Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć klasykę z nowoczesnością...?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do ogrodowych zdecydowałam wszystko sadzić sama, póki co z pomocą Marcina .

Szukam roślin, wczoraj zaczęłam dzwonić już po szkółkach szukając najtańszych bukszpanów i cisów.

Nie zrobię tyle ile chciałam, ale trudno.

Obydwaj panowie się nie odezwali :o:o:o:o :wtf:

Nigdzie więcej nie dzwonię bo przez te czekanie na kolejnych ogrodowych straciłam 2 miesiące :mad: :mad:.

Iwonko nie mam pojęcia czy ktoś taki u nas jest - ja tu nowa :p

Ale do tego mojego kopania rowów trzeba mieć trochę gracji -na rabacie z cebulowymi trzeba manewrować między kilkudziesięcioma koszykami z cebulowymi i bylinami - a Marcin jest tak dokładny, że nie dośc że mi wszystko ładnie wyliczy, podzieli to wykopie równo pod linijkę :lol2:

I najważniejsze ma naprawdę wielką ochotę sadzić ze mną te rośliny :lol:

szkółka Kurowskich w Końskowoli ma porządny materiał do nasadzeń (nie wiem czy to daleko od Ciebie)

http://kurowski.pl/pl/kontakt

http://www.pic4ever.com/images/128fs318181.gif

ja też od początku tygodnia jakaś podziębiona się czuję i przez to mam cieżki czas - zdrówka i lepszego samopoczucia zyczę http://www.pic4ever.com/images/kaffeetrinker_2.gif

Edytowane przez melczak

W ogóle z tego co patrzę kiepsko jest z szara kolorystyka :(

Warto byłoby, gdybyś dobierała "na żywo", bo szary kolor może mieć różne odcienie. Mogą być chłodne szarości, albo ciepłe, podbarwione nutą czerwieni. Jeśli zestawi się jedne z drugimi, to wyglądają nieciekawie... Przepraszam, że Ci tak tutaj wtrącam pesymistycznie, ale tak mi przyszło do głowy...

Od soboty trzyma mnie jakieś przeziębienie

Wszystko mi jakoś ciężko idzie

To jest teraz jakieś powszechne, sama tak mam już dwa tygodnie, tzn. jest już dużo lepiej, ale strasznie podcina skrzydła :(

Co do ogrodowych zdecydowałam wszystko sadzić sama, póki co z pomocą Marcina

(...)

Nie zrobię tyle ile chciałam, ale trudno.

Będzie dobrze! Zobaczysz! :yes: Masz pięknie przygotowaną bazę pod ogród. Nie zrobisz gorzej niż ogrodnicy. Przy całej miłości, jaką wkładasz we wszystkie rośliny, będziesz miała piękne efekty, jestem pewna. Ogród odwdzięcza się jeszcze lepiej niż zwierzęta, tak myślę. :)

No i z takim mężem! Tylko pozazdrościć ;)

Lampy może wreszcie dziś

:wave::wave:

Edytowane przez **lw**

Mi chwost też się podoba, ale jak radzą dziewczyny, zobacz na żywo, bo kolory na kompie przekłamują (wiem coś o tym bo zamówiłam lampę na west i wyglądała na brązowo- złotą a w rzeczywistości przyszła cała złota). Przy okazji chciałam się zapytać Ciebie i innych dziewczyn jak dobrać wymiar obrusu do stołu. Tzn. jak mam stół 200x110 albo 320x110 po rozłożeniu, to jakie duże powinnam kupować obrusy? Sorki, że głupio pytam, ale nie mam żadnego doświadczenia i wydaje mi się, że źle zamówię.

Skiba, to zależyt od Twoich preferencji.

Jedni lubią gdy obrus sięga prawie podłogi ( rzeczywiście, wyglada to bardzo elegancko) a inny gdy zakrywa stół z małym marginesem.

Chyba najwygodniejsza opcja( dla siedzacych) to gdy obrus zwisa do połowy wysokości blat - podłoga. Można wtedy bez problemu sie przysynąć i obrus nie opiera się o nogi.

Przy tak duzych różnicach w długości stołu, trzeba kupic dwa obrusy...na wdech i wydech :)

No to sie pomądrzyłam :rolleyes:

Hej Aga!

Nadrobiłam pourlopowe zaległości i wypatrzyłam piękne perełeczki :)

Świetna kryształowa gałka, świetna szkatułka (idealna wręcz!), no i świetne zegary. Choć nie ukrywam, że bardziej wbrew pozorom urzekł mnie mniejszy, srebrny :rolleyes:

Psiak rozkoszny. Dzieciaki pewnie zachwycone. Ja od dziecka miałam w domu jakieś zwierzęta i byłam zawsze bardzo szczęśliwa z tego faktu. Dzisiaj nie wyobrażam sobie domu bez zwierząt, mimo że to dodatkowe obowiązki. Wczoraj przywiozłam kota od rodziców (pojechał tam na czas naszego urlopu), nie sądziłam, że można się tak stęsknić za sierściuchem :p

nie sądziłam, że można się tak stęsknić za sierściuchem

ojjjjj, można...wczoraj koło 22.00 wróciłam do mojej kici, której już prawie trzy tygodnie nie widziałam - jeszcze butów nie zdjęłam, a ona juz była przy mnie i tak się głaskałyśmy i przytulałyśmy chyba z godzinę :rolleyes: teraz też leżymy razem pod kocykiem i nie możemy się od siebie oderwać, ale jutro znowu wyjeżdzam :( nie będzie mnie też na forum do końca miesiąca, ech...

Cześć Aga :hug:

Ładny ten chwościk.

Kupić Ci i wysłać?

Aniu dzięki :hug:.

Pan który szyje zasłony ma jakąś umowę z Lerła i weźmie je ze sobą a w razie jak nie będa pasowały to odda :wiggle:

szkółka Kurowskich w Końskowoli ma porządny materiał do nasadzeń (nie wiem czy to daleko od Ciebie)

http://kurowski.pl/pl/kontakt

http://www.pic4ever.com/images/128fs318181.gif

Przeglądałam ich ofertę i dzwoniłam do nich :)

Gdzie ja już nie dzwoniłam :bash:

Jeszcze 2 dni temu planowałam wycieczkę w te okolice - a teraz po malej kłótni z moją mamą mam dość wszystkiego z ogrodem na czele :sick:

Ogród i te porządne prace w nim czyli sadzenie konkretnych rośli to było to na co czekałam całe wakacje......a tu wyjdą chyba z tego nici :(

ja też od początku tygodnia jakaś podziębiona się czuję i przez to mam cieżki czas - zdrówka i lepszego samopoczucia zyczę http://www.pic4ever.com/images/kaffeetrinker_2.gif

Mam nadzieję że u Ciebie tez już lepiej :hug:.

Pogoda na najbliższy tydzień zapowiada się okropnie :sick: :sick: :(

Warto byłoby, gdybyś dobierała "na żywo", bo szary kolor może mieć różne odcienie. Mogą być chłodne szarości, albo ciepłe, podbarwione nutą czerwieni. Jeśli zestawi się jedne z drugimi, to wyglądają nieciekawie... Przepraszam, że Ci tak tutaj wtrącam pesymistycznie, ale tak mi przyszło do głowy...

O dobieraniu odcieni szczególnie szarości i szaro-beży to chyba wiem najwięcej na forum :rotfl:

Także nie martw się :hug:.

Nie kupiłabym wszystkich bez przymiarki :yes:

Swojego czasu prześladował mnie i to dość spory i kosztowny pech budowlano - wykończeniówkowy pod tytułem "przyszło w złym kolorze " :lol2:

Będzie dobrze! Zobaczysz! :yes: Masz pięknie przygotowaną bazę pod ogród. Nie zrobisz gorzej niż ogrodnicy. Przy całej miłości, jaką wkładasz we wszystkie rośliny, będziesz miała piękne efekty, jestem pewna. Ogród odwdzięcza się jeszcze lepiej niż zwierzęta, tak myślę. :)

No i z takim mężem! Tylko pozazdrościć ;)

:wave::wave:

I tu nie jest właśnie tak różowo i to mnie w piatek dobiło...ładnie jest na zewnątrz..........a pod 5 cm ziemi/trawy sama glina i kamienie - a miała być ziemia :bash:.

Nie dopilnowane tamtym etapie prac ogrodowych i mam teraz mega problem co zrobić .

Marcin(nie mąż, tylko wykonawca :)) próbował wykopać w piątek dół pod zamówione wiśnie umbra i niestety nie dał rady :bash:.

Potrzebny kilof albo koparka :o:o:o .......wiśnie muszę odmówić i szukać kogoś normalnego kto się na tym zna i powie co robić :(.

Mam telefon do faceta od małej koparki...będzie wolny dopiero za tydzień ;)

Aga, bardzo fajny ten prosty.

Swarowskiego dokupisz w pasmanterii i doczepisz....gdzieś :confused:

Myślę że jak kolor będzie pasować to taki już zostanie :lol:

Mi chwost też się podoba, ale jak radzą dziewczyny, zobacz na żywo, bo kolory na kompie przekłamują (wiem coś o tym bo zamówiłam lampę na west i wyglądała na brązowo- złotą a w rzeczywistości przyszła cała złota). Przy okazji chciałam się zapytać Ciebie i innych dziewczyn jak dobrać wymiar obrusu do stołu. Tzn. jak mam stół 200x110 albo 320x110 po rozłożeniu, to jakie duże powinnam kupować obrusy? Sorki, że głupio pytam, ale nie mam żadnego doświadczenia i wydaje mi się, że źle zamówię.

Tak jak Mari podpowiedziała, tak żeby było wygodnie wstawać od stołu :yes:...ja mam nie dużo chyba z 20/30 cm od blatu stołu...musiałabym sprawdzić

Na szybko znalazłam rozłozone

http://i2.fmix.pl/fmi2081/8b49a5950020738c51123a1a/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi886/dde0d3a4000bb02a51123b9b/zdjecie.jpg

Hej Aga!

Nadrobiłam pourlopowe zaległości i wypatrzyłam piękne perełeczki :)

Świetna kryształowa gałka, świetna szkatułka (idealna wręcz!), no i świetne zegary. Choć nie ukrywam, że bardziej wbrew pozorom urzekł mnie mniejszy, srebrny :rolleyes:

Psiak rozkoszny. Dzieciaki pewnie zachwycone. Ja od dziecka miałam w domu jakieś zwierzęta i byłam zawsze bardzo szczęśliwa z tego faktu. Dzisiaj nie wyobrażam sobie domu bez zwierząt, mimo że to dodatkowe obowiązki. Wczoraj przywiozłam kota od rodziców (pojechał tam na czas naszego urlopu), nie sądziłam, że można się tak stęsknić za sierściuchem :p

Hej Dropku :bye:.

Dzieciaki zachwycone każde na swój sposób.

Igor traktuje go jako zabawkę ;)...Oskar trochę się bał..bo cholera w pierwsze dni tylko gryzła po rekach.....teraz po mału się do niego przekonuje i wiem że za rok w trójkę będa wspaniałymi kumplami...........jak ja do tego czasu nie oszaleję z nimi :lol2:

Nie ukrywam że dodatkowej roboty mam po czubek nosa ;)

ale jutro znowu wyjeżdzam :( nie będzie mnie też na forum do końca miesiąca, ech...

Udanego wyjazdu :bye: :hug:

----------------------------------------------------------

Tylko napomknę w tym tygodniu ma przyjechać garderoba a ja do tej pory nie wzięłam się za pudła, walizki, torby i cuda wianki które mam w tym pokoju :sick:.

Ogród - myślenie co dalej doprowadza mnie już do szewskiej pasji.....dawno mnie tak nic nie dręczyło :(

Lampy nie powieszone :o :bash:.......w piątek działalismy z Marcinem w ogrodzie i nie zdążyliśmy już ich powiesić..Marcin wróci do nas za 2 tygodnie.

Położył połowę tarasu - i napiszę tylko tyle że wygląda to cudnie :rolleyes:......kolor pasuje idealnie do brązu na oknach :lol:

Być może już w sobotę za tydzień zawisną zasłony.....trzeba ogarnąć okna żeby nie było wstydu przy wieszaniu.

Jest na co czekać :).....ale i jest co robić ;).........dlatego przepraszam że nie mam czasu na odwiedziny w innych wątkach:hug: :hug: :hug:............

Dobrej nocy :bye:

W kwestii obrusa....

Dałabym ciut dłużej niż na zdjęciu admetki.

Mój mógłby być trochę dłuższy :yes:

Pani w sklepie tak doradziła :sick:

:p

Dzięki dziewczyny. A gdzie wy kupujecie takie długie obrusy?

Ja kupiłam przez sklep internetowy.podawałam nazwę, ale na szybko nie znajdę.

Panie szyły dokładnie na wymiar, bo mam jeszcze obrusy na dostawkę(która a propo ma być dłuższa niż założyłam :bash:)

Aga współczuję przygód z ogrodowymi i ziemią.

:sick:

Oj Aguś Aguś - przykro mi słuchać że masz takie problemy ogrodowe - ja mam też u siebie glinę ale na szczęście w partiach niższych także jak kopaliśmy piwnicę to też się koparkowy nieźle napocił ale jak będę sadzić drzewka to powinno być lżej bo mam ok 30-40 cm zapasu ziemi i niżej troszkę piaseczko-ziemi. Do Kurowskich wysłałam zapytanie ofertowe na kilka drzew które chcę - zobaczymy co mi napiszą - może będzie wycieczka na wschód Polski http://www.pic4ever.com/images/wind14.gif

Przykro że z mamą się ścięłaś - z tego co pisałaś była Ci podporą w wielu pracach a zwłaszcza przy chłopakach http://www.pic4ever.com/images/toyou.gif

czekam na zasłonki - skoro mówisz iż warto o lampach to już nie wspomnę http://www.pic4ever.com/images/146fs495919.gif

nie przemęcz się przy http://www.pic4ever.com/images/4u2ap3b.gif - na spokojnie i tak wszystko dasz radę zrobić i będzie piękniehttp://www.pic4ever.com/images/128fs318181.gif

dziękuje Admete za namiar na zasłony, ale w tej chwili sa dla nas zadrogie:( potrzebuje ok. 20 m , dlatego szukam w cenie ok. 100 zł(wydaje sie niemozliwym znalezienie w takiej cenie pięknych zasłon:mad: no nic czekam niecierpliwie na twoje:yes:

pozatym podziwiam cię za anielską cierpliwość której mi brak , ja bym chyba oszalała jak bym nie miała

powieszonych lamp powiecmy przez 2 dni od dotarcia paczki:p

pozdrawiam