Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa oblicza Nataliikowego domu

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

chciałabym żebyście mnie trochę poznali i coś czasem doradzili.

Powszechnie wiadomo, że obiektywne spojrzenie kogoś, kto również buduje, remontuje, wykończa wnętrze jest na wagę złota.

No to zaczynam pisać własny foto dziennik - z moim wnętrzem, inspiracjami, a czasem z pytaniami.

Zawsze marzyłam o własnym miejscu na ziemi. Jakiś czas temu z ówczesnym narzeczonym zaczęliśmy interesować się kupnem mieszkania, ale gdy w 2007 r. okazało się, że ceny mieszkań, z wykończeniem go, są porównywalne z budową niewielkiego domku jednorodzinnego postanowiliśmy: "szukamy działki".

Znaleźliśmy działkę na początku 2009 r. Rok zajęło nam przygotowanie do kupna (kredyt, podziały, warunki zabudowy itp.).

10-cio arowy kawałek ziemi stał się nasz, dwa tygodnie przed naszym ślubem, w czerwcu 2010 r.

Lubimy prostotę, minimalizm, fakturę oraz przestrzeń. Postawiliśmy więc na nowoczesność, ale tylko we wnętrzu, ponieważ mieszkamy na Mazurach nie mogliśmy całkowicie wybudować nowoczesnego domu (pewne elementy musieliśmy i chcieliśmy zachować).

Dodatkowo "Nowoczesność jest pomysłem, dzięki któremu nieomal w każdym domu można stworzyć złudzenie dużych i wolnych przestrzeni"

Nasz dom jest z katalogu małych domów jednorodzinnych z użytkowym poddaszem, do wybranego przez nas projektu wprowadziliśmy kilka delikatnych zmian.

Spodobał mi się najbardziej, ponieważ miał wszystko co potrzebowaliśmy:

- nie za dużą powierzchnie (łatwiej ogrzać i mniej sprzątania :))

- dwie łazienki

- dodatkowy pokój na dole

- garaż w bryle budynku

- trzy sypialnie na poddaszu.

Zaczęliśmy budowę w lipcu 2010 roku, pod koniec marca 2011 r. były już położone wszystkie instalacje (elektryka, hydraulika, co), wylane wylewki i położone tynki.

Do dziś mamy skończone obie łazienki, posiadamy mebelki w kuchni, mały nowoczesny kominek oraz podłogi w całym domu.

Czekamy na podłączenie przez energetykę prądu.

Rzuty wnętrza domu:

http://images46.fotosik.pl/1179/ecce89deaaba67e4gen.jpg

Edytowane przez nataliik

To jest mój aneks kuchenny.

70.11.11.2011%252520%2525284%252529.jpg

Kuchnia jest mała, ale wszystko się zmieści, bo posiadamy jeszcze spiżarkę pod schodami.

http://forum.budujemydom.pl/uploads/1320666463/med_gallery_17516_685_78736.jpg

Fronty i drzwi do spiżarni są koloru ciemnej wiśni.

Edytowane przez nataliik

Bardzo się cieszę i witam Was w moim domku.

Kuchnia ma taki kształt bo jest położona w wykuszu. Blat jest od razu parapetem tego dużego okna.

http://forum.budujemydom.pl/uploads/1320666463/med_gallery_17516_685_166262.jpg

69.08.11.2011%252520%2525281%252529.jpg

Teraz pokaże czym inspirowałam się dokonując wyborów odnośnie kuchni. A jak wiecie wybór jest duży: kolor frontów, korpusów, blatu, trzeba było wybrać uchwyty oraz rozmieszczenie - gdzie szafka, a gdzie szuflady. Musiałam przekonywać do niektórych pomysłów moją drugą połowę i na domiar tego przekonywać do nich również stolarza, który często zbyt praktycznie doradzał. Na szczęście nie dałam się i byłam uparta.

A o to inspiracje:

SZAKIEL_298x447_%25252813%252529.jpg

DSC06516.JPG

6854569_1.jpg

zdjecie104-Roslina-na-swoim-miejscu.jpg

zdjecie135-Dwa-w-jednym.jpg

meble_kuchnia22_300.jpg

Bo kocham mozaikę :wiggle:

Edytowane przez nataliik

Łazienki:

Gdzieś przeczytałam, że:"Aranżacja małej łazienki jest dużym wyzwaniem dla osoby, która ja urządza, ponieważ liczy się każdy centymetr", my mamy dwie małe łazienki, a ja chciałam, żeby były funkcjonalne.

Jakiś czas temu znalazłam w sieci łazienkę, która bardzo mi się spodobała, a że lubię kolor niebieski szukałam płytek bardzo podobnych do tych na zdjeciu.

i400467.jpg

Znalazłam płytki w kolekcji Sensual

Oto moja górna łazienka:

http://forum.budujemydom.pl/uploads/1320666463/med_gallery_17516_685_192743.jpg http://forum.budujemydom.pl/uploads/1320666463/med_gallery_17516_685_130356.jpg

W dolnej łazience użyłam, aż trzech kolekcji:

na podłodze: Woodentic ochra

na ścianie: Gres metalic biały (płytka z fakturą)

a na ścianie prysznicowej: Organza mozaika

70.11.11.2011%252520%25252815%252529.jpg

Inspiracje:

13801.jpg

Szarości i mozaika

ORIENTALNA_LAZIENKA_otwarcie.jpg

w_klimacie_paryskiego_metra_2_1.jpg

zdjecie402-Efektowna-mieszanka-lazienkowa-lazienka-styl-nowoczesny-rodzaj-aranzacje.jpg

mala_lazienka_zasuwik.jpg

2602.jpg

Drewniane lub drewnopodobne podłogi w łazience.

lazienka5.png

Pomysł schowania pralki w specjalna szafkę podpatrzony i sprawdzony u znajomych (zdjęcie mebla ściągnięte z internetu)

Teraz będę dobierać dodatki do łazienek

Edytowane przez nataliik

Salon na dzień dzisiejszy wygląda tak:

70.11.11.2011%252520%25252810%252529.jpg

Kominek planuje pomalować dwoma odcieniami szarego koloru.

Widok z salonu na schody, które w przyszłości będą obłożone drewnem. Tylko jeszcze nie wiem czy całe schody obłożone drewnem (schody dywanowe) czy tylko stopnie z białymi podstopnicami.

72.18.11.2011%252520%2525281%252529.jpg

Edytowane przez nataliik

witaj Natalik :)

Kominek i ściana z cegły bardzo mi się podobają :).Szarości ta bardzo dobry kierunek :yes:

Widzę,że kształt schodów masz taki sam jak u mnie :).Miejsce pod schodami wykorzystaliśmy jako spożarkę-pewnie Wy też?

Ja mam schody w kolorze orzech (trep) i biała podstopnica i barierka.Jestem zadowolona z efektu-schody są "lekkie" i nie przytłaczaję pomieszczenia :)

A pokoje na górze już pomalowane?

Tak, pod schodami mamy spiżarkę. W spiżarni na pewno wylądują roboty kuchenne i tym podobne urządzenia.

Schody ze stopniami drewnianymi i białymi podstopnicami bardzo mi się podobają. Moja druga połowa cały czas namawia mnie na schody dywanowe, argumentując iż białe podstopnice będą się bardzo brudzić. Zgadza się za to by barierka była tylko na górze schodów.

Co do pokojów na poddaszu to ściany nie są jeszcze pomalowane. Koncepcja koloru ścian jest tylko na naszą sypialnie.

Wracam do pracy, wieczorem jak będę w domu wrzucę zdjęcia pokojów na poddaszu.

Edytowane przez nataliik

Tak powstawał mój dom.

http://lh3.ggpht.com/-5R_jpwwBudw/TNKBXbGLwiI/AAAAAAAAAS8/HWOjFTBAQmM/s640/1.%25252021.07.2010%252520%2525284%252529.JPG

http://lh4.ggpht.com/-r_kuCoqPhhQ/TNKYe_jKxpI/AAAAAAAAAS8/W1ZtbsYjmiQ/s640/9.%25252025.08.2010.JPG

http://lh4.ggpht.com/-eTVS0UOSSjg/TNKape_kO5I/AAAAAAAAAS8/MZWTtvp2b_g/s640/26.%25252012.10.2010.JPG

DSC00240.JPG

Edytowane przez nataliik

U mnie postępów w domku nie widać, energetyka cały czas ociąga się z podłączeniem nam i naszym sąsiadom prądu. I tak czekamy i czekamy, a ja międzyczasie szukam tapety do pokoju, który będzie pełnił funkcję gościnnego oraz biblioteki.

mojabibloteka.jpg

Tapeta ma być tylko na ścianie gdzie, na planie znajduje się łóżko. Na przeciw będą regały na książki.

Nie jestem pewna czy do tak małego pokoju lepsza była by jasna tapeta czy mogę zaryzykować z ciemną.

Na tej ścianie będzie stała kanapa w kolorach kawy z mlekiem.

Przykłady tapet

1937250229.jpg

Le_mondWallswork.jpg

tapeta%252520raschsoft2012.jpg

Albo jedna z tych. Zastanawiam się również, która lepiej będzie pasowała do wnętrza domu. Dodam, że przedpokój ma być pomalowany na kolor jasny szary, a salon ma zostać biały.

biblioteka34.jpg

Kolorystyka wnętrza - regały ciemne i ciemna podłoga

• 2 weeks później...
W swoich wnętrzach będę dążyć by osiągnąć maksimum prostoty, by wnętrza nie były przeładowane. Co prawda już włącza się moja druga natura w postaci delikatnych akcentów wiejskiego wnętrza tj.: ceramiczny chlebak, czy świąteczna bolesławiecka zastawa oraz wiklinowy koszyk na drewno do kominka.