Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Ale ostra dyskusja! Takie lubię, wiec wychodzę z niebytu i dorzucam swoje trzy grosze:lol2:

Sofka.

Bardzo ładna i obicie też świetne, jednak mam dwa duże ale:

1. w tym miejscu będzie źle wyglądała, jak zresztą każdy mebel, który będzie na tyle szeroki, że będzie stał okrakiem na"gołej" i kamiennej części ściany;

ja bym postawiła na tym gołym kawałku ściany krzesło i nad nim obraz, ewentualnie wysoki, stary wieszak na ubrania (wiesz, taki z plecami); część kamienną zostawiłabym w spokoju, ewentualnie jakiś duży kosz, a w nim niby_od_niechcenia dobrane przeraźliwie drogie pledy lub poduszki :lol2:

2. w sofce nie podoba mi się wykończenie części drewnianych - ten błyszczący, lakier z rudymi nutami jest :sick:; zdjęłabym go i dała olej albo wosk, kolor może być zwykły, chłodny ciemny brąz lub z delikatnym przetarciem na biało :yes:

(nawet po zmianach nie wiem jednak, gdzie Ci się ta sofka wpasuje :lol2:)

Komoda w jadalni.

Kolor na pewno do zmiany. Jak na razie najbardziej podoba mi się pomysł z dopasowaniem tego brązu do stołu. Można by też pomalować tą komodę w pionowe pasy, ale czy razem z buźkami to nie będzie już za dużo grzybów w barszcz :confused:?

W każdym razie, mimo że z wysokością mebli wyszło ok (czego się wcześniej obawiałam), to nadal sądzę że dwa fotele i "coś" pomiędzy nimi byłyby lepsze. W tej chwili masz długi stół i obok niego równie długą komodę - razem za bardzo podkreślają dłuuuuugość jadalni ;).

Kuchnia/jadalnia.

Teraz faktycznie niewiele mają wspólnego, ale jak dojdą zasłony i dodatki, myślę że będzie ok :yes:

Jadalni IMO przyda się kropelka czerni i już nabierze wyrazu.

Kolory.

Tu niewiele pomogę, bo fiolet to jeden z niewielu kolorów, do których nadal się nie przekonałam :lol2:

Jedyna inspiracja jaką u siebie znalazłam to ta:

http://media-cache-ec5.pinterest.com/upload/79727855873416246_h6vVk4w9_c.jpg

Czyli nadal poruszasz się w dotychczasowej palecie barw, tylko w różnych odcieniach.

Teraz chciałabym popełnić mały wykład - mam nadzieję że mi go wybaczycie :oops:

Dodanie koloru to najłatwiejszy sposób na nudny/pusty pokój. Owszem, ale nie jedyny. Popatrz na to zdjęcie:

http://media-cache-ec5.pinterest.com/upload/285486063849994908_CB9GCwZf_c.jpg

http://www.southshoredecoratingblog.com/search?updated-max=2012-09-04T07:00:00-04:00&max-results=4

W zasadzie występuje tutaj tylko ten "nudny" beż w różnych odcieniach, łącznie z kropelką czerni, a mimo to nie ma wrażenia nudy i pustki.

Jest za to mnóstwo faktur i wykończeń: lśniący lakier, miękka zasłona, futerko, plastik, tapeta (nie pamiętam w tej chwili nazwy tego rodzaju tapet; po angielsku to chyba "grass wallpaper"; zresztą nieważne) i to one sprawiają, że pokój przykuwa wzrok.

Dlatego Aguś, jeśli zamierzałaś ograniczyć się na dole do tych szarości i fioletów, to nie szukałabym w tej chwili kolejnego koloru tylko dlatego, że teraz dom wydaje Ci się pusty i chłodny. Jesteś na początku drogi: dojdą jeszcze lampy, zasłony, dywan, obrazy, poduszki, wazony. One Ci wypełnią przestrzeń :yes:

(bardziej się martwię o pomysł "klasyczny dół/nowoczesna góra" - żeby nie wyszły z tego dwie odrębne bajki :lol2:)

Edytowane przez nihiru

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie, jestem niesystematycznym podczytywaczem:) Rewelacyjny domek, powierzchnia rewelacja (poza sprzątaniem), pomysły niestandardowe i nierzadko

sprzeczne z głosem większości:) Teraz na tapecie sofka. Jeśli mogę chciałabym wtrącić swoje nieśmiałe 3 grosze, tzn. link do zdjęcia z podobną sofką, ale białą na podłodze z kafli, w kratkę. Może to zdjęcie trochę obroni pomysł sofki pod schodami.

Pozdrawiam gorąco

hejka :bye:

jestem, czytam, ale nico ciekawego nie mam do gadania

to życzę miłego wieczorku :D

A dziekuję Vesi i wzajemnie :)

Aga ciesz się swoim domkiem, delektuj bo masz ślicznie;) Nie przejmuj się naciskami jak ma być, co planujesz.....itd bo będzie pięknie, już jest pięknie, a reszta dojdzie, z czasem wena powróci i będzie idealnie :p

Madziu dzięki za słowa otuchy :hug:

Pomału wychodzę z mojego wnetrzarskiego kryzysu :lol2:

Ale ostra dyskusja! Takie lubię, wiec wychodzę z niebytu i dorzucam swoje trzy grosze:lol2:

:bye:

:lol:

Sofka.

1. w tym miejscu będzie źle wyglądała, jak zresztą każdy mebel, który będzie na tyle szeroki, że będzie stał okrakiem na"gołej" i kamiennej części ściany;

ja bym postawiła na tym gołym kawałku ściany krzesło i nad nim obraz, ewentualnie wysoki, stary wieszak na ubrania (wiesz, taki z plecami); część kamienną zostawiłabym w spokoju, ewentualnie jakiś duży kosz, a w nim niby_od_niechcenia dobrane przeraźliwie drogie pledy lub poduszki :lol2:

Powiem Ci jak to było z sofką :rolleyes:

Pod wpływem impulsu spowodowanego znalezieniem w gazecie inspiracji garderoby z podobną sofka, zaczęłam poszukiwania na allegro :rolleyes:

Sofka po zakupie, poddana dużej dyskusji przez domowników :lol2:

"przestawiana" z miejsce na miejsce w całym domu - a przeciez miała iść do garderoby ;)

I powiem Ci że po zakupie sama przestraszyłam sie tego pomysłu z ustawieniem jej pod schodami........

Może dlatego że nie planowałam tam aż tak dużego miejsca do siedzenia :o

Pisałam o fotelu z małym stolikiem/małą komodą/zegarem...........Twój pomysł z wieszakiem też jest świetny :yes:

Ale czuję w kościach że trafi tam gdzie miała pierwotnie zamieszkać - czyli do garderoby - nikt nie pisał o tym miejscu, bo pewnie dziewczyny myślały że żartuję :lol2: - ale ja naprawdę mam tam tyle miejsca żeby ją zmieścić i wtedy kwiaty na obiciu nie będą wadziły :rolleyes:

2. w sofce nie podoba mi się wykończenie części drewnianych - ten błyszczący, lakier z rudymi nutami jest :sick:; zdjęłabym go i dała olej albo wosk, kolor może być zwykły, chłodny ciemny brąz lub z delikatnym przetarciem na biało :yes:

Co do jej wykończenia, zobaczymy jak przyjdzie, bo na zdjęciach zrobionych na szybko przez kogoś to wiadomo jak to może być ;)

Chociaż przyznam się że kolor drewna mnie sie akurat spodobał :)

Komoda w jadalni.

Kolor na pewno do zmiany. Jak na razie najbardziej podoba mi się pomysł z dopasowaniem tego brązu do stołu. Można by też pomalować tą komodę w pionowe pasy, ale czy razem z buźkami to nie będzie już za dużo grzybów w barszcz :confused:?

W każdym razie, mimo że z wysokością mebli wyszło ok (czego się wcześniej obawiałam), to nadal sądzę że dwa fotele i "coś" pomiędzy nimi byłyby lepsze. W tej chwili masz długi stół i obok niego równie długą komodę - razem za bardzo podkreślają dłuuuuugość jadalni ;).

Asiu na żywo nie ma w ogóle wrażenia długiego pomieszczenia :no:

Komoda fajnie wypełniła przestrzeń i mimo koloru :lol2:. zrobiło się fajnie, przytulnie :rolleyes:

I mam miejsce na chowanie dzieciakowych przyborów do rysowania i zabawek :rotfl:

Kuchnia/jadalnia.

Teraz faktycznie niewiele mają wspólnego, ale jak dojdą zasłony i dodatki, myślę że będzie ok :yes:

:yes: :)

Kolory.

Tu niewiele pomogę, bo fiolet to jeden z niewielu kolorów, do których nadal się nie przekonałam :lol2:

Czyli nadal poruszasz się w dotychczasowej palecie barw, tylko w różnych odcieniach.

Dodanie koloru to najłatwiejszy sposób na nudny/pusty pokój. Owszem, ale nie jedyny. Popatrz na to zdjęcie:

http://www.southshoredecoratingblog.com/search?updated-max=2012-09-04T07:00:00-04:00&max-results=4

W zasadzie występuje tutaj tylko ten "nudny" beż w różnych odcieniach, łącznie z kropelką czerni, a mimo to nie ma wrażenia nudy i pustki.

Jest za to mnóstwo faktur i wykończeń: lśniący lakier, miękka zasłona, futerko, plastik, tapeta (nie pamiętam w tej chwili nazwy tego rodzaju tapet; po angielsku to chyba "grass wallpaper"; zresztą nieważne) i to one sprawiają, że pokój przykuwa wzrok.

Dlatego Aguś, jeśli zamierzałaś ograniczyć się na dole do tych szarości i fioletów, to nie szukałabym w tej chwili kolejnego koloru tylko dlatego, że teraz dom wydaje Ci się pusty i chłodny. Jesteś na początku drogi: dojdą jeszcze lampy, zasłony, dywan, obrazy, poduszki, wazony. One Ci wypełnią przestrzeń :yes:

I tu mnie Pani trochę uspokoiła :lol2: :hug:

Bo szukanie teraz kolejnego koloru wywoływało w mnie nutkę niepokoju ;)

Nie mówię że jakiegoś koloru za jakiś czas nie dodam :no:

Ale to na bardzo spokojnie, czuję że znalezienie odpowiedniego obrazu da mi to coś czego mi brakuje :rolleyes:

(bardziej się martwię o pomysł "klasyczny dół/nowoczesna góra" - żeby nie wyszły z tego dwie odrębne bajki :lol2:)

Nie martw się bo w sumie już tak jest :lol2:

Ale takie było moje założenie, od samego początku wiedziałam że tak będzie i nam to nie przeszkadza :no:

Nie ma (tak myślę) aż tak dużego kontrastu między dolnym a górnym holem - jestesmy w tej samej kolorystyce i łączy je marmur i schody.

Najważniejsze że my czujemy się dobrze i póki co nasi goście chyba też :)

Dzięki za wszystkie rady porady :hug:

Witaj Aga:bye:

Fajnie że łapiesz dystans :) bardzo dużo już zrobiłaś w wykańczaniu wnętrz :).

Teraz czas na spokojne delektowanie i uzupełnianie.

Nowa komoda podoba mi się zarówno czarna z blatem w kolorze stołu jak i cała w kolorze stołu :)

Bardzo fajnie tam pasuje :)

Dzieki Joanko :hug:

Chwila takiego oddechu kazdemu potrzebna, chociaż patrząc na mijający weekend - nic innego nie robiłam tylko myślałam o wnętrzach :lol2:

Ale nie łaziłam po allegro za nowymi łupami :p

Witam serdecznie, jestem niesystematycznym podczytywaczem:) Rewelacyjny domek, powierzchnia rewelacja (poza sprzątaniem), pomysły niestandardowe i nierzadko

sprzeczne z głosem większości:) Teraz na tapecie sofka. Jeśli mogę chciałabym wtrącić swoje nieśmiałe 3 grosze, tzn. link do zdjęcia z podobną sofką, ale białą na podłodze z kafli, w kratkę. Może to zdjęcie trochę obroni pomysł sofki pod schodami.

Pozdrawiam gorąco

Fk Witam serdecznie :welcome:

Strasznie mi miło że podczytujesz i że Ci się podoba :rolleyes:

I ciekawa jestem zdjęcia o którym napisałaś :popcorn: - czekam na link :lol:

I jest link :lol:

Piękne schody niesamowita przestrzeń............

I tu jest dowód na to czego się boję, o czym napisąłam w poście wyżej - pod schodami, mam zdecydowanie za mało miejsca na tą sofkę :(

Przyjedzie, zrobię Wam zdjęcie , drugie w salonie :p i wtachamy ją do garderoby.

No chyba że jeszcze sobie postoi na dole bo planuję kolejną dużą imprezę :rolleyes: i dodatkowe miejsca do siedzenia przy stole sie przydadzą :lol2:

Aguś - widzisz, to chyba wszystkich dopada, zmęczenie materiału po prostu.:rolleyes:

Ja już nabrałam wiatru w żagle, ale u mnie niechęć do wykończenia prawie miesiąc trwała.

Niedawno nawet wieszając białe zasłony ( po radzie MagdyZZZ) po pierwszej myślę- a fuuj, po drugiej - jesssu, ale nudno będzie, całkiem na biało jak w tytule;), ale jak powiesiłam wszystkie 6 -to szczęka mi opadła, tak było ładnie ( że się tak skromnie wyrażę);)

BEDZIESZ MIAŁA SUPER DOM!

Sofka.

Komoda w jadalni.

Kuchnia/jadalnia.

Kolory.

Wykład mi się podobał :lol2:

Wrzucone zdjecie też :yes: :)

Pozdrawiam :bye:

Aguś będzie dobrze :hug:

Nic na siłę :yes:

Pod wszytkimi słowami dotyczącymi kolorystyki, które powiedziała nihiru siepodpisuję :yes:

Nie ma sensu na szybko szaleć z kolorami, ciężko w tym momencie ocenić czy jest za pusto, czy za mało się dzieje, bo duzo jeszcze brakuje, właśnie ocieplajacych i wypełniających wnętzre elementów ( zasłony, obrazy, oświetlenie )...

A sofę dałabym do garderoby, będzie tam idealna, bo moim zadniem jest ładna i nada fajny klimat ale właśnie w garderobie :yes:

Wiadomo .... RÓB JAK CZUJESZ!!!! :hug:

Na prośbę Natalki mój dzidusztu :rolleyes:

ciach :)

Dzidusztu - mały pomagier :p

http://i3.fmix.pl/fmi581/224063dc0006d91750fc49a5

Moje dziecie jest nieobcięte od chrzcin, czyli od września ;)

Podjeta była tylko jedna próba obcinania jakieś dwa tygodnie temu i mamy podcięty - lekko - tylko jeden bok :p

Płacz i krzyk był tak wielki że dałam sobie spokój ;)

Wczoraj na kinder party :rolleyes:

ccciach :)

I dzisiejsza sesja - specjalnie dla Was :lol:

Po zjedzeniu swojej zupki Igi zabrał sie za danie Oskara (kluski z ketchupem :lol2:)

ciach :)

:bye:

Edytowane przez admete

Kiedy ma być sofka żeby zobaczyć ją "na żywo" ??

Agus nie weim czy nie pomyliłam...czy ty szukasz radyjka stylizowanego ??? bo dzisiaj widziałam kilka w mediamarkt ;)

Sofa ma być we wtorek :)

Ja, ja szukałam radyjka, czyli mówisz że cos podrzucili :popcorn:

Bo jak byłam z 2 tygodnie temu to były w sumie 3 jakies tam bumboksy :sick:

Aguś - widzisz, to chyba wszystkich dopada, zmęczenie materiału po prostu.:rolleyes:

Ja już nabrałam wiatru w żagle, ale u mnie niechęć do wykończenia prawie miesiąc trwała.

Niedawno nawet wieszając białe zasłony ( po radzie MagdyZZZ) po pierwszej myślę- a fuuj, po drugiej - jesssu, ale nudno będzie, całkiem na biało jak w tytule;), ale jak powiesiłam wszystkie 6 -to szczęka mi opadła, tak było ładnie ( że się tak skromnie wyrażę);)

Dzieki Natalko.

Sama Ci pisałam żebyś odpoczęła, nabrała dystansu :yes: a tu mnie teraz dopadło :rotfl:

Zdjęcia dla Cię wkleiłam :lol:

Aguś będzie dobrze :hug:

Nic na siłę :yes:

Pod wszytkimi słowami dotyczącymi kolorystyki, które powiedziała nihiru siepodpisuję :yes:

Nie ma sensu na szybko szaleć z kolorami, ciężko w tym momencie ocenić czy jest za pusto, czy za mało się dzieje, bo duzo jeszcze brakuje, właśnie ocieplajacych i wypełniających wnętzre elementów ( zasłony, obrazy, oświetlenie )...

A sofę dałabym do garderoby, będzie tam idealna, bo moim zadniem jest ładna i nada fajny klimat ale właśnie w garderobie :yes:

Wiadomo .... RÓB JAK CZUJESZ!!!! :hug:

I tak zrobię kochana, do tej pory kierowałam sie tylko i wyłącznie swoimi przeczuciami i chyba nawet nieźle wyszło :rolleyes:

Już wpływa w mnie nowa energia - i to w dużej mierze dzięki Wam :hug:

==================

Zmykam miłego wieczorku życzę :bye:

Dobrej nocki :goodnight::goodnight::goodnight:

O matko - i ja to przegapiłam :jawdrop: Mi to teraz trzeba pisemne zaproszenia na takie happeningi wysyłać:lol2:

Już pędzę podziwiać efekty:wiggle:

Aguś, będę jutro z lampami :hug:

Aguś "Fajne chłopaki" masz, no i co za samodzielność Młodego (młodszego). Powiem Ci jestem pełna podziwu dla niego i dla mamusi też, nie cierpię jak dzieci są niesamodzielne, uwielbiam jak same jedzą juz od najmłodszych lat (nawet jak na ziemi jest więcej makaronu niż w brzuszku dziecka). Ja doskonale sobie zdaję sprawę, że łatwiej jest nakarmić i ubrac samemu, ale przecież nie o to chodzi :)

Wystrój wnętrza to nie mój temat, ale podziwiam Twoje samozaparcie :) I tak na ucho Ci powiem, że chociaz rozsądniej byłoby odpuścić na chwilę, zastanowić się, to może to prowadzić do tego, ze za rok wszystko pozostanie w takim stanie jak jest teraz (tak jest u mnie, lamp do dzisiaj nie ma :()

Życzę miłego dnia :hug::hug::hug

Edytowane przez emiranda

O rany jaki słodki!!!!!!!!!!!!! :hug: :hug: Oskar jest mega ślicznym małym chłopaczkiem :lol:

Cudni są !!!! :D

A Igi jaki samodzielny!!! :o zuch chłopak :)

Buziaki, id zaraz spać, bo padam na twarz.... "weekend" mnie wykończył .....

:hug:

Ale Igi jest drobniutki na tym czerwonym krzeselku :hug:

Masz malych przystojniakow Agus i jaka pomoc w sprzataniu :D

ostatnie super słodkie ;)

Dzięki dziewczynki :lol:

Chłopaki dają duuuuuuuuużo radości, a mimika Igora powala nas na każdym kroku :rolleyes:

Aguś, będę jutro z lampami :hug:

O rany to czekam z niecierpliwością :popcorn:

Ciekawa jestem co dla siebie ładnego nakupowałaś :rolleyes: