Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam zakupiłem właśnie kanały prostokątne i mam pytanie jak je łączycie aby nie było żadnych szpar wziąłem najbardziej płaskie jakie były aby sie zmieściły w drugą warstwę ocieplenia i tylko z tej firmy mieli kolana 45stopni ale niestety mają jedna poważną wadę dłuższa krawędż jest dosyć wklęsła do środka tak że po złożeniu z kolankiem można pomiędzy ścianki wsadzić palec mam dwa rozwiązania po nałożeniu silikonu czy kleju dociągnąć wkrętami ,gdy klej wyschnie wykręcić wkręty i załatać dziurki po nich, druga opcja wsadzić do środka coś aby rozepchało ścianki jakaś szmata (gąbka) przywiązana do sznurka gdy klej zwiąże wyciągamy szmate.

I co by było najlepsze do łączenia najlepiej coś szybko schnącego.

https://forum.murator.pl/topic/162974-%C5%82%C4%85czenie-kana%C5%82%C3%B3w-pastikowych-prostok%C4%85tnych/

Klej do instalacji rur od odkurzaczy centralnych.

nie nadaje się. klej kanałów nie rozpuszcza i nie klei. bez problemu się odklejają po wyschnięciu kleju. Przerabiałem to w lipcu.

u mnie na szczęscie, nie było takiej niedokładności, ale również trochę "odchodziły". ja każde łącze kleiłem taśmą klejącą (kup jakąś silną, teraz nie ma z tym problemu) potem i tak zalejesz wszystko betonem.

jeśli gdzieś te niedokładności masz jednak tak duże, proponuję naciąć w dwóch albo czterech miejscach sćiankę kanału wewnętrznego (ten kołnierz który wkładasz w następny element). takie nacięcie 1mm (ja robiłem kątówką) załatwiało sprawę (miałem duży problem przy kanale napowietrzającym kotłownie)

nie nadaje się. klej kanałów nie rozpuszcza i nie klei. bez problemu się odklejają po wyschnięciu kleju. Przerabiałem to w lipcu.

u mnie na szczęscie, nie było takiej niedokładności, ale również trochę "odchodziły". ja każde łącze kleiłem taśmą klejącą (kup jakąś silną, teraz nie ma z tym problemu) potem i tak zalejesz wszystko betonem.

jeśli gdzieś te niedokładności masz jednak tak duże, proponuję naciąć w dwóch albo czterech miejscach sćiankę kanału wewnętrznego (ten kołnierz który wkładasz w następny element). takie nacięcie 1mm (ja robiłem kątówką) załatwiało sprawę (miałem duży problem przy kanale napowietrzającym kotłownie)

Jaki beton? nie przeczytałeś mojego posta chyba uważnie głównie to mi chodzi o to aby nie było w środku żadnych występów aby powietrze mogło swobodnie przepływać taśma na zewnątrz nie rozwiąże tego problemu .

Witam zakupiłem właśnie kanały prostokątne i mam pytanie jak je łączycie aby nie było żadnych szpar wziąłem najbardziej płaskie jakie były aby sie zmieściły w drugą warstwę ocieplenia i tylko z tej firmy mieli kolana 45stopni ale niestety mają jedna poważną wadę dłuższa krawędż jest dosyć wklęsła do środka tak że po złożeniu z kolankiem można pomiędzy ścianki wsadzić palec mam dwa rozwiązania po nałożeniu silikonu czy kleju dociągnąć wkrętami ,gdy klej wyschnie wykręcić wkręty i załatać dziurki po nich, druga opcja wsadzić do środka coś aby rozepchało ścianki jakaś szmata (gąbka) przywiązana do sznurka gdy klej zwiąże wyciągamy szmate.

złap to wkrętami (pchełkami ) i uszczelnij taśmą aluminiową taką do kominków

wkrętów nie wykręcaj, one w niczym nie przeszkadzają( na druga stronę wystają tylko ich końce )

złap to wkrętami (pchełkami ) i uszczelnij taśmą aluminiową taką do kominków

wkrętów nie wykręcaj, one w niczym nie przeszkadzają( na druga stronę wystają tylko ich końce )

Wkręty nie mogą wystawać w środku ,a jak przyjdzie w przyszłości potrzeba przeczyścić taki kanał i trzeba będzie przeciągnąć przez niego jaką ścierę i co wtedy problem.

Jaki beton? nie przeczytałeś mojego posta chyba uważnie głównie to mi chodzi o to aby nie było w środku żadnych występów aby powietrze mogło swobodnie przepływać taśma na zewnątrz nie rozwiąże tego problemu .

romano, czytaj również uważnie. skoro dajesz w warstwie ocieplenia, to potem dajesz na to wylewkę, nie ? no chyba, że mówisz o warstwie ocieplenia poddasza, ale to Ty nie sprecyzowałeś GDZIE kładziesz te kanały (ja kładłem w styropianie pod wylewką).

Taśma rozwiąże Twój problem, bo uszczelnia z zewnątrz. Bok który robi się wypukły nacinasz na kołnierzu przy rogach tak, aby nadmiar materiału "miał się gdzie podziać" -> kanał zacznie bez problemu przylegać.

Gość Konto usunięte_12*

Swoje kanały prostokątne (w tym i ten wymagający szczególnej szczelności - do okapu) kleiłem specjalnym klejem do PCW kupionym w markecie. Jesli zechcesz, to jutro sprawdzę i przyślę nazwę na priv. Klej ten rozpuszcza PCW i tworzy nierozbieralne(!) złącze. Aby rozepchnąć zaklęśnięte obrzeża wkładałem dopasowany drewniany klocek na "smyczy" :D, przy pomocy której go stamtąd (po sklejeniu) wyciągałem.

Dla zapewnienia 100% szczelności nanosiłem ten klej "po obwodzie" zarówno wewnątrz "kielicha" jak i zewnątrz elementu wsuwanego w takich miejscach, aby nie "rozsmarować" go na całej długiej powierzchni złącza, tylko aby "złapał" na tych dwóch niezależnych "obwodach" w ostatniej fazie wsuwania.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Swoje kanały prostokątne (w tym i ten wymagający szczególnej szczelności - do okapu) kleiłem specjalnym klejem do PCW kupionym w markecie. Jesli zechcesz, to jutro sprawdzę i przyślę nazwę na priv. Klej ten rozpuszcza PCW i tworzy nierozbieralne(!) złącze. Aby rozepchnąć zaklęśnięte obrzeża wkładałem dopasowany drewniany klocek na "smyczy" :D, przy pomocy której go stamtąd (po sklejeniu) wyciągałem.

Dla zapewnienia 100% szczelności nanosiłem ten klej "po obwodzie" zarówno wewnątrz "kielicha" jak i zewnątrz elementu wsuwanego w takich miejscach, aby nie "rozsmarować" go na całej długiej powierzchni złącza, tylko aby "złapał" na tych dwóch niezależnych "obwodach" w ostatniej fazie wsuwania.

Pomysł bardzo podobny do mojego ,ja jednak spróbuje z tą gąbką na smyczy ciężko będzie dopasować taki klocek no i może się zaklinować w środku u mnie będzie takich złączeń ok. 30 tak więc trochę roboty będzie i kleju tez trzeba sporo jeśli mógłbyś przesłać mi nazwę tego kleju to byłbym wdzięczny . Pozdrawiam

ja kanały chyba 205x55 łapałem wkrętami "blaszkowymi" i potem taśma aluminiowa, i nie zamierzam ich raczej czyścić bo i po co, filtry są od tego;)

Ja tam jednak zrobię beż wkrętów a niech się wsadzi tam jaki kocur w trakcie montażu i walnie łbem o takiego wystającego wkręta był, juz taki przypadek ale nie pamiętam u kogo

kocur to mi wlazł w okrągłego termoflexa 200, w kanał wpieciocentymetrowej wysokości by sie bestia raczej nie zmieściła ;)

a klej odpuściłem bo próba wykazała brak przyczepnoesci, no chyba, że miałem jakieś inne pcw w kanałach albo jednak nie ten klej (choć do pcv i inne rzeczy rozpuszczał i kleił)

(...)

a klej odpuściłem bo próba wykazała brak przyczepnoesci, no chyba, że miałem jakieś inne pcw w kanałach albo jednak nie ten klej (choć do pcv i inne rzeczy rozpuszczał i kleił)

miałem dokładnie to samo. klej nie zdał egzaminu a rurki od centralnego odkurzacza pokleił (rozpuścił) pięknie

kocur to mi wlazł w okrągłego termoflexa 200, w kanał wpieciocentymetrowej wysokości by sie bestia raczej nie zmieściła ;)

Tak mi coś świtało że to jednak twój kocur.

Przyrząd do rospierania już sobie zrobiłem z rzeczy znalezionych na budowie prostokątna dosyć twarda gąkba i plastikowa paca z filcem do zacierania tynku obciołem rączke i przykleiłem po obu stronach gąbki filcem do zewnątrz, pięknie i równiutko rozpiera i ładnie się ślizga wewnątrz ,klej do instalacji sanitarnych i do instalacji centralnego odkurzacza się nie sprawdził i śmierdzi jak diabli.

Czekam dalej na propozycjie bo sprawa pilna spróbuje jeszcze do pcv ale muszę jechać zanim aż 20km bo w lokalnych sklepach nic takiego nie mają.

Tak mi coś świtało że to jednak twój kocur.

(...) spróbuje jeszcze do pcv ale muszę jechać zanim aż 20km bo w lokalnych sklepach nic takiego nie mają.

klej do odkurzacza to właśnie klej do pcv.

chyba tzreba by było się przyjrzeć z jakiego konkretnie i dokładnie tworzywa są te kanały, bo potocznie to może być nazwane pcv ale moze wcale nie typowy polichlorek winylu tylko coś nieco innego bądź z jakimiś dodatkami, i dlatego kleje do pcv ich nie kleją, albo też to rury do odkurzacza i hydrauliczne klejone to nie zwykłe pcv (bodajze CPVC) i dlatego one się kleją a zwykłe pcv nie...
Mnie taki "klej do twardych plastików" (w tym i do PCW) z Castoramy skleił :yes:

No zobaczymy jutro będzie chwila prawdy dla tego twojego kleju mam nadzieje że będzie ok skleiłem dwa małe kawałki spróbuję jutro rozerwać.

Gość Konto usunięte_12*
No zobaczymy jutro będzie chwila prawdy dla tego twojego kleju mam nadzieje że będzie ok skleiłem dwa małe kawałki spróbuję jutro rozerwać.

To w tej twojej "wentylacji" będzie aż takie "rozrywające" ciśnienie?? :D