Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy uda sie wybudowac dom do 300 tyś?

DW1719509664

Recommended Posts

Witam! jestem nowy i nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem temat.

Razem z małżonką planujemy wybudować dom.

Planujemy wydać do 300 - 350 tyś w stanie gotowym.

Żonie podoba się taki projekt http://www.e-projekty.pl/projekt,424134,dom-jednorodzinny-z-garazem-projekt-domu-gl-553-panonia-ii

dane domu to :

Powierzchnia użytkowa: 151.00m2

Kubatura: 1270.10m2

Wymiary działki: 20.33 x 25.55 m

Dach: Wielospadowy

Energooszczędny: nie

Pokoje: 5

Garaż: Jeden

Podpiwniczony: Podpiwniczenie

Działkę już mamy. Czy uda się zmieścić w tej cenie? I czy można zmieniać projekt?

• 4 weeks później...
Witam na pierwszy rzut oka widac ,ze nie uda sie Wam wybudowac takiego domu w cenie z wykonczeniowka ok 2 tys zl/m.kw.Swoja droiga postepujcie nielogicznie ,bo skoro macie bardzo ograniczone srodki to nie powinniscie brac na tapete domu ktory ma zadawac szyku , bo z takimi pieniedzmi mozecie wybudowac cos skromniejszego co wcale nie znaczy ,ze gorszego.Wiem wiem , ale pewnie macie "problem" z cyklu" co ludzie powiedza? ;-).Pzdr

tu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87

Ten dom - mocno wątpię. Poszukajcie z dachem dwuspadowym, a nie wieżyczkami i wykuszami jeśli nie macie dużo kasy.

pow. całkowita 449,75 m2 x 2500 (a bez własnej pracy 3000) to nie wychodzi 350k. To wiesz ile wychodzi. Bliżej dużej bańki. Kubatura 1200 m3 ....

Nie buduje się powierzchni użytkowej. Buduje się powierzchnię całkowitą.

Edytowane przez Nefer

Wycena tego domu wg. biura projektów (w praktyce zawsze wychodzi więcej bo to czy tamto wypadnie dodatkowo) w stanie pod klucz to 607 000 zł Czyli w praktyce można liczyć 750 000 albo i więcej. Jak ma być tanio to dom parterowy z prostym dachem i bez podpiwniczenia. Tu sam dach kosztuje majątek. Każde załamanie, każdy dodatkowy metr kosza czy gąsiorów to dodatkowe pieniądze i potencjalne kłopoty. Klatka schodowa do ileś tam metrów drogiej kubatury, za to niemieszkalnej, itd itp.

• 3 weeks później...

witaj

Są technologie, które umożliwiają wybudowanie dom o podobnych gabarytach w cenie ok 1400-1500zł/m2. Cena ta uzależniona jest również od rejonu Polski. Proponuje Ci zrezygnować z piwnicy, wtedy jest szansa na zmieszczenie się w kwocie. Niestety nie mogę podać tu konkretnych systemów bo będzie to reklama, jeśli nadal jednak będziesz zainteresowany tematem pisz na mojego maila: [email protected]

pozdrawiam

Anna