pestka56 04.10.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Admete, jak teraz woda tak stoi po 1 dniu :confused::confused:, to później będzie gorzej. Dlaczego, skoro masz rów nie założyli Ci drenażu. To zasadniczy błąd. Ja straciłam przez to 80% świerków i masę innych roślin, a część mimo, że ostatnia „powódź” była w zeszłym roku wiosną, nadal choruje. Nawet część trawnika szlag trafił. Drenaż nie jest drogi i prosty do zrobienia – my zrobiliśmy sami. Jak masz glinę – to drenaż MUST BEE Cebulki – wpisz w google „Keukenhof” i obejrzyj ich stronę. A jak w googlu włączysz „szukaj grafikę” będziesz miała wysyp zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 04.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Pestko ja np takie cos lubie w parku na miejskich rabatach, ale nie u siebie w ogrodzie No ale zdaje się, ze Aga tak lubi , ja wolę ogród bardziej dziki, niz ułozony pod klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 04.10.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Aga a jaką Ty masz trawkę (rodzaj, nazwa) bo jest naprawdę żywozielona i ładna i gęsta! Chwasty wydłubiesz i będzie ślicznie Jeśli chodzi o wodę to nie napiszę nic nowego - jak jest glina to bez odwodnienia ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.10.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Ale mnie chodziło o łączenie kolorów o to, że jest plamami. No i jak się te kolory komponują ze sobą to miałaś zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonna 04.10.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Ja tez nadrabiam O koszyczkach wiedziałam ale nie wiedziałam ,że cebulki przed posadzeniem trzeba zaprawić Całe szczęście ,że w porę się dowiedziałam Aga na pewno to wiesz :)Piszę na wszelki wypadek. A z odwodnieniem to tak jak dziewczyny piszą lepiej teraz póki roślinek nie ma. My pod odwodnienie przekopywaliśmy działkę w tą i z powrotem aż miałam dosyć tych dołów ale nic nie stoi po deszczu (a u sąsiada nie ma odwodnienia i stoi) Ale ja mam malutką w porównaniu do Twojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 04.10.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Z brakiem odwodnienia może być problem nie tyle po deszczu, co po zimie, kiedy śnieg stopnieje.. Oby nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 04.10.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Admete ja się nie znam ale ta woda nie wyglada dobrze....rozeznaj temat, żeby w razie czego poprawki przed zima zrobić....kurcze dziwna sprawa z tym drenażem, ja u siebie mam i wszyscy znajomi, którzy mieszkają w domach też....myślałam , że każdy dom musi mieć drenaż dla prawidłowego funkcjonowania...a z trawnikiem...hmmm przerabiałam to, początkowo wyrywałam chwaściory potem mi determinacji brakło i teraz potraktowałam je chemią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 04.10.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Niestety nie powiem nic pocieszającego o wodzie drenaż by się przydał. Ale to dziwne, że panowie jednak stwierdzili, że nie będzie potrzebny skoro już wcześniej było widać jak bardzo zbiera się woda. Wklejałaś kiedyś fotki z zapełnionymi wodą rowami przy fundamentach i widać było że woda słabo wsiąka. Nawet jak nasypali na wierzchu bardziej przepuszczalnej ziemi to woda i tak zbiera się na warstwie gliny pod spodem i roślinkom może to szkodzić Chyba trzeba z nimi poważnie pogadać bo jak po zimie będzie taka sytuacja to przed sadzeniem roślinek warto by było coś zadziałać z drenażem. Ale do przyjemniejszych spraw .... ale nakupiłaś koszyczków wiosną będzie kolorowe szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.10.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Będzie szaleństwo, tylko oby nie z wodą na wiosnę, bo jak nic wygniją cebulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 04.10.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Aga chyba pisała, że zrobili drenaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 04.10.2012 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Hej dziewczynki W sprawie wody na działce.... Jak widzicie wszystkie piszecie to samo więc problem jest. Pan od ogrodów póki co każe się nie martwić Mówi że jest mokro, bo trawa była mocno podlewana, mówi że jak trawa się porządnie ukorzeni to powinno zupełnie inaczej się zachowywać Pozostaje nam na razie czekać i zobaczyć jak to będzie się zachowywało za parę tygodni. Facet ma doświadczenie i trochę tych ogrodów zrobił,,,, w tej chwili nie pozostaje nam nic innego jak poczekać . Jeśli sytuacje będą się powtarzały to nie pozostanie nic innego jak rozkopać pół działki i zrobić odwodnienie na trawniku Drenażu nie mamy Mamy zrobione odwodnienie koło domu,wokół fundamentów, z dachu z domu i z garażyku. Sama działka nie jest odwodniona. Mimo zapewnień pana ja czuję że będziemy mieli przejścia z tą wodą i czekać nas będzie jak nie w zimę to na wiosnę Dzisiaj wody już nie było Pestko wyoglądałam tulipankowe kompozycje. Można znaleźć fajne połączenia Alu ja plan mam taki - koło domu symetrycznie rabaty w ryzach, koło siatki, od strony lasu już bardziej dziko, naturalistycznie - w ten sposób chcę pomieszać i w ogrodzie dwa style. Przeliczyłam te moje cebulki i jeśli w kwadratach chcę mieć tylko pomarańczowe i czerwone tulipany muszę dokupić drugie tyle . Ale co zrobię wtedy z tymi pozostałymi - kolorowymi mieszankami??? Muszę szybko się decydować Pysiaczku to trawa wembley, tyle wiemy nie wiem czy są jakieś specjalne odmiany, ale jak będę sie widziała z panem to dopytam. Olu w przyszłym tygodniu powinnam zamawiać kanapy, wtedy będę wiedziała kiedy przyjdzie materiał który mamy zawieźć do Radomska. Także dam Ci znać w przyszłym tygodniu. Ale wiesz jak bardzo bym się chciała z Tobą zgrać Jo@nko raju, a co to znaczy zaprawić??? Bo o koszyczkach to sama dowiedziałam się z tydzień temu Anetko na razie są tylko babki i wyrywanie ich jest lajtową robotą, jak wylezie jakieś inne cholerstwo nie będę z nimi sama walczyć bo fizycznie nie dam rady , trzeba będzie je czymś potraktować Two jak cebulki mi się nie utopią to faktycznie będzie pieknie http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/flowers/smileys-flowers-038371.gif Będzie szaleństwo, tylko oby nie z wodą na wiosnę, bo jak nic wygniją cebulki Aga chyba pisała, że zrobili drenaż Niestety go nie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 04.10.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Dzisiaj mam dla Was małą sesję zdjęciową próbki koloru drzwi na dół. Z jedną warstwą pomalowanej ściany, ale u góry na holu przy oknie http://i2.fmix.pl/fmi879/58cc8b5600077995506ddf64 Tu w docelowym miejscu (farba też jest ), ale zdjęcie z lampą http://i2.fmix.pl/fmi59/03457bbe001cca70506ddff4 I z płytkami - listwa tez będzie w tym kolorze http://i3.fmix.pl/fmi2987/54ce0bd8000376c8506de065 http://i2.fmix.pl/fmi2583/2219fea200066813506de0f1 http://i1.fmix.pl/fmi2783/d41e83da001a0e13506de116 http://i1.fmix.pl/fmi2005/9dd2d2b700084fbd506de140 Ja już zmykam bo jutro muszę nas spakować na wyjazd. Jutro czekają mnie nocne pogaduchy z Mirelką Rany jak mi jest potrzebny taki oddech od domu, spraw i ciągłego załatwiania Zajrzę jeszcze rano a tymczasem życzę wszystkim dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 04.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Aga ta listwa, którą fotografowałaś to biel czy jaśniutka szarość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur P 04.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Aga tzrymam kciuki za bezinwazyjne rozwiązanie sprawy wody w ogrodzie &&& JAk dla mnie listrwa jest ZAJEBI.....A!!!!!!!!!!!! :wiggle: Buziaki i miłego relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.10.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Admete, żebyś się nie zamartwiała, to jeszcze trochę o tej nieszczęsnej wodzie. Drenaż można położyć pod trawnikiem prawie nie inwazyjnie. Wyznacza się linie co 5 metrów wzdłuż spadku terenu. Nacina się darń i odchyla, lub zdejmuje w kawałkach (tam my robiliśmy), które potem układa się z powrotem na miejsce jak trawę z rolki Wykopuje się rowki na głębokość 40–50 cm. W te rowki układa się plastikowe (żółte) rury drenarskie o średnicy 5 do 10 cm. Rury dobrze jest owinąć geowłókniną, którą stosuje się m.in w rozsączaniu z oczyszczalni. Chodzi o zabezpieczenie otworków przed zapychaniem ziemią. Rury drenarskie podłącza się na dole spadku do rur o większej średnicy (chyba 20–25 cm). To są tzw. zbieracze, którymi wodę odprowadza się np. do rzeki, stawu lub rowu melioracyjnego, albo tzw. studni chłonnej. Wszystko jest do kupienia za niewielkie pieniądze marketach budowlanych. Dobrze jest zrobić sobie plan i policzyć ile potrzeba rur, a ile łączników i zaślepek na końcówki, no i oczywiście tej geowłókniny. Ona jest w kolorze szarym i jest sporo tańsza od innych włóknin. My położyliśmy drenaż tylko jako odprowadzenie z tych miejsc, gdzie tworzyły się kałuże. W sumie jakieś 3 linie po 10 metrów na głębokości 40 cm i zajęło nam to 2 dni. Trawnik chyba nawet nie zauważył okaleczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 04.10.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Listwa piękna Najbardziej podoba mi się w zestawieniu z płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 04.10.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Hej Aguś, kolorek drzwi i listwy jest prześliczny:wiggle: Dobrze wybrałaś, a listwa sama w sobie prosta i elegancka. Nie lubię przekombinowanych Na razie nie martw się tą wodą, oby ogrodnik miał rację Miłego spotkania z mirelką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 05.10.2012 04:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Aniu to taka szarość wpadająca w leciutko w beż Karola dzięki Pestko to mnie uspokoiłaś Wczoraj byłam u znajomych którym jacyś magicy robią ogród i facet jako swoją radę w tej sprawie dał wykopanie rowów na metr głębokości i z 50 szerokość co 4 metry i wstawienie tam rur - przecież to totalna rozpier.....ucha by była :o Skoro to takie proste, poczekam jeszcze do jednego deszczu i jak pogoda pozwoli trzeba to zrobić Dropku jak ją dostałam do ręki już wiedziałam że będzie pasować Aguś dzięki za listwę, nasza będzie trochę wyższa - na dół planuję 10 cm - J na 15 się nie zgodził Z decyzją w sprawie ogrodu wstrzymujemy się do następnego deszczu Buziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 05.10.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Kolorek bardzo fajny, szczególnie z płytkami ładnie się prezentuje A z wodą, skoro kałuże zniknęły następnego dnia, to może nie jest tak strasznie. Ja bym poczekała z drenażem i zobaczyła jak to będzie wyglądało po dłuższych jesienno-zimowych opadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Listwa super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts