Madeleine 20.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Mam prośbę o ocenę prawidłowości wykonania sufitu kg (podwójne płyty na ruszcie). Czy widoczna szachownica to nie aby przypadkiem błąd? jak jej można uniknąć? http://img821.imageshack.us/img821/1190/imgp24482ok.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 21.11.2011 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 dodam jeszcze, że za dnia jest ok, łączeń nie widać. Po zaświeceniu światła we wnęce jest, jak widać. Dramat. Wykonawca twierdzi, że to moja wina, bo powinnam była zamówić gładzie (i pewnie bym to zrobiła, gdybym wiedziała). Ale być może można to poprawić albo jest to jakiś błąd wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 21.11.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Mi to wygląda na nieobrobione, nieoszlifowane łączenia tak jak należy a na odpierdziel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 21.11.2011 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 dziękuję za opinie. Łączenia były szlifowane i obrobione. W świetle dziennym jest ok, problem widoczny jest po włączeniu ledów (jest na nie półeczka - wykonawca twierdzi, że szachownicę widać, ponieważ ledy są zamontowane jak na zdjęciu i przełożenie ich na przeciwległą ścianę rozwiąże problem: http://img62.imageshack.us/img62/8581/sufit1.jpg Co teraz powinno być zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 21.11.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 MAdeleine jesli to jest pomalowane to wyglada na to ze bedziesz musiala calosc przejechac gladzia. masz podwójny ruszt/płyte czy pojedyncza?ps. takie swiatlo zawsze pokaze niedoskonalosci na powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 21.11.2011 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 płyty podwójne. Wykonawca twierdzi, że "powinnam wiedzieć, że muszą być gładzie, a ja nie chciałam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 21.11.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) Dokonując oceny tylko efektu końcowego (w momencie odbioru ostatecznego), musimy poddać ocenie zgodność wykonanych prac z projektem. W ten sposób sprawdzamy usytuowanie ścian, sufitów, obudów. Biorąc jednak pod uwagę tolerancje wymiarowe przebiegu wykonanych płaszczyzn i krawędzi. Równie ważne podczas odbioru prac wydaje się stwierdzenie poprawności systemowej, czyli inaczej kompleksowe zastosowanie poprawnych materiałów budowlanych, zalecanych przez dostawców systemów. Jednym z podstawowych pomiarów jest pomiar odchylenia powierzchni od płaszczyzny. Za pomocą sztywnej łaty aluminiowej o długości 2 m sprawdza się jej przyleganie do kontrolowanej ściany. Podobnie z badaniem odchylenia krawędzi płaszczyzny od linii prostej. Przy pomocy takich samych narzędzi sprawdzane są krawędzie przecinania się dwóch płaszczyzn i sprawdza się przyleganie do nich łaty. Przy pomocy pionu murarskiego sprawdzane są odchylenia powierzchni i krawędzi od kierunku pionowego, natomiast waga wodna (szlauch-waga) i niwelator o krótkiej osi celowej pozwolą na sprawdzenie odchylenia powierzchni i krawędzi od kierunku poziomego. Sprawdzeniu podlegają również kąty poziome, powstałe na skutek przecięcia się rzutu krzyżujących się ścian. W tabeli prezentowane są dopuszczalne odchylenia. Na podstawie wieloletnich doświadczeń specjaliści z Polskiego Stowarzyszenia Gipsu proponują wyróżnienie rodzajów jakości szpachlowania płyt gipsowych. Celem dobrania odpowiedniego poziomu przygotowania powierzchni ścian i sufitu danego pomieszczenia do ostatecznego wykończenia konieczna jest znajomość: przeznaczenia pomieszczenia (np. pomieszczenia techniczne, biuro, mieszkanie itp.), sposobu wykończenia powierzchni (pod tapetę, farbę z połyskiem lub matową itp.) oraz sposobu oświetlenia (światło rozproszone, bezpośrednie), jak również dodatkowych wymogów inwestora. http://www.budowlaniec.org/index.php/porady/60-budowlane-porady/502-warunki-techniczne-odbioru-scian-i-sufitow-wykonanych-z-plyt-gipsowo-kartonowych.html inaczej mówiąc łatę w dłoń i mierz drugą sprawą są informacje o sposobie oświetlenia danej powierzchni. To jasne, że przy takim oświetleniu będzie widać każdą wypukłość.A najbardziej będzie je widać po zaciągnięciu farbą.To nie Ty masz się znać na budownictwie tylko projektant, kierownik, wykonawca.Dlatego wykonawca znając sztukę budowlaną i wykonując prace zgodnie z nią powinien Cię uprzedzić moim zdaniem PRZED o konieczności otynkowania sufitu.Anyway a Pan Kierownik gdzie był w czasie uzgodnień jak to będzie wykonywane? Ja mam podobny sufit jak Twój i cały przejechany gładzią.I to jedyne rozwiązanie, żeby nie było widać "bandaży" reasumując moim zdaniem powinnaś porozmawiać z kierownikiem, potem wykonawcą i możesz co najwyżej pójśc na ręke i zakupić materiał. Wykonanie powinno być po stronie Wykonawcy Edytowane 21 Listopada 2011 przez XX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 21.11.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 hmmmm,myślę że jest to sprawa nie dogadania się,a nie tylko wina wykonawcy choć pewnie ponosi ją w większości ,a wyjście teraz z tej sytuacji to niestety szpachlowanie całego sufitu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 ...doszukując się winy jednej ze stron należałoby ustalić czy praca wykonana została zgodnie z umową. Jeśli tak to nie pozostaje nic innego jak zawarcie drugiej umowy i wykonanie gładzi za dodatkowym wynagrodzeniem...Oczywiście można było się spodziewać takiego właśnie efektu bez zastosowania gładzi, ale wcale nie oznacza to, że wykonawca tutaj zawinił ponieważ umowa mogła być zawarta na taki właśnie zakres prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 21.11.2011 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Dzięki wielkie za porady. Jutro idę gadać z wykonawcami. Na szczęście jeszcze nie płaciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 taaa... na pewno wina inwestora..., bo nie powiedział że chce równo szpachlować to trzeba umieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 22.11.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ja bym wykonawcy , jak by to powiedzieć ? zasadził kopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ...jeżeli szpachlowanie łączeń jest wykonane nieprawidłowo to oczywista jest wina wykonawcy z tym że na podstawie tego zdjęcia nie można jednoznacznie stwierdzić, że praca jest źle wykonana. światło "ślizgające" się po suficie w taki sposób jak na zdjęciu spowoduje cień nawet na bardzo niewielkiej nierówności, która mieści się w dopuszczalnych normach więc ocenę prawidłowości wykonania trzeba wystawić po obejrzeniu tego sufitu w naturze (poza tym często w budownictwie jest zapis mówiący, że niedopuszczalne są widoczne uchybienia w wykonanej powierzchni oświetlonej światłem rozproszonym padającym prostopadle do tej powierzchni a nie równolegle jak w tym przypadku - szczerze mówiąc nie jestem pewien czy dotyczy to również płyt gk, ale przy elewacjach spotkałem się z takim zapisem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 22.11.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Nie wiem czy na 2razy szpachlowanie po całości wystarczy . Szlifowanie na poziomicy.Musi wyjśc lustro. Edytowane 22 Listopada 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 22.11.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Powierzchnia pod takie światło powinna być gładka niemal jak lustro. Trochę na odwal zrobione, wykonawca mógł chociaż przyłożyć żarówkę i wyłapać nierówności skoro wiedział że będzie takie oświetlenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 22.11.2011 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Wykonawca stwierdził, iż jest niestety zbyt wzburzony, aby zająć stanowisko w tej sprawie. Czekam na jego ustosunkowanie się do zgłoszonych usterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 23.11.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 to se chlop zrobił reklamę , pogratulować zaskoku , ja bym chyba nie umial tak spier........ić roboty nawet po dwunastu piwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 23.11.2011 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) Dziś było słonecznie, obejrzałam dokładnie sufity na żywo - niestety w świetle dziennym, bez podświetlenia, również widać góry i doliny. Wykonawca zszedł z ceny (poprawiać sam nie chciał), więc chyba muszę gładzie położyć? linkhttp://img804.imageshack.us/img804/5740/sufit2.jpg Jeszcze jedno zdjęcie z drugiej strony: http://img804.imageshack.us/img804/5740/sufit2.jpg Edytowane 23 Listopada 2011 przez Madeleine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 23.11.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 ...jeżeli rzeczywiście to sp..lił to albo niech poprawia albo potrąć tyle ile weźmie następny wykonawca za swoją robotę (art 636 KC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.11.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 tak, dla tWOJEGO dobra zrób cienki tynk lub gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts