Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Nihiru dzięki za kanapy :hug: - ja też od rana mam już inne spojrzenie na to pikowanie - zostawię chyba samo oparcie :yes:

co do krzeseł to ja namieszałam - w jadalni będą ludwiki, a ten jeden czerwony jako dostawka przy kanapach - jak nie będzie pasował dam go do garderoby albo naszej sypialni.

I ma być szczerze :yes: do bólu :yes:.

Nie chcę później żałować i płakać nad tymi kanapami ;)

Edytowane przez admete

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga mi się sofy podobają takie jakie są tzn. nie skracałabym ich :) Z tym pikowaniem to może faktycznie się zastanów bo już nawet nie o względy praktyczne tu chodzi ale o to co napisała nihiru - żeby nie było za bardzo :)

Ok temat pikowań zdecydowany - tylko oparcie :yes:

Ale o tą długość cały czas się boję :( - żeby nie było ich "za dużo" w salonie :(

Ja się jeszcze zastanawiam nad jednym ... policz ile osób tam może usiąść ? Każda będzie miała filiżankę z kawą ... na tym małym stoliczku to tylko łyżeczko położysz i cukierniczkę ... :p

Pomyśl nad funkcjonalnością. Widziałaś mój ogromny stół w salonie (tymczas) ? Wyobraź sobie, że jak na kanapie usiądzie maxymalna ilość osób (5 sztuk) plus jedna na bandziorowym fotelu - to nie ma miejsca na ciasto. Sama właśnie kminię nad wielkoscią stolika kawowego- stąd moja dygresja.

A nihiru dała mi do myślenia a pikowanym chesterem .... - dzięki :)

Mirelko to kawę podam w jadalni :p

A tak na serio jak kanapy będą miały 180/166 to siądzie tam około 10 osób - myślę że wystarczająco :)

Jeżeli kanapy byłyby skrócone dodałabym dostawianą pufę - ale J jakoś się ku temu nie skłania ;)

Pikowanie zrobię tylko na oparciu i jak najprostsze siedzenie

http://i1.fmix.pl/fmi2041/8fdaa1ed0027f4dc5073cc70

A tak na serio jak kanapy będą miały 180/166 to siądzie tam około 10 osób - myślę że wystarczająco :)

chyba 10 osób tam niestety nie usiądzie ...po 5 na kanapie wygodnie - swobodnie ?? wydaje mi sie to za bardzo optymistycznie..a z drugiej strony - czesto bedziesz miala takich zasiadajacych gości ze trzeba ich usadzac na kanapie?...czy poprostu swobodnie ma sie chodzic i codzinnie urzytkować a gości i tak bedziesz raczej przyjmować przy wielkim jadalnianym stole ??

U mnie w domu rodzinnym przy imprezkach gości przyjmuje się przy stole ale przeważnie po podaniu deseru zaczynają tworzyć się grupy dyskusyjne i panowie lubią uciekać, od babskiego gadania, z kieliszeczkiem przed kominek ;) Kawkę z koleżanką pewnie wypijacie przy wyspie w kuchni ale już wieczorne pogaduszki milej będzie spędzać na kanapie :) ale rzadko się ma aż 10 osób na wieczornej kawce :)

166cm/180cm wydaje mi się ok można swobodnie wyciągnąć nogi na kanapie i wydaje mi się że nie zagraca. Wizka jest średnia bo model kanapy jest kiepski :sick: nic podobnego nie było w necie a ja nie miałam czasu na tworzenie nowego. Może wklej ten rysunek z naniesionymi wymiarami, bo tam wcale nie jest tak ciasno. Do kanapy do okien jest przejście 120cm do ściany z TV chyba 100 i kanapy jak będą miały delikatniejsze pikowanie też będą mniej pufiaste więc optycznie będą ciut mniejsze ;)

Stolik na wizce jest przypadkowy :p nie wiem w sumie jaki Aga planuj ale dłuższa ława też by się ładnie wpasowała.

Aga,

układ i typ kanap - super!

Świetna ta fotka od Two!!!!

Ile będziesz mieć miejsca na swobodne przejście między kanapami a ścianą/ kominkiem?

Wg mnie na tego typu kanapach/ narożnikach usiądą raczej po 3, max 4 osoby - ale przecież duże partie gości będziesz przyjmować w jadalni raczej.

A stolik kawowy jak duży planujesz? Powinien być dostosowany do wielkości kanap i funkcjonalny, więc nie bierz maleństwa typu 50x50 cm.

Aga ta kawka to tylko przykład. Jak będziecie siedzieć na kanapach to "o suchym pysku" ? Dla mnie stolik stanowczo za mały jak na taką ilość miejsca siedzącego. Sama szukam czegoś odpowiednio dużego, aby jeszcze było miejsce na przejscie, na nogi itp.

Adme, nigdy nie miałam do czynienia z chesterami na żywo, więc w kwestii praktyczności nie pomogę. Mogę tylko powiedzieć, że rodzice mają teraz kanapę z siedziskiem dzielonym za pomocą przeszycia na 3 części i zbiera się tam ciągle mnóstwo paprochów.

Pod względem wizualnym wersja z pikowaniem tylko na oparciu też wydaje mi się korzystniejsza. W ogóle ostatnio jakoś bardziej przemawiają do mnie różne czesterowe wariacje niż te w klasycznej formie, także jak dla mnie bardzo dobrze, że nie będzie rozłożystych boków i "bawoła". Zobaczysz, będzie pięknie i bez nich :yes:

A nihiru dała mi do myślenia a pikowanym chesterem .... - dzięki :)

Eee, tak bardzo się nie przejmuj:D

Miałam na myśli tylko, że byłabym ostrożna z meblami, które tak bardzo zdradzają datę urządzania domu:). Dotyczy to nawet mebli tzw: klasycznych czy ponadczasowych.

Przykładowo - jakieś 3-5 lat temu we wszystkich magazynach występowały tylko i wyłącznie krzesła - ludwiki, teraz ludwika nie uświadczysz, za to królują eamesy. A przecież i jedne i drugie mają swoją długą historię :).

Z tym że nawet jeśli wyjdą z mody, to nadal są to piękne rzeczy, w przeciwieństwie do tych "nadmuchanych" mebli o których pisałam wcześniej;)

Dziewczyny czytam Was baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dokładnie i analizuję każde zdanie.

Czas mnie goni a ja mam już taki mętlik i co chwila zmieniam zdanie :bash:

Mam mało czasu bo zaraz muszęjechać na budowie więc tak na szybko.

Rozmawiałam dziś z Panią od kanap ponad pół godziny ;), która swoimi teoriami, radami upewniłą mnie w jednym że takie zmiany spowodują że powstanie raczej niezbyt lekka wizualnie kanapa :sick: - boję się tego i chyba nie będę ryzykować.

Wrócę chyba do pierwszej wersji - przede wszystkim bezpiecznej - bo co ja bym zrobiła jakby te narożniki nie pasowały/zagraciły cały salon :o

Jadę na budowę ustwić jeszcze jedną wersję - dłuższa kanapa na przeciwko kominka i krótsza na wprost tv

Wracamy do chesterów - dłuższy prosty krótszy z rozłożystymi ramionami.

Będę miała wtedy pole manewru i będę je mogła w razie W przestawić - a tak na narożniki byłabym już skazana na amen

http://i2.fmix.pl/fmi1885/bf6ce23a0014c9ed5060ae5a

i mała

http://i2.fmix.pl/fmi1605/7cb1d90c001509ca5073eb61

Nad małą muszę się jeszcze zastanowić ;)

Ale kręcę nie???

Ale nawet nie wiecie jak się z tym męczę :sick: :sick: :(:(:(

eee tam - uważam że pani ma trochę skostniałe poglądy i jest mało otwarta na nowe pomysły:)

1. masz duży salon, który trzeba wizualnie wypełnić - tutaj subtelne i delikatne meble nie zdadzą egzaminu.

2. wbrew pozorom, mam wrażenie że wersja z dwoma oddzielnymi kanapami postawionymi w L będzie cięższa i bardziej zagracająca niż wersja z narożnikami - a to dlatego że w tych rogach będzie więcej podłokietników, które w chesterach są akurat bardzo wysokie.

Jeśli się boisz narożników, to ja bym poszła dwa czestery stojące naprzeciwko siebie - estetycznie tak mi najlepiej pasuje :yes:

ps. a najlepiej wrzuć jeszcze raz te wersje:)

http://i1.fmix.pl/fmi2797/527bb54c0000081f5060a5e3

Jadę na budowę ustawic na odwrót - dłuższa naprzeciwko kominka, krótsza na wprost tv

I spróbuję ustawić tak żeby stykały się rogami żeby siedząc na kanapie nie miało się nóg na boku drugiej ;)

Tu były 2 równolegle - wszystkie ustawiałam szerokie na 90 cm

http://i3.fmix.pl/fmi595/abfc3e8d00146cfb5060a72b

Po dwóch dniach przeglądania inspiracji kolorystycznych jestem pewna (no na 99,9%) że chcę drzwi w kolorze szaro - beżowym :cool:

- czyli chyba greige ( nie ścianę :p)

Kolory te są tak zmienne w zależności gdzie sie je ogląda, do czego je się przyrównuje że ciężko określić jednoznacznie CO TO ZA KOLOR ;)

Dokladnie tak :)

Myślę nad którymś z tych dwóch

http://i2.fmix.pl/fmi2664/2e5710d1000ed81c505379ad

U nas mamy caly dol i gorny korytarz wymalowany 5382, kuchnie i kominek 5386, natomiast sciane na ktorej bedzie wisial telewizor i czesciowo jeden z pokoi 5384. W ciagu dnia roznica pomiedzy 5384, a 5382 jest praktycznie zadna. :bash: Dopiero wieczorem widac, ze to inny odcien. W zwiazku z tym zastanawiamy sie, czy takze sciany tv nie przemalowac na ten ciemniejszy, tj. 5386.. :D

Generalnie kolory te uwielbiam, slicznie wygladaja :)

Ja myślę tak jak Nihiru, nie da się tak ustawić kanap prostopadle do siebie żeby było wygodnie i luźno :( Albo ta dłuższa wypada za blisko okna albo ta krótsza jest tak krótka, że równie dobrze można by było dać tam fotel zamiast niej. Nachodzić na siebie nie mogą w żadnym wypadku bo będą wyglądały jak wstawione na siłę i to miejsce w rogu będzie niewygodne.

Martwi mnie też, że żeby dostać się do kanapy będzie trzeba przeciskać się między krótką kanapą a kominkiem ( a tam już jest niewiele miejsca) albo obchodzić wszystko dookoła.

Jeżeli obawiasz się narożników to już bardziej ustawna i wygodniejsza jest opcja z dwoma chesterami na przeciwko siebie :yes: jak dodasz pufy to będą prawie narożniki :D