DiunaWO 11.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Pyxis Zastanawiam się, czy w tej PC wydajność obiegówki faktycznie była zbyt mała. Przecież producent nie dobiera obiegówek "na pałę", tylko przelicza dla wymaganego przepływu przy zakładanej sumie oporów skraplacza i instalacji. Może właściciel zna i poda nam deltę GZ podczas pracy układu z jedną (tą w PC) obiegówką pracującą na 3 biegu. Instalator dobierał pompki wg obliczeń. Co prawda zainstalował dodatkową pompkę "na próbę" mniejszą niż powinien, ale okazało się że daje radę i ta słabsza już pozostała. Nie mogę odłączyć tej dodatkowej pompki jest wpięta do PCi. Regulacja pompki w PCi jest płynna (0-100%)i obecnie pracuje na 100%, a ta dodatkowa na 3 biegu. Delta GZ 5-6 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Uważaj Piotruś bo obrażasz firmę która wykonała więcej instalacji niż Ty programów napisałeś. Ja im nei zmniejszam liczby wykonanych instalacji, ale jakos to mi na super profi rozwiazanie nie wyglada, stad moje anse;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Delta GZ 5-6 stopni. Tylko zastanawiam sie teraz jak na ta delte pracuje ten bypass. Zakrec dziada na probe i juz Jaka max moc ma pompa obiegowa GZ zainstalowana w pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Uważaj Piotruś bo obrażasz firmę która wykonała więcej instalacji niż Ty programów napisałeś. No to w takim razie współczuję tym klientom jeśli tak samo "uszczęśliwili" tę całą wcześniejszą resztę. Diuna, to co masz to jakaś radosna twórczość specjalisty od kotłów bo do pompy ciepła taki bajpas to niedźwiedzia przysługa. Pięknie obniża Ci COP pompy ciepła i Ty za te wynalazki magika płacisz wyższe rachunki. Tyle w temacie podmieszania powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.12.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Tylko zastanawiam sie teraz jak na ta delte pracuje ten bypass. Zakrec dziada na probe i juz Jaka max moc ma pompa obiegowa GZ zainstalowana w pompie? Na deltę to nijak nie działa, to tylko podnosi temperaturę na jakiej pracuje pompa ciepła. Czyli dupa blada. To trzeba zakręcić na stałe a nie na próbę. A moc pompy niewiele Ci powie, tutaj bardziej użyteczna jest wysokość podnoszenia. Jest tam DUŻA pompa obiegowa i ja jeszcze nie miałem przypadku żeby ta "krowa" gdziekolwiek nie dała sobie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Na deltę to nijak nie działa, to tylko podnosi temperaturę na jakiej pracuje pompa ciepła. Czyli dupa blada. To trzeba zakręcić na stałe a nie na próbę. A moc pompy niewiele Ci powie, tutaj bardziej użyteczna jest wysokość podnoszenia. Jest tam DUŻA pompa obiegowa i ja jeszcze nie miałem przypadku żeby ta "krowa" gdziekolwiek nie dała sobie rady. Czy aby na pewno przy takim podmieszaniu rowniez delta nie spadnie (poprzez podniesienie sztucznie temp powrotu)? Bo ze temp skraplacza bedzie wyzsza, to wiadomo. Co do mocy to chcialem jakos oszacowac przynajmniej, bo kolega Diuna ma sporo petli na rozdzielaczach, wiec opory przeplywu nie powinny byc jakies ekstremalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Tylko zastanawiam sie teraz jak na ta delte pracuje ten bypass. Zakrec dziada na probe i juz Jaka max moc ma pompa obiegowa GZ zainstalowana w pompie? Pompka w PCi ma moc od 7 do 67 W a ta dodatkowa na III biegu około 80. Za chwilę zakręce ten bypass to sprawdzę dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Jakie macie moce pompek skoro Wihajster pisze że 67 W to "wielka krowa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Jakie macie moce pompek skoro Wihajster pisze że 67 W to "wielka krowa"? Moja "slonica" ma na III biegu 180W z tego co pamietam. Nie wiem jaka wysokosc podnoszenia. To taki "srebrny" Grundfoss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 11.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Jakie macie moce pompek skoro Wihajster pisze że 67 W to "wielka krowa"? U mnie jest ta sama na pokładzie PC co u Ciebie,ustawiona na 75% -50W (praktycznie brak oporu po stronie bufora) oraz Wilo Star na 3 biegu ma 48W po stronie podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli te 67W to przy Twojej mizernie wygląda. Razem mam 147W. Absolutnie nie twierdzę że mam wykonaną idealnie instalację CO i chętnie wysłucham wszelkich FACHOWYCH porad. Pamiętam że Wihajster już rok temu miał uwagi odnośnie tej dodatkowej pompki ale nie wyjaśnił w czym problem. O 22 wystartowała PCi, po 10 minutach temp zasilania CO miała wartość 29,3 stopnia. Zamknąłem ten bypass i temp spadła do 28,8 niestety po chwili pompa zaczęła grzać CWU i obserwacje się skończyły. Jak się skończy 9 kompania to pójdę popatrzeć na efekty. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez DiunaWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba_i_Wiola 11.12.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ok czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) ok czekamy Żona wylała całą CWU do wanny i jak przed chwilą byłem w kotłowni to pompa ponownie pracowała na rzecz CWU. Tak więc na spostrzeżenia trzeba jeszcze trochę poczekać Edytowane 11 Grudnia 2012 przez DiunaWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.12.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli te 67W to przy Twojej mizernie wygląda. Razem mam 147W. Absolutnie nie twierdzę że mam wykonaną idealnie instalację CO i chętnie wysłucham wszelkich FACHOWYCH porad. Pamiętam że Wihajster już rok temu miał uwagi odnośnie tej dodatkowej pompki ale nie wyjaśnił w czym problem. Sprawdziłem jaką masz pompę GZ: Grundfos UPM 25-70. Elektroniczna w klasie "A" więc porównywanie samej mocy pobieranej z tabliczki dla różnych pomp jest gó... warte. Ta pompa jest spora i powinna wystarczyć dla większości typowych normalnie wykonanych instalacji. Ja naprawdę nie miałem przypadku żeby zwykła "sześćdziesiątka" nie poradziła sobie z przepływem, chociaż wolę dawać np. dwie mniejsze na dwa poziomy osobno z pewnych względów. A TUTAJ jest większa pompa, tak Szwedzi zaprojektowali tę PC aby dała radę nawet w lekko "ciężkich" przypadkach. Wg mnie masz Diuna za duże opory hydrauliczne w wykonanej instalacji że była potrzebna dodatkowa szeregowa pompa. A bajpas do podmieszania to już wg mnie szczyt idiotyzmu. Mam nadzieję że tym razem po roku wyjaśniłem co było z mojej strony nie wyjaśnione. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez wihajster literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Po zamknięciu bypassa delta GZ spadła z 5,6 do 5. Przez 15 minut obserwowałem pracę pompy i temperatura zasilania i powrotu nie drgnęły. 29,4/24,4.Przy najbliższej okazji poproszę instalatora o wyjaśnienie co chciał osiągnąć tym bypassem. Magnolia?! Ciekawi mnie tylko dlaczego Szwedzi montują jednakową pompkę we wszyatkich mocach PCi od 5kW do 12kW. Z drugiej strony można mieć PCi 5kW w domu pasywnym przy 300 m2 jak i w standartowym ze 100m2 podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Przy najbliższej okazji poproszę instalatora o wyjaśnienie co chciał osiągnąć tym bypassem. No to czeka go powazna rozmowa. Zeby tylko w miche nie wylapal za mocno, bo reke masz ciezka BTW: jakim cudem zmiana delty nie wplynela na zadna zmiane temp na we/wy PCI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.12.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Magnolia?! Poprawiłem, czytałem temat o powietrznych i tam też odpowiadałem, pomyliłem nick'i. Ciekawi mnie tylko dlaczego Szwedzi montują jednakową pompkę we wszyatkich mocach PCi od 5kW do 12kW. Z drugiej strony można mieć PCi 5kW w domu pasywnym przy 300 m2 jak i w standartowym ze 100m2 podłogówki. To elektroniczna pompa, ma płynnie regulowaną wydajność więc to bez znaczenia. W mniejszej PC ustawia się mniejszy % wydajności. PS. Nie pamiętam jakie są obiegówki w mniejszych pompach, sprawdziłem tylko tę dwunastkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 No to czeka go powazna rozmowa. Zeby tylko w miche nie wylapal za mocno, bo reke masz ciezka BTW: jakim cudem zmiana delty nie wplynela na zadna zmiane temp na we/wy PCI? Źle mnie zrozumiałeś. Po zamknięciu zaworu delta jest 5 a temp stoją w miejscu. Wcześniej przy otwartym bypassie miałem deltę bliżej 6o (przy ostatnim odczycie 29,4/23,8 ) Zaraz pójdę sprawdzić jak to wygląda po godzinie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 PS. Nie pamiętam jakie są obiegówki w mniejszych pompach, sprawdziłem tylko tę dwunastkę. Ja sobie zadałem trudu i sprawdziłem i we wszystkich jest montowana ta sama pompka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.12.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Po godzinie pracy temp GZ 29,7/24,9 trochę więc wzrosło zasilanie ale i delta delikatnie spadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts