Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mój garaż składa sie z dwoch pomieszczeń na dwa auta, jedno od drugiego chciałbym oddzielić jakimś drzwiami czy demontowaną przegrodą i tą tylną cześć garażu ogrzewać. Nie mogą to być zwykłe drzwi otwierane na zawiasach bo będą przeszkadzały, zresztą żeby je otworzyć musiałbym wyjeżdzać autem z pierwszego garażu. Piecyk w garażu już mam od dawna ale jest zimno bo ogrzewam oba duże garaże zamiast tylko ten jeden gdzie chce sobie dłubać przy autach w zimie. Do tego drzwi wjazdowe do garażu sa z blachy z ogromnymi szparami na około co nie zapewnia ciepła w środku.

Myslałem o jakiś drzwiach typu roleta spuszczana od góry ale to ma dwie wady - jest z blachy a blacha jest bardzo słabym izolatorem ciepła, a druga wada to koszt bo takie drzwi zsuwane z góry kosztują ponad 1000zł i nie chce tyle kasy wywalać na coś co można zrobić zapewne prostszym sposobem. Ma ktoś jakis pomysł jak mozna to tanio rozwiązać (max pare stówek?) Desperacko myślałem już nawet o tym żeby kupić dwie duże drewniane płyty i nimi zasłaniać przejazd z jednego garażu do drugiego zabezpieczając je jakoś przed przewróceniem się. Ale to za każdym razem bedzie wymagało użycia dużej siły i najlepiej dwóch osob do demontażu. Przejazd ma wymiary 2,6m na 2m wysokości.

To może dwa duże koce zawieszone nad przejazdem działające jak zasłonka.

Nie chcesz blachy (bo zimna) ale drzwi ocieplnić i uszczelnić nie chcesz. Chyba nie wszystko zrozumiałem..

To tanie sposoby:

- doklejenie do bramy wjazdowej styropianu - by zimno "dawało" ciut mniej

- przejście między garażami - może dwa sytemy przesuwne (koszt to do 200zl/szt) w sklepie z akcesorami meblowymi/okuciami. Na systemach zawiesiłbym wspomnianą przez Ciebie płytę OSB.

Możesz coś wiecej napisać o tych systemach przesuwnych ? albo jakis link z czym to sie je? Tylko gdzie mi sie te przesuwne drzwi wsuną? przejazd ma 2.6m a cała ściana poprzeczna może 3,5m.

Może wrzucę fotkę na ten przejazd w ktorym chce to zamontować to będzie jasniejsza sprawa:

http://i905.photobucket.com/albums/ac255/cactus23/forum/201110141.jpg

Drzwi wjazdowych nie mogę ocieplić bo to jedna wielka dziura, zwłaszcza przy futrynie i nawet jak ocieple środek styropianem to bokami zawsze sie zimno dostanie.

Edytowane przez cactus

To faktycznie przesuwne stają się tu trudniejsze..

Więc może łamane? Co prawda zabiorą trochę światła przejazdu, ale skoro to nie może być koc...

Myślę o czymś takim:

http://www.laguna.pl/pl/content/index/read/id/97/title/Bifold.html

No tak tylko takich łamanych raczej sie nie ociepli bo nie będą sie skladać. Koc to rozwiązanie takie sobie... troche ciepła zatrzymuje ale też masę ucieka.

Dlaczego miałoby się nie składać?

Obawiam się, że jakiekolwiek rozwiazanie za małe pieniądze nie będzie wystarczająco skuteczne, bo przy takich przegrodach nie ma mowy o dobrej szczelności.

Wydaje mi się, że opcja z roletą będzie najtańszym z zadowalajacych. A może tak wymiana bramy?