Gremlinka 20.11.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Szukam informacji od użytkowników szprosów na ich temat. Byliśmy zdecydowani na okna ze szprosami (takimi delikatnymi w pakiecie szybowym). Podoba nam się jak wyglądają okna z zewnątrz, w naszej okolicy takie wiejskie pasują. Niestety ostatnio zaczęłam się zastanawiać jak to będzie "wyglądać" od środka. Tzn. czy nie będę miała uczucia, że jestem w klatce, za kratami. Jak to jest z wami i jak postrzegacie szprosy od środka? Robić czy nie robić, oto jest pytanie... Ps. Jak jest już taki temat to proszę o przekierowanie, bo nie znalazłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 20.11.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Osobiście jestem przeciwniczką rozwiązań typu "na niby". Jak szprosy, to prawdziwe. Sama mam w domu okna ze szprosami i nigdy tej decyzji nie żałowałam. Znajomi i rodzina pukali się w czoło, a dzisiaj są w tych oknach zakochani. Ja sama uwielbiam patrzeć przez nie na świat, bo każda szybka to jak osobny obrazek. Szczęśliwie mamy za oknem ładne widoki i jest na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 20.11.2011 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Bardzo mi się podoba twój domek Miszaki... ślicznie masz i pewnie będzie jeszcze piękniej. A biała boazeria.... cudo. Koza z cegłami... ach Niestety nie planujemy jakiegoś bardzo konkretnego stylu...pewnie będzie tak jak wyjdzie , a takie szprosy jak Twoje zobowiązują. Już wcześniej dodałam twój fotodziennik do ulubionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia z b. 20.11.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 W drewnianym domku na wakacje mamy okna drewniane z "kratką". Widoku nie psują, ale... Mycie okien ze szprosami na zewnątrz szyb to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.11.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 mam szprosy białe w białych oknach, te najcieńsze chyba 8mm, od poczatku nam sie podobały zarówno z zewnątrz jak i od wewnatrz i tak jest do dziś, choć już teraz się na to uwagi nie zwraca, natomiast okna bez szprosów wydają sie być dziwnie puste, zimne, bezpłciowe wadą natomiast szprosów jest delikatne pogorszenie parametrów termoizolacyjnych okna, widać to na kamerze termowizyjnej lub przy b.duzej wilgotnosci domu w pierwszym sezonie grzewczym, ale moim zdaniem nie na tyle, ze by rezygnować ze szprosów, które nam sie podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 21.11.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Osobiście jestem przeciwniczką rozwiązań typu "na niby". Jak szprosy, to prawdziwe. Sama mam w domu okna ze szprosami i nigdy tej decyzji nie żałowałam. Znajomi i rodzina pukali się w czoło, a dzisiaj są w tych oknach zakochani. Ja sama uwielbiam patrzeć przez nie na świat, bo każda szybka to jak osobny obrazek. Szczęśliwie mamy za oknem ładne widoki i jest na co popatrzeć. Miszaki - świetne szprosy. Nie podoba mi się tylko ten prześwit pod oknem balkonowym. Temat był wałkowany wielokrotnie. np tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182856-Pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-monta%C5%BCu-okien&highlight=poszerzenie+dolne Budujący często czytają te tematy ale wydaje im się że dotyczy to tylko okien PCV. Niestety tak nie jest. Pod balkonem PCV jak i drewnianym należy zastosować trwałe ciepłe podparcie. W Twoim przypadku jest troszkę późno i może być niewygodnie ale powinniście to jednak poprawić. Możecie wkleić pod spód coś takiego: http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 lub wstawić poszerzenie z PCV używane do okien PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 21.11.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) Miszaki - świetne szprosy. Nie podoba mi się tylko ten prześwit pod oknem balkonowym. Temat był wałkowany wielokrotnie. np tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182856-Pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-monta%C5%BCu-okien&highlight=poszerzenie+dolne Budujący często czytają te tematy ale wydaje im się że dotyczy to tylko okien PCV. Niestety tak nie jest. Pod balkonem PCV jak i drewnianym należy zastosować trwałe ciepłe podparcie. W Twoim przypadku jest troszkę późno i może być niewygodnie ale powinniście to jednak poprawić. Możecie wkleić pod spód coś takiego: http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 lub wstawić poszerzenie z PCV używane do okien PCV. Hej, My tam będziemy mieli wyjście na taras. Zdjęcie jest nieaktualne, bo tej szczeliny już nie ma. Są też już płytki parapetowe etc. Poza tym będzie tam jeszcze nadlany próg a na nim gruba deska, żeby zrównało się to z podłogą na legarach. Podłoga to: legar 2,5 x 4,5 + 2,8 cm deska, więc nie wiem ile tego progu trzeba będzie nadlać, dopiero wyliczę. Od zewnętrznej strony jest to już pokryte styro + atlas no i te płytki. Myślisz, że to wystarczy? Edytowane 21 Listopada 2011 przez Miszaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 21.11.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Bardzo mi się podoba twój domek Miszaki... ślicznie masz i pewnie będzie jeszcze piękniej. A biała boazeria.... cudo. Koza z cegłami... ach Niestety nie planujemy jakiegoś bardzo konkretnego stylu...pewnie będzie tak jak wyjdzie , a takie szprosy jak Twoje zobowiązują. Już wcześniej dodałam twój fotodziennik do ulubionych Dzięki Gremlinka . Wszystko robimy sami, nasz styl to będzie coś pomiędzy skandynawskim a angielskim, ale bez przesady. Nie mamy kasy, więc większość rzeczy to jakieś znaleziska, prezenty wyszperane na śmietnikach, rzeczy z komisów. Niewiele będzie nowych przedmiotów. Zainwestowaliśmy jedynie w materiały budowlane (ściany, dach, fundament, drzwi zew.), reszta to będzie inwencja twórcza łącznie z kafelkami w łazience za 19, 99 kładzionymi "do it yourself" Zobaczymy co z tego wyjdzie Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mera1719509548 21.11.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Jeżeli szprosy to moim zdaniem wewnątrzszybowe do atrakcyjnych wizualnie nie należą, niektórzy producenci okien plastikowych sami odradzają natomiast szprosy naklejane ( do 2 lat gwarancji..jeżeli się mylę to poproszę o poprawę które moim zdaniem wyglądają bardzo fajnie. Miszaki - fajnie się budujecie - moim faworytem jest stół pod umywalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nickmoni 24.11.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witajcie! Czy są jakieś zasady architektoniczne dzielenia okna szprosami? Np. jeśli chcę zastosować szprosy w różnej wielkości oknach znajdujących się na tej samej ścianie to żeby zachować jakąś konsekwencję mam dzielić na tyle samo pól (nawet jeśli powstaną różnej wielkości w poszczególnych oknach) czy odwrotnie - dzielić na tyle, aby powstały takiej samej wielkości pola we wszystkich oknach? Z góry dziękuję za Waszą pomoc, pozdrawiam, monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 24.11.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Mnie osobiście się szprosy nie podobają. Lubię duże przeszklenia, bez żadnych (zbędnych dla mnie) ozdobników. Wtedy dom wydaje się taki otwarty na ogród. A szprosy jednak znacznie zmniejszają "światło" okna, i "zamykają" wszystko w środku. Nie mówiąc już o dodatkowych kosztach przy zakupie i ogrzewaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 24.11.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witajcie! Czy są jakieś zasady architektoniczne dzielenia okna szprosami? Np. jeśli chcę zastosować szprosy w różnej wielkości oknach znajdujących się na tej samej ścianie to żeby zachować jakąś konsekwencję mam dzielić na tyle samo pól (nawet jeśli powstaną różnej wielkości w poszczególnych oknach) czy odwrotnie - dzielić na tyle, aby powstały takiej samej wielkości pola we wszystkich oknach? Z góry dziękuję za Waszą pomoc, pozdrawiam, monia Dziel polami, nie ich wielkością. Nasze okna są różne, ale zawsze symetryczne. Moim zdaniem to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts