Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

Właśnie się dowiedziałam od męża że czarne obudowy kominków są wstrętne http://imgx.wizaz.pl/forum/images/smilies/tmp/kwasny.gif

może chociaż ramkę wkoło wkładu mi się uda przemycić - obaczymy jeszcze w trakcie projektowania obudowy http://forum.barcis.pl/images/smilies/chytry.gif

Szkodaaaa:bash: Może go jeszcze ubłagasz Aga? http://forum.barcis.pl/images/smilies/modli.gif Na pewno znajdziesz sposób http://forum.barcis.pl/images/smilies/pomysl.gif

Karolek ponoć w następnym tygodniu robi tą wycieczkę :wiggle::popcorn::popcorn::popcorn:

Aaa to fajnie:wiggle: Sama bym chętnie pojechała, ale jechać 400 km za stołem krzesłami to już lekka przesadahttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/thumbdown.gifU nas coraz zimniejhttp://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/ill/smileys-ill-604738.gif http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/ill/smileys-ill-604738.gifOdpoczywaj Aguś, bo pewnie o 3 znowu pobudka, cooo? :hug:Miłej porannej kawkihttp://forum.barcis.pl/images/smilies/kawa.gif

Tak tak już mojego J przygotowałam psychicznie na wycieczkę .Coś nie jest zbyt zadowolony ale cóż nie ma wyjścia :wiggle: Przed wyjazdem dam Wam znać żebyście mi dokładnie pokazały o co mam wypytać ;)

Trudno karolku, co się odwlecze to... Najważniejsze, że pojedziesz.:wiggle: Damy Ci wytyczne przed odjazdem, nie bój:lol2:

Tymczasem kuruj dzieciątka http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/ill/smileys-ill-032402.gif

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do kominka wczoraj stanęło na ogólnym zarysie samej bryły i umiejscowieniu w ścianie.

Wyszła jeszcze jedna mała rzecz (jaki człowiek jest nieuświadomiony :bash:) sam wkład m 46 cm głębokości, ale potrzebuje jeszcze 13 cm na jakieś gadżety - więc robi nam się 58 cm (około 2 cm wejdziemy w ścianę) ale z obudową sam portal będzie wystawać około 74 cm :jawdrop: - czyli i tak sporo :(, a ściana z kominem i pseudo kominem - czyli cała ścianka za obudową będzie miała 60 cm głębokości - bo przed kominem jest jeszcze ryra którą trzeba zabudować - ale i tak nie chciałam żadnych uskoków.

Ale miałam nadzieje że mój nowy "klocek" w salonie będzie wystawał na 40 cm a nie na 60 cm :bash:

A tu nowe wymiary - idziemy w kwadrat -portal ma być smukły ;)

Dokładny wygląd dopiero do ustalenia

http://i3.fmix.pl/fmi2460/3a77c9620013be604f2b4acb

http://i3.fmix.pl/fmi805/be0ad2e100140a884f2b4ae2

Tak tak już mojego J przygotowałam psychicznie na wycieczkę .Coś nie jest zbyt zadowolony ale cóż nie ma wyjścia :wiggle: Przed wyjazdem dam Wam znać żebyście mi dokładnie pokazały o co mam wypytać ;)

Damy znać :yes: damy :lol: - ja jeszcze całą ofertę przejrzę - może coś jeszcze wpadnie mi w oko - żebyś Karolku przez nas nie siedziała tam po kolei na wszystkich krzesłach przez 2 dni :rotfl:

Co do kamienia - nie zdecydowałam - i dziś będę nad nim myśleć.

Dzisiaj też ustalimy z panem od kominka dokładny jego wygląd :yes:

Skibusia Witam!!! i dziękuję za cenne uwagi :yes: A może wkleiłabyś u mnie swój portal????

Tess wiem że kominek by fajnie nawiązywał - ale chyba nie będę naciskać - jeszcze mój J skłonny w salonie nie siedzieć ze względu na straszącą go czarną obudowę :lol2:

mme :hug: kompromisy kompromisy - ja odbiję sobie na czymś innym ;)

Hazelku nie pomyliłaś wątku :no: - ta czarna obudowa i czarna półka pod tv miały być właśnie nowoczesnym nawiązaniem. Do tej pory nawet nie pytałam J o kolor szafki bo z góry założyłam że czarna będzie ok - a tu taki szok :o:o:o - nie wiem jaką teraz dam :confused: srebrną :confused: się obaczy ;)

Agawi będę myśleć dzis nad kolorem i kształtem bo muszę się na coś dziś zdecydować - żeby pan z kominkiem ruszał a ja fizycznie kamień muszę juz znaleźć i zamawiać :yes:. Więc wszystko się może zdarzyć :rolleyes:

Aguś, bo pewnie o 3 znowu pobudka, cooo? :hug:Miłej porannej kawkihttp://forum.barcis.pl/images/smilies/kawa.gif

jakbyś zgadła :bash: 3.15 :cry:

Kurcze jeden dzień rozumiem ale 2 dni pod rząd :o.

Wczoraj starałam sie go przetrzymać - ale wytrzymał do 19.20 i padł - co nie uważam za baaaaaaaaardzo wczesną porę. Więc nie wiem co on mi tak wstaje. I nie że marudzi czy coś- wstaje z uśmiechem na twarzy gotowy do działania - chociaż tyle.

Dziś znowu będę wieczorem walczyć o jak najpóźniejszą godzinę jego pójścia spać....................

admete moja Julka o 18.00 już praktycznie zawsze śpi! Ma tak odkad skończyła 2 miesiące... Był czas ze przesypiała 12-13 godzin tylko z przerdwami na jedzenie i dalej spać, pierwszy raz miałąm ja na rękach w nocy i lulałam jak w listopadzie sie rozchorowała czyli jak miała prawie 11 miesięcy :o

Tylko ona w ciągu dnia ma dwie drzemi i to czesto po 30 minut,,,, ostatnio zdarza sie ze jedna drzemka trwa godzine , to jestem w szoku;)

W pewnym momencie zaczeła wstawać coraz wcześniej , dobiła nawet do 4 rano i już niby wyspana , radosna a po pół godzny do godziny była nieprzytomna....

Postanowilismy kłaść ja później... przetrzymywać ale skutek był odwrotny... wstawała jeszcze wcześniej albo tak samo jak szła spać przed 18.00.

Odpuściliśmy , pozwoliliśmy jej samej sie wyrgulować ;) Kompiel 17.30 a o 18.00 już śpi, wstaje pomiędzy 5.00 a 6.00 niestety częściej jest to 5 z minutami ;)

Trzymam kciuki za późniejsze wstawani malucha ;)

Super, bardzo mi się ten piec podoba, do mojego przyszłego domku letniskowego, od czasu kiedy zobaczyłam piec u koleżanki zachorowałam na niego, chociaż u mnie w starym domu stał piec przedwojenny jako ozdoba, własciwie w nim nie palilismy i teraz zastanawiam sie dlaczego?

Teraz jest tyle pięknych kafli do wyboru, więc są duże możliwości tylko musi to pasowac do wystroju wnetrza.

Admete, mam nadzieję, ze temat kominka zamknięty i już teraz tylko obróbka. :)

Pozdrawiam :)

jakbyś zgadła :bash: 3.15 :cry:

Kurcze jeden dzień rozumiem ale 2 dni pod rząd :o.

Wczoraj starałam sie go przetrzymać - ale wytrzymał do 19.20 i padł - co nie uważam za baaaaaaaaardzo wczesną porę. Więc nie wiem co on mi tak wstaje. I nie że marudzi czy coś- wstaje z uśmiechem na twarzy gotowy do działania - chociaż tyle.

Dziś znowu będę wieczorem walczyć o jak najpóźniejszą godzinę jego pójścia spać....................

Kochana, a jak budzi sie Twój maluch o 3, to co robisz? Zapalasz światło, wyjmujesz go i zaczynasz zabawiać?

Bo najlepszym i najprostrzym sposobem na nauczenie dziecka przesypiania całej nocy jest pokazanie mu, że noc jest nieciekawa, że w nocy jest ciemno i nudno... jednym słowem dzienko musi zrozumieć, że noc jest do spania, a dzień do zabawy.

Ja nigdy mojej małej nie zapaliłam sztucznego światła w nocy... jak miała pomysł się przebudzić, to siedziałyśmy po ciemku - się tuliłyśmy, głaskałyśmy, mówiłam do niej jedynie szeptem o tym, wszyscy śpią i my też musimy;) - po 20 minutach odpływała spowrotem;)

Nawet jak jej się RAZ zdarzyło zrobić kupę, to przewijałam ją przy takiej lampce ze ściemniaczem w półmroku...

Polecam ten sposób:yes:

I nie uwierzę, że są dzieci, które po ciemku będą się bawić godzinami i nie zrozumieją o co chodzi;)

Tą metodę poleciłam już 2 koleżankom z takim problemem - oby dwie mnie wychwalają pod niebiosa;) - choć mi się wydaje, że to żadne odkrycie, ale jednak dla niektórych tak:)

A żeby cokolwiek można było przy dziecku zrobić po ciemku, wystarczy kupić taką żarówkę Osram dwufunkcyjną... jest to zwykła żarówka energooszczędna, a na górze ma taką maleńką diodę LED, która daje szary półmrok - jak światło księżyca.

Karola wiem że się wyreguluje - bo tak było z najstarszym - wogóle nigdy nie miałam problemów z jego wieczornym usypianiem - Oskaro tez wstawał do 2 lat o 5 rano. Teraz jak od września skończyły mu się dzienne drzemki chodzi spać o 19 i śpi 12 h. Po zmianie czasu będzie lepiej :lol2:

Alu z moim kominkiem to do póki w domu nie stanie to nie będziemy mogli być pewni jego ostatecznego wyglądu :lol2:

Hazel prawda???? :)

Venusku takie odległości mi wczoraj pan podał :(. Będę go dziś wypytywać chyba jeszcze o inne wkłady.

Moja mama dziś do mnie podjedzie po południu więc wreszcie po tygodniu wyjdę z domu http://forum.barcis.pl/images/smilies/yahoo.gif i podjadę do pana i porozmawiamy na żywo, bo przez telefon i na podstawie wysłanych zdjęć pocztą to kiepsko coś ustalić

Magda prze całą noc jest zapalona w rogu taka mała lampeczka więc nie jest jasno, nie zapalam górnego światła - i takie ciemności nie przeszkadzają mu w działaniu. Bawi się sam ze sobą do jakiegoś czasu potem woła już kogoś - czyli mnie - i nie mogę go tak zostawić bo obudzi drugiego tuz za ścianą :(.

Uwierz mi nie zwracam na niego uwagi, idę do łazienki w międzyczasie więc trochę leży sam - ale on ewidentnie budzi się już na swój dzień :jawdrop:

On sobie leży a ja z boczku odpalam laptopa i sprawdzam co Wy wieczorem naklepałyście jak ja spałam :lol2:

Myślę że ta 3 to jakiś wybryk natury jest - bo normalnie wstawał koło 4.30 - 5 - po zmianie czasu to będzie godzina o jakiej ja wstawałam prze całą ciąże bo Oskaro mój też tak się budził - jednym słowem MASAKRA z tym spaniem u moich chłopaków

admete, nie wiem czy już tam byłaś? Podrzucam link do wnętrz (inspiracje i nie tylko) kuchnie klasyczne http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178419-KUCHNIE-KLASYCZNE-%28angielskie-wiejske-prowansalskie%29-inspiracje-i-realizacje/page31 Skojarzyły mi się z twoją kuchnią:rolleyes:, może coś nowego wpadnie ci w oko;)

Moje dzieciaki najwcześniej wstawały o 7 rano, norma to koło 8. Teraz jak przedszkole i szkoła przymus 7:bash:

Nie miałam żadnych sposobów, więc nie pomogę;)

Magda nie dodałam jeszcze że zaczyna nam się ząbkowanie - od tego tygodnia właśnie - więc ta 3 nad ranem może być tym spowodowana. 5-6 jest przeze mnie jak najbardziej do zaakceptowania ;)

Co do przytulania - to mimo że bardzo nad tym ubolewam moje chłopaki to nie przytulasy - oni wolą inną formę zainteresowania mamy --działanie i zabawa :lol:

majeczka dzięki :hug

Magda prze całą noc jest zapalona w rogu taka mała lampeczka więc nie jest jasno, nie zapalam górnego światła - i takie ciemności nie przeszkadzają mu w działaniu. Bawi się sam ze sobą do jakiegoś czasu potem woła już kogoś - czyli mnie - i nie mogę go tak zostawić bo obudzi drugiego tuz za ścianą :(.

Uwierz mi nie zwracam na niego uwagi, idę do łazienki w międzyczasie więc trochę leży sam - ale on ewidentnie budzi się już na swój dzień :jawdrop:

On sobie leży a ja z boczku odpalam laptopa i sprawdzam co Wy wieczorem naklepałyście jak ja spałam :lol2:

Myślę że ta 3 to jakiś wybryk natury jest - bo normalnie wstawał koło 4.30 - 5 - po zmianie czasu to będzie godzina o jakiej ja wstawałam prze całą ciąże bo Oskaro mój też tak się budził - jednym słowem MASAKRA z tym spaniem u moich chłopaków

A to faktycznie twoje ciażowe wstawanie może być tu nie bez znaczenia;)

Słyszałam o tej teorii, że dziecko jeszcze w łonie wyrabia sobie swój tryb dnia - jednym słowem masz przekichane:lol2:

Ja wstawałam ok. 9-10 w ciąży - i to by się zgadzało:yes:

A ta lampeczka jest ze zwykłą żarówką? Czy własnie taką ledową? Naprawdę spróbuj ją wymienić...

I spróbuj parę dni nie włączać laptopa (to dodatkowe światło i aktywność - która małego moze zachęcać do "działania";))... posiedźcie w ciemności w ciszy... może mu się odwidzi... zero zabawek, zero innych zabawiaczy...

A on śpi z Wami w pokoju?

Magda Spróbuję z tą lampka :yes:. A laptop w druga stronę odwrócony - no nic popróbujemy bo się wykończę :rolleyes:

Mały śpi ze mną - karmimy się - i niestety kolejny urok moich dzieci wstawanie na karmienie co 2h a nad ranem co 1h :bash: - danie starszemu w wieku 5-6 miesięcy butli sztucznego mleka tego nie zmieniło - więc to taki ich urok :cry:

Starszy śpi z tatusiem w dużym pokoju :).

admete, u mnie też dzieci cycowe, jedno i drugie przez ponad półtorej roku karmione, budziły się co 2 czasem co 1 godz.:jawdrop: na szczęście dłużej odsypiały ;)

Dzieci są różne, jedno da się nauczyć dłuższego spania inne już nie:rolleyes:

Najważniejsze jest zdrowe dziecko resztę da się przeżyć. Jak to się mówi małe dziecko mały kłopot....

Ja tak się zawsze pocieszałam w chwilach kryzysu:)

Wpadłam nadrobić zaległości i widzę że znów kominkowy temat na tapecie :) Nawet mojego Miśka wciągnęły te rozważania i do Ciebie zagląda :D właśnie się śmiał że Ci kozę podrzuci ;) bo moje jęczenie nad kominkiem skończyło się właśnie na kozie :lol2:

Ale Ty kombinuj :yes: bo u was ten kominek będzie bardziej pasował. Na pewno uda się w końcu wypracować jakąś satysfakcjonującą wersję :)

Jutro jedziemy zamawiać płytki, oczywiście jak sklepu nie zamkną z powodu śnieżycy :rotfl:

Marjelko jak sama wiesz do wszystkiego można się przyzwyczaić :yes: narzekam na tą 3 bo boję się trochę o wystrój mojego przyszłego domu :lol2: różne dziwne rzeczy mogę powymyślać z niewyspania ;) a co gorsza nie dopilnować czegoś ważnego :o:o:o

Two sama dziś o tej kozie pomyślałam :lol2:

Cieszy mnie że Luby podgląda - pozdrowienia dla Lubego :)

Acha to mi przypomniało -- jak będziesz w sklepie :wiggle: spójrz jeszcze na te czarne małe płyteczki - bo wspominałaś że są i matowe i błyszczące - które lepiej będą pasować do dekorów, nie mówię jeszcze nie tym jasnym te też oblukaj :yes:

Jak widać w tym temacie tez się szarpię :bash: -- zwalam winę na hormony - a co!

Jeden dzień nieobecności, a Wy już tyle naskrobałyście! Uf, nadrobiłam :)

admete - ja jestem za jasną obudową kominka. Popieram, że ciemne klasyczne mogą wyjść nagrobkowo. Według mnie jasny kamień wyjdzie bardziej elegancko, a u Ciebie kominek i tak będzie wystawał sporo ze ściany, więc po co jeszcze dodatkowo przyciągać uwagę ciemną obudową?