berth 21.11.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Witam, W mieszkaniu 85 m mam przewidziane miejsce na kominek tak jak na zdjęciu, w rogu w pobliżu drzwi tarasowych. Chciałbym zbudować kominek odsunięty od ściany, z półką na drewno w powstałej wnęce. Rura kominowa ma 180 mm średnicy, dolotowa w podłodze 110. Obudowa była by wykonana z płyt izolacyjnych, prosta w kształcie prostopadłościanu. W mieszkaniu jest ogrzewanie gazowe. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy mogę zainstalować wkład z drzwiami lewymi, czy lepszy był by z prawymi (tak mi się wydaje) 2. Jakiej mocy wkład, czy 8kW to nie za mało a znów 14 czy nie za dużo. 3. Czy trzeba izolować ściane za kominkiem, ściana z porothermu otynkowana tynkiem gipsowym. 3. Jak najbliżej mogę przysunąć się ze ścianka obudowy do wlotu komina. 4. Jak podłączyć wkład, czy tak jak na rysunku, czyli kolano 45*, rura, kolano 90* będzie ok. 5. Czy robić wyczystkę, to co widać na zdjęciu to część trójnika, którego część dolna wchodzi około 1 m w dół ściany. 6. Czy do pomieszczenia obok mogę przekuć otwór i tym otworem doprowadzić do niego ciepło? Z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 21.11.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Kominek 8 kW zainstalowany w domu nowym dobrze ocieplonym to w zupełności wystarczająco dużo aby mieć ciepło z zimie ..nawet przy tęgich mrozach . Zwróć uwagę że moc wkładu podawana jest jako regulowana w zakresie od..do .np. http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic010.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 22.11.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam, W mieszkaniu 85 m mam przewidziane miejsce na kominek tak jak na zdjęciu, w rogu w pobliżu drzwi tarasowych. Chciałbym zbudować kominek odsunięty od ściany, z półką na drewno w powstałej wnęce. Rura kominowa ma 180 mm średnicy, dolotowa w podłodze 110. Obudowa była by wykonana z płyt izolacyjnych, prosta w kształcie prostopadłościanu. W mieszkaniu jest ogrzewanie gazowe. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy mogę zainstalować wkład z drzwiami lewymi, czy lepszy był by z prawymi (tak mi się wydaje) 2. Jakiej mocy wkład, czy 8kW to nie za mało a znów 14 czy nie za dużo. 3. Czy trzeba izolować ściane za kominkiem, ściana z porothermu otynkowana tynkiem gipsowym. 3. Jak najbliżej mogę przysunąć się ze ścianka obudowy do wlotu komina. 4. Jak podłączyć wkład, czy tak jak na rysunku, czyli kolano 45*, rura, kolano 90* będzie ok. 5. Czy robić wyczystkę, to co widać na zdjęciu to część trójnika, którego część dolna wchodzi około 1 m w dół ściany. 6. Czy do pomieszczenia obok mogę przekuć otwór i tym otworem doprowadzić do niego ciepło? Z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam A, że tak z ciekawości zapytam, nie ma w pobliżu miejsca w którym mieszkasz profesjonalnej firmy u której mógłbyś uzyskać informacje na wszystkie nurtujące Cię pytania??? 1. Według mnie najlepszy w tej sytuacji byłby wkład z boczną lewą szybą, natomiast drzwiczki sugerowałbym dobrać tak aby otwierane były na stronę prawą (zawiasy po prawej stronie). Dlaczego? Ponieważ gdy będziesz otwierał drzwiczki na stronę lewą (czyli do salonu) po pewnym czasie zacznie Cię denerwować ilość miejsca jaką masz na sprawną obsługę paleniska. Idealnym rozwiązaniem byłby wkład z drzwiami w formie gilotyny. 2. W innym wątku wyraziłem swoje zdanie na temat mocy wkładu. 3. Tak trzeba. A zaskoczę Cię informacją, że wielu producentów wkładów kominkowych zaleca izolowanie ściany tylnej izolacją o grubości 8cm. 4. Musisz zostawić miejsce na cyrkulację powietrza (mniej więcej 5cm wolnej przestrzeni licząc np, od żebra wkładu) + miejsce na izolację. 5. Tak, możesz tak podłączyć. 6. Na ten temat odpowiedzi możesz poszukać w innym temacie, w którym zapytałem moich kolegów właśnie o temat wyczystki. 7. Tak, możesz zrobić otwór, tylko nie zapomnij zainstalować kratki (sam otwór nie będzie się jakoś elegancko prezentował) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.11.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Kominek 8 kW zainstalowany w domu nowym dobrze ocieplonym to w zupełności wystarczająco dużo aby mieć ciepło z zimie ..nawet przy tęgich mrozach . Zwróć uwagę że moc wkładu podawana jest jako regulowana w zakresie od..do .np. http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic010.htm Teraz to pojechałeś po rajtuzach............ wrrrrrr!!!!!!.No chyba ,że cie poniosło i mówisz o nim jako nie wiodącym źródłem ciepła w domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.11.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 eniu,forest................długa przerwa bohusz.Też tak uważacie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berth 22.11.2011 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Dziękuję za informacje, Firmy są, ale chciałbym też poznać opinie forumowych fachowców żeby nie wcisnęli mi jakiś bajek. eniu,forest................długa przerwa bohusz.Też tak uważacie??? długa przerwa??? możesz objaśnić bardziej o co chodzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2011 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Jakby ci to wytłumaczyć.No oni są bardzo dobrymi tłumaczami zagadnień kominkowych.Robią to profesjonalnie i dobrze bawią się zdobytą wiedzą,która chcą dobrze sprzedać tu na FM.No i potem jest ta długa przerwa i są inni inaczej udzielający się w tych topikach. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berth 23.11.2011 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 ok, myślałem ze długa przerwa dotyczy np. za długiej rury do komina lub coś w tym rodzaju pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts