admete 20.01.2013 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Venus,pytałaś o ceny lamp..........drogie .Pojedyncza-299 euro ,potrójna -899 euro Aga,nie to nie ,łaski bzy :P :rotfl: A poważnie .............to doskonale Cię rozumiem .My najprawdopodobniej będziemy ściągać sofy z De ,bo tak sobie je wbiłam do głowy ,że nic innego mi się nie podoba :lol2: Oj drogie te lampy Ale jakby coś Ci się jeszcze rzuciło podobnego w oczki, to pamiętaj, a nóż trafisz na to czego szukam -------------------------------------- Cześć Aga, Aguś czy pamietasz gdzie zamawialas swoje grzejniki? Szukam czegoś takiego, tylko pojedynczy. Nasza Martusia ma chyba taki. Może ktoś wie gdzie go szukać? http://enix.pl/grafiki2/libra_art1_d.jpg Wszystkie grzejniki mamy zehndera ----------------------------- Aga sofka mnie się podoba , tylko tak jak Pestka dalabym obicie jednolite i aksamitne( żólto-zielone, amarantowe, szafirowe) super będzie w nowym obiciu. Cieszę się a twoje inspiracje to moj uka=ochany styl paryskich apartamentów:p No widzisz Chyba za bardzo ostatnio mieszam Druciaki raczewj do twojej kuchni nie pasują jeżeli chcesz nowoczesne, to weż przezroczyste plastikowe hokerki , takie jk ma Hazelka( żeby nie bardzo mieszały w twojej kuchni:p) Przezroczyste odpadają, musi być je widać - dlatego padło już na 100% na czerń. Stoją tam teraz ghousty i moim zdaniem źle to wygląda -------------------------------- pfff a ja się z wami nie zgodzę. Poza tym Aga pisała, że chce hokery z oparciem a nie stołki barowe. Zgadza się z oparciami -------------------------- Tyle opinii co ludzi No, więc sofka nie problem – wybierz gładką tkaninę w takim kolorze, żeby ją odcięło od ścian schodów i podłogi i będzie OK. Sofka byc może do zmiany ,ale to tez na później, bo to kolejny wydatek. Sama sofa była niedroga więc nie chciałam przepuścić takiej okazji Wiadomo że wolałabym żeby była w innej tkaninie niż te kwiaty, ale one nie są aż tak złe To co teraz napiszę, to oczywiście moje zupełnie subiektywne zdanie. Widzę problem z tymi 3-ma wnętrzami – salon, jadalnia i kuchnia. O ile patrząc na jadalnię i salon wszystko wydaje się być dopasowane. To jadalnia + kuchnia już razem całości nie tworzą i to zarówno stylowo, jak i kolorystycznie. Pomysł na uzdrowienie problemu mam właściwie jeden, bo drugi to już duża zmiana w kolorystyce krzeseł. Wystarczy zmiana obicia na krzesłach i dołożenie w salonie poduch z tego samego materiału. Z tej samej tkaniny mogą być też zasłony. Materiał proponowałabym czarno biały o bardzo wyrazistym wzorze, ponieważ masz w kuchni niezwykle dominujące płytki na ścianie. Czarno białe płytki – czarno biała tkanina. Myślę, że najlepsza byłaby tkanina w typie tych dwóch pierwszych[ATTACH=CONFIG]162766[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162764[/ATTACH] Taka kwiecista też jest niezła [ATTACH=CONFIG]162762[/ATTACH] Pepitka to samograj, ale jakoś zasłon pepitkowych już sobie nie wyobrażam [ATTACH=CONFIG]162763[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162765[/ATTACH] Drugi pomysł wiąże się dodatkowo z ze zmianą koloru krzeseł na białe. Również blat komody zrobiłabym biały. Cała reszta komody w kolorze stołu. Pestko bardzo dziekuję za sugestie. I teraz co o tym myślę bo wszyscy ciekawi Po pierwsze ja siedząc w jadalni czy kuchni nie mam wrażenia że te pomieszczenia się nie łączą Dlatego nawet o tym nie myślałam, że mam tu problem Moim zdaniem póki co łączy je tapeta,kolor drewna stołu i nóg wyspy a połączy jeszcze materiał w oknach. Mam jeszcze do wyboru lampy - także jeszcze dużo się zmieni i te dwa pomieszczenia mam nadzieję ładniej zagrają razem. Co do propozycji materiału na krzesła - osobiście bardzo lubię wzory czarno białe Przyznam że szukałam czarno szarych pasów - znalazłam mnóstwo innych pięknych tkanin którymi obłożyłabym krzesła - ale cena była taka że z miejsca je dyskwalifikowała . Wybrany materiał jest kompromisem, ale nie mówię że mi się nie podoba Naprawdę dobrze się z nim czuję. Dlatego krzesła zostają Ich przemiana nastąpi po okresie dorastania moich dzieci - jak już plam z ketchupu i soczków nie będzie się dało wywabić Przyznam mam jakiś hamulec, teraz z wyborami Brakuje m i koloru na dole , myślę co zrobić, jak ma wyglądac następny krok, żeby nie przedobrzyć Dlatego wczoraj poczułam potrzebę nowych wrażeń, nowych zdjęć, nowych inspiracji - musze znaleźć coś co mi podpowie co dalej robić .................................... ----------------------------- Pestko wybacz ale nie zgodze sie z tym co napisalas:no: dla mnie jest to beznadziejny pomysl:sick: Aga ma krzesla miesiac czasu i moim zdaniem to byloby marnowanie kasy, wymiana tapicerki czy malowanie na bialo:o krzesla sa ladne wiec po co pakowac pieniadze w cos co jest dobre jak Aga ma jeszcze duzo innych potrzebnych wydatkow:o Po drugie Aga dlugo wybierala krzesla i tkanine wiec mysle ze Jej sie podobaja takie jakie sa, a to jest najwazniejsze bo Ona tam mieszka.... Krzesełka jak piszesz bardzo lubię i nie zmienię -------------------------- Hej Aguś.. Miałam siedzieć cicho, bo tyle tu doradców, że mnie samą boli głowa, ale tak sobie myślę.. Może warto wprowadzić jakis wyrazisty kolor ? Antracyt ? Wszystko jakos znika przy tych białych ścianach... Teraz to już po ptakach, ale gdybyś do tego co już masz, dobierała resztę to by to lepiej wyglądało. Stare i nowe ok ale stare i stylizowane...jakoś mi to tak nie bardzo leży ...przepraszam Cie kochana. Sofka piękna, ale przy tym kamieniu faktycznie nie bardzo. Musisz wybrac jakis dominujący styl. Eklektyzm to łączenie, ale zawsze z przewagą czy to starego czy nowego. Komoda w jadalni..Według mnie pasuje albo całkiem czarna albo oryginalnie brązowa. Kto powiedział, że to nie moga być różne odcienie brązu ? Obracasz się przecież w tej samej palecie barw. To tyle.... Co do stoliko - ławy... A gdyby tak np. antracytowe zasłony i antracytowy czy czarny stolik. Na kanapach antracytowe i mysio szare poduszki, tudzież pled.. Gdybam.. Może jakas dobra dusza zrobiła by wizualki.. Narendilko ????? Aniu, tak jak piszesz mam ostatnio jakiś mętlik w głowie, małe pogubienie drogi Chyba po przeprowadzce trochę opadłam z sił i straciłam wenę. Ale mam nadzieję że szybko mi to wróci, bo trzeba dalej działać. Twój pomysł jest dobry. Co do wizualek, myślę że dam radę bez, do tej pory tylko w drastycznych momentach prosiłam o forumową - wizualkową pomoc Myślę że teraz powinnam wybrac zasłony a potem resztę A że na zasłony póki co nie ma kaski więc stoimy w miejscu --------------------------------- Admete, miałam tego nie pisać, ale skoro Kasia poruszyła temat, to ja podpisuję się pod zdaniem Siner. Warto, żeby ktoś zrobił wizualizacje Twoich pomysłów. To pomaga uniknąć figli jakie płata nam nasza wyobraźnia. Oczami duszy widzisz coś i pasuje jak ulał do koncepcji. Stawiasz mebel na miejscu i okazuje się, że pozostaje tylko przyzwyczaić się do niego, albo spalić. Pokochać się nie da. Ja swoje koncepcje domowe wymyślałam robiąc zdjęcia pomieszczeń i wkomponowując w nie wszystkie elementy zanim podjęłam decyzję o zakupie, a i tak zdarzyły się niewypały. Kasiu wiem że wizualki byłyby idealne i pomogły by uniknąć wielu błędów. No ale nie naumiałam się do tej pory, to muszę działać tylko z moją wyobraźnią i z Wami. Na wizualki od jakiegoś projektanta, szkoda mi by było pieniążków - wolę kupić za to sofkę ----------------------------- w samą burzę wpadłam Aguś z wizkami to prawda, koniecznie trzeba robić, ja po drugiej wersji jestem i nie jestem przekonana;) Łazienka buźkowa jest super, obym się nie czuła w swojej kuchni jak w łazience:rolleyes: Bardzo fajny pomysł z okrągłym łożem, będzie z 2 części? A na okna planujesz coś? Jakieś dywaniki? Pytań mam strasznie dużo, zdjęć malucha jednak nie załączyłaś, usycham z tęsknoty;) Natalko już szybko, bo musze zmykać Wstawię Ci póxniej mojego łobuza Dywaniki być może , okna planów jeszcze nie ma, co tam powieszę wybiorę jak to zobacze na żywo, na własne oczy ....bo teraz jak myśle o kolorze zasłon nic mi nie pasuje --------------------- Nie wiem o co wy się awanturujecie Przecież Aga ma jeszcze totalne pustki w salonie Tkaniny w oknach pomogą, jak dojdzie politurowana komoda tym bardziej. Cierpliwości. O to to to - ja tu piszę i pisze a Justynka w jednym zdaniu ujęła.....dziewczynki .............cierpliwości Justynko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 20.01.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 no właśnie a komoda kiedy? Aguś jakich zasłon szukasz? Ja znalazłam swoją tkaninę do salonu 40% tańszą w jednym internetowym sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia-goja 20.01.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Witam sie u Ciebie wlasnie podgladam Twoje pomysly i jedno zdjecie mnie zainteresowalo. Chodzi o ogrodzenie za oknem nie wiem czy Twoje czy sasiada ale jest fajne takie chyba z poziomych kątowników lub cos podobnego Jest szansa na fotke ogrodzenia? plisss:wiggle: Edytowane 20 Stycznia 2013 przez gosia-goja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 20.01.2013 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Justynko komoda powinna być jutro Zasłon jeszcze nie szukałam , tylko troszku o nich myślałam Gosiu Witam serdecznie Zdjęcia prześlę na privka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 20.01.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 W związku z moim małym kryzysem wykończeniowym, zaczęłam szukać inspiracji kolorystycznych Wróciłam też dzieki Siner do mojego ukochanego eklektyzmu(do moich zapisanych inspiracji i w necie - podejrzewam że z tydzien będe w tym od nowa siedzieć ), którego do siebie nie przeniosłam bo J by aż takich kontrastów nie zniósł Jako że lekki, brudny fiolecik już u mnie jest, szukam połączenia z tym kolorem Czerwień i granat http://i2.fmix.pl/fmi2084/da4e78cf0022f18350fa90c1 Tu burza kolorów na obrazie z dominującym żółtym/zielonym - podoba mi się - i przypomniało mi o tym że mam szukać obrazów na ściany przy kominku - może to one będą tą kroplą koloru? http://i2.fmix.pl/fmi2140/daf90796000a270850fbae84 Podoba mi się też żyrandol (Justynko Ty mi coś podobnego wkleiłaś, mniejszego gabarytowo ) http://i3.fmix.pl/fmi508/ef31179b0027212d50fbaef5 ----------------------------------------- I lampy z tego samego domu Fajne ---bo inne http://i1.fmix.pl/fmi2478/c3c28725001b86c250fbc55c http://i1.fmix.pl/fmi1545/afce260f002c641450fbc939 Zdjęcia stąd I znaleziona wczoraj na desire http://i2.fmix.pl/fmi2560/1f4126060011c17c50fa928a cd poszukiwań nastąpi ......................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 20.01.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Aguś, cieszę się, że wróciłaś ...nie wiem skąd, ale git Nie porównuj zdjęc i swojego domu. Zwróć uwage na jeden drobiazg. Co czyni te wnętrza tak pieknymi, ciekawymi, oryginalnymi ???? Sa to stare, wysokie piekne domy. Ogromne okna, ciekawe detale i inne materiały wykończeniowe niż u Ciebie. Spójrz na stare deski, które odbieramy jako brązową plamę ale jednak ich faktura,inaczej załamujące się światło dopełniaja wrażenia. Pomijam już zajebistego fotografa, który z byle klity zrobi wizualne cudo. Skup sie raczej na tym co już masz. Jeśli nie kupisz lub nie odziedziczysz starej kamienicy czy pałacu, to nie osiągniesz takiego efektu. Ja też to kocham. Mój świr, mój konik...mój pierdolec. Wiesz, że takowy miała być, ale nie wyszło. Skup się na gamie kolorystycznej zdjęcia i szukaj na nim kontynuacji kolorystycznej w detalach, ramkach, dekoracjach. Patrząc na Twoja kuchnie i styl kanap, myślę, że powinnaś pójść w klasykę jako ta dominującą. Nowoczesnośc tylko w dodatkach. Przepraszam cię, nie chcę Ci mieszać w głowie. Ja bym tak zrobiła...no ale to Ja. I nie wariuj !!! Pomalutku Lepiej dłużej rozważać niż beż zastanowienia i pod wpływem chwili kupić wątpliwej urody ...dynks Już nic nie mówię, będę tylko podglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 20.01.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Aga witam niedzielnie ja mam tylko jedna radę - odpuść na kilka tygodni zakupoy - oswój ię z tym co masz, a kasa powoli też będzie się zbierała. Przypadkiem może tez na jakies perełki natrafisz. ,Albo jak juz nie dasz rady usiedzieć BEZ planowania - ogród planuj niedługo pewnie coś tam się zacznie dziać. Rad odnosnie wystroju a szczególnie drastycznych zmian nie udzielam, bo choć bardzo lubię oglądać Twoje wnetrza, to klimaty nie moje więc i nie znam się Komoda zupełnie inaczwej prezentuje się u ciebie niż na fotkach sprzedawcy - i dobrze Super, że wnętrze zadbane i w ogóle ok. miłej niedzieli ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 20.01.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Aga, znalazłam w swoich inspirach. Wydaje mi się, że do takiego efektu, najłatwiej by było Ci dążyć... Masz: podobne lamówki na czymś tam ( zapomniałam) podobny kominek podobne podłogi Nad całościa wisi stara latarnia, ale tam w kąciku stoi bardzo prosta, srebrna i nowoczesna lampka. W takich detalch powinnas przemycać tę nowoczesność. Przyjrzyj sie temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 20.01.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 ożywienie wnętrza przez podkreslenie ściany kominkowej na zdjęciu nr 2 no i reszta pomysłów.....może cos Cię zainspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 20.01.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Siner porównywać nie będę Chodzi mi raczej o całokształt - o to o czym piszesz - o dobrane kolory, o perełki w postaci pojedynczych mebli O fajny efekt końcowy do którego u mnie jeszcze daleko Nie mieszasz mi w głowie - ja twarda sztuka jestem Ale lubię czytać Wasze opinie bo dają mi inne spojrzenie, inną perspektywę na dane zagadnienie bo ja czasem zbyt uparcie o czymś myślę i takie otrzeźwienie czy spojrzenie okiem innych mi bardzo pomaga I sama doszłam do wniosku że trza zwolnić Niech się zamontuje to co zamówione, niech przyjadą ostatnio kupione meble, pomieszkam pożyję z nimi za ten czas połażę troche po necie i wrócę do moich starych inspiracji i obmyśle dalszy plan działania http://forum.barcis.pl/images/smilies/chytry.gif Z dołem masz rację - ma górować klasyka . nowoczesne dodatki. U mnie założenie dosyć cięzkie bo cała góra dla odmiany nowoczesna żeby rodzina nie zwariowała pod wpływem moich upodobań I stąd chyba moje chwilowe zawirowania:rolleyes: Odpocznę i dam radę Dzięki za inspirację Kamilciu rada przyjęta jak napisałam wyżej, daję sobie stopa i szukam oglądam póki co tylko inspiracje. Co do ogrodu to min dla tego chciałam zrobić jak najwięcej w domu bo jak zacznie się sezon to zginę na amen wybierając rosliny, planując i rysując rabaty i jeżdżąc sama za roślinami - bo nie pozwolę nikomu tego zrobić za mnie Również miłej niedzieli życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 20.01.2013 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 ożywienie wnętrza przez podkreslenie ściany kominkowej na zdjęciu nr 2 no i reszta pomysłów.....może cos Cię zainspiruje [ATTACH=CONFIG]162857[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162858[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162859[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]162860[/ATTACH] Przedostatnie zdjęcie jest świetne Świetny żyrandol Nie wiem czy nie zacząć wybierania oświetlenia od salonu a nie od kuchni Może w tą stronę by było łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 20.01.2013 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Już kiedyś, pewnie z rok temu wrzucałam ale wkleję jeszcze raz przy okazji moich cichych rozważań............... http://i1.fmix.pl/fmi1088/1d8976c100239d054ed21446 http://i1.fmix.pl/fmi461/7fbe58e0000c558f4ed214f6 http://i1.fmix.pl/fmi2781/dec8a22f000870704ed22a3f http://i3.fmix.pl/fmi1911/d38d94b7001255a550fbea05 http://i1.fmix.pl/fmi291/11cedcf500183d764f192693 http://i3.fmix.pl/fmi1029/ca155a4d0016e8a34f192acb Kompletny misz masz - ale w każdym coś tam mi się podoba Ok zmykam rysować z moim dziecięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 20.01.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Aguś, to jak to ma w końcu być ? Cały dół klasyczny i BEZ dodatków nowoczesnych ?Góra tylko, czysto nowocześnie ?Pogubiłam się ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 20.01.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dobra Aga powiedz gdzie dokładnie lampy potrzebujesz? i ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719508754 20.01.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nie wiem o co wy się awanturujecie Przecież Aga ma jeszcze totalne pustki w salonie Tkaniny w oknach pomogą, jak dojdzie politurowana komoda tym bardziej. Cierpliwości. Ja sie nie awanturuje i pisalam ze Agnieszce brakuje jeszcze kilku rzeczy wiec wtedy dopiero bedzie widac efekt:rolleyes: Agus malymi kroczkami i dopiescisz wnetrze nie kazdy ma wszystko od razu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 20.01.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 terefere Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 20.01.2013 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Aguś, to jak to ma w końcu być ? Cały dół klasyczny i BEZ dodatków nowoczesnych ? Góra tylko, czysto nowocześnie ? Pogubiłam się ..... Siner tak jak napisałaś dół klasyczny(w nowoczesnym wydaniu - jeśli tak można to ująć - czyli błyszczące fronty w kuchni, kwadratowe tralki w połysku na schodach, jesli w końcu znajdę ciekawe lampy ) plus nowoczesne dodatki, stolik, niektóre lampy - np na komodzie?, konsolka za babciną kanapą................ A góra typowo nowoczesna - ale nie zimna,kolorowa..... i już bez "babcinych" mebli. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam, bo pisze szybko między latającymi dziećmi Dobra Aga powiedz gdzie dokładnie lampy potrzebujesz? i ile. Kochana 2 do kuchni, 2 do jadalni i 2 do salonu plus z jedną stojącą i lampy na komodę. A 2 kinkiety. Do tego trzeba będzie się wreszcie zająć dolną łazienką............. Nie mam jeszcze lampy do wiatrołapu i oczywiście słynne oświetlenie holu u góry Także jak sama widzisz jest tego od cholery Agus malymi kroczkami i dopiescisz wnetrze nie kazdy ma wszystko od razu.... Wiem wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admete 20.01.2013 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 To jest moje marzenie salonowe:rolleyes: Gdyby był niższy, krótszy i tańszy byłby mój http://i2.fmix.pl/fmi1833/2aef842c0013e9874fba78aa http://i2.fmix.pl/fmi2303/5a5c53cd002d49ca4fba77f7 Już kiedyś wklejałam, ale jak mam dziś taki dzień powtórkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 20.01.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 hejka jestem, czytam, ale nico ciekawego nie mam do gadania to życzę miłego wieczorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzinska 20.01.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Aga ciesz się swoim domkiem, delektuj bo masz ślicznie;) Nie przejmuj się naciskami jak ma być, co planujesz.....itd bo będzie pięknie, już jest pięknie, a reszta dojdzie, z czasem wena powróci i będzie idealnie Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Magdzinska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts