Seba_i_Wiola 03.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Uważam że łatwiej jest sterować przy pomocy czujnika pokojowego. W czasie I taryfy mam ustawione 19 stopni a w czasie II 22. Nie muszę mieszać krzywą grzania którą mam ustawioną na stałe przez wszystkie godziny. Gdyby się okazało że czas pracy w II taryfie nie wystarcza, a mnie nie będzie w domu to żona bez problemu podkręci sobie temperaturę za pomocą jednostki pokojowej. Nie wiem czy chciałaby grzebać w ustawieniach w pompie. Zastanawiam się czy takie podbijanie krzywej nie wpływa na komfort cieplny w domu oraz czy nie powoduje większych kosztów pracy pompy. Ok rozumiem, muszę to przetrawić, bo u mnie jest jeszcze ten dodatkowy układ z oranżerii, który nie jest spięty z pompą, a tylko z buforem, a tak apropo bufora, czy ktoś z szanownych użytkowników ma w swoim zestawie bufor? Dużo się naczytałem na ten temat tu na forum i ... zdania są podzielone. U mnie bufor pełni rolę sprzęgła hydraulicznego łącząc właśnie układ grzejnikowy z podłogowym i z ogrzewaniem oranżerii. Ale jest jedno ale - bufor to również zasobnik CWU (tzw zbiornik z mamką) i pomimo, że obiegi CO podłączone są dosyć nisko to i tak wychładzają CWU dosyć szybko (u mnie po podgrzaniu CUW do 52 stC i włączeniu cyrkulacji pomimo zaizolowanych rur CWU wychładza się do 40 st C nawet bez użytkowania po ok. 2 - 3 godzinach, a jak cyrkulacja nie chodzi to niewiele dłużej ok 3-4 godziny, a jak jest u was? jak długo utrzymuje temperaturę CWU oryginalny zbiornik wewnętrzny w F1245? Czy pompa jest w stanie nagrzać objętość zbiornika podczas jednego taktu, czy potrzebuje przerwy i znowu się załącza? Pytam, ponieważ był to argument koronny mojego instalatora na zastosowanie zbiornika zewnętrznego, a mówił, że pojemność wężownicy w normalnym zbiorniku jest za mała i niejest w stanie oddać tak szybko ciepła do wody użytkowej i w związku z tym pompa taktuje - ładuje ciepło na kilka razy - czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 04.12.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Mój zbiornik utrzymuje temperaturę przez kilka dni. Poprzedniej zimy gdy jeszcze nie mieszkałem i CWU praktycznie nie była zużywana, a była produkowana to do obniżenia temp w zbiorniku z 46 do 40 potrzeba było 5 dni. Oczywiście cyrkulacja nie działała.Jeśli chodzi o podniesienie temperatury z 40 do 46 stopni to zajmuje to pompie jakieś 10-12 minut. Pompa wykonuje to podczas jednego "taktu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 04.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Mój zbiornik utrzymuje temperaturę przez kilka dni. Poprzedniej zimy gdy jeszcze nie mieszkałem i CWU praktycznie nie była zużywana, a była produkowana to do obniżenia temp w zbiorniku z 46 do 40 potrzeba było 5 dni. Oczywiście cyrkulacja nie działała. Jeśli chodzi o podniesienie temperatury z 40 do 46 stopni to zajmuje to pompie jakieś 10-12 minut. Pompa wykonuje to podczas jednego "taktu". Dzięki za odpowiedź. Czy tak też jest u innych? Chyba będę musiał pomyślecz nad zmianą u siebie, tylko jeszcze nie wiem jak wyrzucić bufor. DiunaWO mam jeszcze jedno pytanko, czy masz dodatkowe pompki obiegowe GZ, czy pompka zintegrowana z PC daje radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 04.12.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 mam dodatkową pompkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 10.12.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 mam dodatkową pompkę A jak masz podłączoną tą drugą pompkę? Czy jest to podłączenie szeregowe czy równoległe? Bo jak rozumiem jedna pompka to ta z pokładu pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 10.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A jak realizujecie grzanie w taniej taryfie, pytam użytkowników zwłaszcza pomp ze starszymi sterownikami Nibe F1140? Za pomocą funkcji w menu czas, czy przy pomocy czujnika pokojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 10.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A jak masz podłączoną tą drugą pompkę? Czy jest to podłączenie szeregowe czy równoległe? Bo jak rozumiem jedna pompka to ta z pokładu pompy ciepła. Wpięta jest szeregowo, ma też podpięty na wejście bypass z powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 11.12.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Mam model 1245 8KW.Jaką macie temperaturę w czasie pracy pompy (po paru minutach - już po ustabilizowaniu się paramentrów) w okienku 22/27 w punkcie "gorący gaz"?U mnie jest ok 53-54 stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 11.12.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Wpięta jest szeregowo, ma też podpięty na wejście bypass z powrotu.To znaczy, że mieszasz tą wodę zanim idzie w podłogówkę???? Po co ten bypass? tam jest zawór kulowy - sam ustawiasz ten zawór? U mie jest bufor i zawór trójdrogowy z termolregulatorem - w zależności od ustaweń przymyka lub otwiera podmieszanie powrotu - ale jest cały czas zamknięty - woda z bufora 100%. Czy tą pompką dodatkową wspomagasz górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zawór kulowy, sam go ustawiam. Tzn instalator ustawił tak otwarty na 50% i tak zostało. Regulować nim można deltę GZ. Czy to dobre rozwiązanie czy złe tego nie wiem. Ja nie mam bufora. Dodatkowa pompka jest na całą instalację (góra + dół). Mam położone ponad 2200 mb rurek i pompka zainstalowana w PCi nie dałaby rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Czy ja dobrze zroumialem, ze masz jakis "mieszacz" w instalacji zrobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Dobrze zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 A po ch..... cholere? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.12.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 [ATTACH=CONFIG]153832[/ATTACH] Wpięta jest szeregowo, ma też podpięty na wejście bypass z powrotu. Jeśli górna rura z dodatkową obiegówką jest wyjściem z PC do instalacji, a dolna rura jest powrotem z instalacji do PC, to ten zawór łączy wyjście z wejściem PC! Chciałbym przeczytać, że jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli górna rura z dodatkową obiegówką jest wyjściem z PC do instalacji, a dolna rura jest powrotem z instalacji do PC, to ten zawór łączy wyjście z wejściem PC! Chciałbym przeczytać, że jest inaczej. Heheh....Jesli tak jest faktycznie, to ciekawi mnie jak to ( po wytrzezwieniu oczywiscie) zargumentuje instalator, ktory to wykonal. PS. Jak sobie teraz obrocilem laptopa, zeby fotke dokladniej obejrzec, to jest nikla szansa, ze on ten "bypass" zrobil po to, zeby jakos zrownowazyc prace obiegowek, jesli 2 sa wpiete w szereg na GZ. Innego wytlumaczenia nie widze, ale do tego sa chyba odpowiednie zawory "roznicowe". Czy sie myle? Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 11.12.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zawór kulowy, sam go ustawiam. Tzn instalator ustawił tak otwarty na 50% i tak zostało. Regulować nim można deltę GZ. Czy to dobre rozwiązanie czy złe tego nie wiem. Ja nie mam bufora. Dodatkowa pompka jest na całą instalację (góra + dół). Mam położone ponad 2200 mb rurek i pompka zainstalowana w PCi nie dałaby rady. Dzięki za info. U mnie w zasadze też są dwie pompy - jedna z pokładu PC podaje wodę do bufora Druga Wilo Star RS 25/4 podaje wodę z bufora na CO - ja mam 2000 mb podłogówki podane na trzy rozdzielacze (góra - 2 rozdzielacze 7 i 5 obwodów, dół 8 obwodów) wszystkie zasilane rurami PEX 25 mm, obiegi otwarte na maxa - poza dwoma, które celowo przykręciłem, bo było w dwóch pomieszczeniach za gorąco. Jak patrzę na deltę podłogówki, która wynosi 5,3 st C na 3-im biegu, to zastanawiam się, czy potrzebuję mocniejszej pompy? Z drugiej strony bufor zasilany z pompy ma zawsze wyższe temperatury zasilania i powrotu, niż temperatura zasilania i powrotu podłogówki (następuje mieszanie wewnątrz bufora, dla przykładu: T zasilania wyjście z PC - 31,2 T powrotu wejście do PC - 25,6 T zailania podłogówki wyjście z bufora - 29,5 T powrotu wejście do bufora - 24,1 Pomiary po 1 h pracy pompy. Wiem, że najlepiej byłoby ominąć bufor i puścić wodę CO bezpośrednio w podłogę, ale mam tak zrobiony układ, że z bufora poprzez wężownice grzeje się również glikol na potrzeby ogrzewania oranżerii i tu zaczynają się schody. Potrzebaby zastosować jakiś wymiennik płytowy, dodatkowy rozdzielacz żeby spiąć te dwa układy, poza tym obawiam się, że wtedy sama pompa z pokładu PC nie "uciągnie" takiego układu, a łączenie pomp w szereg wydaje mi się troszkę bez sensowne. Co wy na to, czy warto może zainwestować w mocniejszą pompę do podłogówki, czy ten układ zawsze będzie tak upośledzony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 PyxisCzytałem kiedyś o łączeniu szeregowym identycznych (to ważne) pomp obiegowych celem zwiększenia wysokości tłoczenia, ale to w przypadkach uzasadnionych i raczej nie chodziło o małe instalacje domowe. Może któryś z instalatorów rozwinie temat, to dowiemy się czegoś ciekawego. Zastanawiam się, czy w tej PC wydajność obiegówki faktycznie była zbyt mała. Przecież producent nie dobiera obiegówek "na pałę", tylko przelicza dla wymaganego przepływu przy zakładanej sumie oporów skraplacza i instalacji. Może właściciel zna i poda nam deltę GZ podczas pracy układu z jedną (tą w PC) obiegówką pracującą na 3 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 A po ch..... cholere? Nie pamiętam czemu ma służyć ten bypass ale skoro Cię tak to ciekawi to przy najbliższej okazji spytam instalatora. Widocznie do czegoś jest to potrzebne i działa właściwie bo ogrzewanie działa bezproblemowo i nie mam najmniejszych powodów do narzekań. A tak w ogóle to co PANOWIE HYDRAULICY/POMPIARZE macie przeciwko takiemu rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Jeśli górna rura z dodatkową obiegówką jest wyjściem z PC do instalacji, a dolna rura jest powrotem z instalacji do PC, to ten zawór łączy wyjście z wejściem PC! Chciałbym przeczytać, że jest inaczej. Dokładnie jest tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Heheh....Jesli tak jest faktycznie, to ciekawi mnie jak to ( po wytrzezwieniu oczywiscie) zargumentuje instalator, ktory to wykonal. Uważaj Piotruś bo obrażasz firmę która wykonała więcej instalacji niż Ty programów napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts