romano78 22.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam zakupiłem właśnie kanały prostokątne i mam pytanie jak je łączycie aby nie było żadnych szpar wziąłem najbardziej płaskie jakie były aby sie zmieściły w drugą warstwę ocieplenia i tylko z tej firmy mieli kolana 45stopni ale niestety mają jedna poważną wadę dłuższa krawędż jest dosyć wklęsła do środka tak że po złożeniu z kolankiem można pomiędzy ścianki wsadzić palec mam dwa rozwiązania po nałożeniu silikonu czy kleju dociągnąć wkrętami ,gdy klej wyschnie wykręcić wkręty i załatać dziurki po nich, druga opcja wsadzić do środka coś aby rozepchało ścianki jakaś szmata (gąbka) przywiązana do sznurka gdy klej zwiąże wyciągamy szmate.I co by było najlepsze do łączenia najlepiej coś szybko schnącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.11.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Klej do instalacji rur od odkurzaczy centralnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 23.11.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Klej do instalacji rur od odkurzaczy centralnych. nie nadaje się. klej kanałów nie rozpuszcza i nie klei. bez problemu się odklejają po wyschnięciu kleju. Przerabiałem to w lipcu. u mnie na szczęscie, nie było takiej niedokładności, ale również trochę "odchodziły". ja każde łącze kleiłem taśmą klejącą (kup jakąś silną, teraz nie ma z tym problemu) potem i tak zalejesz wszystko betonem. jeśli gdzieś te niedokładności masz jednak tak duże, proponuję naciąć w dwóch albo czterech miejscach sćiankę kanału wewnętrznego (ten kołnierz który wkładasz w następny element). takie nacięcie 1mm (ja robiłem kątówką) załatwiało sprawę (miałem duży problem przy kanale napowietrzającym kotłownie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 nie nadaje się. klej kanałów nie rozpuszcza i nie klei. bez problemu się odklejają po wyschnięciu kleju. Przerabiałem to w lipcu. u mnie na szczęscie, nie było takiej niedokładności, ale również trochę "odchodziły". ja każde łącze kleiłem taśmą klejącą (kup jakąś silną, teraz nie ma z tym problemu) potem i tak zalejesz wszystko betonem. jeśli gdzieś te niedokładności masz jednak tak duże, proponuję naciąć w dwóch albo czterech miejscach sćiankę kanału wewnętrznego (ten kołnierz który wkładasz w następny element). takie nacięcie 1mm (ja robiłem kątówką) załatwiało sprawę (miałem duży problem przy kanale napowietrzającym kotłownie) Jaki beton? nie przeczytałeś mojego posta chyba uważnie głównie to mi chodzi o to aby nie było w środku żadnych występów aby powietrze mogło swobodnie przepływać taśma na zewnątrz nie rozwiąże tego problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.11.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam zakupiłem właśnie kanały prostokątne i mam pytanie jak je łączycie aby nie było żadnych szpar wziąłem najbardziej płaskie jakie były aby sie zmieściły w drugą warstwę ocieplenia i tylko z tej firmy mieli kolana 45stopni ale niestety mają jedna poważną wadę dłuższa krawędż jest dosyć wklęsła do środka tak że po złożeniu z kolankiem można pomiędzy ścianki wsadzić palec mam dwa rozwiązania po nałożeniu silikonu czy kleju dociągnąć wkrętami ,gdy klej wyschnie wykręcić wkręty i załatać dziurki po nich, druga opcja wsadzić do środka coś aby rozepchało ścianki jakaś szmata (gąbka) przywiązana do sznurka gdy klej zwiąże wyciągamy szmate. I co by było najlepsze do łączenia najlepiej coś szybko schnącego. złap to wkrętami (pchełkami ) i uszczelnij taśmą aluminiową taką do kominków wkrętów nie wykręcaj, one w niczym nie przeszkadzają( na druga stronę wystają tylko ich końce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2011 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 złap to wkrętami (pchełkami ) i uszczelnij taśmą aluminiową taką do kominków wkrętów nie wykręcaj, one w niczym nie przeszkadzają( na druga stronę wystają tylko ich końce ) Wkręty nie mogą wystawać w środku ,a jak przyjdzie w przyszłości potrzeba przeczyścić taki kanał i trzeba będzie przeciągnąć przez niego jaką ścierę i co wtedy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 23.11.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Jaki beton? nie przeczytałeś mojego posta chyba uważnie głównie to mi chodzi o to aby nie było w środku żadnych występów aby powietrze mogło swobodnie przepływać taśma na zewnątrz nie rozwiąże tego problemu . romano, czytaj również uważnie. skoro dajesz w warstwie ocieplenia, to potem dajesz na to wylewkę, nie ? no chyba, że mówisz o warstwie ocieplenia poddasza, ale to Ty nie sprecyzowałeś GDZIE kładziesz te kanały (ja kładłem w styropianie pod wylewką). Taśma rozwiąże Twój problem, bo uszczelnia z zewnątrz. Bok który robi się wypukły nacinasz na kołnierzu przy rogach tak, aby nadmiar materiału "miał się gdzie podziać" -> kanał zacznie bez problemu przylegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 ja kanały chyba 205x55 łapałem wkrętami "blaszkowymi" i potem taśma aluminiowa, i nie zamierzam ich raczej czyścić bo i po co, filtry są od tego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) I co by było najlepsze do łączenia najlepiej coś szybko schnącego. Swoje kanały prostokątne (w tym i ten wymagający szczególnej szczelności - do okapu) kleiłem specjalnym klejem do PCW kupionym w markecie. Jesli zechcesz, to jutro sprawdzę i przyślę nazwę na priv. Klej ten rozpuszcza PCW i tworzy nierozbieralne(!) złącze. Aby rozepchnąć zaklęśnięte obrzeża wkładałem dopasowany drewniany klocek na "smyczy" , przy pomocy której go stamtąd (po sklejeniu) wyciągałem. Dla zapewnienia 100% szczelności nanosiłem ten klej "po obwodzie" zarówno wewnątrz "kielicha" jak i zewnątrz elementu wsuwanego w takich miejscach, aby nie "rozsmarować" go na całej długiej powierzchni złącza, tylko aby "złapał" na tych dwóch niezależnych "obwodach" w ostatniej fazie wsuwania. Pozdrawiam Edytowane 26 Listopada 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.11.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Swoje kanały prostokątne (w tym i ten wymagający szczególnej szczelności - do okapu) kleiłem specjalnym klejem do PCW kupionym w markecie. Jesli zechcesz, to jutro sprawdzę i przyślę nazwę na priv. Klej ten rozpuszcza PCW i tworzy nierozbieralne(!) złącze. Aby rozepchnąć zaklęśnięte obrzeża wkładałem dopasowany drewniany klocek na "smyczy" , przy pomocy której go stamtąd (po sklejeniu) wyciągałem. Dla zapewnienia 100% szczelności nanosiłem ten klej "po obwodzie" zarówno wewnątrz "kielicha" jak i zewnątrz elementu wsuwanego w takich miejscach, aby nie "rozsmarować" go na całej długiej powierzchni złącza, tylko aby "złapał" na tych dwóch niezależnych "obwodach" w ostatniej fazie wsuwania. Pomysł bardzo podobny do mojego ,ja jednak spróbuje z tą gąbką na smyczy ciężko będzie dopasować taki klocek no i może się zaklinować w środku u mnie będzie takich złączeń ok. 30 tak więc trochę roboty będzie i kleju tez trzeba sporo jeśli mógłbyś przesłać mi nazwę tego kleju to byłbym wdzięczny . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.11.2011 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 ja kanały chyba 205x55 łapałem wkrętami "blaszkowymi" i potem taśma aluminiowa, i nie zamierzam ich raczej czyścić bo i po co, filtry są od tego;) Ja tam jednak zrobię beż wkrętów a niech się wsadzi tam jaki kocur w trakcie montażu i walnie łbem o takiego wystającego wkręta był, juz taki przypadek ale nie pamiętam u kogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.11.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 kocur to mi wlazł w okrągłego termoflexa 200, w kanał wpieciocentymetrowej wysokości by sie bestia raczej nie zmieściła a klej odpuściłem bo próba wykazała brak przyczepnoesci, no chyba, że miałem jakieś inne pcw w kanałach albo jednak nie ten klej (choć do pcv i inne rzeczy rozpuszczał i kleił) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.11.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (...) a klej odpuściłem bo próba wykazała brak przyczepnoesci, no chyba, że miałem jakieś inne pcw w kanałach albo jednak nie ten klej (choć do pcv i inne rzeczy rozpuszczał i kleił) miałem dokładnie to samo. klej nie zdał egzaminu a rurki od centralnego odkurzacza pokleił (rozpuścił) pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.11.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 kocur to mi wlazł w okrągłego termoflexa 200, w kanał wpieciocentymetrowej wysokości by sie bestia raczej nie zmieściła a klej odpuściłem bo próba wykazała brak przyczepnoesci, no chyba, że miałem jakieś inne pcw w kanałach albo jednak nie ten klej (choć do pcv i inne rzeczy rozpuszczał i kleił) Tak mi coś świtało że to jednak twój kocur. Przyrząd do rospierania już sobie zrobiłem z rzeczy znalezionych na budowie prostokątna dosyć twarda gąkba i plastikowa paca z filcem do zacierania tynku obciołem rączke i przykleiłem po obu stronach gąbki filcem do zewnątrz, pięknie i równiutko rozpiera i ładnie się ślizga wewnątrz ,klej do instalacji sanitarnych i do instalacji centralnego odkurzacza się nie sprawdził i śmierdzi jak diabli. Czekam dalej na propozycjie bo sprawa pilna spróbuje jeszcze do pcv ale muszę jechać zanim aż 20km bo w lokalnych sklepach nic takiego nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.11.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Tak mi coś świtało że to jednak twój kocur. (...) spróbuje jeszcze do pcv ale muszę jechać zanim aż 20km bo w lokalnych sklepach nic takiego nie mają. klej do odkurzacza to właśnie klej do pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.11.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 chyba tzreba by było się przyjrzeć z jakiego konkretnie i dokładnie tworzywa są te kanały, bo potocznie to może być nazwane pcv ale moze wcale nie typowy polichlorek winylu tylko coś nieco innego bądź z jakimiś dodatkami, i dlatego kleje do pcv ich nie kleją, albo też to rury do odkurzacza i hydrauliczne klejone to nie zwykłe pcv (bodajze CPVC) i dlatego one się kleją a zwykłe pcv nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.11.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 dlatego one się kleją a zwykłe pcv nie... Mnie taki "klej do twardych plastików" (w tym i do PCW) z Castoramy skleił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.11.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Mnie taki "klej do twardych plastików" (w tym i do PCW) z Castoramy skleił No zobaczymy jutro będzie chwila prawdy dla tego twojego kleju mam nadzieje że będzie ok skleiłem dwa małe kawałki spróbuję jutro rozerwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 No zobaczymy jutro będzie chwila prawdy dla tego twojego kleju mam nadzieje że będzie ok skleiłem dwa małe kawałki spróbuję jutro rozerwać. To w tej twojej "wentylacji" będzie aż takie "rozrywające" ciśnienie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts