rkowal79 22.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Czy jest możliwe i dopuszczalne przepisami (rozporządzenia wynikające z ustaw: Prawo Budowlane, O ochronie przeciwpożarowej i innych dotyczących budownictwa, normy itp) wykonanie ogrzewania podłogowego wodnego (glikolowego) oraz w tej samej wylewce elektrycznego?Wodne - koncepcja układania spiralnego w odstępach 15-20cm a przy oknach i tarasie odstępy 10cm (dom dobrze ocieplony z niskim zapotrzebowaniem na energię). Dzięki temu jest możliwe z technicznego punktu widzenia układanie kabla grzewczego pomiędzy rurami PEX-ALU-PEX lub PEX z uniknięciem wszelkich kolizji (krzyżowania się kabla z rurami).Kabel grzewczy jaki posiadam to zwykły oporowy NEXANS 17W/mb i napięciu znamionowym 230V który dzięki odstępom w podłodze wynoszącymi 20cm zapewni moc około 85W/m2.Jeśli chodzi o tą drugą będzie oczywiście zabezpieczona niezależnymi różnicówkami przed mozliwością porażenia na skutek uszkodzenia izolacji. Pytanie zadaję w związku z różnymi opiniami dotyczącymi sąsiadowania ze sobą istalacji podłogowej wodnej z elektryczną:- można istalować,- jest to niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.11.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ja mam podłogówkę wszędzie, a pod nią - w warstwie styropianu - mam wszystkie instalacje: wodną, elektryczną, LAN i SAT. Nie znalazłem nigdzie zakazu "zbliżania" instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts