aglig 21.11.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) Zastanawiam się czy odczuwacie już skutki kryzysu. Dlaczego pytam, że ja od jakiegoś pół roku czuje że jest gorzej. Oboje z mężem pracujemy mamy średnią krajową ( a nawet trochę więcej), dwoje dzieci i kredyt mieszkaniowy na 200 tys. zł ( czyli nie największy). Jeszcze pół roku temu byłam wstanie odłożyć kilka złotych i ze spokojem szłam na zakupy. Wprawdzie nie szalałam po galeriach handlowych, ale zakupy w biedronce robiłam bez ogladania się na ceny. W tym miesiącu stwierdziłam, że biedronka wcale nie jest najtańsza i że np. mięso czy wędliny opłaca mi się kupić w innym sklepie. Powoli zastanawiam się gdzie szukać oszczędności chociaż przy nie najniższych przecież zarobkach nie szaleje, ale i tak nie bardzo widzę gdzie mogłabym oszczędzić nie obniżając zbytnio standardu życia. A jak jest u was ? Edytowane 21 Listopada 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 21.11.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Ceny skoczyły, to widać. Co do oszczędzania bez obniżania standardu życia: raczej niemożliwe, chyba że zmniejszasz to, co dotychczas odkładałaś. Zmiana sklepu, robienie zakupów w kilku różnych bo tu taniej mięso, a tam warzywa to też obniżenie standardu. Zawsze możesz dodać do tego pozytywną ideologię: jeżdżę komunikacją, a nie samochodem, bo jestem ekologiczny . Czuć, że poszła żywność i paliwo. A to daje po kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.11.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Młode lub przyszłe mamy, niech się zaopatrzą w ubranka i buciki dla dzieci. Od nowego roku mocno zdrożeją, ponieważ zmienia się stawka VAT z 8 na 23%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.11.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 mój standardowy rachunek w markecie rok temu wynosił ok 150 zł. Za ten sam zestaw produktów teraz płacę 200. I wcale nie dlatego, że pomidory zdrożały... A pensja ani drgnęła. Nawet w sierpniu jak szłam na rynek, to bez 100 zł nie było warto, a jeszcze rok temu za 50 dało się kupić owoców i warzyw na tydzień. Nie jest to może kryzys, ale drożyzna. A co do samego kryzysu? Gorzej się pracuje. Rosną wymagania, nie rosną pieniądze. A człowiek się godzi, bo wcale nie jest powiedziane, że jak zmienię pracę, to będzie lepsza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekPlt 06.12.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Ceny skoczyły bardzo mocno, a w dodatku pogorszyła się sytuacja przeciętnego pracownika. Jeszcze parę lat temu ludzie pracowali z nadzieją na rychłą podwyżkę. Teraz pracują z nadzieją na zachowanie pracy, w dodatku często coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 06.12.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 pracuje jako księgowa (rozliczam różne firmy w okolicach W-wy) i równiez widze , że jest coraz gorzej... obroty firm maleja, koszta idą w góre, niewiem co to będzie... ale cóż trzeba dalej żyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.12.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 niewiem co to będzie... Jak to co? Przej.... Zamiast chlebka z szyneczką, będzie sam chlebek. Oby na niego wystarczyło:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.12.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Jak to co? Przej.... Zamiast chlebka z szyneczką, będzie sam chlebek. Oby na niego wystarczyło:( Ty zamiast trawnika , lepiej miejsce pod pyry szykuj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 06.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 PYRY MOŻE I POSADZE, ALE RATA KREDYTU MI SIĘ OD TEGO NIE ZMNIEJSZY CO DO KREDYTÓW TO OD 13 GRUDNIA ZAOSTRZAJA SIĘ PRZEPISY CO DO UDZIELANIA KREDYTÓW HIPOTECZNYCH... NIE WIEM CZY TO LEPIEJ, CZY GORZEJ, ŻE JUŻ "UDAŁO MI SIĘ GO WZIĄŚĆ" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 06.12.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 I DO TEGO JESZCZE OD 2013 PODATKIEM KATASTRALNYM STRASZĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.12.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 I abonament RTV będą płacili ci co mają prąd. Ja nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.12.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 I DO TEGO JESZCZE OD 2013 PODATKIEM KATASTRALNYM STRASZĄ Dobrze ,ze katastralnym ... gorzej jakby kastralnym... Chociaż .... stary już jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 07.12.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 kastralnym na szczęście nie, ale Bykowe to by mogli wprowadzić Liwko jak to nie masz prądu??? czy RTV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 do szałasu nie chcieli mu podłączyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.12.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 do szałasu nie chcieli mu podłączyć ... Tylko skubani tak to sobie wymyślili, że każdy ma prąd, to i każdy ma radio, tv lub kompa, więc każdy powinien zapłacić abonament. Jeżeli nie masz tych odbiorników, to powinieneś napisać zaswiadczenie, a oni kiedyś do ciebie wpadną i to zweryfikują. Idą ciężkie czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 07.12.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Tylko dlaczego do chorroby jasnej mam płacić za coś, czego naprawdę nie oglądam?Gdyby jeszcze nie wciskali reklam i w radio, i w TV, to by mieli prawo płakać. A reklam jest od czorta, misji co ot napłakał, za to mnóstwo kretyńskiej "rozrywki" a kasy sie chce.Prognoza pogody gospodarczej nie wygląda za dobrze... Nawet biorąc pod uwagę czystą psychologię tłumu i nawał informacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitna 07.12.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Najlepszy sposób na kryzys: Jeść spleśniały ser, pić stare wino i jeździć autem bez dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 08.12.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Najlepszy sposób na kryzys: Jeść spleśniały ser, pić stare wino i jeździć autem bez dachu Tylko jak osiągnąć taki stan zubożenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Najlepszy sposób na kryzys: Jeść spleśniały ser, pić stare wino i jeździć autem bez dachu Dobre:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.12.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Takim kabrioletem http://www.mmzamosc.pl/sites/igc3/files/imagecache/600x360/images/www.mmzamosc.pl/16579/zwierzyniec_0.jpg?lux1fz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts