nurni 19.03.2004 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Tylko takich jak Ty Gościu jest mało, dużo za mało. /Takich co tak przygotowują kosztorys./ Rzeczywiście spór dotyczy głównie formy w jakiej te kosztorysy dostajemy, ale odnoszę wrażenie, że ci co robili znane mi kosztorysy z KNR albo nie znali programu albu "mylili" się specjalnie. I to by było na tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
furg 28.03.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Dzieki HAWKMOOM. Ale co to oznacza w praktyce? Mam mediować z takim wykonawcę , czy z niego zrezygnować. Do czego słuzy tak naprawdę KNR?Co naprawdę oznacza KNR 2-02 t.0504( Pokrycie dachu dachówką ceramiczną lub betonową), tylko dachówkę zasadniczą bez obróbek, wykończeń, gąsiorów itp. Jeśli wiesz to napisz. Pozdrawiam. priv [email protected] kosztorysy nsą bardzo przydatne , są one wykonywane przy wykorzystaniu knr, ksnr, knp itp. katalogów z góry narzuconych , z tym że jeżeliby wszystkie firmy trzymały ich się i nie byłoby czarnej strefy która drastycznie obniża ceny , ceny wykonawsztw byłyby w cłym kraju bardzo zbliżone , nie byłoby sytuacji opistwanych w forum tj np. za glazurę 10zł. lub 150zł./m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Na początek parę słów do nurni: Nurni !!! cytujesz moje wypowiedzi i kosztorys, które zamieściłem na Forum jako swoje własne, dotyczy to kosztorysu który zamieściłem na Forum, aby podać koszt 1mb ław fundamentowych. Nurni !!! Twoje wypowiedzi w sprawie kosztorysowania na podstawie KNR są tak naiwne, że nawet nie chce mi się ich komentować. Powtarzam jeszcze raz: dotyczy to w szczególności nurniego a także Jarpola. Katalogi KNR i inne podają pracochłonność wykonania danych robót w postaci roboczogodzin (r-g) oraz zużycie materiałów i pracy sprzętu. Przy pomocy Katalogów możemy bardzo dokładnie obliczyć wartość inwestycji, trzeba tylko wiedzieć w jakiej wysokości i co wprowadzić do programu kosztorysowego. Jarpol, brak jest korelacji między tym co piszesz na Forum a tym co robisz. Mam na myśli to że twierdzisz, iż katalogi należy wyrzucić do lamusa a jednocześnie zamieszczasz wzory kosztorysów sporządzonych na podstawie KNR na Forum ??? PROGRAM KOSZTORYSOWY TO ZŁOTE NARZĘDZIE DLA KOSZTORYSANTA I FIRM BUDOWLANYCH. Kto twierdzi inaczej to po prostu mówi co wie, a nie wie ci mówi.Pzdr edbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.03.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Edbud. Niepotrzbnie się unosisz, bo nie krytykuję Ciebie tylko program, który jest nieprzejrzysty dla przeciętnego inwestora (sposób prezentacji) oraz firmy, których kosztorysy widziałem i znam końcowy efekt rozmów o kosztach. Cały czas zaznaczam, że dla mnie jako inwestora bardzo istotne jest wiedzieć jakie są koszty robocizny a jakie materiałów i na jaki dzień były liczone. Jeśli użyłem jako przykładu akurat Twój kosztorys przepraszam, ale chodziło mi zaprezentowanie wizualizacji danych KNR-u a nie o to, że jest źle zrobiony. Nie chciało mi się przepisywać mojego, który wizualnie wygląda identycznie. A teraz jeszcze raz pytanie: "...2 d.1 KNR 2-02 0616-01 Izolacje z papy asfalt.na sucho pozioma - jedna warstwa m2 0.3*1.0 = 0.300 4.5627 1.37..." - w jakiej cenie, bardzo dokładnie, w tej pozycji jest papa a ile wynosi robocizna??? I tak można z prawie każdą pozycją. Nie widziałem takich pozycji w żadnym znanym mi kosztorysie (KNR), bo albo program nie ma takich opcji albo niewygodnie jest te dane załączać. Jeszcz raz powtórzę, nie znam się na KNR-e i wypowiadam się na te temat tylko jako drobny inwestor dla którego jest to progrm nieczytelny. Edbud: wybacz, że akurat jako przykład dałem Twój kosztorys jeszcze raz przepraszam, ale mogłem dać jakikolwiek inny. Ty prawdopodnie masz ten program w małym palcu i patrzysz trochę inaczej, a my drobni inwestorzy jesteśmy prztłaczani ogromem danych na "start" naszych budów. PS. Po "rozmowie" mój wykonawca robi m.b. mojego fundamentu o wysokości 1 m, bloczki betonowe, z izolacją przeciwwodną za 120 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts