Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY MALOWNICZEJ 3 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo ładny i funkcjonany dom pod warunkiem, że właśne taki duży potrzebujesz. Wymienię jego wady i zalety (wg mnie):

zalety:

- duże ustawne pomieszczenia

- wysoki strych

- zadaszony taras

- bezpośrednie połączenie garażu z domem

- dodatkowa łazienka przy pokoju gościnnym (szczerze mówiąc pierwszy raz widzę takie rozwiązanie - podoba mi się)

wady:

- brak zagospodarownia pomieszczenia nad garażem

- brak w salonie długiej ściany na TV (chyba że za kanapą)

- brak reprezentacyjnego wejścia do domu (drzwi główe są ukryte z boku, przy bramie garażowej; tak piękny dom wymaga pięknego wejścia)

- wspólne okna dla pomieszczeń nr 14 i 15 oraz 16 i 17 na poddaszu (każda połowa okna będzie wchodzić w ścianę - pomyśl o ich odsunięciu od siebie)

do przemyślenia:

- pokój gościnny: może zrezygnować z garderoby, żeby mieć większy pokój

- kuchnia: po co taka długa zabudowa aż do jadalni? Po skróceniu linii mebli można przesunąć stół w stronę kuchni.

- kuchnia: rezygnacja ze spiżarni, żeby zrobić większy wiatrołap (przesunąć ścinkę działową między spiżarnią a wiatrołapem w stronę kuchni)

- kuchnia: jeśli zostawisz spiżarnię - pomyśl o jej zabudowaniu: może warto zrobić tam zwykłą zabudowę kuchenną niż pomieszczenie szerokie tylko na drzwi?

- kuchnia: barek przy kuchence przesunęłabym w dół (patrząc na rzut), tak aby powstała granica między kuchnią a jadalnią

- kuchnia: kategoryczne NIE dla dwóch rzeczy: kuchenki w tym miejscu, gdzie jest w projekcie i narożnego zlewozmywaka. Pomyśl o "smrodkach" wydobywających się z garnków wprost na salon i kombinacjach z wyprostowaniem rury od okapu (dla lepszego ciągu). Zlew narożny przerobiłam w mieszkaniu, więc dobrze wiem, co piszę.

- poddasze: czy każdy pokój musi mieć garderobę? Nie lepiej ich powiększyć, wstawiając szafy zabudowane w miejsce garderób? Lepiej zlikwidować ścianki dzielące arderoby od pokoi, bo na wprost drzwi każdej gareroby i tak nic nie wstawisz (więc po co je obudowywać)

I to jest koniec mojego czepialstwa :)

Przy wielu bardzo atrakcyjnych rozwiązaniach w środku, z zewnątrz strasznie dominujący i rozbudowany dach. Nic dziwnego, że wizualizacja z perspektywy ptasiej, bo tak dom lepiej wygląda. No ale ludzie zwykle oglądają dom z poziomu swoich oczu, a nie z 15 metrów ponad poziomem gruntu. Ten wielgaśny dach z wolimi oczkami to prosty sposób na to, jak znacznie podrożyć budowę domu średniej wielkości. Niestety wole oczka choć bardzo ładne, nie doświetlą wystarczająco poddasza, więc pokój 14 i łazienka (od strony północnej zapewne) będą dość ciemne. Trochę szkoda niewykorzystanej przestrzeni nad garażem. Ściana kolankowa ma tylko 70cm, więc umeblowanie poddasza w wersji z rzutów nie do końca może być wygodne - mam na myśli łóżka pod skosem i garderoby, w których zabudowa będzie niezbyt pojemna. Tak jak przedmówczyni pod rozwagę podaję również to, że według rzutów brak miejsca na tv w salonie, nie wiem, czy sens ma spiżarnia takiej wielkości, jest niewygodny narożny zlewozmywak. Niezbyt atrakcyjnie moim zdaniem jest umieszczona strefa wypoczynkowa - w bezpośrednim sąsiedztwie strefy wejściowo-komunikacyjnej. Chyba zrobiłabym tak, że nieco przedłużyłabym ściankę przy kominku - żeby przesłaniała też drzwi z wiatrołapu, największą kanapę ustawiłabym tyłem do części jadalnej, a jedyną dłuższą ścianę zagospodarowałabym telewizyjnie.

• 5 months później...
Projektów domów jest mnóstwo i każdy ma inny gust. Nam się osobiście bardzo podoba projekt tego domu ale tak jak mówicie jest dużo rzeczy które mogły by być o wiele lepsze w sensie że np przestrzeń nad garażem może być wykorzystana jako strych itd. Łazienkę z pokoju na parterze połączyłabym z WC, jeśli chodzi o kuchnię to na pewno skróciłabym linię mebli i można wtedy przesunąć stół w stronę kuchni tak jak mówiła Margoth* no i oczywiście to że nie ma miejsca na tv w salonie.

• 10 months później...
  • 4 weeks później...
  • 9 months później...
  • 1 month później...
Witam. Jestem właśnie w trakcie budowy domku(stawiam mury). W pierwszej części zrezygnowałem z kominka w salonie i wentylacji na rzecz rekuperacji dzięki czemu powiększył mi się salon. Ciekawa sprawa jest z dachem bo projekt mówi ze linie dachu mają się zbiec idealnie przed kominem a rzeczywistość mówi ze brakuje 20cm i pod innym kontem :)A jak nie to wieniec na innym poziomie. Ściana przy balkonie zostanie przesunięta o jakieś 40cm żeby było miejsce na tv i jakieś rtv. W pokoju za ściana łazienka i garderoba odpadły, bo pokoik byłby za mały. Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

Witam,

w przyszłym roku rozpoczynam budowę domu przy malowniczej 3, póki co czeka nas jeszcze adaptacja projektu, gdyż poprawek chcemy wprowadzić dość sporo. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki, co przerobiliście u siebie? Ponadto proszę o jakieś nowe zdjęcia Waszych realizacji tego projektu.

• 1 month później...

CAM00309.jpgCAM00310.jpgCAM00312.jpgCAM00313.jpg

Witam,

Jesteśmy obecnie na etapie krycia dachówką. Co do zmian jakie wprowadziliśmy to między innymi:

- przedłużyliśmy okap nad wejściem

- powiększyliśmy wiatrołap kosztem spiżarni

- powiększyliśmy toaletę na dole

- zlikwidowaliśmy garderobę i łaziekę w pokoju na dole

- nad garażem - duże pomieszczenie gospodarcze (pralnia z suszarnią)

- podnieśliśmy również wszystkie ściany kolankowe

My też chcemy m.in. dołożyć pokój nad garażem, ponadto częściowo podpiwniczyć dom, a na dole mieć jedną większą łazienkę. Doris2937 - czy istnieje możliwość zobaczenia Waszego domu? Mieszkamy niedaleko, bo w Bytomiu i ciągle szukamy inspiracji w kwestii praktycznych przeróbek projektu;) Twoje pomysły są bardzo fajne, dziękuję za zdjęcia i pomysł z zadaszeniem nad wejściem jest super;)

• 2 weeks później...

Witam

Wraz z żona postawiliśmy na klimat i nowoczesność. Zrezygnowaliśmy z wolich ok na korzyść dużych okien dachowych co znacznie rozświetla poddasze. Ponadto zmieniliśmy kąt nachylenia ze względu na miejscowe warunki. Zmieniliśmy wymiar okna przy jadalni proporcjonalnie do szerokości okna kuchennego. Dwa duże okna tarasowe zrobiliśmy dwu-kwaterowe i przesuwne co nadaje nowoczesnego charakteru. Zmieniliśmy położenie komina ze względu na piec i kierunek wiatru zachodniego i oczywiście zrezygnowaliśmy z jednego komina wentylacyjnego na koszt planowanej went. mechanicznej. Wszelkie półokrągłości na dachu zostały wyprostowane gdyż dążymy do prostoty, wydaje sie nam ona ponadczasowa. Nad dużym oknem salonowym powstał mały daszek....który również jak weranda będzie w przyszłości stanowił miejsce wypoczynku....np. jackuzzi :) Jeżeli chodzi o zmiany w środku to generalnie bez zmian(wszyscy zachwycaja sie sypialnią z garderoba i łazienka na dole....to jest naprawde suuuuper rozwiązanie...wg mnie oczywiście) za wyjątkiem jednego pokoju na poddaszu który zostawiliśmy otwarty- będzie pełnił funkcje saloniku, bawialni.Myślelismy równiez o zlikwidowaniu spizarni...lecz przy projektowaniu kuchni spizarnia okazała sie strzałem w dziesiatkę. Jeżeli chodzi o materiały których użyliśmy do budowy to brass cisar grafit, pustak porotherm profi 25. Tak swoja droga to domek nie chwaląc się wymurowałem zupełnie sam.....za wyjątkiem pierwszej warstwy pustaków które murował mój wujek fachman. Murowanie zajęło mi 3 tygodnie z przerwami na kawę z żoną.Ściany są idealnie proste. Po zmianach dom nabrał zupełnie innego charakteru- rzecz gustu nam się podoba a to chyba chodzi.... sproóbuje zamieścic zdjęcia:) Pozdrawienia dla forumowiczów.....to moja wersja domu przy malowniczej .......IMG_0094[2].jpgIMG_0096[1].jpgIMG_0092[1].jpg P4041425.jpgP4041426.jpg

Edytowane przez ozzy1986