Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NIEZAPOMINAJKA pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

Planuję budowę domu wg projektu Niezapominajka z garażem 2 z pracowni MG Projekt. Posiadam działkę o powierzchni 1574m2 w kształcie prostokąta ze "ściętym" dolnym - prawym narożnikiem.

W projekcie planuję wprowadzić następujące zmiany:

1. Poszerzenie domu do 20m (po 86cm z każdej strony). Dzięki temu powiększą się: kuchnia (do 12,02m2), salon (do 36,33m2), garaż (do 39,05m2) i kotłownia (do 5,73m2).

2. Powiększenie tarasu i podcienia nad tarasem (przynajmniej o 1m).

3. Dwukrotne zwiększenie grubości izolacji ścian, stropów i szlicht (w stosunku do założonych w projekcie).

4. Wstawienie dwóch małych okien na ścianie bocznej garażu.

5. Zamiana podwójnych, szerokich drzwi garażowych na dwie sztuki pojedyncze.

6. Podpiwniczenie części garażu (obszar pod kotłownią i pomieszczeniem gospodarczym).

7. Gruntowa pompa ciepła do CO i CWU, rekuperator, odkurzacz centralny.

8. Kotłownia (pomieszczenie na pompę ciepła, rekuperator i centralę odkurzacza) przeniesiona do obecnego pomieszczenia gospodarczego w garażu. Zamiast dotychczasowej kotłowni, pomieszczenie gospodarcze (możliwa likwidacja, lub skrócenie ścianki działowej do garażu).

9. Zamiana okna w powstałym pomieszczeniu gospodarczym w garażu na drzwi wyjściowe „do ogrodu”.

10. Likwidacja trzech kominów (oba wentylacyjne i dymny w kotłowni). Zostaje tylko komin dymny do kominka w salonie.

11. Likwidacja schodów na strych w holu i zastosowanie składanych schodów strychowych w pomieszczeniu gospodarczym – przejściu do garażu.

12. Obszar powstały po likwidacji schodów na strych w holu włączony do przyległego pokoju.

13. Wyrównanie holu kosztem skrócenia łazienki.

14. Poszerzenie łazienki kosztem przyległego pokoju.

15. Skrócenie pomieszczenia gospodarczego – przejścia do garażu.

16. Ogrzewanie podłogowe w całości parteru (bez garażu), dodatkowo jeden grzejnik typu „drabinka” w łazience. Poddasze nieogrzewane.

17. W holu terakota zamiast paneli.

18. Wstawienie umywalki do pomieszczenia gospodarczego w garażu.

Trochę tego dużo, ale jestem jeszcze przed adaptacją i zbieram, spisuję wszystkie pomysły, pojawiające się w trakcie czytania forum i rozmów z ludźmi, którzy budują lub budowali swoje domy.

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, spostrzeżenia czy uwagi do tego co napisałem, bardzo proszę o pisanie w tym temacie lub na PW. Chętnie podyskutuję na temat tego projektu i proponowanych zmian.

Pozdrawiam

Edytowane przez Tom_ppgg

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

witamy wszystkich forumowiczów. Czy już ktoś zaczął w tym sezonie budowę?? Ja wraz z Mężem w tym roku zaczynamy budować Niezapominajkę 2 i chcieliśmy wystąpić z prośbą o przesłanie jakiś zdjęć z budowy, wnętrze budynku wraz ze schodami oraz rzeczywisty kosztorys. Zastanawiamy się nad budową stropu drewnianego, ale najpierw chcieliśmy się dowiedzieć jakie są koszty oraz koszty ogólne budowy (zakupu materiału i robocizny poszczególnych etapów). W tym roku chcemy zacząć budowę Niezapominajki z garażem 2 i chcielibyśmy wiedzieć co nas czeka.

Wszelkie zdjęcia i rzeczywiste kosztorysy bardzo proszę o przesłanie na nasz adres mailowy [email protected]

A może ktoś się buduje w okolicach Gorzowa Wlkp. ?? Z chęcią byśmy zobaczyli budowę na żywo.

Nasz projekt troszeczkę przerobiliśmy i będzie wyglądał tak:

Nasz projekt Niezapominajki.jpg

Pozdrawiamy

Agnieszka i Piotrek

• 1 month później...

Witam

Jestem na etapie załatwiania pozwolenia na budowę.

Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w tym roku zaczynam. W związku z tym, iż ekipa którą wybrałem jest dość mocno rozchwytywana i obciążona pracą, w grę wchodzi w najgorszym przypadku postawienie stanu "0" przed zimą, w najlepszym stanu surowego.

Zmiany w projekcie opisałem powyżej. Jeżeli chodzi o koszty, planuję zmieścić się w kwocie 350 tys. Jednak w moim przypadku duża część tej kwoty to wydatek na pompę ciepła z rekuperatorem. Na pewno można taniej, ale to kwestia zastosowanych rozwiązań i jakości materiałów.

Pozdrawiam

Witam,

czy ktoś z budujących postanowił wybudować Niezapominajkę na płycie fundamentowej?? Jeżeli tak to jakie koszty ponieśliście ??

Dodatkowo proszę o informację o kosztach jakie ponieśliście budując strop drewniany i jakieś zdjęcia z budowy.

Nasz mail to [email protected]

Pozdrawiamy

Aga i Piotr

• 6 months później...

Witam

A więc zaczęło się. Budowa mojej Niezapominajki idzie pełną parą. Niestety ekipa rozpoczęła pracę miesiąc później niż przewidywałem, więc zgodnie z tym co pisałem w moim poprzednim poście - najprawdopodobniej przed zimą zakończymy stan zerowy.

Prawie wszystkie opisane przeze mnie zmiany są lub będą zastosowane w czasie budowy. W kilku przypadkach dokonałem korekty:

1. Taras będzie poszerzony do 4m z tyłu domu, a dodatkowo będzie "zakręcał" i przebiegał z lewej strony budynku na szerokości 3m.

2. Ze względu na niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe w 100% parteru będzie terakota.

Dodatkowo postanowiłem wprowadzić następujące zmiany:

1. Wymiana okna w salonie na drzwi tarasowe.

2. Zagospodarowanie poddasza nad garażem (więźba krokwiowo - jętkowa zamiast wiązarowej). Wejście poprzez schody strychowe z garażu.

Poniżej kilka fotek z mojej budowy.

PICT1670.jpg PICT1671.jpg PICT1684.jpg PICT1686.jpg PICT1688.jpg

Pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam ponownie.

Kolejną zmianą, którą można już zauważyć na moich zdjęciach jest kształt i wielkość otworów okiennych łazienki i toalety. Okna będą miały wymiar 600x1500, co pozwoli lepiej doświetlić ww. pomieszczenia. Planuję też zastosowanie w nich po jednej szybie nieprzejrzystej (mlecznej, ornamentowej itp.) celem zapewnienia poczucia prywatności w łazience i toalecie. Zmiany dokonałem "w locie", za namową Szefa mojej ekipy budowlanej. Decyzję poprzedziłem wykonaniem "wizualizacji" nanosząc zmianę na oryginalny rysunek z projektu "Niezapominajki".

Poniżej następna "garść" fotek z mojej budowy:

PICT1854.jpg PICT1855.jpg PICT1862.jpg PICT1864.jpg PICT1871.jpg

PICT1854.jpg

PICT1855.jpg

PICT1862.jpg

PICT1864.jpg

PICT1871.jpg

Edytowane przez Tom_ppgg

Cześć.

Oczywiście, jak masz pytania to pisz. Chętnie pomogę, podpowiem.

Może tak wyprzedzająco napiszę o materiałach. Termoizolacja fundamentów - hydropian 14cm, ściany konstrukcyjne zewnętrzne - Ytong Energo PP2/0,35 S+GT 24cm, ściany konstrukcyjne wewnętrzne - Ytong PP4/0,6 S+GT 24cm, strop - teriva, ściany działowe - Solbet Optimal 600 12cm, a na pokrycie dachu będzie Braas Rubin 9V angoba antracytowy. Tego co oczywiste nie wymieniałem.

Pozdrawiam

P.S.

Jak zwykle kilka zdjęć:

PICT1874.jpg PICT1878.jpg PICT1879.jpg PICT1883.jpg PICT1884.jpg

PICT1874.jpg

PICT1878.jpg

PICT1879.jpg

PICT1883.jpg

PICT1884.jpg

Edytowane przez Tom_ppgg

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...

Witam ponownie.

Dawno nie pisałem, ale niestety budowanie domu pochłania cały mój wolny czas. Niemal 100% urlopu spędziłem na budowie. Trochę brakowało mi odpoczynku przed powrotem do pracy, ale wychodzę z założenia, że trzeba umieć coś poświęcić żeby coś zyskać no i mam nadzieję odpocząć w przyszłym roku.

Od ostatniego wpisu zakończyłem stan surowy otwarty, wstawiłem okna, zabezpieczyłem otwory drzwiowe zewnętrzne płytą OSB, wykonałem instalacje: elektryczną, LAN, RTV, odkurzacza centralnego, wentylacyjną, wodną, kanalizacyjną i ogrzewania podłogowego. Ponadto położyłem ocieplenie posadzki - odpowiednio: 16cm styropianu (w trzech warstwach) w części mieszkalnej, od 18 (w czterech warstwach) do 15cm (w trzech warstwach) w garażu - ze względu na spadek w stronę bramy oraz 3cm w kotłowni i warsztacie (pomieszczenia nad piwnicą). Położyłem folię posadzkową i wylałem posadzki w całości parteru oraz w piwnicy i kanale.

Niestety mam spore opóźnienie ze względu na to iż umówiony tynkarz chamsko wystawił mnie do wiatru. Obecnie jestem po rozmowie z kolejnym i mam nadzieję, że teraz tynkowanie dojdzie do skutku. Zdecydowałem się na tynk gipsowy Knauf Diamant.

W międzyczasie też, byliśmy z Żoną wybrać płytki i przygotować projekt łazienki. Mam także umówionego glazurnika, który rozpocznie pracę po tynkach wewnętrznych.

PICT1986.jpg PICT2036.jpg PICT2039.jpg PICT2041.jpg PICT2052.jpg