zerkol 20.11.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Witam serdecznie. Mam zamiar zbudować następujący dom Ontario LMB61.Jeden z wykonawców wycenił mi go na powyższa kwotę brutto wychodzi więc jakieś 2400 brutto za metr.Co jest zrozumiane przez stan developerski tego wykonawcy:Wykonawca założył w kosztorysie średnią klasę materiałów np: (tam gdzie jest na wizualizacji klinkier to ma być klinkier, dach dachówka cementowa, tynki gipsowe, ocieplenie styropian 15cm).Czego nie ma a uważam że jest istotne?Nie mam źródła ogrzewania, zamontowanych kaloryferów, opaski wokół domu, brak schodów zew. Prosiłbym bardzo o swoje spostrzeżenia co do ceny.Czy budowa kilkoma ekipami i zakup materiałów samemu może obniżyć koszty?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl3434 20.11.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jezeli mozesz to buduj systemem gospodarczym.Wynajmuj poszczegolne ekipy,sam kupuj materialy i dbaj o ich jakosc.Ja mam dosc duzy dom,uzytkowej 180 a calkowitej 300m2,wiec gdyby mi pan powiedzial 2400 brutto za metr stanu developerskiego to bym mu sie w nos zasmiala.Ale jezeli nie masz wyjscia,pracujesz i nie mozesz kontrolowac budowy ani kupowac materialow-to musisz sie oddac w rece Boba Budowniczego Cokolwiek zrobisz przeczytaj umowe baaaardzo dokladnie,a najlepiej niech to zrobi twoj kierownik budowy z toba.My dochodzimy juz do stanu developerskiego i wiem,ze budowa to jak pole minowe-trzeba uwazac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1 20.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 przychylam się do poniższej opinii w pełni~!!! 2400 to rozbój!!! po za tym jak zaczniesz budować systemem gospodarczym to będziesz się śmiał z tych wycen i materiałów w nich zawartych.Z domem jak z drzewem - powoli a porządnie! Mi dom wyszedł do stanu deweloperskiego o wiele taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts