Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agawi jjuż w dwóch miejscach mi tak powiedzieli :yes:

zadzwoniłam przed chwilą do studia projektowego które realizowało ten dom z którego jest ten kominek - pani wzięła mój nr telefonu i powiedziała że spróbuje się dowiedzieć czegoś więcej o nim - może uda mi się dowiedzieć jaki to kamień dokładnie albo kto go robił i najważniejsze pytanie - za ile ;)

Artur myśłę że nie będzie z tym problemu :)

Po 1: Kamień piękny. Kominek na zdj jest super właśnie dlatego że jest zrobiony z dwóch odcieni więc jak się znajdzie coś jeszcze jaśniejszego to będzie pięknie :)

Po 2: Gratuluję postępów w postaci pieca, my ciągle czekamy :sick:

Po 3: Sznaucerki są super :) też miałam miniaturkę pieprz z solą i był to bardzo mądry piesek :)

]Karola mały współpracował :wiggle: -- uwielbia jeździć samochodem - czyli od razu zasypia
Heh mój maluch to podobny egzemplarz dopóki ssak był na cycu przejechał z nami chyba z pół Polski w poszukiwaniu płytek ,kamieni i innych pierdół. Pierwszą daleką podróż zafundowaliśmy mu kiedy miał ze 3 tygodnia. Na szczęsie był mało wymagający .Jedyne co to musiałam czasem nakarmić go np w Castoramie między regałami .:p Na szczęście kiedy osiągnął upragnione 6 miesięcy zaczął jadać papki w końcu miałam więcej niż 3 godzinki :wiggle:

Co do kamienia to ciekawy. Pewnie ładnie wyjdzie .

Jeszce napisze ci w sprawie alfabetu z allegro . Ja już dużo rożnych fajowych rzeczy kupowałam od tej dziewczyny i jestem zadowolona. Mogę polecić .

A płytki do garażu i kotłownio- pralni też kupowałam w Castoramie w podobnej cenie i jestem zadowolona z jakości i wyglądu :wiggle:

Edytowane przez karolek59

Two kamień spodobał mi się od razu mimo że pan na początku pokazał mi ta najmniejsza kosteczkę :lol2:

Z racji tego że go jednak zabraknie na tą część nazwijmy ją portalową ;) - będę szukać jasnego :yes:

Two jak fajnie że tez miałaś sznaucerka i to pieprz i sól :yes: - teraz widzę ich coraz mniej u nas :( - wcześniej był na nie taki szał :D

Karolek jak ja nie mogę się doczekać aż dam mu zupkę i kaszki - jeszcze 1,5 miesiąca...........Ty piszesz o 3 godzinach wychodnego mój mi daje góra 1,5 - i jadę przez pół miasta jak rajdowiec, lecę z wywieszonym językiem np przez castoramę żeby zdążyć na czas - od paru dni ma chyba jakiś skok wzrostowy i je na potęgę :lol2:

Cieszę się że i Ty polecasz panią od literek - teraz to chyba pół forum się u pani zaopatrzy :rotfl:

Karolek a ja w tej castoramie wczoraj nic nie wypatrzyłam - będę kupować tam gdzie znalazłam pierwszego dnia - pojadę w poniedziałek i zamówię

--------------------------------------------------------------------

Wczoraj rozpoczęłam telefoniczne poszukiwania BIAŁEGO MARMURU W BRYLE - zaczęłam od Warszawy - i znalazłam piękny jasny biały marmur - oczywiście na zdjęciu z internetu jest to tylko przybrudzony mały szary kwadracik -ale to chyba będzie to :D - oczywiście cena - najdroższy :p. Wyobraźcie sobie że pan sam zaproponował że prześle mi próbki i pokryje koszty - ja osobiście się zdziwiłam i ucieszyłam oczywiście - bo na taka długą wycieczkę póki co nie zabiorę jeszcze mojego małego brzdąca.

Dziś jedziemy ostatecznie zdecydować o kamieniu na ścianę :wiggle: oby spodobały mi sie wszystkie płyty - żeby nie było na żadnej jakiejś niespodzianki - bo jeździć po całej Polsce mi sie nie uśmiecha z bobasem - a byłabym zdolna do tego jak Karolek --- byle by tylko kamień znaleźć :lol2:

Jaki jest czas u nich realizacji ???

a wiesz że ja z wrażenia albo z niewyspania wczorajszego zapomniałam zapytać ??? :lol2:

ale pewnie to potrwa, na obliczenia - wyliczenia ile kamienia, jakie dokładnie wymiary itd itp -pan potrzebuje tydzień czasu - bo zalatany jest - ale nam się aż tak strasznie nie spieszy więc niech pan sobie policzy na spokojnie.

No i jest kwestia poszukiwania tego jasnego kamienia - zobaczymy jak wygląda na próbkach, które ma mi pan z Wawy podesłać - ten jaśniuteńki - nazywa się MARMUR THASSOS

Admete mój ssak wytrzymywał te 3 godzinki ale często leciałam na złamanie karku.:razz: Dlatego już wolałam zabierać go wszędzie ze sobą.U nas jest problem żeby komuś podrzucić malucha a dwójkę to już w ogóle średnio realne:(

Później pomierzę ten swój kominek.

a co do próbek to pamiętaj że to co zobaczysz na próbniku nie koniecznie będzie miało przełozenie na to co później zamówisz. Kamień jest prawie zawsze inny i nie powtarzalny. Chyba że wybierzesz sobie konkretną płytę i zarezerwujesz :yes:.

Ja nie miałam takiej możliwości dlatego u mnie w umowie był odnośnik że nasz kamień ma być najjaśniejszy z możliwych w tym gatunku jak najbardziej jednolity i bez salcesonów. Chłopaki się spisali :yes: nie powiem. Jest jak chciałam.:lol2:

Karolek z tym moim kamieniem nie powinno być też problemów - bo wybrałam czystą biel bez żadnych użyleń - i też zaznaczę żeby mi się tam żadne kropki nie pojawiły :no: - chyba jestem na niego zdecydowana w 100% - moje przeczucie daje mi znać http://forum.barcis.pl/images/smilies/chytry.gif

A co do malucha odwołałam kolejny raz już wizytę u dentystki - nie wszczelę się w dokładną godzinę - więc dam sobie już spokój z umawianiem dopóki nie zacznie jeść - najwyżej będę mieć kanałowe :lol2:

A co do malucha odwołałam kolejny raz już wizytę u dentystki - nie wszczelę się w dokładną godzinę - więc dam sobie już spokój z umawianiem dopóki nie zacznie jeść - najwyżej będę mieć kanałowe :lol2:

:o:lol2::o, aż to mały terrorysta :lol2:

Ja miałam podobnie, jak byłam uwiązana z cycem:D Robiłam taki myk, że nauczyłam małego że od 12 spacer 3 godz. i spanko na dworze, nie było bata żeby się obudził przez ten czas, pod warunkiem, że nie siadłam na ławce:P, musiałam spacerować.

Po jakimś czasie wpadłam na pomysł, że w tym czasie mogę coś załatwić, a spacerować może babcia:lol:

admete, cudny kamień, muszę się głębiej wczytać co tam u siebie planujesz, a na razie obrazki które wklejasz mnie zachwycają:p

Two kamień spodobał mi się od razu mimo że pan na początku pokazał mi ta najmniejsza kosteczkę :lol2:

Z racji tego że go jednak zabraknie na tą część nazwijmy ją portalową ;) - będę szukać jasnego :yes:

Two jak fajnie że tez miałaś sznaucerka i to pieprz i sól :yes: - teraz widzę ich coraz mniej u nas :( - wcześniej był na nie taki szał :D

--------------------------------------------------------------------

Wczoraj rozpoczęłam telefoniczne poszukiwania BIAŁEGO MARMURU W BRYLE - zaczęłam od Warszawy - i znalazłam piękny jasny biały marmur - oczywiście na zdjęciu z internetu jest to tylko przybrudzony mały szary kwadracik -ale to chyba będzie to :D - oczywiście cena - najdroższy :p. Wyobraźcie sobie że pan sam zaproponował że prześle mi próbki i pokryje koszty - ja osobiście się zdziwiłam i ucieszyłam oczywiście - bo na taka długą wycieczkę póki co nie zabiorę jeszcze mojego małego brzdąca.

No i jest kwestia poszukiwania tego jasnego kamienia - zobaczymy jak wygląda na próbkach, które ma mi pan z Wawy podesłać - ten jaśniuteńki - nazywa się MARMUR THASSOS

:rotfl: Jak przeczytałam pierwszego posta, miałam własnie zapytać - A to nie jest przypadkiem Thassos? Ale w następnym odpiwedź już była;)

Nie chcę cię straszyć, ani martwić... ale nie nastawiaj się;) Ten kamień jest 6-krotnie droższy od innych marmurów... powiem tak... znam bardzo bogatych ludzi, których wydawało mi się - stać na wszystko... i robiłam takie oczy, gdy mówili, ze muszą zrezygnować z Thassosa do łazienki:o

Oczywiście, może ci się trafi jakiś super zakład, gdzie mają go za grosze;) tego Ci życzę...

Poza tym (ja ten kamień doskonale znam i widziałam dziesiątki razy) - on ma taką strukturę jak śnieg... takie zatopione jakby w sobie małe kryształki - momentami bardziej przejrzysty, momentami bardziej biały... sama nie wiem, czy to ładny materiał na kominek:roll: ale tą ocenę już oczywiście pozostawiam tobie:)

Kochana, tylko się nie obraź... nie chcę cię zniechęcić... nie mówię tego z jakimś przekąsem (a już broń boże nie oceniam, czy cię stać, czy nie;))... tylko chcę cię jakoś przygotować - żebyś się zbyt mocno nie rozczarowała:hug:

Marjelko mój mały też by spał tyle ile by się go woziło w wózku - ale te pogody teraz takie różne - niby ciepło ale wieje, mży - i nie chcę już babci wysyłać na takie długie spacery - ale już niedługo i odzyskam trochę wolności :)

:rotfl:

Nie chcę cię straszyć, ani martwić... ale nie nastawiaj się;) Ten kamień jest 6-krotnie droższy od innych marmurów... powiem tak... znam bardzo bogatych ludzi, których wydawało mi się - stać na wszystko... i robiłam takie oczy, gdy mówili, ze muszą zrezygnować z Thassosa do łazienki:o

Madziu bocian Yokasta cena powaliła mnie z nóg ......niestety jest dużo gorzej niż przewidziała Magda.....

Rozmawiałam wstępnie telefonicznie z kierownikiem produkcji o kamieniu na ścianę i tak przy okazji zagaiłam o tenże marmur - i pan podał mi cenę....

uwaga....................

jak zwykły marmur w bryle kosztuje za 1m3 ok 5 tysięcy

tak MARMUR THASSOS kosztuje 50 tysięcy za m3 :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Magda po Twoim poście się spodziewałam że będzie drogi - ale że aż tyle????

no nic pozostaje mi szukać dalej innego marmurka i jak pisze Yokasta zakochać się w innym

Podoba mi się ten co wkleiłam ale pan musi się dowiedzieć co to za nazwa -szukam w internecie i jakoś do tej pory nie trafiłam na nic podobnego :no:

Kochana, tylko się nie obraź... nie chcę cię zniechęcić... nie mówię tego z jakimś przekąsem (a już broń boże nie oceniam, czy cię stać, czy nie;))... tylko chcę cię jakoś przygotować - żebyś się zbyt mocno nie rozczarowała:hug:

Magda no coś Ty - obrażać o co? - pisz wszystko prosto z mostu co sądzisz czy wiesz na każdy temat :hug:

a kamień przeżyję - tak po prostu miało być

Inną sprawą jest to że np wisi 5 prawie identycznych sukienek w sklepie wybieram jedną i co???

i cena jest zawsze prawie taka jak ten marmur o którym dyskutujemy - samą mnie to już zaczyna denerwować

O cholercia - czyli w bryle nie x6, a x10:jawdrop:

Ale zdążyłaś przeczytać mojego posta przed tą informacją? Byłaś choć trochę na to przygotowana?:lol2:

Choć powiem szczerze, że 5.000 PLN za m3 to wydaje mi się jakoś za mało... ja za swojego slaba płaciłam ok. 1300 zł, a slab był o wymiarach ok. 2x3x0,02 m czyli coś ok. 0,12 m3... to z tego wynika, że mój slab powinien być 3 razy tańszy:???:

Oczywiście pewnie proporcja ceny slabu do bryły nie jest wprost proporcjonalna... ale trochę dziwne mi się to wydaje...

Madzia byłam przygotowana byłam :yes::lol2: - może jakieś ścinki mają i by mi się dostały w promocji chociaż na cieniutką rameczkę dookoła wkładu??? :lol2:

żartuję oczywiście - szukam innego marmuru..........

-------------------------------------

A w kwestii marmuru na ścianę - byłam dziś zobaczyć " moje " płyty - panowie ale owszem wystawili wszystkie ładnie (ponoć wczoraj przy tych ustawianiach pękła im jedna płyta - ładna kurcze była bo ją widziałam) ale żebym miała z kim o nich porozmawiać - to już nikt kompetentny się nie mógł znaleźć :mad:

Panowie mieli rozładunek i byli baaaaaaaaaaardzo zajęci.

Dostałam telefon do kierownika produkcji - który akurat dziś wyjechał na jakieś spotkanie.To z nim mam ustalać wszystkie szczegóły.

Zadzwoniłam - wreszcie ktoś kto ma pojęcie o czymkolwiek :)

Jednej rzeczy ciekawej się dowiedziałam - że 1,5 km od miejsca w którym byłam jest hurtownia z wielkim składem gdzie mogę sobie pooglądąć marmury nie tyko w płytach ale i w bryłach:wave: - więc jest duża szansa że tam znajdę mój marmur http://forum.barcis.pl/images/smilies/chytry.gif

Nic nie załatwiłam ale narobiłam fotek "moich" płyt więc i Wam pokażę :). W sumie to trochę "moich" bo zarezerwowane już są :lol2:

Trochę kiepsko stały więc dało się zrobić zdjęcia tylko pod kątem

3 "moje" płyty :) w rzędzie

http://i2.fmix.pl/fmi2166/6275b4bf001c76264f0ef041

http://i1.fmix.pl/fmi1732/c34fcc20002446654f0eef8c

http://i3.fmix.pl/fmi1941/f54a47b70018b4584f0ef0be

i tu mam dylemat ---- płyty są długie na 3 metry - trzeba je skrócić do 2 metrów - więc jakiś bok idzie do ścięcia - te 2 płyty mają takie dziwne paćki na dole - ale obok nad nimi są fajne grube użylenia - co wybrać???

http://i3.fmix.pl/fmi339/bb005a630000c0d44f0ef07e

Co wybrać?

fajne użylenia w pakiecie z paćkami czy brak grubych użyleń i spokojny rysunek na płytach?

Co wybrać?

fajne użylenia w pakiecie z paćkami czy brak grubych użyleń i spokojny rysunek na płytach?

Admete, a na czym Ci bardziej zależy? Jeżeli ma być jednolicie i spójnie, to druga opcja, a jeżeli nie...

Swoją drogą takie paćki (:lol2:) są dość oryginalne i dodają pikanterii :D

50 tys też mnie powaliło:o:o:o