Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRYZYS czy go odczuwacie ?

aglig

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Pepeg z Gumy
spoko, spoko, jeszcze co najmniej z dziesięć lat,

no chyba że wcześniej będziemy mieli w Polsce Budapeszt,

to wtedy na pewno zostaję

A to ciekawe, bo jak Tusek podnosił VAT na 23% , to larum pisowskie było przeogromne, niektórzy nawet zakładali śmierć głodową uczciwych Polaków, ale jak Orban pierdyknął 25%, to już się impodoba:)

Ech! Prawdziwemu patryjocie nie dogodzisz.

No chyba,że chodzi mu o permanentny dostęp do bozi socjalistycznym prawem spisany:lol2:.

My korzyści-tak, obciążenia-nie.

A to ciekawe, bo jak Tusek podnosił VAT na 23% , to larum pisowskie było przeogromne, niektórzy nawet zakładali śmierć głodową uczciwych Polaków, ale jak Orban pierdyknął 25%, to już się impodoba:)

Ech! Prawdziwemu patryjocie nie dogodzisz.

No chyba,że chodzi mu o permanentny dostęp do bozi socjalistycznym prawem spisany:lol2:.

My korzyści-tak, obciążenia-nie.

...większość ludzi, puszczając bąki twierdzi, że im to nie przeszkadza...:rolleyes:

ale za to PIT - 16% liniowy oraz CIT - 10% liniowy,

ale tego pewnie nie wiesz, bo w Wyborczej nie napisali, ani nie było w TVN,

zapytaj się ekonomistów co jest lepsze dla gospodarki,

a gdzie jest sławne 3x15?

Siedzi rybak nad morzem i łowi ryby. Nagle patrzy a tu na wędce trzepoce się mu złota rybka. Wyciągnął ją czym prędzej i się pyta:

- Czy ty rybko jesteś ze złota?

- Nie – odpowiedziała rybka – ja jestem z Platformy. – Zafrasował się stary rybak…

- No to ty nie spełniasz życzeń? – zapytał ją.

- Nie. – odpowiedziała rybka – ja tylko obiecuję.

Siedzi rybak nad morzem i łowi ryby. Nagle patrzy a tu na wędce trzepoce się mu złota rybka. Wyciągnął ją czym prędzej i się pyta:

- Czy ty rybko jesteś ze złota?

- Nie – odpowiedziała rybka – ja jestem z Platformy. – Zafrasował się stary rybak…

- No to ty nie spełniasz życzeń? – zapytał ją.

- Nie. – odpowiedziała rybka – ja tylko obiecuję.

No i tak to wygląda. Chciałoby sie kogos lepszego u wladzy ale nie ma takich na horyzoncie. To nie znaczy że Tusk super ale że konkurencji brak. Z braku laku...

To nie znaczy że Tusk super ale że konkurencji brak. Z braku laku...

Tusk i PO to największe szkodnik, ich wszystkie działania są zorientowane na to ile mogą

zyskać lub stracić w sondażach. Zauważcie jak ktoś rzuca jakiś pomysł ustawy to oni nie maja zdania,

mówią że muszą się zastanowić i przez kilka dni jest cisza. W tym czasie przeprowadzają sondaże,

a potem w zależności co im wyjdzie, wszyscy maja to same zdanie, nawet tymi samymi zdaniami

wypowiadają się w TV.

Gość Pepeg z Gumy

:lol2:

Ależ wiem, doczytałem i to nie w Wyborczej. Tak podatek od dochodów mający znaczenie jedynie dla gawiedzi do ok naszego 2700zł.

Odbiera go sobie w inny sposób, poczytaj o całym sposobie opodatkowania, tym prawym i sprawiedliwym a nie rzucaj marną cyfrą podatku liniowego.

Doczytałem również , że się Orban wycofuje z tych głupszych pomysłów populistycznych, bo mu pracodawcy zaczynają interes zwijać.

Chciał biedotę udobruchać i wyszło jak zwykle - zarżnął kurę co jajka znosiła.

Wycofuje się też z tego pomysłu z kredytami, co to go Jarek chciał żywcem zaszczepić na naszym gruncie .

Banki straciły kilka miliardów a budżet państwa nie wytrzymał dopłat do miliona kredytów.

Ekonomiści na których tak się powołujesz, ale ci trochę poważniejsi i nie związani z najsprawiedliwszą partią, stwierdzili, że owszem chęci ratowania były lecz na krótką metę i nie do końca tak jak to sobie zakładał Orban.

Teraz wprowadził z rozpaczy podatek chipsowy i już myśli co tu zrobić , bo mu kapitał spier..la , ten co to tej populistycznej biedzie daje mimo wszystko robotę.

Marniutkie sukcesy w zwalczaniu pajęczej sieci też go dotknęły. Jedyne co uzyskał, to krótkoterminowe zahamowanie szarej strefy w najniżej uposażonej części pracowniczej.

Ciekawe co teraz wymyśli, bo już lekko przestraszony przygotowuje naród na ciężki kryzys zapowiadając zapewne dalsze "ulgi".

Poparcie spada, bo widzą, że to droga do nikąd ale się Viktorek nie martwi bo opozycję zamurował skutecznie. Jeszcze bank centralny się ostał ale dekretem pewnie go weźmie i wzorem Natali Świat zarządzi dodruk jakby co he,he.

No i demokrację bolszewicką wprowadza a z opozycją się nie cacka ( niechby ten pierdzielony Tusek coś takiego zrobił, ale byłby płacz, no bo jak Kaczyński , to by było fajnie).

Sąsiedzi Orbana lekko posrani chodzą, gdyż nie wiedzą co kretynowi strzeli jeszcze do łba, bo już konstytucję na bardziej nacjonalistyczną sobie zmienia i będzie bronił rasowych Madziarów nawet w Bangladeszu.

Na tle kościółka tak go pogięło, że nawet Sąd najwyższy na Kurię chrześcijańską zmienia.

Czytaj dalej Naszą Gazetę i słuchaj Rydzyka z Jarkiem.

Jakoś mi nie pasuje ta demokracja, ale może dlatego , że ja nie jestem ze ściany wschodniej i w imię dobra narodowego jakoś nie tęsknię za trzymaniem za mordę.

:lol2:

Odbiera go sobie w inny sposób, poczytaj o całym sposobie opodatkowania, tym prawym i sprawiedliwym a nie rzucaj marną cyfrą podatku liniowego.

Doczytałem również , że się Orban wycofuje z tych głupszych pomysłów populistycznych, bo mu pracodawcy zaczynają interes zwijać.

ha ha ha, co za brednie 10% CIT i pracodawcy zwijają interes, nie rób z siebie wała.

Owszem szaleją wielkie koncerny zagraniczne bo mają dodatkowy podatek, bo podatku

dochodowego nie płaciły prawie wcale, podobnie jak w Polsce.

Węgry wprowadziły podatek liniowy PIT 16%, CIT 10% oraz podatek bankowy 0,45% od aktywów netto oraz specjalną daninę od firm energetycznych, telekomów i dużych sieci sprzedaży detalicznej. Rodzime, węgierskie firmy nie spełniają kryteriów dochodowych, więc nie podpadają pod tę daninę. Spowodowało to wręcz amok zagranicznych koncernów. Rzeczpospolita napisała: "Szefowie 13 koncernów z Niemiec, Austrii, Holandii, Czech i Francji (m.in. ING, RWE, CEZ, AXA i Allianz) zaapelowali do Komisji Europejskiej, by wytłumaczyła rządowi węgierskiemu, jak ważne dla biznesu są stabilne warunki jego prowadzenia, oraz skłoniła Węgry do wycofania się z niesprawiedliwych, zdaniem koncernów, dodatkowych obciążeń podatkowych".

Tusk i PO to największe szkodnik, ich wszystkie działania są zorientowane na to ile mogą

zyskać lub stracić w sondażach. Zauważcie jak ktoś rzuca jakiś pomysł ustawy to oni nie maja zdania,

mówią że muszą się zastanowić i przez kilka dni jest cisza. W tym czasie przeprowadzają sondaże,

a potem w zależności co im wyjdzie, wszyscy maja to same zdanie, nawet tymi samymi zdaniami

wypowiadają się w TV.

Jarosław, Jarosław! To dopiero cudak. Komunistyczne nadzienie w patriotycznej kupie.

Gość Pepeg z Gumy

:D

Ja ci powiem Bold, wała to z siebie robią ci, którzy wierzą i ci co Tobie naopowiadali ,że wierzą w cudowną moc sprawczą Orbana - miłośniku trzymania za gospodarczego, i nie tylko, ryja.

Z nie-koncernów nie czekając na wielkich, wypieprza już niebawem stamtąd Lutz , Heffner, Roller oraz kilkudziesięciu innych i będą Węgrzy robić zakupy u sąsiadów albo gawiedzi podniosą tak ceny, że im płacony podatek wyjdzie bokiem. Już tylko te kilka wymienionych firm zatrudnia tam kilka tysięcy ludzi.

Tak, tak będą mieli inne płatne zajęcie - będą pilnowali zagranicznych spekulantów he,he co to podatków nie płacą na Węgrzech.

Wiem , że Ci się podoba socjalizm narodowy, więc się nawet specjalnie nie dziwię twoją fascynacją , tym razem zagranicznym oszołomem.

Z nie-koncernów nie czekając na wielkich, wypieprza już niebawem stamtąd Lutz , Heffner, Roller oraz kilkudziesięciu innych i będą Węgrzy robić zakupy u sąsiadów albo gawiedzi podniosą tak ceny, że im płacony podatek wyjdzie bokiem. Już tylko te kilka wymienionych firm zatrudnia tam kilka tysięcy ludzi.

Tak, tak będą mieli inne płatne zajęcie - będą pilnowali zagranicznych spekulantów he,he co to podatków nie płacą na Węgrzech.

Tak najgłośniej krzyczą banki i sieci handlowe które prawie nie płacą podatków, to takie strachy na lachy, nie wykluczone że część z nich wycofa się z Węgier

ale nie z powodu podatków, tylko dlatego że rynek węgierski jest mały, po prostu za mało baranów do strzyżenia.

Natomiast firmy produkcyjne takie jak General Electric, Samsung, ESAB, Pliva, GE Energy, Bosch, Foxconn, Harman International, Gestamp, które zarabiają, inwestują i zatrudniają fachowców, właśnie przenoszą się na Węgry, nie tylko z europy zachodniej, nawet z Polski. To tylko krótka lista z pierwszej strony Google.

Związkowcy z katowickiego zakładu szwedzkiego koncernu ESAB chcą powołać spółkę pracowniczą, by ratować zakład i miejsca pracy w przedsiębiorstwie.

Na początku sierpnia zarząd spółki, wytwarzającej produkty związane z procesami spawania i cięcia, poinformował zakładową Solidarność o zamiarze zwolnienia ponad jednej trzeciej załogi.

Redukcja jest wynikiem decyzji europejskich władz koncernu o likwidacji w katowickim zakładzie części linii produkcyjnej i przeniesienie jej do zakładu na Węgrzech.

Wiem , że Ci się podoba socjalizm narodowy, więc się nawet specjalnie nie dziwię twoją fascynacją , tym razem zagranicznym oszołomem.

Niskie podatki liniowe i socjalizm? Ciebie już naprawdę pomyrdało.

Wiem że najbardziej boli Cię chrześcijańskie i narodowe nastawienie Orbana, prawdopodobnie gdyby nie to wychwalałbyś jego posunięcia.

Tak, najlepszy wg Ciebie jest Palikot, który zamiast gospodarką zajmuje się krzyżem i aborcją, już to przerabialiśmy.