 001-liriope-landscape1.jpg001-liriope-spicata.jpg, ktorą można sadzić łanowo, albo po kilka sztuk. Jest trawopodobna. Na pierwszym zdjęciu lepszy kolor.

Możesz posadzić Perovską (Perovskia). Pięknie kwitnie w kolorze lavendy, ale w przeciwieństwie do niej świetnie u nas rośnie. Na dodatek jest ozdobna po zgubieniu liści także, bo ma piękne białe gałązki.

O szałwi omszonej i kocimiętce na pewno wiesz, że niebieskie i cale lato kwitną.

No, to maluj tę fioletową rabatę :yes: Możesz ją rozświetlić bylicą (piołun) o srebrzysto zielonych listkach i łodygach. Powodzenia :D

Aguś, sorki za głupie pytania, ale w tych koszykach cały czas będą rosły kwiaty? Po co? Zademonstruj nam krok po kroku co się z tymi koszyczkami robi proszę. :-)

Skibusia te koszyczki to przeciw kretom i nornicom. Szczególnie te ostatnie potrafią naniszczyć cebulek. Wykopujesz dołki na odpowiedną głebokość, umieszczasz koszyczki, a w nich cebule i zasypujesz. Wsio:yes:

Dziewczyny jeszcze wrócę na chwilę do tematu ogrodu.

Chcę obsadzić tą moją skarpkę,

skoro zdecydowałam, że mat - szmat nie będzie na całej działce jak to się ma do obsypania żwirkiem skarpy?

Robi się takie skarpy ze żwirem?czy raczej tylko kora?

Ma ktoś skarpę bez maty?

http://i2.fmix.pl/fmi1567/7f848da00001c6e3506a91bd

Aga wkleiłam Ci moją rabatę, ale jak powiesz to usunę.

Miałam na niej agro i usunęłam, bo rośliny i tak ładnie zarosły i teraz delikatne pielenie, jak pisałam, mam 2 razy w sezonie.

Nie dawałabym agro na rabacie, która ma zarosnąć gęsto. Poza tym kamyczki będą się po agro zsuwały i na górze zostanie łyso. Raczej zastosuj angielski sposób na chwasty – gazety. Wyłóż gazetami i przysyp korą, albo kamyczkami. Gazety po jakimś czasie się rozłożą, a chwasty już wtedy nie będą miały gdzie rosnąć.

Aha, jeśli żwir, to im niżej tym nasyp go grubiej. W ten sposób mniej będzie się zsuwał z góry.