admete 02.10.2012 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Dziewczyny jeszcze wrócę na chwilę do tematu ogrodu.Chcę obsadzić tą moją skarpkę, skoro zdecydowałam, że mat - szmat nie będzie na całej działce jak to się ma do obsypania żwirkiem skarpy?Robi się takie skarpy ze żwirem?czy raczej tylko kora?Ma ktoś skarpę bez maty? http://i2.fmix.pl/fmi1567/7f848da00001c6e3506a91bd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 02.10.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Nie pomogę u mnie maty są wszędzie, na skarpie też i wszędzie mam korę. Płyta ciemna mi się podoba, ale jeśli jest tam ciemno to może rzeczywiście weź coś jaśniejszego (ja mam z popielatej płyty zrobioną spiżarkę i ładnie wygląda). Aguś a oświećcie mnie co to są te koszyczki i po co to to:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 02.10.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Mam nadzieję, że panowie te babeczki usuną ? Ciężko herbicydami (za młoda trawa) tylko ręcznie. Jak tego nie zrobią to będziesz tego miałą pełno . Z trawnikiem zaczynają się problemy 2-3 miesiące od wysiania (chwasty dają o sobie znać i zaczynają opanowywać trawnik) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 02.10.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aga ja gapa dopiero teraz zauważyłam zmianę awatarka bardzo ładny Szalejecie dziewczyny z tymi cebulami ale na wiosnę będzie cudo. Mirelka a czosnki nie kłócą się z innymi cebulami? można je wymieszać np z tulipanami? Wiesz coś na ten temat bo ja czytałam gdzieś kiedyś że cebule mogą wytwarzać jakieś szkodliwe dla innych cebulek środowisko coś mi gdzieś tam dzwoni ale nie wiem nawet z której strony może coś pomieszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 02.10.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 nie powiem kochana - ja sama jestem ta(ce)bula-rasa . Podpytaj agawi albo anetę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 02.10.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 ok przyjdzie na mnie czas to zaczerpnę wiedzy u źródła Aga a te kamyki nie będą ci się obsypywały z tej rabatki? Ona na zdjęciu wydaje się tak stroma, ale może to tylko wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 02.10.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 super avatarek Aguś a może cały wypoczynek szary a fotele z czerwoną kedrą (brzegiem) + czerwone nóżki tylko w fotelach. Natomiast gdzieś na holu czerwony louis Albo fotel z zewnątrz czerwony a środek szary? Szafa ciemna super, ale wiadomo przestrzeni to ona na pewno nie doda, więc coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 02.10.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aguś ! nie załapałam się na zdjęcia:(ale na pewno wyglądałaś cudnie!najważniejsze ,że uroczystość się udała i znowu spokojnie można się wziąć za wykończeniówkę . Ale u Ciebie wszystko pędzi ....nie mogę się napatrzeć na uporządkowanie w ogrodzie i na soczystą zieleń trawy...teraz tylko można czerpać przyjemności z planowania rabat..:yes:u mnie jeszcze wszystko stoi ,,czekamy na brukarzy ..mają być w piątek,a jutro wjeżdża sprzęt do wyrównania terenu..Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 02.10.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ściski przynoszę I jak drugi dzień tygodnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Czosnki po pierwsze zakwitną później niż tulipany i narcyzy. Po drugie są dużo wyższe. Sadź niskie i średnie trawy ozdobne pomiędzy cebulowe, liatrę kłosową i do tego dodaj jeszcze np. jeżówki, słoneczniczki i rudbekie. Jak dobrze przemyślisz rabatę, to będzie zawsze coś kwitło aż do października od wczesnej wiosny. A jako tło daj wysokie trawy. Bedzie naturalnie i samoobsługowo. Pielenie na wiosnę i jesienią. To moja „sztandarowa” rabata, ciagle jeszcze nie do końca obsadzona po środku – brakuje kwitnących późnym latem i jesienią Czerwiec Lipiec Październik Sorry za nie wystrzyżony płot, ale on mi się rozrasta, bo bedę obsadzać 4-ty bok ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 02.10.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aguś ale Twoja działeczka się piękna zrobiła ... taaaaka zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 02.10.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Czosnki po pierwsze zakwitną później niż tulipany i narcyzy. Po drugie są dużo wyższe. Sadź niskie i średnie trawy ozdobne pomiędzy cebulowe, liatrę kłosową i do tego dodaj jeszcze np. jeżówki, słoneczniczki i rudbekie. Jak dobrze przemyślisz rabatę, to będzie zawsze coś kwitło aż do października od wczesnej wiosny. A jako tło daj wysokie trawy. Bedzie naturalnie i samoobsługowo. Pielenie na wiosnę i jesienią. To moja „sztandarowa” rabata, ciagle jeszcze nie do końca obsadzona po środku – brakuje kwitnących późnym latem i jesienią Czerwiec [ATTACH=CONFIG]139808[/ATTACH] Lipiec [ATTACH=CONFIG]139812[/ATTACH] Październik [ATTACH=CONFIG]139813[/ATTACH] Sorry za nie wystrzyżony płot, ale on mi się rozrasta, bo bedę obsadzać 4-ty bok ogrodu Pestko ja kombinuję z rabarą trawiastą plus cebulowe wysadzone pomiędzy trawami z tym, że chciała bym jdnokolorową Mam na oku ciemne tulipany w odcieniu zbliżonym do czosnków, szukam jeszcze czegoś jesiennego z tej tonacji żeby rabata kwitła przez cały rok. Słoneczniki u mnie odpadają Aga a jak tam twoje poszukiwania krzaczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 02.10.2012 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Nie pomogę u mnie maty są wszędzie, na skarpie też i wszędzie mam korę. Ja nadal niczego się nie dowiedziałam Ale i mało szukałam Płyta ciemna mi się podoba, ale jeśli jest tam ciemno to może rzeczywiście weź coś jaśniejszego (ja mam z popielatej płyty zrobioną spiżarkę i ładnie wygląda). Jutro przyjedzie stolarz z próbkami, zobaczymy co przywiezie. Ale ten popiel faktycznie nie głupi i tani Aguś a oświećcie mnie co to są te koszyczki i po co to to:-) Madziu na cebulki kwiatuchów wiosennych. Dziś nakupowałam ich trochę i robiłam przymiarki na żywo. http://i2.fmix.pl/fmi2369/64a3ebed00157d74506b32c1 Pierwszy rząd tej rabaty to wcześnie kwitnące tulipany, żonkile i narcyzy. Na środku będzie katalpa (albo inne drzewko z kulistą koroną, a pod nim hosty, które później zarosną miejsce po tych wiosennych. To mój pierwszy plan. W tym roku tylko cebulki, jutro będę je dzielić do koszyczków. Zobaczymy na ile mi wystarczy Niby dużo kupiłam a już dziś przeglądając co ja tam mam, widzę że i tak za mało Mam nadzieję, że panowie te babeczki usuną ? Ciężko herbicydami (za młoda trawa) tylko ręcznie. Jak tego nie zrobią to będziesz tego miałą pełno . Z trawnikiem zaczynają się problemy 2-3 miesiące od wysiania (chwasty dają o sobie znać i zaczynają opanowywać trawnik) . Pan powiedział że teraz skoszą razem z nimi, a potem po drugim koszeniu zobaczą co jest i będą działać ręcznie. Aga ja gapa dopiero teraz zauważyłam zmianę awatarka bardzo ładny Dziękować Mniej kolorów, mniej się rzucam w oczy Szalejecie dziewczyny z tymi cebulami ale na wiosnę będzie cudo. Wiesz jak mnie to cieszy. Jutro będę dzieliła do koszyczków Aga a te kamyki nie będą ci się obsypywały z tej rabatki? Ona na zdjęciu wydaje się tak stroma, ale może to tylko wrażenie Nie jest taka stroma Pan mówi że nie tyle będą się obsuwać co ciężko będzie plewić Sama nie wiem................ super avatarek Dziękuję Aguś a może cały wypoczynek szary a fotele z czerwoną kedrą (brzegiem) + czerwone nóżki tylko w fotelach. Natomiast gdzieś na holu czerwony louis Albo fotel z zewnątrz czerwony a środek szary? Wiesz co podoba mi się pomysł na czerwony z zewnątrz. Ławeczka będzie szara z ciemniejszymi szarymi/czarnymi nogami i szary fotel z czerwonymi nóżkami - to do holu. A do salonu czerwony fotel/lub Twoja mieszana wersja - i znowu będę się zastanawiać Szafa ciemna super, ale wiadomo przestrzeni to ona na pewno nie doda, więc coś za coś Aguś ! nie załapałam się na zdjęcia:(ale na pewno wyglądałaś cudnie! Zaraz podeślę najważniejsze ,że uroczystość się udała i znowu spokojnie można się wziąć za wykończeniówkę . Co prawda to prawda Ale u Ciebie wszystko pędzi ....nie mogę się napatrzeć na uporządkowanie w ogrodzie i na soczystą zieleń trawy...teraz tylko można czerpać przyjemności z planowania rabat..:yes:u mnie jeszcze wszystko stoi ,,czekamy na brukarzy ..mają być w piątek,a jutro wjeżdża sprzęt do wyrównania terenu..Pozdrówka Rany jeszcze nie skończyli? Musze do Ciebie zajrzeć. Tylko za mało tego czasu Ściski przynoszę I jak drugi dzień tygodnia? A minął intensywnie jak zawsze plus wizytacja (wiesz jaka ), jutro następna Dostałam poprawioną wycenę od drugiego stolarza - oczywiście ceny z frontami z mdf - u wzrosły i zbliżyły się do wyceny stolarza od kuchni. Jutro przyjeżdża pan od kuchni - to dostanie czarno na białym wycenę od konkurencji i zapytanie co z tym fantem robimy, jak zejdzie z ceny bierzemy wszystko od jednego fachowca....tak byłoby najlepiej Czosnki po pierwsze zakwitną później niż tulipany i narcyzy. Po drugie są dużo wyższe. Sadź niskie i średnie trawy ozdobne pomiędzy cebulowe, liatrę kłosową i do tego dodaj jeszcze np. jeżówki, słoneczniczki i rudbekie. Jak dobrze przemyślisz rabatę, to będzie zawsze coś kwitło aż do października od wczesnej wiosny. A jako tło daj wysokie trawy. Bedzie naturalnie i samoobsługowo. Pielenie na wiosnę i jesienią. To moja „sztandarowa” rabata, ciagle jeszcze nie do końca obsadzona po środku – brakuje kwitnących późnym latem i jesienią Czerwiec [ATTACH=CONFIG]139808[/ATTACH] Lipiec [ATTACH=CONFIG]139812[/ATTACH] Październik [ATTACH=CONFIG]139813[/ATTACH] Sorry za nie wystrzyżony płot, ale on mi się rozrasta, bo bedę obsadzać 4-ty bok ogrodu Piękna rabatka Kasiu Ja pod domem na rabacie chcę posadzić tą liatrę plus orlika, nie wiem jeszcze jaki kolor tyle tego jest http://www.mojsklepogrodniczy.pl/ShopImages/product/FD11331WM.JPG po kliknięciu na zdjęcie przejdziemy na stronę zdjęcia - i sklepu Kasiu podasz mi jeszcze jakieś mało rozrastające się byliny? Bo to wiadomo najlepiej z własnego doświadczenia Orlika i liatrę podała mi moja mama =================== Ja dzisiaj poczyniłam jeszcze małe zakupy roślinne Kupiłam 2 porzeczki czerwone, na białe muszę polować 2 wysokie czerwone agresty i 2 niskie zielone. 2 żółte maliny - ponoć smaczniejsze niż te zwykłe i mające powtarzające owocowanie - jak się sprawdzi to żyć nie umierać tylko jeść Dziewczyny moje kochane - padam (jak zwykle ) chyba nie dam rady dzisiaj do nikogo zajrzeć :( Buziaki zostawiam i życzę dobrej nocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 02.10.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aguś ale Twoja działeczka się piękna zrobiła ... taaaaka zielona Sama jestem w szoku Aga a jak tam twoje poszukiwania krzaczków? Dzisiaj miałam się zdzwonić z panem ze szkółki w której byłam w sobotę, miał mi dać znać o bukszpanach na kwadratowy żywopłocik - sztuk 200. Miał fają cenę tylko miał sprowadzić - ale miał wyłączoną komórkę cały dzień :( W piątek jedziemy do Mirelki więc już za mało dni żeby to pozałatwiać, więc obsadzanie rabaty przesunie się na za tydzień. Upatrzyłam sobie u niego żurawki, pięęęęęęęęęęęękne różanecznki - ma bardzo duży wybór Co jeszcze....beberysy, zdecydowałam się wziąć 3 juki - także trochę sie tego uzbiera A to kropla w morzu zanim wszystko się obsadzi Ale radość i zabawa jest fantastyczna Cieszę się z tej ilości rabat ( udajemy że chwasty nie istnieją ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719508754 02.10.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Agus sliczna trawka, a jak juz posadzisz te swoje cudenka to wszystkie tutaj padniemy z wrazenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 02.10.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aguś, sorki za głupie pytania, ale w tych koszykach cały czas będą rosły kwiaty? Po co? Zademonstruj nam krok po kroku co się z tymi koszyczkami robi proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.10.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aga, wejdę na chwilę w inny temat - jaką masz kostkę przed domem i kolor elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Pestko ja kombinuję z rabarą trawiastą plus cebulowe wysadzone pomiędzy trawami z tym, że chciała bym jdnokolorową Mam na oku ciemne tulipany w odcieniu zbliżonym do czosnków, szukam jeszcze czegoś jesiennego z tej tonacji żeby rabata kwitła przez cały rok. Słoneczniki u mnie odpadają Też kocham niebieskie i fioletowe Szukałam tego zdjęcia i dopiero znalazłam Na czerwcowym zdjęciu widać trzykrotkę wirginijską. Dobrze podlewana kwitnie do końca września. Moja niestety w tym roku za mało pić dostawała. Posadź krokusy – zakwitną pierwsze i... ...szczypiorek wieloletni będzie kwitł jak taki mniejszy braciszek czosnków. Z wcześnie kwitnących są kosaćce. Przepiękne są sasanki. Anemony (zawilce) mają ogromny wybór kolorów, także niebieskie. Są też zawilce jesienne. I jeszcze Liatra kłosowa, intensywnie fioletowy tojad. Łubiny przycięte po kwitnieniu powtórzą je. Są niebieskie astry nowoangielskie, które kwitną chyba pod koniec września http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/byliny/aster-nowoangielski,5_98/ Chaber białawy kwitnie od czerwca do sierpnia, a przycięty zakwita ponownie jesienią Prawie całe lato kwitnie Liriope Spicata , ktorą można sadzić łanowo, albo po kilka sztuk. Jest trawopodobna. Na pierwszym zdjęciu lepszy kolor. Możesz posadzić Perovską (Perovskia). Pięknie kwitnie w kolorze lavendy, ale w przeciwieństwie do niej świetnie u nas rośnie. Na dodatek jest ozdobna po zgubieniu liści także, bo ma piękne białe gałązki. O szałwi omszonej i kocimiętce na pewno wiesz, że niebieskie i cale lato kwitną. No, to maluj tę fioletową rabatę Możesz ją rozświetlić bylicą (piołun) o srebrzysto zielonych listkach i łodygach. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Aguś, sorki za głupie pytania, ale w tych koszykach cały czas będą rosły kwiaty? Po co? Zademonstruj nam krok po kroku co się z tymi koszyczkami robi proszę. Skibusia te koszyczki to przeciw kretom i nornicom. Szczególnie te ostatnie potrafią naniszczyć cebulek. Wykopujesz dołki na odpowiedną głebokość, umieszczasz koszyczki, a w nich cebule i zasypujesz. Wsio:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Dziewczyny jeszcze wrócę na chwilę do tematu ogrodu. Chcę obsadzić tą moją skarpkę, skoro zdecydowałam, że mat - szmat nie będzie na całej działce jak to się ma do obsypania żwirkiem skarpy? Robi się takie skarpy ze żwirem?czy raczej tylko kora? Ma ktoś skarpę bez maty? http://i2.fmix.pl/fmi1567/7f848da00001c6e3506a91bd Aga wkleiłam Ci moją rabatę, ale jak powiesz to usunę. Miałam na niej agro i usunęłam, bo rośliny i tak ładnie zarosły i teraz delikatne pielenie, jak pisałam, mam 2 razy w sezonie. Nie dawałabym agro na rabacie, która ma zarosnąć gęsto. Poza tym kamyczki będą się po agro zsuwały i na górze zostanie łyso. Raczej zastosuj angielski sposób na chwasty – gazety. Wyłóż gazetami i przysyp korą, albo kamyczkami. Gazety po jakimś czasie się rozłożą, a chwasty już wtedy nie będą miały gdzie rosnąć. Aha, jeśli żwir, to im niżej tym nasyp go grubiej. W ten sposób mniej będzie się zsuwał z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts