Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Mitsubishi Lossnay

Recommended Posts

Ja również zdecydowałem się na Mitsubishi (model 350m3) i jestem zadowolony z wyboru. Mogę potwierdzić, że jest cichy, w miarę energooszczędny i w stosunkowo korzystnej cenie. Pracuje u mnie od listopada 2011.

Na wlocie, przed rekuperatorem, zastosowałem mini GWC w postaci ok. 5 metrowego odcinka rury fi200, która przechodzi pod fundamentem i idąc na głębokości 1,5 metra pod ziemią , kończy się trójnikiem, z którego jeden koniec idzie na górę do czerpni , a dolny w ziemię -w celu odprowadzenia ewentualnych skroplin. Muszę przyznać, że ten kawałek rury wprawił mnie w spore zaskoczenie w okresie zimowym, gdy mierzyłem temperaturę na króćcach rekuperatora. Mogę szczerze polecić takie rozwiązanie.

Chciałbym jednak skonsultować kilka spraw, które mnie nurtują.

Zastanawia mnie trochę funkcjonowanie wbudowanego bypasu. Jeszcze zimą, temperatury wlotowe i wylotowe prawidłowo reagowały na wł/wył bypasu, jednak teraz , w okresie tych sporych upałów, temperatura za reku (ta idąca na pomieszczenie) jest kilka stopni wyższa od temperatory powietrza świeżego, wchodzącego do reku. A przecież powietrze powinno w całości omijać wymiennik. Dlaczego się więc nagrzewa? Pracujące silniki? (czujniki są, jak widać na zdjęciach, dość dokładnie odizolowane od powietrza wewnątrz pomieszczenia, w którym pracuje reku.).

Drugą zastanawiającą rzeczą jest pobór prądu. U mnie są to 64 W/ 107 W/ 148 Waty ( w zależności od stopnia nadmuchu) i WCALE się nie zmieniają podczas wł/wył bypasu. Przecież wymiennik stawia dość znaczący opór, czy silniki nie powinny reagować zmniejszeniem poboru prądu w momencie gdy go omijamy?

Jeszcze omówienie zdjęć : termometr (konstrukcja własna) podaje temperaturę zewnętrzną (Tz), wewnętrzną (Tw), oraz na króćcach rekuperatora (prawa strona idzie na zewnątrz- czyli wyrzutnia i czerpnia) , lewa strona idzie na dom (wyciąg, nawiew). Sprawność obliczana jest z typowego wzoru (znalezionego w internecie) i podaje wartość z uwzględnieniem GWC oraz bez.

http://images40.fotosik.pl/1716/3265434e9070dcc0m.jpg

http://images39.fotosik.pl/1669/b14a41c7568da08fm.jpg

http://images45.fotosik.pl/1464/06de24c66e7eb897m.jpg

Pomiary temperatur wykazały też , że mój GWC latem pracuje znacznie gorzej niż zimą. Teraz mam z niego zysku jakieś 2-4 stopnie (chłodzenie), gdy zimą podnosił temp eraturę nawet o kilkanaście stopni.

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawia mnie trochę funkcjonowanie wbudowanego bypasu. Jeszcze zimą, temperatury wlotowe i wylotowe prawidłowo reagowały na wł/wył bypasu, jednak teraz , w okresie tych sporych upałów, temperatura za reku (ta idąca na pomieszczenie) jest kilka stopni wyższa od temperatory powietrza świeżego, wchodzącego do reku. A przecież powietrze powinno w całości omijać wymiennik. Dlaczego się więc nagrzewa? Pracujące silniki? (czujniki są, jak widać na zdjęciach, dość dokładnie odizolowane od powietrza wewnątrz pomieszczenia, w którym pracuje reku.).

Cytat z instrukcji twojego urządzenia:

http://www.mitsubishi-electric.pl/dokumenty/LGHRX5200905N1-pl.pdf , strona 2

"W przypadku trybu wentylacji „by-pass”, temperatura powietrza

nawiewanego nieznacznie wzrasta ponad wartość temperatury

powietrza zewnętrznego, na skutek ciepła nagromadzonego przy

kanałach lub silnikach urządzenia."

Drugą zastanawiającą rzeczą jest pobór prądu. U mnie są to 64 W/ 107 W/ 148 Waty ( w zależności od stopnia nadmuchu) i WCALE się nie zmieniają podczas wł/wył bypasu. Przecież wymiennik stawia dość znaczący opór, czy silniki nie powinny reagować zmniejszeniem poboru prądu w momencie gdy go omijamy?

W trybie bypass tylko powietrze wywiewane omija wymiennik. Poza tym można skonstruować bypass tak, żeby stawiał taki sam opór - tak jest łatwiej. Automatyczna zmiana mocy komplikuje wykonanie.

W samsungu mam cztery biegi, a jak jest w mitsu macie płyną regulacje ??? pytam o wersje z silnikiem prądu stałego.

Regulacja stopniowa (4 biegi).

samsung ma IV biegi i mitsu ma 4 biegi o jakiej wydajności piszesz ???

Mitsu LGH50RSDC - bieg 4 - 144m3 bieg 3 - 255m, bieg 2 - 350m - bieg 1 - 465 m - zakres regulacji 30 -55- 75 - 100% wydajności nominalnej.

Samsung RHF050EE - 3 biegi - 350m3 -420m - 500m - zakres regulacji 70-84-100% wydajności nominalnej.

widać różnicę?

Cytat z instrukcji twojego urządzenia:

"W przypadku trybu wentylacji „by-pass”, temperatura powietrza

nawiewanego nieznacznie wzrasta ponad wartość temperatury

powietrza zewnętrznego, na skutek ciepła nagromadzonego przy

kanałach ...."

.

Dzięki za odpowiedź. To mnie nie jednak przekonuje do końca. Temperaturę mierzę na króćcach rekuperatora, a nie na anemostacie , więc ciepłe powietrze wokół kanałów nie wpływa na pomiar.

Dzięki za odpowiedź. To mnie nie jednak przekonuje do końca. Temperaturę mierzę na króćcach rekuperatora, a nie na anemostacie , więc ciepłe powietrze wokół kanałów nie wpływa na pomiar.

Nieśmiało wskażę - na tej samej stronie (2) jest napisane i narysowane co to jest powietrze nawiewane - powietrze wychodzące z reku na króćcu "nawiewnym" rekuperatora. Sama obudowa jest spora i z metalu. Trochę ciepła przewodzi. Ideałów nie ma - zawsze zgniły kompromis :). Wiem że prawdziwi twardziele idą na żywioł i nie czytają instrukcji, ale czasami naprawdę warto. ;)

Edytowane przez psulek

Mitsu LGH50RSDC - bieg 4 - 144m3 bieg 3 - 255m, bieg 2 - 350m - bieg 1 - 465 m - zakres regulacji 30 -55- 75 - 100% wydajności nominalnej.

Samsung RHF050EE - 3 biegi - 350m3 -420m - 500m - zakres regulacji 70-84-100% wydajności nominalnej.

widać różnicę?

Tylko że ja mam cztery biegi.

Jak zmieżyć pobór prądu bez miernika kWh

Podniosę jeszcze sprawę programatora PZ-60DR-e i jednej sprawy, która mnie w nim denerwuje.

Przedstawię to obrazowo: Mam ustawiony program, że reku ma się włączać na jakiś czas , 4 razy na dobę. Czyli mam wprogramowane 4 czasy włączenia, oraz 4 czasy wyłączenia reku. z odpowiednimi prędkościami. Nastawy są takie same dla całego tygodnia.

Problem pojawia się , gdy podczas programowego włączenia rekuperatora, wyłącze go przyciskiem On/OFF na konsoli. Prościej: rekuperator zostaje włączony przez programator, ale ja postanawiam wyjść z domu i wyłączyć wentylację pustego domu. Więc wyłączam go przyciskiem na konsoli. Zdarza się to dość często.

Gdy potem przeglądam sobie nastawy programatora funkcją Timer Monitor, okazuje się z w te konkretne dni programator "wyrzuca" z ustawień akcję przypisaną do danej godziny. Akcję w sensie "włącz" lub "wyłącz".

Po kilku dniach takich zabaw, timer jest tak "poszatkowany", że reku albo się nie włącza, albo nie wyłącza przez cały dzień.

Może rozwiązaniem by było wyłączanie timera przed wyłączeniem rekuperatora, ale wymaga to przyciśnięcia dwóch przycisków, a przede wszystkim otwarcia klapki zakrywającej przyciski.

Macie takie doświadczenia?

Brakuje mi też podświetlenia ekranu, ale na to nic się nie poradzi :).

Jak zmieżyć pobór prądu bez miernika kWh

Wpinając się szeregowo amperomierzem (cyfrowe mierniki uniwersalne za ok. 13zł w marketach budowlanych, tylko zwróć uwagę czy jest zakres amperomierza na prąd przemienny). Najprościej było by to zrobić w skrzynce bezpiecznikowej, podłączając amperomierz pod styki bezpiecznika zasilającego rekuperator i wyłączając ten bezpiecznik.

• 2 weeks później...
Wpinając się szeregowo amperomierzem (cyfrowe mierniki uniwersalne za ok. 13zł w marketach budowlanych, tylko zwróć uwagę czy jest zakres amperomierza na prąd przemienny). Najprościej było by to zrobić w skrzynce bezpiecznikowej, podłączając amperomierz pod styki bezpiecznika zasilającego rekuperator i wyłączając ten bezpiecznik.

Kurcze, za 25 PLN kupiłem w LM watomierz. Wygląda jak wyłącznik czasowy. Po co kombinować za 12 PLN?

• 4 months później...

Witam,

Może dowiem się od szanownych forumowiczów czy są w ofercie rekuperatory MITSUBISHI serii LGH-50 z wentylatorami na prąd stały ?

Przeglądałem kartę katalogową modelu LGH-50RX5-E i zużycie prądu nie powala:

1 bieg (bardzo wysokie obroty) -255-286 W

2 bieg (wysokie obroty) - 207-228 W

3 bieg (niskie obroty) - 175-190 W

4 bieg (bardzo niskie obroty) - 80-95 W

Dzięki za pomoc

Cena w UK z pilotem 1375 funtów czyli około 7 000 PLN

i za takie pienądze można w PL kupic całkiem fajny rekuperator z silnikami EC/DC

i normalnym wymiennikiem a nie papierowym cudem :yes:

Wychodzi na to, że ciągle jeszcze w PL producenci próbują upchnąć starsze modele urządzeń

licząc, że cena uczyni cuda.

pamietajmy też, że w UK obowiązują przepisy wykluczające stosowanie prądożernych wentylatorów.

PS:

COMAIR Polska oferuje dokładne te same urządzenia co COMAIR w Holandii

i ma identyczne ceny katalogowe, ale oferuje polskim Klientom lepsze niż w NL

warunki SERVICEPLUS+

Edytowane przez michal_l

to bezsensowne koszty

oczywiście, że bezsensowne!

Mitsu jakoś tam się broni cenowo w klasie niespecjalnie zaawansowanych technicznie urządzeń - identycznej konstrukcji są też SAMSUNGI i inne NO NAME.

Ale jeżeli cena miałaby być trochę wyższa - np. z porządnymi wentylatorami DC

to Mitsu przegrywa technicznie z takim np. BRINKIEM oferującym silniki DC w standardzie, fajny wymiennik itd itp.