domino89 21.11.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Szukam budujących ten projekt http://www.tooba.pl/projekt-domu-Dom-przy-Malowniczej-3/a,s_pd,idp,14043.html Wszystkie opinie mile widziane? Co sądzicie o tym projekcie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 22.11.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Bardzo ładny i funkcjonany dom pod warunkiem, że właśne taki duży potrzebujesz. Wymienię jego wady i zalety (wg mnie): zalety: - duże ustawne pomieszczenia - wysoki strych - zadaszony taras - bezpośrednie połączenie garażu z domem - dodatkowa łazienka przy pokoju gościnnym (szczerze mówiąc pierwszy raz widzę takie rozwiązanie - podoba mi się) wady: - brak zagospodarownia pomieszczenia nad garażem - brak w salonie długiej ściany na TV (chyba że za kanapą) - brak reprezentacyjnego wejścia do domu (drzwi główe są ukryte z boku, przy bramie garażowej; tak piękny dom wymaga pięknego wejścia) - wspólne okna dla pomieszczeń nr 14 i 15 oraz 16 i 17 na poddaszu (każda połowa okna będzie wchodzić w ścianę - pomyśl o ich odsunięciu od siebie) do przemyślenia: - pokój gościnny: może zrezygnować z garderoby, żeby mieć większy pokój - kuchnia: po co taka długa zabudowa aż do jadalni? Po skróceniu linii mebli można przesunąć stół w stronę kuchni. - kuchnia: rezygnacja ze spiżarni, żeby zrobić większy wiatrołap (przesunąć ścinkę działową między spiżarnią a wiatrołapem w stronę kuchni) - kuchnia: jeśli zostawisz spiżarnię - pomyśl o jej zabudowaniu: może warto zrobić tam zwykłą zabudowę kuchenną niż pomieszczenie szerokie tylko na drzwi? - kuchnia: barek przy kuchence przesunęłabym w dół (patrząc na rzut), tak aby powstała granica między kuchnią a jadalnią - kuchnia: kategoryczne NIE dla dwóch rzeczy: kuchenki w tym miejscu, gdzie jest w projekcie i narożnego zlewozmywaka. Pomyśl o "smrodkach" wydobywających się z garnków wprost na salon i kombinacjach z wyprostowaniem rury od okapu (dla lepszego ciągu). Zlew narożny przerobiłam w mieszkaniu, więc dobrze wiem, co piszę. - poddasze: czy każdy pokój musi mieć garderobę? Nie lepiej ich powiększyć, wstawiając szafy zabudowane w miejsce garderób? Lepiej zlikwidować ścianki dzielące arderoby od pokoi, bo na wprost drzwi każdej gareroby i tak nic nie wstawisz (więc po co je obudowywać) I to jest koniec mojego czepialstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.11.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Przy wielu bardzo atrakcyjnych rozwiązaniach w środku, z zewnątrz strasznie dominujący i rozbudowany dach. Nic dziwnego, że wizualizacja z perspektywy ptasiej, bo tak dom lepiej wygląda. No ale ludzie zwykle oglądają dom z poziomu swoich oczu, a nie z 15 metrów ponad poziomem gruntu. Ten wielgaśny dach z wolimi oczkami to prosty sposób na to, jak znacznie podrożyć budowę domu średniej wielkości. Niestety wole oczka choć bardzo ładne, nie doświetlą wystarczająco poddasza, więc pokój 14 i łazienka (od strony północnej zapewne) będą dość ciemne. Trochę szkoda niewykorzystanej przestrzeni nad garażem. Ściana kolankowa ma tylko 70cm, więc umeblowanie poddasza w wersji z rzutów nie do końca może być wygodne - mam na myśli łóżka pod skosem i garderoby, w których zabudowa będzie niezbyt pojemna. Tak jak przedmówczyni pod rozwagę podaję również to, że według rzutów brak miejsca na tv w salonie, nie wiem, czy sens ma spiżarnia takiej wielkości, jest niewygodny narożny zlewozmywak. Niezbyt atrakcyjnie moim zdaniem jest umieszczona strefa wypoczynkowa - w bezpośrednim sąsiedztwie strefy wejściowo-komunikacyjnej. Chyba zrobiłabym tak, że nieco przedłużyłabym ściankę przy kominku - żeby przesłaniała też drzwi z wiatrołapu, największą kanapę ustawiłabym tyłem do części jadalnej, a jedyną dłuższą ścianę zagospodarowałabym telewizyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino89 26.04.2012 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Projektów domów jest mnóstwo i każdy ma inny gust. Nam się osobiście bardzo podoba projekt tego domu ale tak jak mówicie jest dużo rzeczy które mogły by być o wiele lepsze w sensie że np przestrzeń nad garażem może być wykorzystana jako strych itd. Łazienkę z pokoju na parterze połączyłabym z WC, jeśli chodzi o kuchnię to na pewno skróciłabym linię mebli i można wtedy przesunąć stół w stronę kuchni tak jak mówiła Margoth* no i oczywiście to że nie ma miejsca na tv w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mesot 10.03.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam, tez jestem zainteresowany tym projektem, znalazłem na stronce zdjęcie już gotowego domu i wcale nie wygląda tak strasznie ten dach, co innego te wole oczko, jest faktycznie małe i są kosztowne http://galeriaprojektow.pl/dom_przy_malowniczej_3.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeroko 06.04.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam! jeżeli można zapytać gdzie ten dom jest wybudowany? lub jakiś kontakt do osoby która go wybudowała, bardzo by mi to było na rękę gdyż jestem w trakcie realizacji tego projektu, ale dopiero na etapie pozwoleń na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynkaaa007 28.01.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Witam! Ja również jestem zainteresowana tym domkiem i bardzo chciała bym go zobaczyć na żywo. Może ktoś wie gdzie ten dom jest wybudowany? Bardzo proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mesot 14.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Witam. Jestem właśnie w trakcie budowy domku(stawiam mury). W pierwszej części zrezygnowałem z kominka w salonie i wentylacji na rzecz rekuperacji dzięki czemu powiększył mi się salon. Ciekawa sprawa jest z dachem bo projekt mówi ze linie dachu mają się zbiec idealnie przed kominem a rzeczywistość mówi ze brakuje 20cm i pod innym kontem :)A jak nie to wieniec na innym poziomie. Ściana przy balkonie zostanie przesunięta o jakieś 40cm żeby było miejsce na tv i jakieś rtv. W pokoju za ściana łazienka i garderoba odpadły, bo pokoik byłby za mały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajoe 31.03.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Oto mój domek i nieco zmodyfikowany dach:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris2937 12.05.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Cześć. Co zostało zmienione w dachu i jaki wyszedł jego koszt? Pytam bo w czerwcu rozpoczynam budowę, proszę o wiecej zdjęć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajoe 15.05.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) edycja Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez gajoe edycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajoe 15.05.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) edycja Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez gajoe edycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzaa 07.06.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Witam, Jak postępy w budowie "malowniczej 3? moze jakies fotki ? bo ladnie ten dach wyszedl mimo sporych kosztow?Prosze podeslac - popodziwiamy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mesot 03.09.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Troche czasu mineło i troche się wyłoniło z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrryska 26.11.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Witam, w przyszłym roku rozpoczynam budowę domu przy malowniczej 3, póki co czeka nas jeszcze adaptacja projektu, gdyż poprawek chcemy wprowadzić dość sporo. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki, co przerobiliście u siebie? Ponadto proszę o jakieś nowe zdjęcia Waszych realizacji tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris2937 28.12.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam, Jesteśmy obecnie na etapie krycia dachówką. Co do zmian jakie wprowadziliśmy to między innymi: - przedłużyliśmy okap nad wejściem - powiększyliśmy wiatrołap kosztem spiżarni - powiększyliśmy toaletę na dole - zlikwidowaliśmy garderobę i łaziekę w pokoju na dole - nad garażem - duże pomieszczenie gospodarcze (pralnia z suszarnią) - podnieśliśmy również wszystkie ściany kolankowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spik11 30.12.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) doris2937 jak udało Wam się wykombinować wejście do pomieszczenia nad garażem?No i super pomysł z przedłużeniem zadaszenia nad wejściem, my o tym nie pomyslelismy i mamy problem z kapiącą wodą przed wejściem. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez spik11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris2937 30.12.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Żeby zrobić wejście do pomieszczenia nad garaż przerobiliśmy nieco schody, tak aby wejście do niego było bezpośrednio ze schodów, a podniesienie ścian kolankowych dało nam więcej miejsca na wysokość, żeby zmieściły się drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrryska 03.01.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 My też chcemy m.in. dołożyć pokój nad garażem, ponadto częściowo podpiwniczyć dom, a na dole mieć jedną większą łazienkę. Doris2937 - czy istnieje możliwość zobaczenia Waszego domu? Mieszkamy niedaleko, bo w Bytomiu i ciągle szukamy inspiracji w kwestii praktycznych przeróbek projektu;) Twoje pomysły są bardzo fajne, dziękuję za zdjęcia i pomysł z zadaszeniem nad wejściem jest super;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy1986 12.01.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Wraz z żona postawiliśmy na klimat i nowoczesność. Zrezygnowaliśmy z wolich ok na korzyść dużych okien dachowych co znacznie rozświetla poddasze. Ponadto zmieniliśmy kąt nachylenia ze względu na miejscowe warunki. Zmieniliśmy wymiar okna przy jadalni proporcjonalnie do szerokości okna kuchennego. Dwa duże okna tarasowe zrobiliśmy dwu-kwaterowe i przesuwne co nadaje nowoczesnego charakteru. Zmieniliśmy położenie komina ze względu na piec i kierunek wiatru zachodniego i oczywiście zrezygnowaliśmy z jednego komina wentylacyjnego na koszt planowanej went. mechanicznej. Wszelkie półokrągłości na dachu zostały wyprostowane gdyż dążymy do prostoty, wydaje sie nam ona ponadczasowa. Nad dużym oknem salonowym powstał mały daszek....który również jak weranda będzie w przyszłości stanowił miejsce wypoczynku....np. jackuzzi Jeżeli chodzi o zmiany w środku to generalnie bez zmian(wszyscy zachwycaja sie sypialnią z garderoba i łazienka na dole....to jest naprawde suuuuper rozwiązanie...wg mnie oczywiście) za wyjątkiem jednego pokoju na poddaszu który zostawiliśmy otwarty- będzie pełnił funkcje saloniku, bawialni.Myślelismy równiez o zlikwidowaniu spizarni...lecz przy projektowaniu kuchni spizarnia okazała sie strzałem w dziesiatkę. Jeżeli chodzi o materiały których użyliśmy do budowy to brass cisar grafit, pustak porotherm profi 25. Tak swoja droga to domek nie chwaląc się wymurowałem zupełnie sam.....za wyjątkiem pierwszej warstwy pustaków które murował mój wujek fachman. Murowanie zajęło mi 3 tygodnie z przerwami na kawę z żoną.Ściany są idealnie proste. Po zmianach dom nabrał zupełnie innego charakteru- rzecz gustu nam się podoba a to chyba chodzi.... sproóbuje zamieścic zdjęcia:) Pozdrawienia dla forumowiczów.....to moja wersja domu przy malowniczej ....... Edytowane 12 Stycznia 2015 przez ozzy1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts