Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NIEZAPOMINAJKA pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witam, koszt budowy zaczynając od zera tj. cała papierologija pozwolenia, bez przyłączy do dnia dzisiejszego stan budowy odeskowane i zazbrojone pod wylanie stropu 69000 zl.Ławy fundamentowe mamy monolityczne o wym. 40/120 cm.co kosztowało nas 18 tys.(koparka+stal+beton)

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co na dach? Dachowka czy blachodachowka? Macie moze juz wycene dachu?robocizna+matrialy. My planujemy na poddaszu dwa pokoje+lazienka, i moze jakies pomieszczenie nad garazem, ale to wszystko sie wyjasni jak juz bedzie dach.wtedy latwiej mozna rozplanowac uklad pomieszczen.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie.

Ciesze sie ,ze jest jeszcze ktos kto buduje ten domek.

My zakupilismy projekt Niezapominajka bez garazu w zeszlym roku. Niestety zmienila nam sie sytuacja zyciowa , i musimy wstrzymac sie z budowa na nastepne pare lat .Ale i tak bedzie milo poobserwowac rosnace Niezapominajki.

My wprowadzilismy kilka zmian.

1.Poszerzylismy dom o metr z kazdej strony(wieksze sypialnie i salon) salon ma teraz 37 m2, a sypialnie po okolo 16m2

2. Polaczylismy sypialnie nasza z lazienka.

3 Powiekszylismy Wc i dodalismy tam prysznic (lazienka goscinna)

4.Powiekszylismy okna.

My bedziemy budowac kolo Walbrzycha.

Pozdrawiam budujacych i zycze wytrwalosci.

• 3 weeks później...
Ja w środe zaczynam kłaść dachówke

Witam. Ile bedzie Cie kosztowal stan surowy zamkniety, i jakie sa koszty poszczegolnych etapow ? Tzn. Ile kosztowal fundament, ile sciany, dach. My jestesmy na etapie wyboru materialow, dlatego bardzo mnie interesuje kto z czego buduje. Czekamy na kolejne fotki, juz z dachem:).pozdr.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Szanowni Państwo!

czy pomieszczenia w niezapominajce nie są zbyt małe?

zastanawiam się nad tym projektem ale mam pewne wątpliwości czy pokoje o wymiarach około 3m x 3m to nie jest mało np sypialnia plus szafa?

jak wygląda sprawa u Państwa którzy poszerzyli dom w każdą stronę? czy dokonuje tego projektant adaptujący, czy też kierownik budowy?

jakie są koszty związane ze zmianami powiększenia domu czy przesunięcia ścian?

czy w miejscu gdzie jest zaplanowana klatka schodowa jest wystarczająco dużo miejsca czy przesuwacie Państwo też ściany?

jaką macie Państwo w wybudowanych już domach odległość od podłogi do dolnej krawędzi okna? na zamieszczonych zdjęciach u jednych Państwa widzę trzy natomiast u drugich pięć pustaków

proszę w miarę możliwości o odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości

pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks później...

Witam, dziś dołączyłem do forumowiczów, tez buduję coś na podobieństwo Niezapominajki z garażem - mój etap: właśnie lałem wieniec i zamawiam strop. W tym roku jeszcze postawię dach do świąt. Chętnie poczytam o waszych doświadczeniach i podzielę się swoimi.

Moje koszty:

robocizna - za fundamenty, ściany i kominy - 16000

materiały z kominami i ytongiem po szczyt i podłączeniem mediów (prawie 90 m) - ok 59000 zł (z czego ok. 10000 dostanę z powrotem z kopalni i z VZMów zwrot części VAT), także SSO bez dachu i stropu ok. 65000 zł.

Chętnie poznam koszty stropów, więźby i dachu ?

Czy może ktoś podwyższał domek i jak ?

Pozdrawiam :bye:

Ja zmieniłem na strop drewniany, i zmieniłem kąt dachu na 35 stopni, budujemy z podwójnym garażem, też powinno się udać zrobić dach do świąt:)

Hej, ja też właśnie planuję strop drewniany, również zmieniam kąt, bez ścianki kolankowej, ale garaż mam jednostanowiskowy, mam wylany wieniec, mam już szpilki, ale rozważam ciągle nad stropem - jakie belki ?

jak masz ułożone belki stropowe ? jakiej długości ? dawałeś jakieś podciągi ?

u mnie projektant chce dać belki 9,6 m długosci - o przekroju 30 hx10szer i nie wiem czy to wystarczy ?

Pozdrawiam.