admete 03.10.2012 04:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Agus sliczna trawka, a jak juz posadzisz te swoje cudenka to wszystkie tutaj padniemy z wrazenia Dziękuję Aguś, sorki za głupie pytania, ale w tych koszykach cały czas będą rosły kwiaty? Po co? Zademonstruj nam krok po kroku co się z tymi koszyczkami robi proszę. Pestka napisała o nornicach, ja jeszcze dodam o uciekających cebulkach. Żeby nie było wiem o tym od tygodnia Cebulki lubią chować się na zimę w ziemię, schodza w dół i czasami schodzą za głęboko i już nie wychodzą - to raz. A dwa, kupiłam je żeby nie mieć chaosu na rabatach,i żeby nie mieć problemu z dosadzeniem dużych drzew na kwadratach. Trzeba będzie wykopać duży dół na drzewo i cebulki mogłyby mi się poprzemieszczać - a mają rosnąć prosto i równo w rzędach i dobrane kolorami - czyli jak w wojsku Aga, wejdę na chwilę w inny temat - jaką masz kostkę przed domem i kolor elewacji? Witam męża ) czy to Ty Joanko ? Bosze dawno u Was nie byłam Kostka to Libet NATULIT Co do koloru edytuję jak znajdę dokładny numer Pestko Wystarczy żebyś napisała że mam kłaść spokojnie żwir na skarpę bez agro i robię to teraz z czystym sumieniem i bez stresu Więcej nie szukam i się nie zastanawiam, a tak na marginesie nie znalazłam żadnej takiej skarpy w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannk 03.10.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam męża ) czy to Ty Joanko ? Bosze dawno u Was nie byłam Kostka to Libet NATULIT Co do koloru edytuję jak znajdę dokładny numer Aga to ja - napisałam z użytkownika M - i dopiero jak wysłałam to się skapnęłam:) Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 03.10.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 pestko - to zdjecie pierwsze (to którego szukałaś). Chyba cozsnki tam są. JAka to trawa ? Piękne to jest ... jeeezzzuuuu cudne, chcę takie coś !!! A czosnki ... też mogą być zjedzone przez nornice ? Mam je w koszykach sadzić ? Czy wiosną można je przesadzić czy już teraz powinnam wsadzić je w docelowe miejsce ? Nie zdążyłam z rabatą, będę na wiosnę ją tworzyć i wtedy chcę wszystko powsadzać docelowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 03.10.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Aga ale macie super kolor tej trawki! Taka żywa ładna zieleń Tych koszyczków to Ci faktycznie wyjdzie cała masa ale rozumiem Twoje argumenty na ich stosowanie i podoba mi się to, że będą rosły jak w wojsku kolorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 03.10.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 dowiedziałam sie niedawno od znajomej, że czosnek ozdobny sadzi sie z innymi cebulkami dla ochrony przed nornicami, podobno zapach czosnku je odstrasza, ale nie sprawdzałam nigdzie tej informacji;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 03.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dziewczyny ja w koszyczkach sadziłam jedynie tulipany...czosnki sadziłam bez, narcyzy bez a szafirki generalnie tez bez , do niektórych z tulipanami wsadziłam szafirkowe cebulki Aguś a ja się zastanawiam czy ta skarpa oby nie zastroma odrobinę:cool:u mnie na tej rabacie - wyspie przed wejsciem wiąż jest posadzony na wzniesieniu i kamyk tam srednio sie trzymał, dopiero jak usypałam taką mega gruba warstwę - ok 10 cm to się ustabilizował. z własnego doswiadczenia odradzam korę w pobliżu domu i opasek wokół domu. Ja początkowo dałam korę bo bardziej mi się podoba, naturalna jest i z tej wyspy przed domem zawiewało mi na schody, podobnie tam gdzie katalpy przy garażu....wymieniłam korę na kamień, trawiastą rabatę przy oknach robię od razu w kamieniu...nie wiem czy czytałaś u mnie o matach, ja cofam wszystko co napisałam na ich temat dla mnie to ona jest nic nie warta wiecej szkody anizeli pozytku:mad:Two ja miałam podobne założenia do Twoich, u mnie trawy ale z żurawkami jako I piętro (żurawki nie tracą liści zimą i mają cudne delikatne kwiatuszki na wysokich pręcikach) no ja żurawkami jestem oczarowana i podobnie jak Kasia miałam Ci pisać o szałwi ( u siebie też ją posadziłam ) i kocimiętka - u mnie w innym miejscu ale rosnie jak szalona i kwitnie od posadzenia do teraz na fioletowo...u mnie do tego wsadziłam tulipany, narcyzy, czosnki, szafirki, krokusy i jeszcze coś trwopodobne kwitnace w fiolecie ale nazwy nie pamietam teraz ...strasznie podobają mi się takie biało - fioletowe rabaty ( u mnie wiekszość kwitnacych w tych kolorach) ale po namysle wsadziłam jeszcze w ta trawiasta rabate czerwone tulipany bo doszłam do wniosku, że z utesknieniem sie czeka na te pierwsze oznaki wiosny no a czerwień taka energetyczna jest...wiec mam nadzieję zę wiosna bedzie biało, fioletowo- czerwono.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) A ja zapomniałam napisać, żeby ten żwir grubą warstwa sypać i wlaśnie stożkowo. On się ułoży najcieniej na górze a najgrubiej na dole i wtedy będzie się trzymał. Na samym dole daj jako pierwszą warstwę większe kamyczki, a im wyżej tym drobniejsze. Delikatna robota, ale to pozwoli utrzymać żwir na miejscu. Na koniec te najdrobniejsze dosyp na dole. Zaklinują. Fotki http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/06/ogrod-amfiteatralny/ Tu http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php?t10791.html pisała Elfir o żwirowych rabata. Sa zdjęcia Czosnek podobno odstrasza nornice i krety. Ja przestałam używać koszyczki, bo mnie ograniczają w kszałtach nasadzeń. A na krety w takich miejscach leję 2-3 razy w sezonie „Pożegnanie z Kretem” – pijane kreciki, ryjówki i nne, jak dostają jeszcze rozwolnienia, wolą wtedy w takie miejsce nie zaglądać. Też sprawdzone już przez 2 sezonyhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/jumpy.gif Na tej fotce z czosnkami są w parterze jakieś niskie trawy, myślę, że można ten efekt osiągnąć turzycami. Ja bym dodała jeszcze tę liriope, bo wygląda jak trawka, a nisko kwitnie, więc skupiska tu i ówdzie byłyby świetne. Uciekanie cebulek - uciekają, jakby wrastają w dół i przestają kwitnąć, ale 2 sezony można ich nie wykopywać. Sprawdziłam Edytowane 3 Października 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 03.10.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Aguś mam nadzieję, że nie Masz nic przeciwko , wkleję swój apel również u Ciebie , żeby jak nawięcej osób dowiedziało się o forumowej akcji. Kochani a ja do Was z ogromną prośbąjuż nie raz przekonałam się o Waszych cudownych wielkich sercach:hug:Proszę Was teraz o pomoc dla Stefcia i Damiana...Stefcio to syn naszego forumowego Anioła Żelki, Damian to podopieczny Amonite. Chłopcy potrzebują rehabilitacji, tutaj link do aukcji http://forum.muratordom.pl/forumdisp...efka-i-Damiana zapraszam Was do naszej wspólnej forumowej aukcji:hug:Pomóżmy wspólnie Chłopcom!Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 03.10.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Pestko, Anetko dzięki dziewczynki z propozycje roślinek, kilku nie miałam na liście. Liriope w ogóle nie znałam a jest piękna i idealnie pasuje do koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Pestko, Anetko dzięki dziewczynki z propozycje roślinek, kilku nie miałam na liście. Liriope w ogóle nie znałam a jest piękna i idealnie pasuje do koncepcji Na dodatek znakomicie się sprawdza w nasadzeniach pod drzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 03.10.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Tutaj http://www.cebule-kwiatowe.pl/kupowałam cebule tulipanów, możesz jeszcze domówić Edytowane 3 Października 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 03.10.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Aguś, witam się wieczorową porą Świetny pomysł z tymi szaro czerwonymi fotelami:yes: A rabaty będziesz miała szczękoopadające Będziesz musiała przy oprowadzaniu gości po ogrodzie mieć ze sobą jakąś szufelkę i wiaderko:rotfl: Rany, jak Ci zazdroszczę tego ogrodu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 03.10.2012 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Aga ale macie super kolor tej trawki! Taka żywa ładna zieleń Tych koszyczków to Ci faktycznie wyjdzie cała masa ale rozumiem Twoje argumenty na ich stosowanie i podoba mi się to, że będą rosły jak w wojsku kolorami Koszyczków kupiłam ponad 80 I chyba będzie na styk. Mój J już nie komentuje moich dziwnych zakupów Aguś a ja się zastanawiam czy ta skarpa oby nie zastroma odrobinę:cool:u mnie na tej rabacie - wyspie przed wejsciem wiąż jest posadzony na wzniesieniu i kamyk tam srednio sie trzymał, dopiero jak usypałam taką mega gruba warstwę - ok 10 cm to się ustabilizował. z własnego doswiadczenia odradzam korę w pobliżu domu i opasek wokół domu. Ja początkowo dałam korę bo bardziej mi się podoba, naturalna jest i z tej wyspy przed domem zawiewało mi na schody, podobnie tam gdzie katalpy przy garażu....wymieniłam korę na kamień, trawiastą rabatę przy oknach robię od razu w kamieniu... nie wiem czy czytałaś u mnie o matach, ja cofam wszystko co napisałam na ich temat dla mnie to ona jest nic nie warta wiecej szkody anizeli pozytku:mad: . Widzisz a ja wolę od kory żwirek. Ze skarpą spróbuję powalczyć O matach zaraz doczytam - na ogrodowisku mówią o nich maty - szmaty A ja zapomniałam napisać, żeby ten żwir grubą warstwa sypać i wlaśnie stożkowo. On się ułoży najcieniej na górze a najgrubiej na dole i wtedy będzie się trzymał. Na samym dole daj jako pierwszą warstwę większe kamyczki, a im wyżej tym drobniejsze. Delikatna robota, ale to pozwoli utrzymać żwir na miejscu. Na koniec te najdrobniejsze dosyp na dole. Zaklinują. I tak zrobię, sama się z tym pobawię, nie będę angażować już panów jak nie mają do tego przekonania to źle zrobią Ja bym dodała jeszcze tę liriope, bo wygląda jak trawka, a nisko kwitnie, więc skupiska tu i ówdzie byłyby świetne. Obejrzałam - świetna jest Na pewno tez ją wsadzę Aguś mam nadzieję, że nie Masz nic przeciwko , wkleję swój apel również u Ciebie , żeby jak nawięcej osób dowiedziało się o forumowej akcji. [ No coś Ty Jestem bardzo ZA takimi akcjami Pestko, Anetko dzięki dziewczynki z propozycje roślinek, kilku nie miałam na liście. Liriope w ogóle nie znałam a jest piękna i idealnie pasuje do koncepcji Ja tez ją kupię Tutaj http://www.cebule-kwiatowe.pl/kupowałam cebule tulipanów, możesz jeszcze domówić Rany jaki wybór tulipanów Ale póki co samych tulipanów mi wystarczy Dzisiaj robiłam przeglądziny mojego arsenału. Potrzebuję na każdy kwadrat 8 koszyczków tulipanów. W początkowym założeniu miało być - 2 kwadraty samych pomarańczowych i 2 samych czerwonych. Ale mam po 8 koszyczków każdego koloru - czyli o połowę za mało . Powinnam wtedy zrobić najazd na jeszcze jeden LIDL Ale mam dużo innych kolorów - dużo różowych i takich mieszanek z przewagą różu/fioletu - to z nich zrobię kolejne 2 kwadraty Także na wiosnę będzie tam tulipanowe szaleństwo Aguś, witam się wieczorową porą Świetny pomysł z tymi szaro czerwonymi fotelami:yes: Cały czas dumam. Jeszcze nie zdecydowałam A rabaty będziesz miała szczękoopadające Będziesz musiała przy oprowadzaniu gości po ogrodzie mieć ze sobą jakąś szufelkę i wiaderko:rotfl: Rany, jak Ci zazdroszczę tego ogrodu:rolleyes: Dzięki Dopiero się rozkręcam http://forum.barcis.pl/images/smilies/chytry.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 03.10.2012 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dzisiaj spędziłam 3 godziny na budowie. Jak już pisałam, dzieliłam cebulki (jeszcze nie skończyłam ) Umówiliśmy się ze stolarzem od kuchni. Przywiózł gzyms - i przyznam że prezentuje się bardzo ładnie - nie trzeba jednak nic poprawiać Rozmawialiśmy też dłuuuuuuuuuuugo o szafach. I doszliśmy jednak do porozumienia. Mamy dostać nowe wyceny i działamy - przecież zostało nam już 2 miesiące do przeprowadzki :o Powiem Wam że dziś rozmawiając o szafach, wyobrażając sobie już całe wnętrze poczułam chyba pierwszy raz że to już jest dom - że już tuż tuż przeprowadzka i będziemy tam mieszkać Zawiozłam na działkę moje wczorajsze zakupy. 2 małe porzeczki - które zadołowałam, żeby poczekały na docelowe miejsce. 2 agresty na pniu 2 zwykłe i 2 maliny http://i2.fmix.pl/fmi47/125b3e550004262c506c9154 A tu nasz nowo powstały basen http://i1.fmix.pl/fmi1838/96111bb100003ca0506c92ff Na trawie tez były takie kałuże Dzwoniłam do panów, ponoć to od nie wyłączonego nawodnienia, ajak będzie lało cały tydzień to jak to będzie wyglądało? To chyba nie jest normalny objaw??? Tu mam zdjęcie skarpy z innego miejsca, nie jest taka stroma, tylko nie wiem czy zdjęcie dobrze to oddaje http://i1.fmix.pl/fmi1596/2a8ee9ab00222463506c93ac A tu efekty czekania na pana stolarza Powiem Wam że tak w trójkę - ja J i Marcin byśmy w godzinkę obskoczyli cały trawnik i pozbyli się tego cholerstwa. Nie wiem czy sama tego nie zrobię w przyszłym tygodniu http://i3.fmix.pl/fmi1176/ad9b0e1d001f8785506c93f8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Z trawnikiem rób tak. Nawet jak tylko przy okazji złapiesz i wyciągniesz kilka chwaściorów co dziennie, to mu pomożesz. Skarpa sama łagodność – da radę z kamyczkami Admete, a drenaż masz, bo jak nie to chyba powinnaś mieć. To nie wygląda dobrze. Nie możliwe, żeby tak woda stała, żadna roślina tego nie wytrzyma, nawet trawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 03.10.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Nie wiem jak Ty chcesz mieszac te tulipany ja wolę jeden kolor jeden gatunek w jednym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 03.10.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Aga, to szok, że tyle wody u Ciebie stoi. Nie jest to normalny objaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 03.10.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Hej Aguś, też uważam, ze ta woda to bardzo dziwny objaw.... chociaż z drugiej strony masz gliniasty teren i może to jest przyczyną. Nawodnienie nie ma nic do rzeczy, jeżeli ziemia jest w miarę normalna. Pięęęęękną masz trawkę- jak szybko urosła:jawdrop: Wyrywanie chwastów dobra rzecz, ale znudzi Ci się na takiej powierzchni. Poza tym wiosną dojdą nowe chwaściory:mad: Najlepsze lekarstwo, to regularne koszenie. Padłam, jak zobaczyłam te wszystkie koszyczki u Ciebie:lol2: Efekt będzie wiosną powalający:D A hiacynty kupiłaś? Super wiadomości o gzymsie i szafach:cool: Faktycznie przeprowadzka zbliża się wielkimi krokami:wiggle: Trzymam kciuki za dalszy ciąg:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 04.10.2012 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Z trawnikiem rób tak. Nawet jak tylko przy okazji złapiesz i wyciągniesz kilka chwaściorów co dziennie, to mu pomożesz. Skarpa sama łagodność – da radę z kamyczkami Z Admete, a drenaż masz, bo jak nie to chyba powinnaś mieć. To nie wygląda dobrze. Nie możliwe, żeby tak woda stała, żadna roślina tego nie wytrzyma, nawet trawa. Nie mamy drenażu. Martwi mnie ta woda jak nie wiem co Tłumaczenie że działało nawodnienie tez jest dla mnie głupie - a jak będzie padać ciurkiem 3 dni? - to będziemy mieć jedno wielkie bajoro Mamy rów z tyłu działki wszystko powinno i miało z złożenia panów tam spływać. Będą najwyżej poprawiać Nie wiem jak Ty chcesz mieszac te tulipany ja wolę jeden kolor jeden gatunek w jednym miejscu Zły pomysł ? Zrobię później rysunek Bo jak zły to muszę dokupić pomarańczowych i czerwonych do pierwotnego planu Aga, to szok, że tyle wody u Ciebie stoi. Nie jest to normalny objaw. :( Hej Aguś, też uważam, ze ta woda to bardzo dziwny objaw.... chociaż z drugiej strony masz gliniasty teren i może to jest przyczyną. Nawodnienie nie ma nic do rzeczy, jeżeli ziemia jest w miarę normalna. :( U mnie glina cóż tam tej ziemi jest nasypane Pięęęęękną masz trawkę- jak szybko urosła:jawdrop: Wyrywanie chwastów dobra rzecz, ale znudzi Ci się na takiej powierzchni. Poza tym wiosną dojdą nowe chwaściory:mad: Najlepsze lekarstwo, to regularne koszenie. Tak jest Pani Prezes , wszystko wprowadzę w życie Padłam, jak zobaczyłam te wszystkie koszyczki u Ciebie:lol2: Efekt będzie wiosną powalający:D A hiacynty kupiłaś? Hiacynty som Super wiadomości o gzymsie i szafach:cool: Faktycznie przeprowadzka zbliża się wielkimi krokami:wiggle: Trzymam kciuki za dalszy ciąg:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 04.10.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Oj, Aga te kałuże to dowód na to, że brak odwodnienia:(. a że taki widok już po jednym dniu deszczu, to zdaje się że jeszcze spadki źle wyprofilowane jednym słowem - woda nie ma gdzie uciekać. Zimą/wiosną, jak te kałuże zaczną Wam zamarzać, to załatwią Wam i trawę i kostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts