Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga skąd tyle jadu pod moim adresem? Czy ja wszystkich na symetrię i lamówki namawiam? :o Toż to pierwszy raz się publicznie z kederkami wyrwałam,a Ty mi tu od razu po twarzy chlast :roll:

O symetrii od lat nie wspomniałam, tu również z resztą ;)

Magda, to nie tak, żadnym jadem w Ciebie nie mierzyłam:no: Tylko strasznie się wkurzyłam, jak napisałaś Adze, ze się pogubiła:wtf: I o porcelanie i wcześniej o pościeli....:o

Zresztą nie tylko ja tak zareagowałam... Żeby się nie rozwodzić- myślę, ze niepotrzebnie spojrzałaś na pomysły Agi bardzo subiektywnie -przez pryzmat własnego gustu i tyle. I zapomniałaś, ze to są JEJ wnętrza- tylko i wyłącznie jej;)

no mam nadzieję, że wciąż tak myślisz ;):hug:

No pewnie, że tak:hug: I prywatnie bardzo cenię sobie Twój gust i smak:wiggle:

Aguś, widzisz -a ja mam właśnie wrażenie, że to INNI radzą Adze przez pryzmat swoich upodobań nie dopasowując ich do realiów jej wnętrz i domu ;)

Jak usłyszałam, że jej tam na schodach chrom proponują to aż mnie zmroziło :roll:

Jest dobrze jak jest... dość daleko od inspiracji, ale jest okej. Zobaczyłam, że zaczyna poważnie myśleć o tym szkle i polerowanej kwasówce i chciałam ją od tego pomysłu odwieść.

Nie chcę, żebyście tylko dlatego, że teraz zajmuję się czym się zajmuję - odbierały mi prawa głosu i wyrażania własnej opinii wmawiając mi i innym, że wszystko robię przez pryzmat własnego gustu i stylu - powinnaś wiedzieć, że rzadko tak postępuję. Zawsze swoje rady staram się dostosować do danych wnętrz i gustu gospodarza.

Parę tygodni temu Venuska napisała u admete (komentując propozycje oświetleniowe do jadalni i salonu), że nie podoba jej się to, że zaczęła wszystkie rzeczy wybierać takie, które łączą w sobie nowoczesność i klasykę - ZGADZAM SIĘ Z TYM W 200%. Też zauważyłam, że Aga idzie w tym kierunku - a przecież nie takie było jej pierwotne założenie. Miała łączyć meble klasyczne z prostymi i minimalistycznymi, takie lampy z tymi bardziej tradycyjnymi itp... Ostatnio każdy element w domu dobiera tak aby łączył w sobie element klasyki z nowoczesnością - a przecież nie o to chodzi:no:

Więc jak zobaczyłam, że do schodów chce dodać szkło i polerowaną kwasówkę - głośno powiedziałam NIE.

To samo z fotem - wykonany z różnych tkanin straciłby swój klasyczny wydźwięk, a zyskał trochę wariactwa. Jednak nowoczesny też by do końca nie był - znowu ta nieokreśloność.

Za to z tym, że to JEJ I TYLKO JEJ WNĘTRZA zgadzam się w 100%:yes: Dlatego z mojej strony już morda w kubeł i nie mieszam ;) Obserwuję z ukrycia i czekam na efekty :):hug:

Aguś, widzisz -a ja mam właśnie wrażenie, że to INNI radzą Adze przez pryzmat swoich upodobań nie dopasowując ich do realiów jej wnętrz i domu ;)

Madziu, a ja tak nie sądzę- na pewno nie w 100%. Aga stara się stworzyć autorskie wnętrza, sugerując się tylko inspiracjami, ale ich nie odwzorowując. Próbuje łączyć to, czego nie znajdzieszw sieci. I na pewno nie wszystko wyjdzie cacy, ale warto spróbować, bo wnętrza będą niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju. Mało przewidywalne- to pewne:wiggle:

Nie chcę, żebyście tylko dlatego, że teraz zajmuję się czym się zajmuję - odbierały mi prawa głosu i wyrażania własnej opinii wmawiając mi i innym, że wszystko robię przez pryzmat własnego gustu i stylu - powinnaś wiedzieć, że rzadko tak postępuję. Zawsze swoje rady staram się dostosować do danych wnętrz i gustu gospodarza.

Madziu, nikt Ci głosu przecież nie odbiera:o Ale sama przeczytaj uważnie posty po swojej wypowiedzi- jeżeli nie bezpośrednio, to pośrednio mało kto się z Tobą zgadzał i nie był zdziwiony:o No bo jak nazwać jak nie subiektywną Twoją odpowiedź na porcelaną, którą Aga przecież już kupiła i wcale o zdanie nikogo nie pytała. Po prostu nam ją pokazała. Tobie się nie podoba- ok- Twoje prawo, ale dlaczego miała ją zwracać do sklepu?:wtf: To samo było wcześniej z pościelą- nie wszystko co nie firmowe nadaje się na śmieci (przenośnia)

Parę tygodni temu Venuska napisała u admete (komentując propozycje oświetleniowe do jadalni i salonu), że nie podoba jej się to, że zaczęła wszystkie rzeczy wybierać takie, które łączą w sobie nowoczesność i klasykę - ZGADZAM SIĘ Z TYM W 200%.

Z lampami jest temat śliski i sama radziłam Adze, żeby się wstrzymała i dobierała je na samym końcu;)

Co do szkła- mnie się akurat pomysł podobał, ale nie i urodę tu chodziło, tylko o to, żeby jakoś poszerzyć te 80 cm schody. To był priorytet- bo nawet najpiękniejsze schody będą do bani, jeżeli nie da się nimi wnieść sofy.

Dlatego z mojej strony już morda w kubeł i nie mieszam ;) Obserwuję z ukrycia i czekam na efekty :):hug:

Myśle, że Aga nie będzie zachwycona Tym pomysłem:no:

Madziu, a ja tak nie sądzę- na pewno nie w 100%. Aga stara się stworzyć autorskie wnętrza, sugerując się tylko inspiracjami, ale ich nie odwzorowując. Próbuje łączyć to, czego nie znajdzieszw sieci. I na pewno nie wszystko wyjdzie cacy, ale warto spróbować, bo wnętrza będą niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju. Mało przewidywalne- to pewne:wiggle:

Ale ja nie powiedziałam, że "wszyscy w 100%"... nie rozumiem ;)

Zarzuciłaś, że to akurat JA jej tak nieobiektywnie radzę :roll: I co, tylko ja? Cała reszta jest super-obiektywna???

Madziu, nikt Ci głosu przecież nie odbiera:o Ale sama przeczytaj uważnie posty po swojej wypowiedzi- jeżeli nie bezpośrednio, to pośrednio mało kto się z Tobą zgadzał i nie był zdziwiony:o No bo jak nazwać jak nie subiektywną Twoją odpowiedź na porcelaną, którą Aga przecież już kupiła i wcale o zdanie nikogo nie pytała. Po prostu nam ją pokazała. Tobie się nie podoba- ok- Twoje prawo, ale dlaczego miała ją zwracać do sklepu?:wtf: To samo było wcześniej z pościelą- nie wszystko co nie firmowe nadaje się na śmieci (przenośnia)

okej, może było dość brutalnie, ale wspominałam że w pośpiechu i nie miałam czasu na dobieranie słów i cenzurę - pisałam co sądzę, na szybko, nie przebierając w słowach i środkach - mój błąd :oops:

Ale sama przeczytaj opinie a propos zastawy - chyba nie było ani jednej wprost pozytywnej ;) Były grzeczne, wymijające... ale żadnych ochów i achów - skoro 99% osób tak uważa - nie mogą się mylić - moja rada była uważam słuszna ;)

Ale oczywiście Aga zrobi(ła) jak uważa - takie jej prawo, a mnie to przecież nie boli ;) Świat mi się nie zawali jak ją sobie zostawi - to była tylko moja opinia i rada.

Z lampami jest temat śliski i sama radziłam Adze, żeby się wstrzymała i dobierała je na samym końcu;)

Co do szkła- mnie się akurat pomysł podobał, ale nie i urodę tu chodziło, tylko o to, żeby jakoś poszerzyć te 80 cm schody. To był priorytet- bo nawet najpiękniejsze schody będą do bani, jeżeli nie da się nimi wnieść sofy.

Ale ja do pomysłu z szybą nic nie mam :no: Jest okej i na pewno lepszy pod względem funkcjonalnym. Ale w połączeniu z polerowaną kwasówką - NEIN, NICHT, NO :no: (to znowu moja jedynie opinia, subiektywna, a jakże - ale przecież takie tu wyrażamy - czyż nie? :lol2:)

Eeee, ja już wypadłam z obiegu ;) Na pewno mojego braku nie odczuje :lol2: Za to z chęcią przyjdę na koniec się pozachwycać :)

Edytowane przez MagdaZZZ

Ale ja nie powiedziałam, że "wszyscy w 100%"... nie rozumiem ;)

Chodzilo mi o to, ze ja się nie zgadzam z Tobą w 100%

Zarzuciłaś, że to akurat JA jej tak nieobiektywnie radzę :roll: I co, tylko ja? Cała reszta jest super-obiektywna???

Nic podobnego.Chodziło tylko i wyłącznie o ten jeden post, który tu od godziny rozstrząsamy. Myślę, ze doskonale zrozumiałaś, co autor miał na myśli Madziu;) Tak,to było to arcy-brutalne!

Ale sama przeczytaj opinie a propos zastawy - chyba nie było ani jednej wprost pozytywnej ;) Były grzeczne, wymijające... ale żadnych ochów i achów - skoro 99% osób tak uważa - nie mogą się mylić - moja rada była uważam słuszna ;)

Głównie chodziło o stwierdzenie, ze się Aga pogubiła:wtf: Natomiast uważam, ze tej rady odnośnie porcelany nie powinno być wcale, bo nie było o nią prośby i tyle w temacie.

Ale ja do pomysłu z szybą nic nie mam :no:

No jak to nie? Pisałaś, że pomysł ze szkłem jest koszmarny- że będzie jak u dentysty:lol2:

Trochę mi brakowało tego trwonienia czasu na forum :lol2: żebym się znowu nie wciągnęła;)

Spadam :bye:

I tak wrócisz:P:lol2::bye:

Ło matko święta jaka dyskusja w nocy :o

Oj dziewczynki dziewczynki :hug:

Ogólnie napiszę że Wasza dyskusja uświadomiła mi że faktycznie może trochę uciekam i zaczynam mieszać klasykę z nowoczesnością w jednych i tych samych rzecxac - ale to się tyczyło chyba tylko lamp - więc to nie tak duża zbrodnia, szczególnie że w końcu wybór odłożyłam na później ;)

Właśnie w związku z wyszukiwaniem już strasznych dziwactw.

Idąc tym torem -mój dom z założenia miał być połączeniem klasyki z nowoczesnością.

Góra nowoczesna.

Dół klasyczny ale w nowoczesnej tego wersji - czyli ciekawe płytki, kaloryfery, błysk na froncie w kuchni.

Schody w moich założeniach miały być jedynym elementem który łączy te dla style :yes:

I jak napisałam w odpowiedzi Two.

Zdawałam sobie sprawę że to połączenie będzie najtrudniejszym przedsięwzięciem w całym domu.

Schody drewniane z drewniana poręczą - klasyka, połączone z nowoczesnymi kwadratowymi tralkami w połysku - bo to był mój pomysł, tylko panu coś sie pomieszało ;) i przywiózł matowe :sick:

Już nie skończę,bo dzieciaki musze szykowac do wyjścia do przedszkola.

Ale chyba napisałam wszystko :)

Wiesz, Aguś, co?

A gdyby te tralki zrobić kwadratowe?

Aniu one som kwadratowe :yes:

Kwadratowe i czarne?

Kwadratowe, czarne i błyszczące?

Nie.

Kwadratowe, czarne i matowe.

:rolleyes:

izy izy :rotfl:

Agus krzeslo podoba mi sie bardzooooo! Wiec popieram kolor na stol i nogi wyspy :yes:

Dobrej nocki :hug: i zdrowka zycze:hug:

Dzieki za głosik :hug:

Aga - nie daj się !!!

:hug:

Staram się jak mogę :cool:

Aguś, krzesełka pięknie wyszły:-)

Aguś krzesło boooooomba :D

Krzesełko pieknie dziękuje :lol:

No pewno, że nie, przeca to dobra dziewczyna:lol:

Aguś, no co ja mogę Ci powiedzieć- BOSKIE masz te krzesełka:lol2:I

To kawał porządnego mebla, a jakie wygodna są:rolleyes:

Froncik tez mi przypomina mój szafowy:rotfl:Ma się ten gust:lol2:

Zgadza się :lol2: :rotfl:

Ja już co do tralek się nie odzywam, żeby Ci nie mącić. Wierzę, ze wybierzesz te najodpowiedniejsze:hug:

Dobrej nocki:bye:

Ok o tralkach pogadamy jeszcze w czwartek :)

:oops: nie zauważyłam tego dużego kwadratowego talerza- gapa jestem, ale widzisz wybrałabym tak samo jak ty :)

Cieszę się że Ci się podobają :wiggle:

Jak usłyszałam, że jej tam na schodach chrom proponują to aż mnie zmroziło :roll:

Widzisz Madziu a to jednak mój pierwotny pomysł :)

Nie wiem czy dobry, może uda się przekonać w czwartek na podstawie tych kilku tralek ;)

: Dlatego z mojej strony już morda w kubeł i nie mieszam ;)

Zgłaszam protest i przeciw!!!!!!

Przeca się nie dodzwonię do Ciebie w okresie przedświątecznym :lol2:

:no:

Aguś dzięki za wszystkie słowa o tym co próbuję zdziałać w moim domku :hug:

==========================

Zmykam bo wszyscy w piżamach a zaraz mam wychodzić :o :o :o

Jak wrócę wkleję przymiarki schodów :yes:

Aga miłego dnia i czekamy na fotki :)

Zapomniałam wczoraj napisać ,ze ogrodzenie masz Zajeb..... no piękne jest :D

Uważam,ze super,że zrobiliście pełne ogrodzenie :yes: ale to uwaga mega subiektywna, bo wiesz,że u nas na froncie i tyle też będzi e pełne :cool: ;)

Tym bardziej ,ze z dwóch stron graniczycie z lasem wiec ta zieleń, przyroda i tak "wchodzi" Wam do ogrodu :yes: a jednak tego typu ogrodzenie gwarantuje prywatność i sprawia,że ogród staje się oazą :)

Przynajmniej ja mam dość negatywne doświadczenia związane z normalnym (odsłaniającym w pełni ) ogrodzeniem....

U mnie na obecnej dizłce jest sporo zieleni po bokach a z tyłu tam gdzie bedzie mur na 2,1 m chce od razu posadzić 2 metrowe tuje a przed nimi dopiero stworzyć jakieś rabaty ;)

Krzesło super, kolor drewna super będzie pasował do frontów! :yes:

Buziaki i miłego dnia! :***

Ja mam inaczej z ogrodzeniem. Wg mnie dom powinien się wtapiać w otoczenie (w miarę jak się oczywiscie da). Powinno się zasłonić TYLKO to co konieczne. Tylko mój pomysł na ogród z drugiej strony jest inny niż Agi - ja chcę wtapiający się, bez ścieżek jak w parku, nie od linijki. Więc może dlatego mi ten płot "nie siedzi". Dla mnie on uciął drzewa, las ... ale aby ocenić ogród trzeba to zobaczyć, fotki mogą przekłamywać.

I krzesło podoba mi się baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo :lol:

Kolor i obicia i krzesła wyszedł super.

Dlatego idę w ten kolor na nogi od wyspy i stół :yes:

Same oceńcie :)

http://i3.fmix.pl/fmi577/c42b81310002101350b3c45e

http://i3.fmix.pl/fmi241/a4e89f25000f662c50b3c488

http://i2.fmix.pl/fmi1928/f410ab120016604950b3c4ad

http://i3.fmix.pl/fmi2176/bbb8825a0000395a50b3c4d2

http://i1.fmix.pl/fmi1305/8e5fe3eb002b990d50b3c4f6

O fotelu juz pisałam - będzie z lamówkami (Magda dzięki za podpowiedź :hug:)

Mimo że dwukolorowy mi się chyba bardziej podobał.

Raz trochę się bała:cool:m, dwa J wolał jednokolorowy (niech chłop ma chociaż jedną rzecz która mu się podoba :p, J :hug:)

Za to szaleństwo z podnóżkiem będzie fioletowy z szarą lamówką :)

Cześć :)

Czytam sobie Twój wątek to znajduję wiele rzeczy, które mogłabym zastosować u siebie, ale krzesło skradło mi serce.

Eleganckie, niezbyt ozdobne, no i te cudne nóżki.... Bardzo pasowałyby do stołu, który marzy mi się kupić. Czy to są stare krzesła czy nowe stylizowane? Gdzie je kupiłaś?

Są przepiękne i dla mnie idealne... No i ten kolor :eek: Dokładnie taki jakiego potrzebuję. Proszę zatem i namiary jaka to tkanina, nr katalogowy i gdzie można ją kupić!!!

Aga miłego dnia i czekamy na fotki :)

Karola i Tobie miłego dnia życzę.

Widzisz nie zdążyłam rano do Ciebie zajrzeć :( :bash:

Zapomniałam wczoraj napisać ,ze ogrodzenie masz Zajeb..... no piękne jest :D

Uważam,ze super,że zrobiliście pełne ogrodzenie :yes: ale to uwaga mega subiektywna, bo wiesz,że u nas na froncie i tyle też będzi e pełne :cool: ;)

Tym bardziej ,ze z dwóch stron graniczycie z lasem wiec ta zieleń, przyroda i tak "wchodzi" Wam do ogrodu :yes: a jednak tego typu ogrodzenie gwarantuje prywatność i sprawia,że ogród staje się oazą :)

Przynajmniej ja mam dość negatywne doświadczenia związane z normalnym (odsłaniającym w pełni ) ogrodzeniem....

U mnie na obecnej dizłce jest sporo zieleni po bokach a z tyłu tam gdzie bedzie mur na 2,1 m chce od razu posadzić 2 metrowe tuje a przed nimi dopiero stworzyć jakieś rabaty ;)

To myślimy podobnie :) :cool:

Krzesło super, kolor drewna super będzie pasował do frontów! :yes:

:wiggle:

Ja mam inaczej z ogrodzeniem. Wg mnie dom powinien się wtapiać w otoczenie (w miarę jak się oczywiscie da). Powinno się zasłonić TYLKO to co konieczne. Tylko mój pomysł na ogród z drugiej strony jest inny niż Agi - ja chcę wtapiający się, bez ścieżek jak w parku, nie od linijki. Więc może dlatego mi ten płot "nie siedzi". Dla mnie on uciął drzewa, las ...

Tak jak pisałam, w głównej mierze chodziło nam o zasłonięcie się od sąsiadów, od uliczek z domami które tam niedługo powstaną.

Dzięki temu stworzymy sobie taki tylko nasz azyl.

ale aby ocenić ogród trzeba to zobaczyć, fotki mogą przekłamywać.

Mam nadzieję że uda nam się na wiosnę umówić to sama zobaczysz że nie jest tak źle :no:

Ja planuję od strony wewnętrznej dużo rośłinności przy płocie, zresztą docelowo na zewnątrz też :yes: - wiem wiem ile to roboty będzie - ale zaplanuję coś mało obsługowego (jak cały mój ogród :lol2:)

Także jak się będzie stało w środku - będzie się czuł przestrzeń, bliskość lasu - czyli cel osiągnięty, nasz mały kawałek raju tylko dla nas :p i zaproszonych gości :lol:

Ewentualnie grzybiarze mogą nam z lasu na działkę spoglądać :lol2:

Cześć :)

Czytam sobie Twój wątek to znajduję wiele rzeczy, które mogłabym zastosować u siebie, ale krzesło skradło mi serce.

Eleganckie, niezbyt ozdobne, no i te cudne nóżki.... Bardzo pasowałyby do stołu, który marzy mi się kupić. Czy to są stare krzesła czy nowe stylizowane? Gdzie je kupiłaś?

Są przepiękne i dla mnie idealne... No i ten kolor :eek: Dokładnie taki jakiego potrzebuję. Proszę zatem i namiary jaka to tkanina, nr katalogowy i gdzie można ją kupić!!!

Ilusjon Witam serdecznie :welcome: :)

Krzesła są z MEBLE RADOMSKO numer A 94-16,

kolor orzech 3/4

Tkanina firmy DEKOMA - kuguar, kolor - LOTUS, próbnik mam nie od nich tylko od firmy która robi mi kanapy.

Oni mają kiepskie materiały na miejscu.

Ale zrobią krzesła w jakiej chcesz tkaninie :yes:

Twój stół widziałam - piękny :yes:

Ale już nie pamiętam czy zdążyłam się przywitać http://emoty.blox.pl/resource/zawstydzony1.gif

Obiecuję poprawę, bo pięknie się u Ciebie zapowiada :rolleyes:

Odważne połączenia - takie jak lubię :lol:

I żeby mi nie było łatwo mam chyba kolejny problem :mad:

Wczoraj już postanowiłam że daję na schody kolor z desek z salonu.

Teraz mamy problem z uzyskaniem numeru oleju :sick:

Nie chcą go dać w firmie bo ponoć to ich tajemnica :mad:

Czekam na jeszcze jeden telefon, ale znając życie powinna się chyba zabierac za szukanie koloru na schody :bash:

Wczorajsze przymiarki

http://i1.fmix.pl/fmi1664/0824835f00160c4550b4b94f

http://i1.fmix.pl/fmi1881/c8a0b770002a381350b4b9f9

http://i2.fmix.pl/fmi290/dbb7727a0016e01650b4b9d7

http://i3.fmix.pl/fmi795/8db0c7ef0007430f50b4ba15

http://i3.fmix.pl/fmi100/1ee95138000084ee50b4ba38

Deski są olejowane