Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Dwurnik?

Jak dla mnie nie do przeskoczenia.

http://www.desa.pl/pl/wystawy/14469_edward-dwurnik.html

http://www.desa.pl/pl/wystawy/20378_edward-dwurnik-sopot.html

Wiem, że są ludzie, którzy będą odkładać kilka/kilkanaście miesięcy, żeby kupić jakiś obraz. Ja do nich nie należę.

a masz jakąś tańszą alternatywę ?

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry Dzień...

Chciałam poruszyć temat obrazów. Nie wnikam czy pasuje czy nie, czy podoba mi sie pomysł czy nie, jaki to ma byc obraz a może plakat...sponsor sam decyduje :)

Przyszłam natomiast podsunąc tanie rozwiązanie.

Wybierasz dowolny obraz w necie o bardzo dobrej rozdzielczości. Cena obrazu nie ma znaczenia ;).

Ściągasz plik na kompa.

Dzwonisz do firmy, która drukuje na dowolnym materiale zdjęcia, plakaty, naklejki na szafy i inne. Adresy i namiary znajdziesz na stronie internetowej programu dekoratornia. Dzwonisz i prosisz o wytyczne. Podajesz jak duży obraz chcesz mieć a oni Ci mówia ile pikselków ma mieć, żeby był cacy.

Wysyłasz im plik a oni Tobie obraz. Robią to tez na płótnie, więc wygląda jak oryginał. Nikt tu nie jest koneserem sztuki, mecenasem i sądzę, że na takie małe oszustwo za 100- 120 zł można sobie emocjonalnie pozwolić :)

Co Ty na to ?

Pozwolę się sobie nie zgodzić. To jest po prostu nie fair.

Piszę to z punktu widzenia osoby, której działalność jest objęta prawami autorskimi. I nie chciałabym, aby ktoś zrobił takie małe oszustwo z moją pracą.

A pomijając już wszystko inne, prawie z niemożliwością graniczy znalezienie obrazu w necie w tak dużej rozdzielczości.

Hej Agus:)

Melduje że podczytuję :yes:

Czekam na Wasza łazienkę, kolor mega ciemny złamany granat dla mnie bomba :D

Ja mam kilka obrazów których autorami sa Marek Szmidel, Sławomir Mikawoz ... ;)

Buziaki :hug:

Karola :bye:

Obejrzę obrazy tych autorów :yes:

Juz patrzyłam kiedyś u Ciebie jak ich podawalaś - ale temat nie był u mnie na tapecie i nie patrzyłam pod tym kątem :)

Buziaki :hug:

Aga mam lampy mosięzne do twojej kuchni..... trochę drogie. na westwingu-śliczne:):) http://static.westwing.pl/i/PL-BE133WW85VCOPL-1-catalog.jpg http://static.westwing.pl/i/PL-BE133WW85VCOPL-1-catalog.jpg

Monia dzięki serdeczne :hug:

Ale jeśli zdecyduję się na złoto w jadalni - a po dzisiejszej wizycie w sklepie jestem tego na 99% pewna to pomysł miedzi w kuchni chyba zamienię z powrotem na chrom :yes:

Dobry Dzień...

Chciałam poruszyć temat obrazów. Nie wnikam czy pasuje czy nie, czy podoba mi sie pomysł czy nie, jaki to ma byc obraz a może plakat...sponsor sam decyduje :)

Przyszłam natomiast podsunąc tanie rozwiązanie.

Wybierasz dowolny obraz w necie o bardzo dobrej rozdzielczości. Cena obrazu nie ma znaczenia ;).

Ściągasz plik na kompa.

Dzwonisz do firmy, która drukuje na dowolnym materiale zdjęcia, plakaty, naklejki na szafy i inne. Adresy i namiary znajdziesz na stronie internetowej programu dekoratornia. Dzwonisz i prosisz o wytyczne. Podajesz jak duży obraz chcesz mieć a oni Ci mówia ile pikselków ma mieć, żeby był cacy.

Wysyłasz im plik a oni Tobie obraz. Robią to tez na płótnie, więc wygląda jak oryginał. Nikt tu nie jest koneserem sztuki, mecenasem i sądzę, że na takie małe oszustwo za 100- 120 zł można sobie emocjonalnie pozwolić :)

Co Ty na to ?

Marimag :bye:

Pomysł sprytny ;) ale ja chyba jak Ania nie umiałabym i nie chciała nikogo tak kopiować :(

Mając tego mojego początkującego malarza :) chyba wolę dać jemu wytyczne i stworzyć obraz jedyny w swoim rodzaju pod moje dyktando :p

Coś tam "ukradnę" coś połączę ale to będzie mój pomysł i jego wykonanie............

Aga, lampę nad stół Ci przyniosłam

:rotfl:

http://gravannigroup.pl/allegro/lampy/CASCADE-1/1.jpg

Dobra :lol2:

I tak dłużej na nią patrząc naprawdę mi sie podoba :o

---------------------------

Mam zdjęcia lamp - ale kurcze w towarzystwie całej zgrai innych lamp i kiepskim świetle ciężko było zrobić zdjęcia :(

Ale po dzisiejszej wizycie jestem pewna że to MOJE LAMPY :yes:

Mam też próbnik benjamina - i powiem Wam że troszke mnie zszokował ten navy :o

Jest naprawdę ciemny - myślałam że jest ciut jaśniejszy ;)

Jest trochę mroczny :lol2:

Jutro go obfocę i pomożecie mi zdecydować :rolleyes:

Byłam w galerii i podskoczyłam do naszych eurofiran - wzięłam 3 próbniki, tak żeby zrobić pierwszą małą przymiarkę kolorystyczną i już wiem że to będzie ciężki orzech do zgryzienia ;)

Na 100% to musi być coś gładkiego, bez żadnych wzorów.

Wiecie że ja lubię szaleństwo :p - więc najbardziej satysfakcjonował by mnie materiał z lekką fakturą...........

Mam jeszcze jeden problemik - moje parapety wystają dosyć mocno, więc zasłony trzeba będzie podwiązac - nie wiem jak to fachowo się nazywa :p - a chyba wolałabym wolno puszczone :(

Pokażę materiały, pokaże moje parapety i karnisze to będziemy myśleć.

Zgram parę zdjęć lamp :)

hej melduje,że podczytuje:)ja też jestem za navy,myśle, że będzie super,sama myślę o jednej takiej ścianie w pokoju w połączeniu z bielą będzie wyglądać super elegancko:yes:

Agus ten navy na scianie bedzie troszke inaczej wygladal jak na probniku i moim zdaniem bedzie super :yes:

Na zdjecia lamp czekam ale

Dziewczynki :bye:

Powiedzcie widziałyście TEN kolor na żywo????

widze ze Ty jestes ich pewna na milion procent :lol2:

Chyba tak :lol2:

Już nie szukam :no:

Mogłabym stać w sklepie i cykać aparatem każdy szczególik :p

Mam też próbnik benjamina - i powiem Wam że troszke mnie zszokował ten navy :o

Jest naprawdę ciemny - myślałam że jest ciut jaśniejszy ;)

Jest trochę mroczny :lol2:

Jutro go obfocę i pomożecie mi zdecydować :rolleyes:

Przecież mówiłam, ostrzegałam ;)

Ja w ogóle nie o takim granacie mówię :no: Tylko o takim, który pokazała nikiru - NAVY.On jest zimny a zarazem ciepły, mocno złamany, na próbce pewnie wyglądający jak czarny, a co najmniej baaardzo ciemny grafit... dopiero na ścianie wychodzi jego "granatowość" - cacuszko :rolleyes:

Aleja bym zaryzykowała :wiggle:

Narendil...to chyba nie do końca jest tak jak myslisz.

A co z reprodukcjami, plakatami przedstawiającymi obrazy, zdjęcia itp. W obecnych czasach zmienia się troszkę podejście do "kradzieży" dóbr.

Chcę wydrukować obraz.

Nie zlecać malarzowi wykonanie kopi w celach komercyjnych. Nie wiem czy to jest dokładnie to samo jak np. kradzież Twojej pracy i podpisanie sie pod nią czy handlowanie nią na portalu " Doktorat za 300 zł" ;)

Kopiuję zdjęcie obrazu i drukuję np. na foli jako naklejka na szafę...wiadomo, że to nie oryginał...

marimag, może i się zmienia, ale czy na lepsze? Ja tego nie aprobuję.

Pamiętaj, że legalne reprodukcje/kopie też przynoszą autorowi zysk. Temu właśnie służą prawa autorskie.

Nie stać mnie na oryginał, nie stać mnie na oryginalną, zatwierdzoną przez autora kopię, to szukam czegoś innego.

Choćbym sama miała sobie namalować obraz nad kanapę. Mogę się czyimś dziełem zainspirować, ale nie skopiuję go w całości.

I jeszcze doprecyzuję mój przypadek. To nie jest tylko kradzież mojej rozprawy doktorskiej czy fragmentów badań, które prowadzę. Ale również zadań, które przygotowuję studentom na zajęcia czy tematów projektów, które im daję. To też zajmuje czas i wymaga sporej kreatywności. I podlega ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Temat jest drażliwy. A każdy postępuje zgodnie z własnym sumieniem.

Narendilko..Ja się broń Boże nie upieram. Tak tylko, głośno myślę.........

No przecież widzę, że temat jest drażliwy ;)

Analizuję sobie teraz w głowie co by było gdybym to Ja coś tam stworzyła i ktoś zachciał to mieć.....

Co bym uznała za kradziejstwo a czego nie.

Przecież mówiłam, ostrzegałam ;)

No wiem wiem ;)

Aleja bym zaryzykowała :wiggle:

Trochę się "cykam" :lol2:

J na nie, moja mam na nie :bash:

Ja myślę...............

Agus lampy faktycznie robia wrazenie :yes: sliczne sa:hug: jedyne moje ale to klosze mi sie podobaja bardziej okragle :)

Nie widzialam navy na zywo ale Twoja lazienka jest jasna i moim zdaniem ten kolor bedzie wygladal superowo :cool:

Kasiu moja łazienka jest jasna tylko dzieki płytkom, tak jest najciemniejszym pomieszczeniem w całym domu ;)

Aguś, jak zwykle mam u Ciebie problem z nadążeniem, ale co nieco nadrobiłam :)

Przepiękny jest ten navy Benjamina, ryzykuj Kochana, a ja potrzymam kciuki :D

Dzięki za głosik i kciukasy :hug:

=====================

Czekam na drzwi :lol: panowie mają być koło 10http://forum.barcis.pl/images/smilies/yahoo.gif http://forum.barcis.pl/images/smilies/yahoo.gif

:wave::wave:

Trochę się "cykam" :lol2:

J na nie, moja mam na nie :bash:

Ja myślę...............

No spójrz jeszcze raz na inspiracje - zwłaszcza tą małą łazieneczkę przed i po położeniu czarnej tapety:yes:

edit:

już nie musisz - popatrz co znalazłam:) (jak na zamówienie)

http://media-cache-ec4.pinterest.com/550x/0a/27/bf/0a27bf4121be4aec212d283e8286fa46.jpg

http://awesomehomepins.com/?p=29531

i jeszcze:

http://pinterest.com/search/pins/?q=Hale+Navy

Edytowane przez nihiru