Pyxis 11.12.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Źle mnie zrozumiałeś. Po zamknięciu zaworu delta jest 5 a temp stoją w miejscu. Wcześniej przy otwartym bypassie miałem deltę bliżej 6o (przy ostatnim odczycie 29,4/23,8 ) Zaraz pójdę sprawdzić jak to wygląda po godzinie pracy. OKI. Licz sie z tym, z epodczas pracy pompy delta tez bedzie delikatnie malala. Nie sa to zuze wartosci, ale o 0,3-0,4*C moze sie zmienic podczas kilkugodzinnego cyklu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Po godzinie pracy temp GZ 29,7/24,9 trochę więc wzrosło zasilanie ale i delta delikatnie spadła. Mi sie wydawalo, ze delta powinna wzrosnac po zamknieciu bypassu, ale jak widac praktyka pokazuje co innego No to teraz wypadalo by jakos skokowo zminic parametry poprzez otworzenie zawory na tym polaczeniu i zanotowac temperatury po paru minutach. Wtedy bedzie wiadomo, jaki on ma wplyw na prace instalacji, bo ja nadal nie rozumiem jego ideii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.12.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 No to teraz wypadalo by jakos skokowo zminic parametry poprzez otworzenie zawory na tym polaczeniu i zanotowac temperatury po paru minutach. Wtedy bedzie wiadomo, jaki on ma wplyw na prace instalacji, bo ja nadal nie rozumiem jego ideii. Dokładnie tak, co dziwne zgadzam się z Pyksisem w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Dokładnie tak, co dziwne zgadzam się z Pyksisem w 100% Moje zdziwnie jest niemniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.12.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Nie wiem do jakiej temperatury doszło zasilanie CO w nocy bo ... spałem. Jedyne co mogę stwierdzić to że pompa zapieprzała całą noc bez przerwy co wcześniej nigdy jej się nie zdarzało, a w domu temp rano była 21,7, zawsze było ponad 22,2. Nie wiem tylko jaka była temp na zewnątrz w nocy no i chyba mocno wiało, a domek stoi w miejscu najlepszym pod budowę wiatraków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 12.12.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Mam prośbę, czy może ktoś sprawdzić w pompie Nibe jaka jest temperatura w czasie pracy pompy (po paru minutach - już po ustabilizowaniu się paramentrów) w okienku 22/27 w punkcie "gorący gaz"? U mnie jest ok 53-54 stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.12.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Mam prośbę, czy może ktoś sprawdzić w pompie Nibe jaka jest temperatura w czasie pracy pompy (po paru minutach - już po ustabilizowaniu się paramentrów) w okienku 22/27 w punkcie "gorący gaz"? U mnie jest ok 53-54 stC. Też mam coś koło tego. Wczoraj po godzinie pracy gaz miał 58 stopni. Jak grzeje się CWU to temp gazu dochodzi do 100 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 12.12.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Też mam coś koło tego. Wczoraj po godzinie pracy gaz miał 58 stopni. Jak grzeje się CWU to temp gazu dochodzi do 100 stopni. Dzięki za odpowiedź! Właśnie gdzieś wyczytałem, że powinno być ok. 100stC a u mnie jest 53 - ale wnioskuję, że jest ok, ponieważ nie grzeję jeszcze CWU - zasobnik nie jest jeszcze zalany a na wyjściu pompy ustawiłem sobie płaską krzywą 24 stC - niezależnie od temp. pogodowej - chcę przed wprowadzką wybadać zależność temp. domu/temp zewn./temp zasilania. Jaką Ty masz temperaturę zasilania przy obecnej pogodzie? Czy też masz niewidoczne ekrany w menu serwisowym pomiędzy 2/27 a 22/27? Da się to jakos odblokować?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.12.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Obecnie temperatura zasilania kręci się koło 30 stopni. Mam ustawioną maksymalną temp. zasilania na 35.Też mam niewidoczne ekrany, ale zdaje mi się że 3 i 4 mam aktywny. Te ekrany aktywują się wraz z podłączeniem do pompy innych urządzeń takich jak wentylacja, basen itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 12.12.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Ok - dzięki! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.12.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Nie wiem do jakiej temperatury doszło zasilanie CO w nocy bo ... spałem. Jedyne co mogę stwierdzić to że pompa zapieprzała całą noc bez przerwy co wcześniej nigdy jej się nie zdarzało, a w domu temp rano była 21,7, zawsze było ponad 22,2. Nie wiem tylko jaka była temp na zewnątrz w nocy no i chyba mocno wiało, a domek stoi w miejscu najlepszym pod budowę wiatraków. U mnie tez dzisiajszej nocy tyrala PCi do samiutkiego rana. Wczesniej tez nigdy tak nie mialem. Moze to faktycznie ten wiatr, bo u mnie tez laka i pizdzi straszliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 14.12.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Minęły trzy noce od zamknięcia bypassa. Pompa pracuje codziennie przez 11 godzin, czyli przez maksymalny czas jaki ma dopuszczony. Temperatura w domu spadła do 21,5. Czy to "zasługa" zamknięcia zaworu? Trudno jednoznacznie wskazać.Sterownik wylicza że temperatura zasilania powinna mieć 35 stopni i wydaje mi się że pompa pracując 9 godzin w nocy ma problem by taką temperaturę osiągnąć a co dopiero by ją przekroczyć by zbić stopniominuty. Wydaje mi się że bypass powodował że pompie łatwiej było osiągnąć wyższe temperatury. Podnosił temperaturę powrotu i dzięki temu wzrastała temperatura zasilania.Wytłumaczcie mi Koledzy co "ZŁEGO" wg Was robił w instalacji ten BYPASS? To że powodował pracę pompy z wyższą temperaturą i przez to niższy COP? Skoro dla założonego komfortu temperatura zasilania powinna być wyższa to chyba dobrze że tak się działo. Nadchodzi ocieplenie więc w przyszłym tygodniu będzie trudno sprawdzić czy tak samo pompa będzie pracowała przy otwartym zaworze. Przez weekend będzie trochę więcej godzin pracy więc powinna podjechać z temperaturą do wymaganych przez żonę 22 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.12.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Wytłumaczcie mi Koledzy co "ZŁEGO" wg Was robił w instalacji ten BYPASS? To że powodował pracę pompy z wyższą temperaturą i przez to niższy COP? Skoro dla założonego komfortu temperatura zasilania powinna być wyższa to chyba dobrze że tak się działo. Po pierwsze i najwazniejsze zmniejszal Ci COP. Sztucznie zawyzal temperature powrotu. To takie troszke oszukiwanie pompy. Jesli mialo by Cie nic nie kosztowac - to jeszcze mozna uznac za dziwactwo, ale jak masz na tym plynac finansowo (nawet delikatnie), to po co? Lepiej zadac "realna" temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 14.12.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Po pierwsze i najwazniejsze zmniejszal Ci COP. Sztucznie zawyzal temperature powrotu. To takie troszke oszukiwanie pompy. Jesli mialo by Cie nic nie kosztowac - to jeszcze mozna uznac za dziwactwo, ale jak masz na tym plynac finansowo (nawet delikatnie), to po co? Lepiej zadac "realna" temperature. To że COP niższy to się zgadza ale jeżeli pompa będzie przez to pracowała krócej to finansowo może się to opłacić. Muszę sprawdzić to przy w miarę jednakowych warunkach atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.12.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 DiunaWOJak spadek sprawności układu może być finansowo opłacalny?Otwarcie bocznika spowoduje spadek przepływu przez podłogówkę i wzrost temperatury na wyjściu skraplacza (część gorącego strumienia powróci).Podłogówka musi dostać wymaganą ilość energii i PC tą energię dostarczy. Ale przy wyższych temperaturach na wyjściu PC, wzrośnie moc pobierana przez sprężarkę, spadnie sprawność układu i Ty za to zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.12.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) To że COP niższy to się zgadza ale jeżeli pompa będzie przez to pracowała krócej to finansowo może się to opłacić. Muszę sprawdzić to przy w miarę jednakowych warunkach atmosferycznych. PCi bierze energie z gruntu, ale to nie znaczy, ze energia sie rodzi z "niczego" Pompa moze faktycznie pracowac krocej i mniej zaplacisz za energie, tylko d...a Ci bedzie marzla BTW: Masz taryfe "weekendowa" u siebie? Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 14.12.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 DiunaWO Jak spadek sprawności układu może być finansowo opłacalny? Otwarcie bocznika spowoduje spadek przepływu przez podłogówkę i wzrost temperatury na wyjściu skraplacza (część gorącego strumienia powróci). Podłogówka musi dostać wymaganą ilość energii i PC tą energię dostarczy. Ale przy wyższych temperaturach na wyjściu PC, wzrośnie moc pobierana przez sprężarkę, spadnie sprawność układu i Ty za to zapłacisz. Co będzie bardziej opłacalne: praca pompy przez 11 godzin z COP 4,5 czy praca pompy przez 8 godzin z COP 4,0? przepływ 45l/minutę wody o temp 30 stopni czy przepływ 40l/minutę wody o temp. 33 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 14.12.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) PCi bierze energie z gruntu, ale to nie znaczy, ze energia sie rodzi z "niczego" Pompa moze faktycznie pracowac krocej i mniej zaplacisz za energie, tylko d...a Ci bedzie marzla BTW: Masz taryfe "weekendowa" u siebie? O to chodzi że przy otwartym zaworze pompa pracowała krócej, a w domu było cieplej. Nie wiem tylko ile mnie to dokładnie kosztowało. Dla porównania czas pracy pompy w analogicznym okresie: 03.12-07.12 czas pacy pompy 36 godz w tym na CWU 5 godzin liczba załączeń 25 temp w domu 21,9-22,3 zawór otwarty 10.12-14.12 czas pacy pompy 44 godz w tym na CWU 4 godzin liczba załączeń 24 temp w domu 21,2-21,6 zawór zamknięty mam weekendową od 2 miesięcy. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez DiunaWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Co będzie bardziej opłacalne: praca pompy przez 11 godzin z COP 4,5 czy praca pompy przez 8 godzin z COP 4,0? przepływ 45l/minutę wody o temp 30 stopni czy przepływ 40l/minutę wody o temp. 33 stopni? Jako uproszczenie zakladam, ze pompa bierze 3kW a COP=SPF Dla przypadku pierwszego "wyprodukowanej" 148,5kWh Dla drugiego 96kWh Co do tych przeplywow, to trzeba znac wartosc o jaka wychladza sie woda, czyli znac temperature powrotu dla obu przypadkow. Rozwazania czytso akademickie IMHO, bo do domu musisz dostarczyc zawsze taka sama ilosc energii. Czy z COP 2 czy 5. Jesli chodzi o pompe ciepla, to dostarczenie ciepla z wyzszym COP zawsze pochlonie mniej energii elektrycznej. Po prostu w tej energii dostarczonej tak czy inaczej do ogrzania domu wiekszy udzial bedzie miala energia pobrana z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.12.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 O to chodzi że przy otwartym zaworze pompa pracowała krócej, a w domu było cieplej. Nie wiem tylko ile mnie to dokładnie kosztowało. Mysle, ze to zludzenie. Ja w oststnich kilku dniach tez zanotowalem dluzszy czas pracy pompy a bypasa nie zamykalem . Chodzi od 3 dni praktycznie cala tania taryfe (11h), a wczesniej moze max 7 czy 8h. W domu caly czas 22*C. Niezmiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts