Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan developerski za 205 tys. Ontario LMB61

zerkol

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam zamiar zbudować następujący dom Ontario LMB61.

Jeden z wykonawców wycenił mi go na powyższa kwotę brutto wychodzi więc jakieś 2400 brutto za metr.

Co jest zrozumiane przez stan developerski tego wykonawcy:

Wykonawca założył w kosztorysie średnią klasę materiałów np: (tam gdzie jest na wizualizacji klinkier to ma być klinkier, dach dachówka cementowa, tynki gipsowe, ocieplenie styropian 15cm).

Czego nie ma a uważam że jest istotne?

Nie mam źródła ogrzewania, zamontowanych kaloryferów, opaski wokół domu, brak schodów zew.

Prosiłbym bardzo o swoje spostrzeżenia co do ceny.

Czy budowa kilkoma ekipami i zakup materiałów samemu może obniżyć koszty?

Pozdrawiam.

Jezeli mozesz to buduj systemem gospodarczym.Wynajmuj poszczegolne ekipy,sam kupuj materialy i dbaj o ich jakosc.Ja mam dosc duzy dom,uzytkowej 180 a calkowitej 300m2,wiec gdyby mi pan powiedzial 2400 brutto za metr stanu developerskiego to bym mu sie w nos zasmiala.Ale jezeli nie masz wyjscia,pracujesz i nie mozesz kontrolowac budowy ani kupowac materialow-to musisz sie oddac w rece Boba Budowniczego ;) Cokolwiek zrobisz przeczytaj umowe baaaardzo dokladnie,a najlepiej niech to zrobi twoj kierownik budowy z toba.My dochodzimy juz do stanu developerskiego i wiem,ze budowa to jak pole minowe-trzeba uwazac :)