Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

raju, a co to znaczy zaprawić???

Nie pamiętam nazwy preparatu(opakowanie na budowie)Ale był to proszek - chroniący przed pleśnią, grzybami i chorobami .

Robi się roztwór i cebulki muszą w ty się pomoczyć ok 20min potem sadzi . Sprzyja to też szybszemu ukorzenianiu się cebulek.

Preparat ten służył tez do podlewania drzew owocowych.

Pani w sklepie mi powiedziała o takim zabiegu ;) te które posadziłam bez zaprawy podlałam rozcieńczonym roztworem.

Listwa piękna. Z czego jest zrobiona? Jeśli możesz to napisz mi też ile płacisz za wykonanie i montaż, bo ze mnie chyba zedrzeć facet chce. Aga, dziewczynki, mam jeszcze do Was prośbę. Jutro przychodzą do nas goście a ja nie mam pomysłu na kolację, może macie jakieś sprawdzone przepisiki?

Admete, jeśli woda stała po takim drobnym jednodniowym deszczu, to po tygodniówce, albo po zimowych roztopach będziesz miała małą powódź. Wiem coś o tym. Mam 40 cm fajnego gruntu, a niżej glina. Nie na całej działce. To się układa jakby plamami. Są miejsca gdzie glina zaczyna się 70 cm. Przed położeniem drenażu, po tygodniu deszczu, chodziłam po trawniku przez 2 tygodnie w wodzie powyżej kostek. Teraz woda znika po jednym dniu bez deszczowym. Więc widać jest na bieżąco odprowadzana.

Dla roślin groźna jest woda, która stoi.

A ten doradca od znajomych, to chyba chciał Ci oczyszczalnię założyć, bo do tego się kopie takie rowy :lol2::lol2::lol2:

Cebulki zaprawia się proszkiem, który po prostu tak się nazywa „do zaprawiania”. Można kupić bez problemu w każdym ogrodniczym. Nie jest to obligatoryjne. Ma chronić przed grzybem. Są też przyspieszacze wzrostu.

Edytowane przez pestka56

Aga dzięki za namiar na trawkę - co prawda ja u siebie jej nie posieję bo nie mam ogrodu, ale na przyszłość dobrze wiedzieć :D

Bardzo fajny kolor drzwi i listw wybrałaś :yes: Świetnie pasuje do tej kolorustyki, którą już macie :)

Udanego spotkania z Mirelką :)

Dziewczynki :bye: :bye: :bye:

jesteśmy w domu :wiggle:

Padnięta ale z świetnymi wspomnieniami

i wspaniale spędzonym czasem z Mirelką i jej rodzinką :hug:

Domek wspaniały :rolleyes:, sierściuszki przemiłe, nawet miałam przyjemność dać im dzisiaj jedzonko bo z racji że ja najwcześniej wstawałam to kręciły pod moimi nogami piruety dopóki nie dostały miseczki :)

Przeczytałam Wasze pościki i teraz tak na szybko odpowiem zbiorowo, bo muszę wrócić do rozpakowywania :bash:

Coś mnie chyba do tego wszystkiego bierze :sick:.

Telepie mnie zimno i boli brzuch :(

Dzięki za listwę, ale kształtu jeszcze nie wybrałam :lol2:

- myślałam o czymś zupełnie prostym (ale ta faktycznie ma ciekawe, proste wykończenie)

Skoro mówicie że Wam się podoba - wezmę ją pod uwagę :rolleyes:

Listwę dostałam jako próbkę koloru drzwi :)

Co do samych drzwi sprawa się trochę (znowu :sick:) skomplikowała.

Pan od próbki dał mi w czwartek ostateczną wycenę za całość i nie jest ona tak różowa jak obiecywał :no:

Drzwi na dół z mdf-u wycenił na tylko 1,700 mniej niż za drewniane od Lizureja.

W takim wypadku wolimy dopłacić i mieć drzwi drewniane sprawdzonej firmy, zlecamy drzwi i śpimy spokojnie :rolleyes:.

To samo z górnymi dałam mu konkurencyjną wycenę na drzwi Interdoora, zrobił mi wycenę ich drzwi z Jagdoora o 4 tysiące droższą :o

Wiadomo że weźmiemy tańszą ofertę

W tym tygodniu pewnie rozstrzygnie się sprawa ogrodu,

od dzisiaj leje więc jutro będzie wszystko wiadomo - zobaczymy czy woda stoi czy nie :sick:

Kiedy i gdzie wsadzę te moje cebulki ;)

Także dziewczyny nie wiem teraz co z listwami bo jak nie bierzemy drzwi od Pana to i listew też :(

a ceny były takie za wysokość 10 cm 27 zł a za 8 cm 25 zł. Listwy tak jak drzwi z mdf - u.

Adme, my zamówiliśmy listwy w stolarnia24.pl.

Chcieliśmy 8-centymetrowe (malowane na biało, cena 12 zł / mb), ale okazały się niestety za wąskie (pan zostawił nam prawie 2 cm szpary przy ścianach). Ostatecznie wzięliśmy więc wysokie na 10 cm, a szerokie na 18 mm i to nas wyniosło 20 zł z hakiem za metr. Mogą pomalować na dowolny kolor RAL.

Edytowane przez Drop_Inn

Ja za listwy z mdfu płaciłam 14 zł mb :o 8 cm wysokość

:o :o :o

A gdzie kupowałaś?

Emiranda, jak będziesz cbólki sadzić, podsyp pod koszyczkami trochę żwiru. One lubią mieć glebę przepuszczalną. To też pomoże na tę wodę.

Dzięki Kasiu :)

Bo to do mnie nie do Ali? :p

Ja za drewniane 8cm - 30zł

Drewniane proponuje mi znajomy od farb.

I też chyba w miarę dobrą cenę, a jak Twoje się trzymają/zachowują??

Adme, my zamówiliśmy listwy w stolarnia24.pl.

Chcieliśmy 8-centymetrowe (malowane na biało, cena 12 zł / mb), ale okazały się niestety za wąskie (pan zostawił nam prawie 2 cm szpary przy ścianach). Ostatecznie wzięliśmy więc wysokie na 10 cm, a szerokie na 18 mm i to nas wyniosło 20 zł z hakiem za metr. Mogą pomalować na dowolny kolor RAL.

Dzięki Drop zajrzę tam :yes:

Z kolorami to tak, jeśłi chodzi o górę no problem :no:,

natomiast dół musi być już pomalowany dokładnie takim kolorem jak z kolor z próbnika fluggera - i niestety RAL nie ma takiego koloru,

nawet w NCS nie znalazłam nic podobnego - taki kolor sobie wymyśliłam :p

Jutro działamy w tym kierunku

Zadanie na tydzień

zamówić drzwi i listwy

zamówić kanapy fotele ławeczkę - a ja dalej nie wiem jak mają wyglądać chestery :p - i czy moich przeróbkach będą w ogóle je przypominały :lol2:

Na jutro mamy umówione kładzenie paneli :wiggle:

Ciekawe ile panom zejdzie:rolleyes:

Zmykam, wzięłam leki i jutro muszę wstać jak nowo narodzona, bo nie mam czasu chorować :bash:.

Dzisiaj pierwszy raz chyba od okresu po urodzeniu Igora przeleżałam z 3 godziny w łóżku, telepiąc się pod kocem :o:o:o.

Ale pomogło bo już jakby ciut lepiej, chłopaki też się wcześniej posnęły, więc i ja uciekam odespać nocne rozmowy u Mirelki:rolleyes: :hug: (szkoda że nie mogły trwać dłużej :(, ale mnie goniło do łóżka nocne wstawanie Igiego i wczesna pobudka :bash: - chociaż chłopaki zaszalały na wyjeździe i wstały o 6.30 :o), kiedyś jak moje dzieciaki podrosną odbijemy sobie :lol:

Dziewczynki gdzieś w tej mojej tygodniowej bieganinie postaram się do Was po kolei powpadać :hug:

To będzie teraz dla nas najgorszy okres, więc jak u siebie zdążę skrobnąć o tym co się dzieje to będzie dobrze.

Buziaki zostawiam dla wszystkich i dobrej nocy życzę

Drewniane proponuje mi znajomy od farb.

I też chyba w miarę dobrą cenę, a jak Twoje się trzymają/zachowują??

No moje sprawują się rewelacyjnie póki co. Nie są z litego drewna bo to lubi pracować no i wtedy listwy odchodzą od ściany a jak zaakrylowane to i z tynkiem ;) Moje sa z klejonki stolarskiej zatem listwa składa się z kilku warstw drewna (z wierzchu dąb, w środku pewnie cos tańszego ;) ) . Montowane do ścian na kołki i dodatkowo klej. I kolejne odcinki listew też są ze sobą zespolone takim kółeczkiem drewnianym (to oblookałam dopiero teraz, kiedy w związku z zalaniem trzeba był je demontować ) Nie wiem czy się jasno wyrażam (pewnie nie :p ) ale chodzi o to ze koniec jednego odcinka i początek kolejnego mają rowek i w ten rowek wsuniety jest taki okrąg z drewna......

No dobra...... ruszyłam doopsko z fotela i cyknęłam fotki :D

http://imageshack.us/a/img17/2774/dsc0036kd.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://imageshack.us/a/img40/2212/dsc0035mu.jpg

Uploaded with ImageShack.us