batix 22.11.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam Stoję przed zakupem okien do domu. Chciałbym się zwrócić o poradę jakie okna wybrać(jakiej firmy) ewentualnie na jakim profilu, jakie okucia. Mam kilka wycen, ale nie chce wybrać źle kierując się tylko ceną. Problem w tym że mam duże okna i duże balkony (projekt dom w ostróżkach 4 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-ostrozkach-4/m48fed2fca5b34) dla niektórych sprzedawców niestandardowe dla innych bez znaczenia i boję się że jak wybiorę okna na słabym profilu to po jakimś czasie wypaczą się. Dodatkowo zastanawiam się nad kolorem ponieważ kilka okien będzie od południa, czy aktualna technologia okien w ciemnych kolorach - wtapianych bądź okleinowych - jest na tyle dopracowana ze to nie wpłynie na jakość okien przez kilkanaście lat. I następne pytanie co do ilości szyb. Jeden z doradców zapytał mnie czy mam zamiar zastosować np. wentylacje mechaniczną bo wtedy jest sens kupić okna 3 szybowe, a jeżeli nie przy zwykłej wentylacji będę miał wilgoć w domu. Ktoś może to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Stoję przed zakupem okien do domu. Jak większość budujących i aż głowa boli, bo co tu wybrać skoro ponad 65 rodzai profili na rynku a producentów ponad 6 tyś Chciałbym się zwrócić o poradę jakie okna wybrać(jakiej firmy) ewentualnie na jakim profilu, jakie okucia. Na tak postawione pytanie nie ma realnie odpowiedzi, ale już widzę, po pw, że o jednym musisz pamiętać. Cena nie jest dobrym kryterium wyboru dostawcy Mam kilka wycen, ale nie chce wybrać źle kierując się tylko ceną. ale widzę, że tak jest dla niektórych sprzedawców niestandardowe dla innych bez znaczenia i boję się że jak wybiorę okna na słabym profilu to po jakimś czasie wypaczą się. i to jest prawda. Dodatkowo zastanawiam się nad kolorem ponieważ kilka okien będzie od południa, czy aktualna technologia okien w ciemnych kolorach - wtapianych bądź okleinowych - jest na tyle dopracowana ze to nie wpłynie na jakość okien przez kilkanaście lat. jeśli trzyma się ograniczeń narzuconych wymiarom przez systemodawcę nie ma prawa nic się dziać jeśli okno wykonane jest prawidłowo i zgodnie z zaleceniami I następne pytanie co do ilości szyb. Jeden z doradców zapytał mnie czy mam zamiar zastosować np. wentylacje mechaniczną bo wtedy jest sens kupić okna 3 szybowe, a jeżeli nie przy zwykłej wentylacji będę miał wilgoć w domu. Ktoś może to potwierdzić?piewrsze słyszę by pozostanie przy pakiecie dwuszybowym groziło zwiększeniem wilgoci - wilgoć zależna jest tylko do sprawnie działającej wentylacji. Zastosowanie trzyszybówek ogranicza inne zjawisko - wykraplanie się pary wodnej na krawędzi szyby z uszczelką, pomijając już kwestię, że wnęka okienna jest cieplejsza i straty na ogrzewanie mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 22.11.2011 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 - głowa zaczyna mnie już powoli boleć to fakt- zgadza się cena nie jest dobrym kryterium wyboru dlatego postanowiłem zaciągnąć porady na forum- z tą ceną chodzi głownie o to czy jest szansa kupić dobre okna (jakość na poziomie OKNOPLAST-u) w niższej cenie bo np. za reklamy w radiu telewizji trzeba płacić itp. stąd może ta wygórowana cena - nie wiem nie znam się- i z tymi szybami w Oknoplaście widzę ze Pani też przegięła. Ewentualnie - jak mogę- wyślę Ci wykaz stolarki i zrobisz mi wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 22.11.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 - głowa zaczyna mnie już powoli boleć to fakt - zgadza się cena nie jest dobrym kryterium wyboru dlatego postanowiłem zaciągnąć porady na forum - z tą ceną chodzi głownie o to czy jest szansa kupić dobre okna (jakość na poziomie OKNOPLAST-u) w niższej cenie bo np. za reklamy w radiu telewizji trzeba płacić itp. stąd może ta wygórowana cena - nie wiem nie znam się Akurat ostatnio ITB zrobiło badania dużych balkonów dwuskrzydłowych i okazało, że ani najdroższe okna nie są najlepsze, ani najtańsze.. , a "jakość na poziomie Oknoplast-u" to nie są zbyt wygórowane wymagania. Popatrz na wyniki osiagane przez poszczególnych producentów i powinno być łatwiej dokonać wyboru. A swoją drogą takie niezależne zbiorcze badania to raz na kwartał powinny być robione i wtedy wszystkim kupującym i sprzedającym byłoby łatwiej się dogadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonin 22.11.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Co do tych badań to szkoda, że nie zbadano okien Vertrexu, Jezierskiego, Heki i MS. Przecież te okna są najczęściej polecane na forum. Może kiedyś będzie nam dane porównać parametry i tych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 wątpię byś kiedykolwiek takie porównania ujrzał.W dalszym ciągu uważam że tak tworzony "ranking" jest totalnym nieporozumieniem.Dość obiecująca inicjatywa sprzed kilku lat, wybiórczego testowania okien schodzących z produkcji szła w dobrym kierunku ale... ale zaprzepaszczona została idiotycznymi czasem kryteriami oceny. Była to dobra okazja by Oknoplast się wypromował dodatkowo ale nie dała realnie żadnych wskazówek co do jakości wyrobów oferowanych przez producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.11.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 A ja wcale nie uważam że tam badano jakość, a tylko poprawność i osiągi. Jak auto ma palić 6 l/100km to tyle ma palić, a nie 7 czy 8 litrów. A że to wcale nie jest rewelacyjny wynik to inna sprawa. Natomiast jakość... hmmm.. w owym badaniu niektóre firmy mialy niezłe wyniki. Wspomniał o tym juz IVO, ze dziwnie dobre wyniki mają niektóre firmy i myślę, że wiem co miał na myśli. Jedną z firm kiedyś sprzedawałem. Przeszła badanie bardzo dobrze, ale w praktyce, po roku, np ich uszczelka ulega skróceniu o blisko 10% i takim balkonem dmucha lepiej niż z nawiewnika.. Ale okno, które zeszło z fabryki.. owszem, może być. A tak w ogóle to sorry, że bredzę nie na temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 22.11.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Co do tych badań to szkoda, że nie zbadano okien Vertrexu, Jezierskiego, Heki i MS. Przecież te okna są najczęściej polecane na forum. Może kiedyś będzie nam dane porównać parametry i tych okien. I właśnie dlatego byłoby super, gdyby takie badania nie były robione raz na pięć lat, ale co kwartał - wtedy byłaby szansa poznać rzeczywistą wartość większości produktów okiennych. Tylko kto miałby to sfinansować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ....Tylko kto miałby to sfinansować? Najważniejszy by nie finansowały takich badań firmy produkujące okna czy tez mające znaczące udziały w jakimś nowym zrzeszeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mera1719509548 22.11.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Państwo do cholery jasnej Może coś na zasadzie wprowadzenia "konieczności opłacania składek w związku z cyklicznymi badaniami" ? Cała branża, dostawcy, producenci, sprzedawcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 23.11.2011 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) Dostałem właśnie wycenę i od razu z zastrzeżeniem ze z 5 oknami będzie problem z gwarancją bo są za szerokie 1100 mm jak by było 1000 to OK.Okna na profilu SALAMANDER lub bluEvolution firmy ALSECCO. Pan też stwierdził że u innych na pewno też nie dostanę gwarancji na takie okna. Mówi prawdę ? A zna ktoś wyroby firmy Adams? Edytowane 23 Listopada 2011 przez batix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.11.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 By to jednoznacznie potwierdzić , to poza szerokością ważna jest jeszcze wysokość dużego okna, ale zakładam że jest sporo ponad 200 cm?Czemu miałby kłamać? Ja jak ognia unikam w plastiku balkonów otwieranych, znacznie szerszych niż 100cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 23.11.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 U mnie to jest tak Okna (podaję wymiary otworów) tych największych 140/140 otwierane i uchylne280/220 złożone z 3 okien środek stały i po bokach tylko otwierane Balkony 110/210 110/220180/230200/220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.11.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 przy wysokości 220 w Schuco maksymalna szerokość na skrzydle pośrednim to 120 cm więc 110 spokojnie, nawet z zapasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.11.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Skrzydło pośrednie oznacza dla klienta wyższe koszty - nawet 200-300zł więcej na balkonie, co spowoduje, że okna na zwykłym profilu wykona firemka mająca gdzieś zalecenia statyczne. A i Inwestor "oszczędzi" ładną kwotę.. a my, tutaj zyskamy miano "naciągaczy" na najdroższe rozwiązania. Oczywiście moja wypowiedź pełna jest sarkazmu:) ok, uciekam, bo od rana mam zły humor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 23.11.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 powiem nawet 300-400:) Nie tak dawno klientce robiłem wycene i miała okno w kuchni o wymiarach 1800/1500 zrobiłem normalnie podział na pół dwa skrzydła RU wycene odesłalem.odp była taka ...ok wszystko ładnie pięknie ale w kuchni chcemy jedno skrzydło.. moja odp; nie możliwe do wykonania! A odp jaką dostałem : A szkoda by już bym zamówiła u Pana ale jak nie da rady to wezme w firmie X bo oni zrobią Chciałbym to zobaczyć! Podobna sytacja w szpitalu w Żarach czy Żaganiu. Przetarg wygrała najtańsza firma i zrobili okna ponad 1,5m szerokości na jednym skrzydle i pewnego pieknego dnia zawiasy nie wytrzymały i skrzydło spadło.najgorsze jest to że na pacjętke leżącą przy oknie;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.11.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 oj panowoemi od dawna jesteśmy tu uważani za naciągaczy i szaleńcówkażdy z nas nie raz słyszał - "Pan nie wykona? To co za g... wyrób macie skoro firma za rogiem nie widzi przeszkód?"Olej to witku, niech inni mają później kłopoty, trzymaj się sztywno zaleceń systemu, więcej na tym zyskasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 23.11.2011 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 to w sumie co mi Panowie radzicie? Okna mam zamurować bo za szerokie. Dostałem kolejną wycenę na profilu Aluplast Ideal 4000 dla Pana sprzedającego nie było problemu z szerokością okien. Panowie finlandia i jareko może podeśle wykaz stolarki na emaila to byście mi zrobili wycenę waszych produktów w technologii która waszym zdaniem będzie wystarczająca żeby cieszyć się przez kilka lat oknami i balkonami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.11.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Widzisz BatixRynek okienny jest bandycki - powiedzmy sobie szczerzeJest za dużo producentów jak na realne potrzeby rynku. Walczy się o klienta różnymi sposobami, podstawowy to cena. Kondycja finansowa ponad 80% (różnie się to ocenia) zakładów jest oceniana jako tragiczna, na krawędzi płynności finansowej. To wszystko powoduje, że tak naprawdę tylko większe zakłady gwarantują ci sztywne trzymanie się zaleceń systemodawcy, jakąś tam obsługę serwisową i gwarancyjną. Są oczywiście chlubne wyjątki wśród firm mniejszych ale to tylko wyjątki potwierdzające regułę.A czym można jeszcze zawalczyć ? Ustrzelić jelenia za wszelką cenę - brutalnie ale na temat. Stąd HS-y w kolorze o wysokości 250 sprawiające permanentne problemy klientowi, stąd okna wysokości ponad 250, stąd takie przypadki jak Twój czy innych.O ile dobrze pamiętam w tym wymiarze na skrzydle okienny Ideal 4000 jest niewykonalny - ale tu może stary odpowie bo w Aluplaście jest specemWspółczuję, cholernie współczuję klientom wyboru który naprawdę nie jest łatwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 23.11.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 znalazłem przedstawiciela schuco w krośnie wysłałem im wykaz zobaczymy co powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts