ana-76 11.04.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 o rany nie uparłem sie,to tylko prosta fizyka, jeśli wilgotność osiągnie 100 a osiągnie, to się skropli na byle czym i tyle, ilość kondensatu zależy od sprawności wymiennika i fajnie byłoby znać wilgotność powietrza wyrzucanego i jego temperaturę, kwestia tylko sprawności odprowadzenia kondensatu, dobra, wchodzimy na grunt którego nie znam, nie montowałem mitsu, nie mierzyłem parametrów w czasie pracy a w reklamy nie wierzę i trolluję , bo nie wygląda mi jakoś specjalnie inaczej niż inne tego typu, w hurcie taka jednostka "no name" kosztuje 300 euro, wystarczy do niej tylko dorobić własny sterownik i naklejke CO ZA PROBLEM? rób naklejkę, sterownik i zbijaj kokosy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.04.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 To ze coś wygląda tak samo nie oznacza że jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.04.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 CO ZA PROBLEM? rób naklejkę, sterownik i zbijaj kokosy... nie montuję naklejek tylko wm ale przed tobą droga wolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 15.04.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Kagnax, to że wygląda tak samo, to nie znaczy że jest zrobione tak samo. Pewnie czytałeś o chińskich samochodach, oponach - też dobrze wyglądają i kosztują połowę ceny zachodnich odpowiedników . Podejrzewam, że tak niska cena w hurcie nie jest bez powodu. No ale trzeba być dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorb84 21.05.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Dzień dobry, To mój pierwszy post na forum, więc od razu się witam. Czy te rekuperatory są ciche? Noszę się z zakupem, bo instalacja jest ino trzeba centralę. A zależy mi żeby nie szumiał za głośno. Ostatnio oglądałem brinka u znajomego i nie wypadł zachwycająco. Sprzedawcy zachwalają, ale może odpowie ktoś z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.05.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Jest to najcichszy rekuperator na rynku.Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 21.05.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Jeżeli to ważne kryterium to również polecam. Na I biegu (~140m3) trzeba przyłożyć dłoń do wylotu żeby stwierdzić że działa. Mam wersję DC, ale podejrzewam że wentylatory nie mają w tej kwesti dużo do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.05.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 A teraz jest promocja na nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 29.05.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 To fakt. Można wyrwać tanio jak się poszuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 29.05.2012 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 To fakt. Można wyrwać tanio jak się poszuka. Dzisiaj byłem u Szefa w domku, gdzie wisi pod sufitem Lossney, którego kupowałem jakoś w zimie i faktycznie - nie dało się stwierdzić, czy pracuje, a stałem dokładnie pod urządzeniem, zero szumu z urządzenia. Pracował na niskim biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 26.06.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 A jak z samsungami EVR???Warte są uwagi,Czy ktoś wie jakie mają silniki DC czy AC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 28.06.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 A jak z samsungami EVR??? Warte są uwagi, Czy ktoś wie jakie mają silniki DC czy AC Nie wiem jakie mają silniki (podejrzewam że AC, bo zużycie jednak spore), ale ja bym się nie zdecydował na Samsunga z innego powodu - mały zakres regulacji wydajnośći. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 15.07.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Nie wiem jakie mają silniki (podejrzewam że AC, bo zużycie jednak spore), ale ja bym się nie zdecydował na Samsunga z innego powodu - mały zakres regulacji wydajnośći. Możesz rozszerzyć ??? Silniki są prądu stałego - to już sprawdziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 15.07.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 (edytowane) Możesz rozszerzyć ??? Silniki są prądu stałego - to już sprawdziłem To prawdopodobnie są tam zamontowane bez sensu, bo te reku mają bardzo ograniczony zakres regulacji wydajności, a na wyższych prędkościach zużycie prądu w DC i AC jest porównywalne. Cała ta gadka o AC/DC/EC ma sens tylko z tego powodu, że na niskich prędkościach DC/EC bierze sporo mniej prądu. Mitsu DC 50 = ~ 19W/140m-220W/450m. Mitsu AC 50 - 95w/180m - 250W/500m. Samsung DC 50 - 130W na 350m - 180W na 500m. Pytanie - czy będziesz potrzebował cały czas takiej wydajności? Co z szumami w nocy - spore przepływy, więc mogą być, czy będziesz wyłączał? Sądzę że w zimie możesz też spotkać się z problemem zbytniego przesuszenia - i papierowy wymiennik nie pomoże. Tak czy siak w przypadku Samsunga będziesz musiał pójść na jakiś kompromis - albo kupisz coś trochę za małego, albo za dużego - w każdym razie żadne nie pokryje wszystkich potrzeb. Edytowane 16 Lipca 2012 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekosi 18.07.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Jestem biochemikiem i mogę powiedzieć jedno. Celuloza to nie papier. Nie widziałem "na żywo" materiału z którego jest wykonany taki wymiennik, jednak membrany celulozowe, których używa się w biochemii są bardzo wytrzymałe. Właściwościami mechanicznymi przypomina to mocną folię i właściwości tych nie zmienia po zmoczeniu. Śledzę opinie o wymiennikach celulozowych już drugi miesiąc, gdyż też stoję przed wyborem rekuperatora i jedyne opinie jakie znalazłem to właśnie celuloza=papier. Z chęcią usłyszałbym co ma do powiedzenia ktoś kto tego od dłuższego czasu używa, bądź też dotykał i testował wytrzymałość tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 18.07.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Mitsu AC 50 - 95w/180m - 250W/500m. Samsung DC 50 - 130W na 350m - 180W na 500m. Pytanie - czy będziesz potrzebował cały czas takiej wydajności? . Witam Też się mocno zastanawiam nad tym Mitsu. Pytanko - jak odróżnić modele z DC? Zdaje się że wszystkie w ofercie na necie są AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.07.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 kilka lat temu do jednej kobiety poszedł tywent z wymiennikiem celulozowym, działa do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.07.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jestem biochemikiem i mogę powiedzieć jedno. Celuloza to nie papier. Nie widziałem "na żywo" materiału z którego jest wykonany taki wymiennik, jednak membrany celulozowe, których używa się w biochemii są bardzo wytrzymałe. Właściwościami mechanicznymi przypomina to mocną folię i właściwości tych nie zmienia po zmoczeniu. Śledzę opinie o wymiennikach celulozowych już drugi miesiąc, gdyż też stoję przed wyborem rekuperatora i jedyne opinie jakie znalazłem to właśnie celuloza=papier. Z chęcią usłyszałbym co ma do powiedzenia ktoś kto tego od dłuższego czasu używa, bądź też dotykał i testował wytrzymałość tego materiału. Ja z kolei jestem chemikiem i mogę to potwierdzić. Do tego zawodowo zajmuję się przetwórstwem tworzyw sztucznych, więc nie omieszkałem opukać, ostukać tego wymiennika Na pierwszy rzut oka - polietylen, polipropylen lub mleczny poliwęglan, w życiu bym nie zgadł "na dotyk", że to celuloza. Jednak co do wilgoci - wyraźnie straszą, żeby go nie potraktować wodą (np. myć pod kranem). Ma za to fajne filtry - woda + Ludwik załatwiają sprawę, więc odpada koszt wymiany na nowe, które w naszym zakładowym Dospelu kosztują stówę raz na min. pół roku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 20.07.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Skoro ten wymiennik Mitsu jest tak wrażliwy na wodę, czy zagrożeniem nie będzie podpięcie go pod wyciąg z łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 20.07.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) Pytanko - jak odróżnić modele z DC? Mają w oznaczeniu symbolu DC. Skoro ten wymiennik Mitsu jest tak wrażliwy na wodę, czy zagrożeniem nie będzie podpięcie go pod wyciąg z łazienki? Jeżeli nie pomylisz rur i nie podepniesz pod kanalizację, to na pewno nie. Jest wrażliwy na wodę a nie na wilgoć- drobna, acz znacząca różnica różnica. Edytowane 20 Lipca 2012 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts