Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Admete, fornir kamienny nie nadaje się na blaty – szybko byś go zniszczyła. Można obłożyć nim ściany w dowolnym pomieszczeniu, a nawet elewację domu, ale żadnego chodzenia czy intensywnego tarcia. Widziałam go i obgłaskałam, a nawet wzięłam próbki. On jest w arkuszach 60 x 120 cm.

Z tymi płytkami, nie chodziło mi o to, że będzie się brudzić, bo może nie będzie. Tylko okap będzie tak dziwnie wisiał i te płytki mam wrażenie będą wyglądać jak nie dociągnięte do odpowiedniej wysokości. Taka wizualna wątpliwość.

A, jeszcze blacha :bye: W Warszawie znam 2 miejsca gdzie można kupić blachę stalową, miedzianą, mosiężną – jaką chcesz – i inne półprodukty typu rurki, pręty. Jedno jest na ul. Miedzianej. To samo centrum.

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aguś a wiesz może skąd taką "blachę" wziąć

Aguś, na pewno na zamówienie. W Wawie pewnie można znaleźć na Bartyckiej- tam jest wszystko, a to czego nie ma Ci zawsze sprowadzą:lol2:

Chociaż ten z Twojej inspiracji wygląda mi na gotowy albo na zabudowany kominowy...

Karola dzięki za głosik :)

Wiem że podoba Wam się ten pierwszy (Madzi Z też :)) ale on dla mnie za bardzo klasyczny jest :(

Admete, fornir kamienny nie nadaje się na blaty – szybko byś go zniszczyła.

.

A to powiem Ci że mnie zaskoczyłaś, bo Pani która mi to proponowała w Kielcach powiedziała dosłownie że jest nie zniszczalny i na blaty jak najbardziej się nadaje ;)

Zadzwonię do źródła - ja mam namiar z interstone - i tam chciałam jechać oglądać :yes:

edit

Wiesz co teraz doczytałam ze strony i nie wiem czy mówimy o tym samym produkcie

cytuję

Rewolucyjne płyty wielkoformatowe o wymiarach 3000x1000x3.

Tak?! Tak wielka płyta a tylko 3 mm ?!?. Bez obaw, ten materiał jest o wiele bardziej wytrzymały niż jego konkurenci. Całe płyty można z powodzeniem stosować jako posadzki, okładziny ścian, elementy dekoracyjne, wewnątrz oraz na zewnątrz budynków.

A to nie wszystko - Spieki kwarcowe można z powodzeniem wykorzystywać jako blaty kuchenne i łazienkowe a także jako okładziny mebli. To produkt ekologiczny, wykonany całkowicie z naturalnych komponentów.

Materiał waży tylko 8,2 kg/1m2 co czyni go bezkonkurencyjnym w wielu dziedzinach.

Spieki kwarcowe dostępne są w 70 odmianach kolorystycznych oraz fakturach powierzchni.

stąd

Czyli można na blaty :yes:

Tylko okap będzie tak dziwnie wisiał i te płytki mam wrażenie będą wyglądać jak nie dociągnięte do odpowiedniej wysokości. Taka wizualna wątpliwość.

Tak mówisz :(

Ja zasugerowałam się zdjęciem ze strony Bardelliego - tam mi się podobał ten długi pas jednakowej wysokości wszędzie.

Najwyżej dokupimy płytek ;)

A może nie będzie tak źle????

A, jeszcze blacha :bye: W Warszawie znam 2 miejsca gdzie można kupić blachę stalową, miedzianą, mosiężną – jaką chcesz – i inne półprodukty typu rurki, pręty. Jedno jest na ul. Miedzianej. To samo centrum

Widzę że piszecie że to nic trudnego do zrobienia więc pewnie i u mnie w Kielcowie coś się znajdzie :yes:

Kasiu na zdjęciu jest ta mała nadstaweczka tylko ona ma dodatkowe 10 cm - w sumie to prawie nic ale póki co mnie przeraża trochę ta wysokość więc pierwsze co pomyślałam to to żeby ją zdjąć - ale widzę że i ona zostanie :yes:

Dzięki za głosik :)

Vesilko dzięki za głosik :)

Aguś ten czarno srebrny na stówę jest gotowy :yes:

Ale tak kombinuję żeby może Marciny coś w ten deseń mi wykombinowali???

Jeden z Marcinów jest mistrzem zabudów więc mogą mi chyba go zrobić - teraz tylko z jakich materiałów?

Ile blachy ile czarnego ile farby?

Bo nie wiem czy ten nie za ciemny??? do mojej i tak już czarnej kuchni?

Edytowane przez admete

Admete, te spieki kwarcowe z interstone, to jest całkiem co innego. BARDZO Ciekawe. Nie mam zbyt wiele czasu dzisiaj, ale przeleciałam się przez ich stronę. Między 7-10 będą na targach w Poznaniu. Może poproś którąś poznaniankę żeby oblukała, może Magda34. Poza tym można zamówić próbki i to sporej wielkości wybrane, albo całe katalogi. Cenowo są 3 a nawet 4 razy droższe te spieki kwarcowe od kamiennego forniru. Są też grubsze.

Faktycznie opisy wskazują, że nie oszukują i to nadaje się nawet na podłogi i blaty.

Dla mnie interesujące jest szczególnie czy można duże płaszczyzny obudowy kominka ciepłego tym obłożyć. Jak reaguje z temperaturą? Na szybko znalazłam tylko pobieżną informację.

Ciekawe z czego są wykonywane i jak. Nazwa sugeruje jakąś technologię, która wyklucza naturalność kamienia. Poza tym raczej nie są z łupku.

Te ze StonArtu to są autentyczne cieniutko cięte płyty łupka. Te Interstone jak nazwa wskazuje są spiekane tylko jak i z czego?

Najbliżej do wykonawcy Interstone mam do Mszczonowa. Spróbuję się tam wyprawić po świętach.

Jeszcze o okapie. Niektóre blachy są bardzo kosztowne, ale dają spore możliwości. Np. miedź, stal i mosiądz można oksydować, patynować i w ten sposób nadać jej szlachetny bardzo trwały kolor i powierzchnię. Kolory mogą być różne: czarny, odcienie zieleni, ciemne brązy.

A z płyteczkami przemyśl po prostu. Przyczep do ściany jako okap pasek kartonu i co tam jeszcze masz na niej mieć i wszystko się wyjaśni.

admete, mi najbardziej podoba sie prosty okap z pierwszej inspiracji...nawet w kolorze czarnym, ale to Ty musisz go "czuć" ... moim zdaniem taki okap wyglądałby pięknie w Twojej kuchni.:yes:

dopiero cofnęłam sie do wcześniejszych wpisów...Aaaaale komodę sobie sprawiłaś, wow!

i super, że jej nie przemalowujesz na inny kolor.. Świetny zakup :yes:

Edytowane przez madileo

Aguś ten czarno srebrny na stówę jest gotowy :yes:

Też tak myślę:yes:

Ale tak kombinuję żeby może Marciny coś w ten deseń mi wykombinowali???

Jeden z Marcinów jest mistrzem zabudów więc mogą mi chyba go zrobić - teraz tylko z jakich materiałów?

Ile blachy ile czarnego ile farby?

Bo nie wiem czy ten nie za ciemny??? do mojej i tak już czarnej kuchni?

Aga, to świetny pomysł z Marcinami- chłopak na pewno coś Ci wymyśli, pogadaj z nim.:rolleyes:

Co do ilości koloru, to myślę podobnie jak venus, że masz jasne mebelki, więc powinno być git. Mnie bardzo podobają się proporcje koloru z inspiracji, ale zawsze możesz coś zmienić. Wszystko zależy jaki efekt chcesz osiągnąć- ja wolę okapy zlane z meblami, dlatego sama swój zabudowałam frontami, ten Twój tez ładnie byś się zgrał z buźkami i ładnie odcinał od szafek.

Czekam co wymyślisz i co powie Marcin:lol2:

Miłego dnia:hug:

Moim zdaniem ten czarny okap będzie rewelacyjnie pasować, w końcu meble są jasne;)

To działam w poniedziałek z Marcinami i wybieram i szukam materiałów :wiggle:

Ja też do niego czuję największe pikanie serduszka :rolleyes:

A nie wiesz czy i gdzie można nabyć ten czarny gotowy?

Aniu nie wiem, mam tylko to zdjęcie nawet nie pamiętam skąd je wzięłam :(

Ale jest nad kuchenką za kilkadziesiąt tysięcy więc kosztuje pewnie nie mało :(

Zobaczymy czy uda mi się go skopiować :)

Admete, te spieki kwarcowe z interstone, to jest całkiem co innego. BARDZO Ciekawe. Nie mam zbyt wiele czasu dzisiaj, ale przeleciałam się przez ich stronę. Między 7-10 będą na targach w Poznaniu. Może poproś którąś poznaniankę żeby oblukała, może Magda34. .

Dopiero przeczytałam posta :(

Ale ja i tak chcę te spieki zobaczyć na żywo :yes:

Jeśli nadaje się na blat - będę poważnie rozważać położenia tego na wyspie :yes:

Poza tym można zamówić próbki i to sporej wielkości wybrane, albo całe katalogi. Cenowo są 3 a nawet 4 razy droższe te spieki kwarcowe od kamiennego forniru. Są też grubsze.

Ja widziałam te małe próbki jak na zdjęciu i powiem Ci że byłam pod wrażeniem :yes:

Ale cena faktycznie jak za normalny kamień :sick:

Dla mnie interesujące jest szczególnie czy można duże płaszczyzny obudowy kominka ciepłego tym obłożyć. Jak reaguje z temperaturą? Na szybko znalazłam tylko pobieżną informację.

Wydaje mi się że tak :yes:

Plusem jest to że możesz zamówić też duże płyty i nie robić obudowy z małych kawałków :)

Najbliżej do wykonawcy Interstone mam do Mszczonowa. Spróbuję się tam wyprawić po świętach.

Ja zrobię sobie chyba wycieczkę do Warszawy :yes: :)

Jeszcze o okapie. Niektóre blachy są bardzo kosztowne, ale dają spore możliwości. Np. miedź, stal i mosiądz można oksydować, patynować i w ten sposób nadać jej szlachetny bardzo trwały kolor i powierzchnię. Kolory mogą być różne: czarny, odcienie zieleni, ciemne brązy.

Ja bym chciała żeby to wyglądało jak na zdjęciu - czyli srebrny - ala chrom - czyli czego mam dokładnie szukać ? :confused:

A z płyteczkami przemyśl po prostu. Przyczep do ściany jako okap pasek kartonu i co tam jeszcze masz na niej mieć i wszystko się wyjaśni

Będę robiła próby w tym tygodniu :yes:

Dzięki Kasiu za podpowiedzi :hug:

admete, mi najbardziej podoba sie prosty okap z pierwszej inspiracji...nawet w kolorze czarnym, ale to Ty musisz go "czuć" ... moim zdaniem taki okap wyglądałby pięknie w Twojej kuchni.:yes:

Dzięki za głosik :)

Ale jak widzisz chyba już wiem że serducho najmocniej reaguje na ten czarny :wiggle:

Ale Wasze opinie i dyskusje pomogły mi do tego dojść :yes:

dopiero cofnęłam sie do wcześniejszych wpisów...Aaaaale komodę sobie sprawiłaś, wow!

i super, że jej nie przemalowujesz na inny kolor.. Świetny zakup :yes:

Dziękować :rolleyes:

Też tak myślę:yes:

Będę kombinować jak go skopiować :wiggle:

Aga, to świetny pomysł z Marcinami- chłopak na pewno coś Ci wymyśli, pogadaj z nim.:rolleyes:

:yes: w poniedziałek będziemy zgłębiać temat - on się ucieszy bo lubi wyzwania

Moje zabudowy w całym domu były nudne dla niego :lol2:

Próbował nawet coś mi tam wciskać z jakimiś schodkami na suficie :p

Co do ilości koloru, to myślę podobnie jak venus, że masz jasne mebelki, więc powinno być git. Mnie bardzo podobają się proporcje koloru z inspiracji, ale zawsze możesz coś zmienić. Wszystko zależy jaki efekt chcesz osiągnąć- ja wolę okapy zlane z meblami, dlatego sama swój zabudowałam frontami, ten Twój tez ładnie byś się zgrał z buźkami i ładnie odcinał od szafek.

Czekam co wymyślisz i co powie Marcin:lol2:

Dzięki Aguś za tą opinię :hug:

Miłego dnia:hug:

:hug:

============================

My z J troszkę umordowani bo w drodze powrotnej od Karoli staliśmy trochę w korkach :bash:

Ale po fantastycznej (jak zwykle :wiggle:) wizycie dojechaliśmy szczęśliwie do domu.

Z Karolą troszkę się zrelaksowałyśmy http://emoty.blox.pl/resource/0825.gif i prawie 4 godzinki śmignęły nie wiadomo kiedy :o

Poznałyśmy się z Olą U osobiście :hug:- i melduję że Ola to śliczna dziewczyna z poczuciem humoru i gadułka jak na fm .

Wszystkie jesteśmy gaduły - więc jak się domyślacie te 4 godziny to zdecydowanie za mało :mad:

Trza to jak najszybciej powtórzyć :yes:

Podjechaliśmy na chwilę na budowę zostawić gadżety :rolleyes: i oblukać pierwsze płytki na podłodze w jadalni.

Myślałam że chłopaki położyli więcej ;) - ale jak już zaczęli to już od poniedziałku powinno pójść szybko :yes:

Zaraza parę zdjątek :rolleyes:

Bossssssssssssssskie latarenki - 4 sztuki :wiggle:

http://i2.fmix.pl/fmi1064/b94694c900146eea509173b7

http://i1.fmix.pl/fmi2318/a9c0f07700048d6f509173ff

Do tego skubnęłam Karoli 2 opakowania sopelków :p

16 sztuk kubeczków z matrioszkami :wiggle:

http://i1.fmix.pl/fmi828/8bc09439001ddcba50917440

Ćwirki :)

http://i2.fmix.pl/fmi1289/87662a8d00266d765091747a

I nie planowany zakup - 12 błyszczących czarnych bombek - są bossssssssssssssssssssskie

http://i2.fmix.pl/fmi2966/0217de71001300eb509174aa

-------------------------------------------------

Trochę liche zdjęcia - bo już ciemno było zaczętych płytek

Duże :) więc powinno już pójść gładko i za tydzień powinnyśmy zobaczyć szachownicę na holu :wiggle:

http://i3.fmix.pl/fmi1025/54b6aea00017bdbe509174f5

http://i3.fmix.pl/fmi2571/16c50c10001cf7c25091755b

http://i1.fmix.pl/fmi1152/85d3cb01001e89765091758c

======================

Moje dzieci śpią już od godziny ;)

Także i ja muszę pomału się zbierać - jutro jak pogoda dopisze będziemy chcieli pojeździć z nimi po grobach i po zapalać trochę świeczuszek

Dobranoc :bye:

Na okap jeśli chcesz a'la chrom to stal polerowana. Ale chodzi mi po głowie, że jest jakiś chromo-nikiel, tyle że nie wiem jak to ugryźć :)

To już wiem czego szukać :wiggle: :hug:

Jeszcze zobaczę co Marciny podpowiedzą :)

płyteczki zapowiadaja sie elegancko...

No ziobaczymy jak to wyjdzie :rolleyes:

a te czarne bombki...bossskie:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

yhm :yes:

polecam :lol:

Tak na szybko,bo z kom.W korkach,ale dotarlam .Strasznie miło mi było Was poznać:hug::hug:Jutro napiszę więcej.Buziaki :)

Dobrze że napisałaś bo się martwiłam :hug:

Bez nawigacji pierwszy raz w nieznaną drogę :mad: - mimo wszystko podziwiam za odwagę :rolleyes:

Agula, nie nadrobię wszystkiego (za mało czasu, za dużo zaległości), ale tak na szybko powiem, że pomysł z czarnym okapem bardzo mi się podoba :yes:

(Jeśli se ne da, to ten biały z blachą)

Buźka :hug:

Dziękuję Dropku za głosik

bużka :hug:

============================

Aga bardzo fajny pomysł z czarnym okapem !! trzymam kciuki za realizację :)

Zakupy udane kubeczki mnie rozbawiły :)

Całość wygląda super. Sufit ,płytki w kuchni i terakota :) wszystko pasuje jest klasycznie i nowocześnie

- cel osiągnięty :)

Miłego dnia .

Edytowane przez jo@nna

Aga,dziękuję za tyle milych słow :hug:.Strasznie się cieszę ,że Was poznałam :),stanowicie świetną parę :yes:I uwierz ,na pierwszy rzut oka widać ,że jest to partnerski związek i świetnie się dopełniacie :yes:

Musimy to koniecznie powtórzyć :yes:,bo wczorajsze spotkanko było zdecydowanie za krótkie :rolleyes:.Tym bardziej ,że takie gaduły z nas :lol2:

Domek zaczyna się udamawiać :lol:super ,wiem jak to cieszy :)Dacie radę :yes::hug::hug:

Agnes

dziękować za fotki następnym razem aparat ci ukradnę :lol2:

musisz chyba odpowiednio obfocić moje domostwo

widac nie ma to jak dobry fotograf + dobry sprzęt

Dziękować za odwiedzinki

:wiggle:

było jak zwykle superowo no ale tradycyjnie mam niedosyt

szkoda ze wystaliście się tyle w korkach

fajnie że łupy dowiezione w całości

płyteczki superowo się prezentują

cieszą postępy co?

Buziaczki pozdrów J