Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRYZYS czy go odczuwacie ?

aglig

Recommended Posts

Zastanawiam się czy odczuwacie już skutki kryzysu. Dlaczego pytam, że ja od jakiegoś pół roku czuje że jest gorzej.

Oboje z mężem pracujemy mamy średnią krajową ( a nawet trochę więcej), dwoje dzieci i kredyt mieszkaniowy na 200 tys. zł ( czyli nie największy). Jeszcze pół roku temu byłam wstanie odłożyć kilka złotych i ze spokojem szłam na zakupy. Wprawdzie nie szalałam po galeriach handlowych, ale zakupy w biedronce robiłam bez ogladania się na ceny. W tym miesiącu stwierdziłam, że biedronka wcale nie jest najtańsza :confused: i że np. mięso czy wędliny opłaca mi się kupić w innym sklepie. Powoli zastanawiam się gdzie szukać oszczędności chociaż przy nie najniższych przecież zarobkach nie szaleje, ale i tak nie bardzo widzę gdzie mogłabym oszczędzić nie obniżając zbytnio standardu życia.

A jak jest u was ?

Edytowane przez aglig

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceny skoczyły, to widać.

Co do oszczędzania bez obniżania standardu życia: raczej niemożliwe, chyba że zmniejszasz to, co dotychczas odkładałaś. Zmiana sklepu, robienie zakupów w kilku różnych bo tu taniej mięso, a tam warzywa to też obniżenie standardu. Zawsze możesz dodać do tego pozytywną ideologię: jeżdżę komunikacją, a nie samochodem, bo jestem ekologiczny :D.

Czuć, że poszła żywność i paliwo. A to daje po kieszeni.

mój standardowy rachunek w markecie rok temu wynosił ok 150 zł. Za ten sam zestaw produktów teraz płacę 200. I wcale nie dlatego, że pomidory zdrożały... A pensja ani drgnęła.

Nawet w sierpniu jak szłam na rynek, to bez 100 zł nie było warto, a jeszcze rok temu za 50 dało się kupić owoców i warzyw na tydzień.

Nie jest to może kryzys, ale drożyzna.

A co do samego kryzysu? Gorzej się pracuje. Rosną wymagania, nie rosną pieniądze. A człowiek się godzi, bo wcale nie jest powiedziane, że jak zmienię pracę, to będzie lepsza.. :(

• 2 weeks później...
do szałasu nie chcieli mu podłączyć ...

Tylko skubani tak to sobie wymyślili, że każdy ma prąd, to i każdy ma radio, tv lub kompa, więc każdy powinien zapłacić abonament. Jeżeli nie masz tych odbiorników, to powinieneś napisać zaswiadczenie, a oni kiedyś do ciebie wpadną i to zweryfikują. Idą ciężkie czasy...

Tylko dlaczego do chorroby jasnej mam płacić za coś, czego naprawdę nie oglądam?

Gdyby jeszcze nie wciskali reklam i w radio, i w TV, to by mieli prawo płakać. A reklam jest od czorta, misji co ot napłakał, za to mnóstwo kretyńskiej "rozrywki" a kasy sie chce.

Prognoza pogody gospodarczej nie wygląda za dobrze... Nawet biorąc pod uwagę czystą psychologię tłumu i nawał informacji na ten temat.