Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

admete, nie pomogę z podłogówką, bo to dla mnie, mieszkanki bloku, temat zupełnie niezgłębiony. Ale myślę, że na pewno da się coś zrobić!

Wizualka Two świetna! Nie ma to jak zobaczyć :lol2:

W ogóle ten pomysł jest genialny! Taki prosty, a ile daje.

A jak to się robi? Nie jest to aż tak trudne jak się wydaje, prawda, Two?

Może spróbuj? Szkoda, żeby tyle energii się marnowało :hug:

Pisałaś, że większość domu sama rozrysowałaś - masz smykałkę! Do dzieła!

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spokojnie podłogówką nie przejmuj się na zapas.... u moich znajomyh kominek najeżdzał na podłogówke i było ok!

Ale nie wiem jak to jest w teori zapytaj na spokojnie specó od CO ;)

Jak by co ja mam genialną ekipę wod-kan-CO , ratuja wiele sytuacji bez wyjścia wiec jak będzie taka potrzeba to moge do niech w poniedziałek zadzwonić ;)

trochę mnie uspokoiłaś ;)

narendil co do wizualek - jak tylko znajdę trochę czasu biorę się za naukę :yes:

Tylko potrzebuje szybkiego i łatwego programu :yes:

Przyznam się do czegoś - te 4 wizualizacje mojego domu są zrobione przeze mnie - tylko że ja narysowałam bryłę, wszystko co się znajduje w środku, meble kuchenne a samą wizualizację - czyli ustawienie światła zrobił ktoś inny. Ja sama nie mogłam wyrenderować aż tak ładnych wizualizacji.......Robiłam to w archicadzie - więc w naprawdę ciężkim programie - który raczej nie nadaje się do robienia samych wizualizacji tak na szybko - szkoda czasu na takie zabawy

Nad tymi moimi wizualizacjami, a szczególnie nad kuchnią siedziałam z doskoku z kilka tygodni - zanim nauczyłam się programu (tyle o ile ) i zanim poustawiałam wszystkie szafki - masakra........

Witam z rana :) widzę że humor dziś lepszy ;)

Podłogówka to wcale nie dramat :) u nas w łazience odpływ liniowy w podłodze wchodzi na pętle podłogówki więc będą skuwać ten fragment i likwidować tą pętlę. Panowie marudzili że dużo roboty ale się da :) Poza tym chyba nie ma problemu z ustawieniem kominka na podłogówce.

Myśl pozytywnie :D

:jawdrop: bosko ta wersja wygląda

Ale Two, ty wiesz, że ja też potrzebuję wizualizacji mojej ściany kominkowej z biblioteką;) Zapraszam do mnie:lol2:

Jak ty to robisz:jawdrop:

Madziula ja to twojego wątku normalnie nie ogarniam :) tak szybko tam lecicie :lol2: ale jak mi prześlesz dane na priv to mogę coś pokombinować ;)

Edit: Admet jak Ty dałaś radę z archikadem to skech up i sweet home też ogarniesz

Edytowane przez TwoOfUs

admete ty się w ogóle podłogówką nie przejmuj... omija się nia zabudowy, tylko w celu oszczdności energii i materiału (no bo materiał pójdze, ty zapłacisz za robociznę, a efekt żaden, bo całe ciepło pochłonie mebel/zabudowa itp.)) Ale w tym wypadku, to żadna strata;)

Two po całym dniu wiem już że podłogówka to nie problem :yes:

Nad sketchapem siedziałam parę dni - a później im ciąża bardziej zaawansowana to odpuściłam już - i teraz to chyba wszystko z głowy uleciało ;) - więc musiałabym zaczynać nauki od nowa ;)

Powiedz mi za jaki program się najlepiej wziąć???

Magda podłogówka już mnie nie martwi :yes: :)

-------------------------------

Napiszę jeszcze tylko o naszym balkonowym oknie.

Miało być wstawiane w piątek - ale ze względu na mrozy - które nie mogły poczekać tego jednego dnia :mad::mad::mad:

akcja wstawiania okna czeka na przychylność i łaskawość pani pogody. Do tego czasu rachunki za ogrzewanie domu nas dobiją:bash: bo przy takich mrozach jakie idą :o:o:o lodowate powietrze będzie sobie wpadało prze prowizorycznie zatkane WIELKIE okno balkonowe.

A wszyscy znają prognozę na najbliższe dni....................

I jedna pozytywna wiadomość - Marciny zaczynają od poniedziałku - więc wreszcie ruszamy ze środkiem :wiggle::wiggle::wiggle:.

Sweet home 3d dość łatwo ogarnąć i generuje ładne wizualki ale ma mały zasób mebli więc trzeba ich szukać na necie ( google: 3ds free model...) :)

Na stronie 3D Warehouse jest dużo modeli mebli do skech up i można je wyeksportować do sweethome za pomocą skech up pro.

Powodzenia :D

edit: super że Marciny w końcu zaczynają :wave:

Edytowane przez TwoOfUs

Agawi jakbym umiała robić wizualki to bym teraz trzaskała dla całego forum tyle mam energii..........:lol:

A ja nie mam na to czasu:cry::cry: Admete, ja u Ciebie widzę taki fajny regał biblioteczny, chociaż półki też są fajne, tym bardziej, że masz domieszkę nowoczesności:)

Oknem się nie przejmuj-co się odwlecze...:rolleyes: Fajnie, że zaczynacie robić środek:wave:

Aga, mam tylko malutką kominkową uwagę. Podłogówka to nie problem-fakt, ale już zbrojenie pod wylewką jak najbardziej. Nie wolno Ci przesunąć zaplanowanego miejsca na wkład, jeżeli nie masz zrobionego zbrojenia. Niech Ci żaden wykonawca, nie próbuje wmówić, ze nie jest ono konieczne:no: Grozi to załamaniem płyty i całego kominka.:sick: Wylewki już macie tak?

Two a ten Sweet home można sobie ściągnąć tak po prostu czy potrzebne jest coś do zainstalowania - bo ja mało biegła w takich sprawach i muszę Mojego J prosić żeby mi takie rzeczy instalował :yes:

Chyba się wezmę za te wizualki - bo kominek to jeden z biliona problemów do rozwiązania a wizualki bardzo pomagają :yes:

Modeli 3d to mam juz naściągane bo te w archikadzie też nie grzeszą pięknością :lol2:

Marjelko oknem jako takim że nie wstawione się nie przejmuję tylko trochę szkoda tych pieniąchów które się spalą w piecu na ogrzewanie :lol2:

Na ostateczną pełna radość z kominka czekam do poniedziałku żeby zobaczyć czy da się wyprowadzić rurę z komina bokiem ;)

Agawi nie wiem co to z tym regałem będzie bo mój J NIE CHCE WOGÓLE ŻADNEGO REGAŁU W SALONIE :o

Poczekamy jak stanie kominek i ta zabudowa wyrównawcza po drugiej stronie kominka i pomyślimy co najlepiej będzie wyglądać :yes:

ale już zbrojenie pod wylewką jak najbardziej. Nie wolno Ci przesunąć zaplanowanego miejsca na wkład, jeżeli nie masz zrobionego zbrojenia. Niech Ci żaden wykonawca, nie próbuje wmówić, ze nie jest ono konieczne:no: Grozi to załamaniem płyty i całego kominka.:sick: Wylewki już macie tak?

Aga a co to za nowy czarny scenariusz dla mojego kominka :cry: :cry: :cry:

Nie wykluczone że zamiast kominka z wkładem postawimy sobie biokominek :lol2:- a wielki komin do końca życia będzie nam zagracał salon ;)

Sprawa się rozstrzygnie w poniedziałek..........więc czekamy na decyzje fachowców ;)

Two a ten Sweet home można sobie ściągnąć tak po prostu czy potrzebne jest coś do zainstalowania - bo ja mało biegła w takich sprawach i muszę Mojego J prosić żeby mi takie rzeczy instalował

Chyba się wezmę za te wizualki - bo kominek to jeden z biliona problemów do rozwiązania a wizualki bardzo pomagają

Modeli 3d to mam juz naściągane bo te w archikadzie też nie grzeszą pięknością

Sweet home to jest darmowy program więc można go ściągnąć ze strony sweet home tam są też wskazówki jak się nim posługiwać, podręczniki itp.

Aga, mam tylko malutką kominkową uwagę. Podłogówka to nie problem-fakt, ale już zbrojenie pod wylewką jak najbardziej. Nie wolno Ci przesunąć zaplanowanego miejsca na wkład, jeżeli nie masz zrobionego zbrojenia. Niech Ci żaden wykonawca, nie próbuje wmówić, ze nie jest ono konieczne Grozi to załamaniem płyty i całego kominka. Wylewki już macie tak?

Może to zależy od wagi kominka ( te z płaszczem wodnym pewnie są cięższe) przecież kozę np można postawić w dowolnym miejscu a ona się dużo od zwykłego kominka nie różni. Ale ja ekspertem nie jestem, trzeba czekać co powiedzą fachowcy :)

Two to ściągnę i jak tylko znajdę chwilę (i tu największy problem będzie - musiałabym chyba o 3 rano wstawać :lol2:) to się za niego biorę :)

a tu znalazłam taki przykład jakby to chyba wyglądało u mnie - szkoda że nie ma ujęcia z dalszej perspektywy :yes:

http://i1.fmix.pl/fmi119/a8da17c70022396f4f2535dc

Magdzinska dziś o z zgrozo o 3.40:bash: - dziecię moje najmłodsze tak czasami ma - jak nie o 4 to 5 później NIGDY :no:. Najgorsze że starszy miał tak samo więc ja już psychicznie nastawiona jeszcze na 2 lata takiego wstawania. Żeby było śmiesznie starszy wreszcie śpi do 7 - a ja muszę wstawać do drugiego :p

Admete,

Agawi ma rację - na pewno mieliście robioną stopę fundamentową w miejscu zaplanowanego kominka, przesunięcie lokalizacji poza ten obszar jest (chyba?) raczej niemożliwe - wykonawca na pewno ci wszystko wyjaśni. Najlepiej pozostawić usytuowanie kominka w miejscu pierwotnie planowanym.

Mirelka przypomniała mi o moim małym dylemacie dotyczącym wyboru koloru drzwi i regału na książki w holu u góry.

W całym domu nie znalazłam miejsca na duży regał na książki - więc stanie bidulek na górze. Regały będą po bokach drzwi do pokoju Igorka. Chciałam te drzwi wkomponować w tą zabudowę biblioteczną - tylko nie pomyślałam że jak dam drzwi z regałem w tym samym kolorze to jeśli dołączymy do tego jeszcze 3 pary drzwi które są na tej ścianie to wyjdzie mi jeeeeeeeeeden wieeeeeeeeeeeelki ciąg drewna na ścianie.

Przypominam nasz hol :)

http://i1.fmix.pl/fmi2877/e70c7b49002c07b74f1003af

Chodzi o ścianę po lewej stronie

miejsce na regał po bokach drzwi

http://i1.fmix.pl/fmi2408/3528f5bf001dd6364f252260

a tu widok na całą ścianę

http://i3.fmix.pl/fmi1167/452fcabf0008c3244f252218

miało być coś w tym stylu - tylko ja chcę przeszklone regały żeby się tam tak nie kurzyło

http://i1.fmix.pl/fmi2821/eddc6aa6001fed954f2560e0

A ostatnio spodobało mi się coś takiego - proste drzwi ciut ciemniejsze od koloru ściany - nie mówię że do mnie taki dokładnie kolor jak na zdjęciu - ale chodzi o sam pomysł na wkomponowanie drzwi - wtedy może by tak się nie wyróżniały. Tylko co wtedy z regałem na książki? W takim kolorze jak na zdjęciu powyżej?

http://i3.fmix.pl/fmi911/ae692a640014e9e94f2564e5