Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła gruntowe Nibe

Jacek150

Recommended Posts

Szanowni użytkownicy Nibe - jak macie ustawione parametry w waszych pompach - pytam o krzywą grzania i ewentualnie programowanie w celu wykorzystania taniej taryfy. Jak macie ustawione grzanie CWU - jakie macie temperatury CWU w poszczególnych programach i czy stosujecie przegrzewy (do jakiej temperatury i jak często?

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja pompa jest bardzo cicha albo ja jestem głuchy bo stojąc obok nie wiem czy w danym momencie pracuje czy odpoczywa. W tym samym pomieszczeniu mam rekuperator i widocznie praca jego wentylatorów zagłusza pracę pompy.

Prędzej rozpoznam pracę pompy po delikatnych wibracjach obudowy (takie jak przy pracy sprężarki w lodówce) niż po jej "hałasie"

Szanowni użytkownicy Nibe - jak macie ustawione parametry w waszych pompach - pytam o krzywą grzania i ewentualnie programowanie w celu wykorzystania taniej taryfy. Jak macie ustawione grzanie CWU - jakie macie temperatury CWU w poszczególnych programach i czy stosujecie przegrzewy (do jakiej temperatury i jak często?

Krzywa nr 3.

Temperatura w taniej taryfie 22 stopnie w drogiej 19. Ustawione załączenie w taniej 15 minut przed faktycznym czasem II taryfy i tak samo 15 minut wcześniej ustawiona temperatura dla I taryfy by zdążyło zbić stopniominuty..Temperatura w domu waha się pomiędzy 21,8o a 22,3o

W czasie I taryfy mam ustawiony tryb oszczędny dla CWU (39-43o), a w II tryb normalny (43-47). Od dwóch miesięcy wyłączyłem przegrzewy. Wcześniej robiłem je co 2 tygodnie do temp 60 stopni.

Zgadza się, pisałeś o tym.

Jeśli więc układ będzie pracował tak jak to opisałem to wówczas ten bypass nie będzie miał wpływu na COP spowoduje jedynie większy przepływ wody, ale nie będzie mi sztucznie podnosił temp. zasilania.

Z tego co wyczytałem to przepływy na pętlach powinny mieć wartość około 1,5 l/min skoro pompka zamontowana w PCi tego nie osiągała to powinno się zamontować w jej miejsce mocniejszą pompkę i wyeliminować ten bypass, nie wiem tylko czy jest taka fizyczna możliwość by to zrobić.

Przygotowuję się do rozmowy z instalotorem więc wszelkie sugestie są mile widziane.

Mam pytanko - jak tam sprawa bypasu???

Mam pytanko - jak tam sprawa bypasu???

Nie widziałem się jeszcze osobiście z instalatorem. Przez telefon wyjaśnił że jest to potrzebne aby dodać dodatkową mocniejszą pompkę i obiecał mi to konkretnie wyjaśnić kiedy się spotkamy.

Jak na razie system działa i jestem zadowolony z osiąganych wyników. W domu mam ciepło za jakieś 7 zł dziennie i to jest dla mnie najważniejsze.

Nie widziałem się jeszcze osobiście z instalatorem. Przez telefon wyjaśnił że jest to potrzebne aby dodać dodatkową mocniejszą pompkę i obiecał mi to konkretnie wyjaśnić kiedy się spotkamy.

Jak na razie system działa i jestem zadowolony z osiąganych wyników. W domu mam ciepło za jakieś 7 zł dziennie i to jest dla mnie najważniejsze.

OK tylko pytam z ciekawości, bo u mnie malutka pompka na podłogówkę, pomimo to delta w okolicach 5 st, więc myślę, czy większa pompka może pomóc.

• 7 months później...

Odgrzeję trochę temat.

Od kilku dni mam zainstalowaną pompę Nibe F1245 8kW. Dom 130m^2, tynki zrobione w czerwcu, podłogi wylane w sierpniu.

Po uruchomieniu pompy poprosiłem instalatora o włączenie programu wygrzewania podłóg (standardowy, nic nie zmieniane).

Mam zainstalowany podlicznik dwutaryfowy. Po 2 dniach grzania temp na RMU40 była 12stopni, ilość załączeń pompy 75.

3 dnia włączyłem harmonogram aby pompa pracowała w 2 taryfie. Następnego dnia było 97 uruchomień, temp 18 stopni i ok 80kWh z obu taryf.

Wg programu osuszania podłóg, przez pierwsze 2 dni miało być 20 stopni, później 30, później 40 i miało spadać do 30 i zatrzymać się na 20.

Wydaje mi się, że chyba instalator niezbyt dobrze skonfigurował mi pompę, coś za dużo tych uruchomień i za niska temperatura.

Co myślicie?

• 2 months później...

Stopniominuty (Degree Minutes DM) to jeden z ważniejszych parametrów pracy pomp Nibe. Jest to kompromis pomiędzy stabilną temperaturą, a ilością włączeń i wyłączeń sprężarki. Stosowany jest właśnie w pompach Nibe.

To nic innego jak licznik, który co minutę sumuje różnicę miedzy temperaturą zasilania, a temperaturą zadaną.

Załóżmy, że sprężarka nie pracuje i zadana temp. Tset to 40 stopni a ty masz na zasilaniu Tflow 35.

Czyli różnica Tflow i Tset wynosi 35 - 40 = -5

I po pierwszej minucie wartość DM wyniesie -5

Po kolejnej minucie, o ile woda nie wystygnie i dalej masz zasilanie 35 - wartość DM wyniesie -10

Jak instalacja będzie stygła, to co minutę do DM zostanie dodana kolejna wartość, nieco większa.

Jak wartość DM osiągnie jedno z ustawień DM (start, u ciebie -120) to włączy się sprężarka i będzie pracowała tak długo aż DM osiągnie wartość stopu (np. 0, +60, +100)

Są jeszcze wartości DM, które odpowiadają za włączenie się ogrzewacza dodatkowego (kocioł np.) lub poszczególnych stopni grzałki backup.

Zazwyczaj warto trzymać się ustawień, które producent zaleca dla danej wielkości i rodzaju pompy.

Czasem trzeba je skorygować w oparciu o własny algorytm pracy, np. druga taryfa czy sterownik pokojowy lub programy czasowe.

Skonsultuj wartości z instalatorem.

pzdr.

Tak z pozycji laika, to malo intuicyjny ten parametr. Takie "symulowanie" histerezy z dodatkowymi warunkami.

To proste do wykonania sterowanie ale upierdliwe do zmuszenia pompy do pracy tylko w tanim prądzie ;) Oczywiście, oprócz sztywnej blokady załączenia.

To dobrze działa z buforem, jeśli podłogówka wpięta bezpośrednio na wyjściu PC i z jakichś powodów delta podłogówki duża, wtedy mamy ogromną ilość załączeń, co widać w wypowiedziach użytkowników na przykład.

To proste do wykonania sterowanie ale upierdliwe do zmuszenia pompy do pracy tylko w tanim prądzie ;) Oczywiście, oprócz sztywnej blokady załączenia.

To dobrze działa z buforem, jeśli podłogówka wpięta bezpośrednio na wyjściu PC i z jakichś powodów delta podłogówki duża, wtedy mamy ogromną ilość załączeń, co widać w wypowiedziach użytkowników na przykład.

Ne rozumiem dlaczego twierdzisz że jest to upierdliwe?

U mnie pompa grzeje tylko w II taryfie i nie mam sztywnej blokady załączeń. Wystarczy ustawić w czasie drogiej taryfy trochę niższą temperaturę pokojową i wszystko działa ok.

Ne rozumiem dlaczego twierdzisz że jest to upierdliwe?

U mnie pompa grzeje tylko w II taryfie i nie mam sztywnej blokady załączeń. Wystarczy ustawić w czasie drogiej taryfy trochę niższą temperaturę pokojową i wszystko działa ok.

OK. A z ciekawości, ile masz załączeń sprężarki od początku i ile na dobę? I jak wypada liczba załączeń na całkowity czas pracy sprężarki?