Markus_G 20.11.2011 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Cześć, Zauważyłem na kominie (2 kanały, dymowy i wentylacyjny) mokre plamy jak na zdjęciu w załączniku. Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że nieszczelny komin, ale od 2 tygodniu nie spadła kropla deszczu. Co dziwne mokry jest tylko komin natomiast płyta gipsowa sucha. Budynek jest na etapie wykończenia (niezamieszkany), ogrzewany (temp wewn. ponad 20C), temperatura zewnętrzna oscyluje pomiędzy -5 a +7C. Dach wykonany z dachówki cementowej, ocieplony wełną 20cm. Z czego te plamy? Z moich obserwacji wynika, że nie zanikają w ogóle a wręcz powiększają się. Proszę o pomoc bo nie uśmiecha mi się rozbieranie płyt gipsowych albo dachówki... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2011 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 tak jakby kondensuje się para wodna w tych kanałach i przesiąka na wylotkanał dymowy jest używany ?z jakiego materiału jest ten komin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 21.11.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Czy masz w kominie wkład kominowy...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 21.11.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Taa para wodna się kondensuje.Takie są skutki palenia w piecu po taniości czyli sosną i innym żywicznym badziewiem.Te plamy będą się tylko powiększać.Masz pewnie nowoczesny piec niskotemperaturowy z odzyskiem ciepła a komin z cegły murowany też po taniości.Zanim te chłodne spaliny wylecą z komina to dochodzi do ich kondensacji na ścianach w środku komina i ścieka ta agresywna ciecz niszcząc spoiny cegieł.Taki komin w kolejnej fazie nadaje się tylko do rozbiórki.Jak nastąpi degradacja zaprawy miedzy cegłami to istnieje ryzyko zaczadzenia się .Więc albo wstaw teraz wkład lub zacznij palić drogim węglem bo sosna nie służy Twojemu kominowi. Mam sąsiada któremu wspaniały murach (w rzeczywistości malarz zajmujący się murowaniem) właśnie sprawił taki komin a on się zgodził bo po taniości wyszło zamiast brać systemowy. Teraz ma ten sam problem co ty.Ten syf mu nawet wyszedł z pod styropianu na ścianie kominowej a środku to już nie mówię.Oczywiście sąsiad nic z tym nie robi bo go już nie stać na taką inwestycje wolał droga markowa dachówkę niż porządny komin. Dalej pali sosną kupiona w lesie i się kisi z tym smrodem. Totalna pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.11.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Po co pisać elaboraty , skoro nie wiadomo czy to komin używany. Dajmy się wypowiedzieć założycielowi wątku na zadane pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 21.11.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Budynek jest na etapie wykończenia (niezamieszkany), ogrzewany (temp wewn. ponad 20C), temperatura zewnętrzna oscyluje pomiędzy -5 a +7C. To chyba wyjaśnia wszystko.Wiele osób ma ten problem też ze względu na to, ze obecnie nie są przestrzegane stare dobre i sprawdzone założenia sztuki jaką jest zduniarstwo.Komin powinien być w środku domu a nie na zewnątrz lub w ścianie zewnętrznej i wystawać ponad kalenice.Proszę sobie pooglądać takie konstrukcje w starym budownictwie najlepiej przedwojennym i zaraz po wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.11.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Faktycznie wszystko jest wyjaśnione ! Szczególnie czym i w czym pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 21.11.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Czy nad stropem masz jakieś instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus_G 21.11.2011 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Greyzone dzięki za porady. Szkoda że wcześniej Cię nie poznałem. Ty na pewno nie popełniłeś w życiu żadnego błędu. Czy jak przestałeś palić sosną to problem ustał? (ja palę groszkiem, ale pewnie temperatura jest teraz za wysoka na zewnątrz i piec więcej nadzoruje niż pracuje). Komin zrobiony z cegły (ponad dachem cegła klinkierowa) zgodnie z projektem. Wkładu niestety nie mam i podejrzewam, że przy tym typie pieca konieczne będzie zamontowanie takowego. Czy możecie polecić jakąś firmę na terenie Śląska, która robi to solidnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus_G 21.11.2011 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Czy nad stropem masz jakieś instalacje? Nad stropem (tzn. między stropem a posadzką) w tym akurat pomieszczeniem jest ogrzewanie podłogowe, instalacja wodna i elektryczna, a jakie to ma znacznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 21.11.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Jesteś pewien ,że nie ma przecieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus_G 21.11.2011 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Raczej tak. Deszcz nie padał od dawna, a plamy mają charakterystyczny zapach (cuchnie w całym pomieszczeniu). Wyciek z instalacji wodnej i co również nie wchodzi w rachubę. Wydaje mi się, że jest to problem ze skraplaniem się w kominie, ale palę normalnym groszkiem (z polskiej kopalni), w domu temperatura ponad 22C, więc nie ma mowy o pracy "na pół gwizdka" nie wiem więc co pozostaje innego poza dodatkowym wkładem ze stali kwasoodpornej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 22.11.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ten wkład w tym wypadku to chyba jedyne wyście. Tylko ciekawe, ile ta stal w tym kominie wytrzyma ?Jest jeszcze jedno rozwiązanie rozebrać komin i postawić systemowy.Palisz w piecu c.o. groszkiem, piec jest pewnie przewymiarowany, dodatkowo na dworze jest ciepło. Obniżasz więc temperaturę na piecu, bo w domu gorąco.Temperatura spalin jest za niska, w kominie skrapla się kondensat który przesiąka przez spoiny cegieł i mamy na wierzchu paskudną cuchnącą plamę.Pierwsze co bym zrobił, to podniesienie temperatury spalin, poprzez wstawienie za piecem zaworu trój lub czterodrożnego. Ograniczysz lub nawet zlikwidujesz, tym sposobem, powstawanie w kominie kondensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.11.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ten wkład w tym wypadku to chyba jedyne wyście. Tylko ciekawe, ile ta stal w tym kominie wytrzyma ? Jest jeszcze jedno rozwiązanie rozebrać komin i postawić systemowy. Palisz w piecu c.o. groszkiem, piec jest pewnie przewymiarowany, dodatkowo na dworze jest ciepło. Obniżasz więc temperaturę na piecu, bo w domu gorąco. Temperatura spalin jest za niska, w kominie skrapla się kondensat który przesiąka przez spoiny cegieł i mamy na wierzchu paskudną cuchnącą plamę. Pierwsze co bym zrobił, to podniesienie temperatury spalin, poprzez wstawienie za piecem zaworu trój lub czterodrożnego. Ograniczysz lub nawet zlikwidujesz, tym sposobem, powstawanie w kominie kondensatu. Pewnie tak jest.... Ale komin już do d*py. Nawet jak go podsuszysz , tydzień złego palenia i "powtórka z rozrywki". Wkład stalowy , jeśli kultura palenia nie zostanie zmieniona , wytrzyma ...wiecznie i... trzy dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 22.11.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 eniu ma rację, ten komin już mocno nasiąkł kondensatem. Uratować go przed rozbiórką może tylko dobry wkład i zmiana kultury palenia. Musisz podnieść temperaturę spalin, jak tego nie zrobisz to i ten wkład długo nie wytrzyma.Piec, też pewnie jest ładnie zaklejony mazią z kondensatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus_G 22.11.2011 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Instalacja C.O. jest wyposażona w zawór 4D. Tym samym temperatura na kotle nigdy schodzi poniżej 60C (tak aby powrót zawsze był ponad 50C). Problem w tym, że przy takiej temperaturze jak jest teraz na zewnątrz piec rzadko się załącza, ale jak to rozwiązać nie mam pojęcia. Podnosząc temperaturę na kotle wydłużam tylko czas jego bezczynności. Jeśli ją obniżę pewnie będzie jeszcze gorzej. Na parterze komin jest całkiem ciepły, ale na poddaszu jest już dużo zimniejszy, może ocieplić go na poddaszu? Co jeszcze mogę zrobić? Jak mam zmienić kulturę palenia? Wkład stalowy dam na pewno (może macie jakieś rady co do producenta, albo na co należy zwracać uwagę?). Myślę, że do rozbiórki komina to jeszcze trochę brakuje aczkolwiek wesoło nie jest. Poradźcie co zrobić żeby po założeniu wkładu nie zniszczyć go. Czy powinienem podnieść temp. kotła do np. 70C? Wydaje mi sie, że wtedy spaliny powstające podczas bezczynności (bez udziału nadmuchu) mają niską temperaturę, a im dłużej ta bezczynność trwa tym ich będzie więcej. W jaki sposób najprościej zmierzyć temp. spalin u wylotu komina? Z tego co doczytałem to skraplanie następuje poniżej 55C. Będę wdzięczny za sensowne wskazówki. Żal d... ściska jak się przydarza takie coś. Tym bardziej, że wbrew temu jak założył greyzone nic nie było robione "po taniości". Instalacja C.O. jest dosyć rozbudowana więc nawet przez myśl nie przeszło mi że mogą być tego typu problemy. Druga sprawa to, że to moja pierwsza budowa, przy drugiej będę mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus_G 23.11.2011 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 eniu ma rację, ten komin już mocno nasiąkł kondensatem. Uratować go przed rozbiórką może tylko dobry wkład i zmiana kultury palenia. Musisz podnieść temperaturę spalin, jak tego nie zrobisz to i ten wkład długo nie wytrzyma. Piec, też pewnie jest ładnie zaklejony mazią z kondensatu? Czy podniesienie temperatury na kotle jest równoznaczne z podniesieniem temp. spalin? Czy ma na to wpływ jak często włącza się nadmuch? Innymi słowy jak to zrobić (podnieść temp. spalin)? Co do pieca to otwarłem czopuch i raczej jest ok. Tak jak napisałem wyżej piec wcale nie pracuje na niskiej temperaturze a i komin na parterze jest dosyć ciepły i nie ma na nim żadnych plam. Mam więc nadzieję, że piec nie cierpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 23.11.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Pierwsza sprawa to trzeba palić suchym drewnem. Druga to trzeba otworzyć drzwiczki rewizyjne i sobaczyć jak wygląda kanał. Trzecia to rura stalowa przy paliwie stałym długo nie wytrzyma. Czy szczelne jest miejsce komin-dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus_G 23.11.2011 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Tzn. ja wogóle nie palę drewnem, no chyba, że przepalenie suchym drewnem to jakaś metoda na ogrzanie komina? Rozumiem, że chodzi o rewizję na dole komina, sprawdzę jak tylko będę na budowie.Podzwoniłem trochę za wykonawcą wkładu i mówili to co ty, że wkład nie wytrzyma długo jeśli jest duże skraplanie w kominie, ale jakie ja mam inne wyjście? Co mam zmienić w sposobie palenia żeby uniknąć skraplania? (w chwili obecnej temp. kotła 65C) Połączenie komin-dach raczej szczelne, w każdym bądź razie plamy nie są od deszczu bo od dwóch tygodni nie padało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 24.11.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Markus jeżeli wykluczyć, przeciek od czapy komina lub nieszczelność w obróbce to plamy powstały z kondensatu. Zajrzyj do wyczystki / rewizji na dole komina, oraz czopucha pieca, jeżeli jest tam mokro i występuje lepka, śmierdząca smoła. To na 100% masz kondensat w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.