Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"W dalszym ciągu uważam że tak tworzony "ranking" jest totalnym nieporozumieniem"

Duzo mowic by mozna. Ranking do du py kompletnie.

Okna z produkcji - ale na zamowienie - kazdy zrobil najlepiej.

Zreszta sknocic okno na produkcji jest trudno bardzo - jak sie przestrzega zasad technologicznych i nie stosuje stali grubosci 0,05 mm

Wszystko jest to samo i sie rozni tylko nazwa [VEKA, KBE, ALUPLAST, itp itd] To tylko nazwy tego samego okna z tego samego materialu.

Producenci jak kalki powielaja te same okna. To takie skladaki. Kazdy potrafi. Produkcja jest banalnie prosta.

Czy to ma znaczenie ze jedno ma szczelnosc 150 Pa a drugie 300 Pa. Wystarczy podregulowac okucia i sie wszystko zmienia.

Badanie to jak los na loterii - raz wypadnie trojka a raz piatka [raz pocieknie przy 150 a raz przy 300]. jakie to ma znaczenie.

Dobrze wykonane okna nie ciekna.

Sam dobrze wiesz ze okna sie knoci na montazu. 90% okien [teraz - tak oceniam]

25 lat badam okna - cos wiem. Pieprzy sie na montazu i na drobnych niedorobkach - cienka stal, brak odwodnien, czy odprezen, okucia na skrzydlach w odleglosci 20 cm od narozy - [bo listwa zasuwnicowa tak wychodzi], okucia "koguty"

Apropo okien i niskiej ceny.

Okna tanie nieslychanie zamontowane w ub [bodajze roku] w szpitalu w Lublinie ida do wymiany - 1600 sztuk.

Edytowane przez pchelek

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiesz Pchełku do genialnych mi daleko ;)

Pamiętasz WCS? Okna na Spectusie, mają raptem ze cztery lata, robiłem na zlecenie przegląd wszystkich. Dwanaście okien wykonywanych przez inną fabrykę z Zambrowa - zero uwag, idealnie chodzą, nic się nie chrzani a reszta z Tarnobrzegu - masakra, realnie 50% szyb na śmietnik, za duże i za mocno spasowane w skrzydle uniemożliwiających przeszklenie by poprawić przekątne, bo skrzydła gną się jak papier tak jakby zamiast wzmocnienia był papier, uszczelki drą się same z siebie bo z niczym nie współpracują jak tylko z gładką powierzchnią ościeżnicy. Masakra, realnie ja bym wywalił okna na śmietnik i zamówił nowe, choć i tak po przemontowaniu przeze mnie rachunki za ogrzewanie zmalały radykalnie. A pierwszy rok po wymianie przez Tarnobrzeg wzrosły o 100% !!!!

Ten sam profil, dwu różnych producentów

Od jednego to okno

Od drugiego wyrób oknopodobny !!!

Przepytałem kilka firm cena za wszystkie okna waha się 10-12.5 tyś jest to do przyjęcia (oprócz OKNOPLAST-u). Więc w tej cenie chciałbym okna takie jak w projekcie tzn. duże balkony bez poprzeczek itp. ale żeby ich jakość była odpowiednia, czyli żeby za kilka lat nie wkurzać się bo mogłem dopłacić kilka tyś. i wziąć z OKNOPLAST-u.

Mam nadzieję ,że się nie obrazisz ,że wetnę się w wątek (jak co pisz śmiało ,wywalę i założę nowy wątek)ale też duże okna będę miał ,do tego narożne ,a widzę fachowców więc się wtrącę,gdyby ktoś miał chwilkę niech rzuci okiem na ten projekt (spacer wirtualny jest ,może będzie najlepiej widać)

Jak z takimi oknami narożnymi i ich wielkością w salonie i na gorze.NIe będzie kłopotu z dogrzaniem np salonu?Czy takie okna są (a jeśli tak to o ile )droższe od standardu

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/

chyba mnie nie stać na drewniane. w sumie nie dawałem nigdzie wyceny na drewniane.

Nie śmiałem Ci proponować drewna - bo koledzy by zaraz na mnie "napadli" ale sztywność drewna (statyka) jest znacznie lepsza od nawet dobrego PCW i tej wielkości balkony to "bułka z masłem".

Poza tym cena - nie przekroczy Oknoplastu którego nie zmieściłeś w przedziale 10-12tys.

I jeszcze ten Oknoplast - kurczę, chyba się pokusze i wrzucę gdzieś dziś nagrany filmik jak to próg balkonu ok 160cm daje się przesunąć palcem o ponad 0,5 cm. Żadego mocowania na dole, a i pianka już puściła i przyklejona jest tylko do okna (tzn. do betonu wg mnie nigdy nie była przyklejona). Tyle jest warta "jakość Oknoplastu" - jak trafisz na taką sobie ekipę, to będzie to nadal tylko takie sobie okno.

mogę Panu wysłać wykaz stolarki na emaila. Jak Pan chce zobaczy jak to wyjdzie.

Dziękuję, nie skorzystam -mam takie silne postanowienie :)

tylko proszę nie odbierać tego tak, ze mam coś do owych okien.. ani tym bardziej osobiście :)

nie, żadna podróba tylko oznaczenie profils o 70 mm głębokości zabudowy

masz CT 70 Clasic, Rondo i Cava

kolejnym profilem jest Si82 - sześciokomorowy o zabudowie 82 mm - Clasic i Rondo

i Si82+ ale tu wiele ograniczeń gabarytowych i cena realnie powala z nóg - do pasywnych jak w sam raz ale... ale mimo wszystko cena cena i jeszcze raz cena

o odwieczny dylemat klienta - cenę która przesłania inne argumenty

sorki ze tak brutalnie ale zastanów się dlaczego taka duża różnica w cenie może być na tym samym w sumie produkcie

I tylko nie idź torem co poniektórych którzy cenę okien oknoplastu uważają dlatego tak wysoką że wszędzie są ich reklamy

Drutex udowadnia że jedno z drugim nie ma nic wspólnego ale co tam, ja tylko okna sprzedaję

to teraz powiem jeszcze tak cena zaproponowana przez firme OK (jak dla mnie) ale przedstawiciel innej firmy wali mi cena na tym samym profilu o 4 k wiecej to juz nie wiem o co chodzi

Czy okucie jest takie same ?

Czy szyba jest ma ten sam współczynnik ?

Czy kupujesz od producenta, czy pośrednika ?