DiunaWO 16.12.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Dzisiaj odkryłem wpływ tego mojego "nieszczęsnego" bypassa na instalację. W sypialni żonie było za zimno więc poszedłem do szafki sprawdzić czy przypadkiem przepływ w tej nitce nie jest lekko przykręcony. Okazało się że przepływy na wszystkich nitkach mocno spadły po zakręceniu zaworu. Rotometry pokazywały poniżej 1litra. Po odkręceniu zaworu mieszacza przepływy na wszystkich nitkach wzrosły do ponad 1,5 litra.W przyszłym tygodniu ma być u mnie instalator więc wtedy dowiem się więcej jaki miał cel montując ten bypass, ale dzisiaj tak na chłopski rozum to moje wnioski są następujęce. Pompka w PCi jest za słaba i dlatego zamontowano tą dodatkową pompkę, a że jej brakuje wody bo ma większą wydajność to właśnie równoważy sobie przepływ przez ten bypass. I nie jest tak jak sugerujecie że woda z zasilania wraca na powrót, a wręcz odwrotnie, z powrotu część wody idzie na zasilanie by przepływy były odpowiedznie.To tak IMHO.A jak uważają koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 JA to sugerowalem w drugim poscie jako dopisek. Zerknij.Tylko jesli nawet tak faktycznie jest, to w bilansie energetycznym to niczego nie zmienia. Sam "przeplyw" to tylko jeden z parametrow i on sam w sobie nie "zagrzeje". Skoro zasysa wode z powrotu, to pcha Ci w instalacje zimniejsza ciecz. Wiekszy przeplyw, chlodniejszy czynnik. Wyjdzie na jedno, bo sam przeplyw nic nie wygeneruje. Dostarczy tylko tyle , ile naprodukowala Twoja PCi. Jedyna funkcja moze byc (tak jak juz pisalem) "ochrona" tej silniejszej biegowki. Zobaczymy co powie na to Twoj instalator. Niech Ci to wyjasni i uzasadni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 16.12.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 JA to sugerowalem w drugim poscie jako dopisek. Zerknij. Zgadza się, pisałeś o tym. Jeśli więc układ będzie pracował tak jak to opisałem to wówczas ten bypass nie będzie miał wpływu na COP spowoduje jedynie większy przepływ wody, ale nie będzie mi sztucznie podnosił temp. zasilania. Z tego co wyczytałem to przepływy na pętlach powinny mieć wartość około 1,5 l/min skoro pompka zamontowana w PCi tego nie osiągała to powinno się zamontować w jej miejsce mocniejszą pompkę i wyeliminować ten bypass, nie wiem tylko czy jest taka fizyczna możliwość by to zrobić. Przygotowuję się do rozmowy z instalotorem więc wszelkie sugestie są mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Problem moze byc jedynie z gwarancja na pompe ciepla, bo ja bym ta obiegowke z jej wnetrza usunal, a ta na zewnatrza wstawil taka o mocy odpowiedniej dla uzyskania zadanych przez Ciebie przeplywow w podlogowce. Bylo by "po Bozemu", ale nie wiem co na to Nibe Jesli robili takie "akrobacje", to pewnie sprawa trudna do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Problem moze byc jedynie z gwarancja na pompe ciepla, bo ja bym ta obiegowke z jej wnetrza usunal, a ta na zewnatrza wstawil taka o mocy odpowiedniej dla uzyskania zadanych przez Ciebie przeplywow w podlogowce. Ta wewnątrz PC musi zostać bo nie będzie grzania cwu (jest PRZED zaworem 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A nie lepiej puścić to przez sprzęgło albo bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ja unikam sprzęgieł jak ognia, buforów także ZWŁASZCZA przy 100% podłogówki!!! Miki rozumiem Ciebie poniekąd, masz "skrzywienie zawodowe" z kotłów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.12.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ja unikam sprzęgieł jak ognia, buforów także ZWŁASZCZA przy 100% podłogówki!!! Miki rozumiem Ciebie poniekąd, masz "skrzywienie zawodowe" z kotłów.... Nie do końca bo jest na polskim rynku wielu producentów pomp ciepła którzy zalecają bufor na instalacji CO A z tymi kotłami masz rację trochę zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 16.12.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ta wewnątrz PC musi zostać bo nie będzie grzania cwu (jest PRZED zaworem 3d. Czyli jak byś to rozwiązał w moim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ta wewnątrz PC musi zostać bo nie będzie grzania cwu (jest PRZED zaworem 3d. Aaaaa, tego nie przewidzialem No to tylko zostaje podmienic ja na wieksza, a ta druga zewnetrzna wywalic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Aaaaa, tego nie przewidzialem No to tylko zostaje podmienic ja na wieksza, a ta druga zewnetrzna wywalic. Też nie bardzo. Pompa wbudowana pracuje z różną wydajnością na poszczególne cele, np. na c.w.u. jest krótki obieg i można ustawić np. 70% a na c.o. gdzie tutaj opory większe na 100%. Chyba że wstawimy większą pompę która będzie tam "logicznie" pasowała z taką samą regulacją (PWM) ale cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ale to PWM konieczne jest? Coz sie stanie, jesli na CWU pojdzie duza moc obiegowki. To tylko kilkuprocentowe zuzycie w skali CO, wiec jakies (ewentualne) zaburzenia na tym polu beda na pewno marginalne. Dobra praca CO tutaj chyba jest priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Czyli jak byś to rozwiązał w moim przypadku ? Nie znam tej instalacji więc nie pomogę na odległość. Ale: jak pisałem i inni są podobnego zdania, mieszanie zasilania do powrotu jest szkodliwe dla efektywności instalacji! Po to montujemy PC aby jak najwięcej % wyciągnąć energii z zewnątrz, a jak najmniej % z sieci el. Chyba tak? Ten bajpas u Ciebie to jakiś swoisty rodzaj "protezy" która nie wiadomo czemu i jak ma służyć. Niech się wypowie autor tego dzieła jak dojedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.12.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Nie do końca bo jest na polskim rynku wielu producentów pomp ciepła którzy zalecają bufor na instalacji CO Bo tak jest wygodniej, dzięki temu nie muszą się przejmować resztą instalacji. Czy potrzebny, czy nie wstawiają bufor i jest święty spokój. Instalcja na pewno będzie działać, a klient i tak za to zapłaci. To że przy okazji niepotrzebnie wyda trochę więcej pieniędzy a jego instalacja będzie pracować z trochę mniejszym cop niż by mogła, to tego może nie wiedzieć lub się tym nie przejmować. W ten sposób zmniejszają prawdopodobieństwo popełnienia błędów przez instalatorów w skali wielu instalacji, a tym samym ilość ewentualnych interwencji serwisowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 16.12.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Dzisiaj odkryłem wpływ tego mojego "nieszczęsnego" bypassa na instalację. W sypialni żonie było za zimno więc poszedłem do szafki sprawdzić czy przypadkiem przepływ w tej nitce nie jest lekko przykręcony. Okazało się że przepływy na wszystkich nitkach mocno spadły po zakręceniu zaworu. Rotometry pokazywały poniżej 1litra. Po odkręceniu zaworu mieszacza przepływy na wszystkich nitkach wzrosły do ponad 1,5 litra. W przyszłym tygodniu ma być u mnie instalator więc wtedy dowiem się więcej jaki miał cel montując ten bypass, ale dzisiaj tak na chłopski rozum to moje wnioski są następujęce. Pompka w PCi jest za słaba i dlatego zamontowano tą dodatkową pompkę, a że jej brakuje wody bo ma większą wydajność to właśnie równoważy sobie przepływ przez ten bypass. I nie jest tak jak sugerujecie że woda z zasilania wraca na powrót, a wręcz odwrotnie, z powrotu część wody idzie na zasilanie by przepływy były odpowiedznie. To tak IMHO. A jak uważają koledzy? Wygląda na to, że jednak wydajność tej drugiej jest większa, niż pierwszej. Po otwarciu zaworu powstaną dwa obwody o różnych przepływach. W podłogówce przepływ wzrośnie i delta na niej spadnie. W skraplaczu przepływ spadnie i delta na nim wzrośnie. Sam zawór będzie pracował niczym takie "mikrosprzęgło":D. Temperatury obydwu powrotów będą równe. Temperatura na wyjściu skraplacza będzie wyższa niż temperatura na wejściu podłogówki. Jak Wam się podoba taka teoria? Chyba coś przegapiłem. Jeśli za pierwszą obiegówką jest zawór trójdrożny, to po jego przełączeniu otwiera się jeden obwód, a zamyka drugi? Jeśli tak, to może ten bocznik (będąc częściowo otwartym) ma zapewnić przepływ dla drugiej obiegówki podczas grzania CWU? Obiegówki są raczej sterowane razem? Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNA1976 25.01.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Czy możecie polecić dobrego instalatora PC NIbe z woj mazowieckiego?Co myślicie o firmie pcmklima lub Netmark dom ekologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 26.02.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Hello, może należałoby wznowić ten temat???Mam pytanko, jak pracują wasze pompy - moja zaczęła wpadać w pewien rezonans i nie wiem, czy powinienem się matrwić, czy może to standard w Nibe?Dajcie znać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jeśli masz od jakiegoś czasu Fxx45 i denerwują Cię dźwięki podczas pracy, to powinieneś odwiedzić kogoś kto ma Stiebel Eltron Jeszcze nie słyszałem tej serii Nibe żeby była irytująco głośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 27.02.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jeśli masz od jakiegoś czasu Fxx45 i denerwują Cię dźwięki podczas pracy, to powinieneś odwiedzić kogoś kto ma Stiebel Eltron Jeszcze nie słyszałem tej serii Nibe żeby była irytująco głośna. Dzięki - ten dźwięk nie jest głośny, ani irytujący, natomiast wcześniej go nie było i to mnie troszkę martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts