Pyxis 12.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 @Pyxis Masz absolutną rację. Dlatego też w nastawach serwisowych nie grzebią laicy w oparciu o intuicję własną czy sąsiada, który chyba też ma pompę, tylko Ci co się na tym znają A to nstawa serwisowa? Myslalem, ze to jeden z paramterow "eksploatacyjnych". To co kazdy uzytkownik powinien dostosowac do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.01.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 OK. A z ciekawości, ile masz załączeń sprężarki od początku i ile na dobę? I jak wypada liczba załączeń na całkowity czas pracy sprężarki? Łącznie: liczba uruchomień 4310 praca sprężarki 3736 h w tym CWU 592 Średnio na dzień mam 6,8 uruchomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A to nstawa serwisowa? Myslalem, ze to jeden z paramterow "eksploatacyjnych". To co kazdy uzytkownik powinien dostosowac do swoich potrzeb. Jest to ogólnie dostępny parametr eksploatacyjny i głównie ma on wpływ na eliminowanie taktowania pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jest to ogólnie dostępny parametr eksploatacyjny i głównie ma on wpływ na eliminowanie taktowania pompy. No to co mi tu Klarnet z serwisem wyjezdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.01.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Średnio na dzień mam 6,8 uruchomienia. Jak na NIBE i ich rodzaj sterowania to bardzo dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio75k 03.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 1145 nibe, 8kW. Ustawiłem na krzywą 3. Z przesunięciem -2 z racji tego,że na: 13-15 +3 , 22-00 +2, 03-06 +2.W ostatnie mrozy przesunięcie na -1 lub 0Temp. w domu 21*C.Nie wiem czy to optymalne ustawienie, nie mam żadnych podliczników, jak niektórzy koledzy na forum z kosztów ogrzewania pompami,ale z ostatnich prognoz wychodzi że cały dom zużycie prądu na rok to 3600zł. Kuchenka na gaz, jest też w tym woda bo mam swoją studnie . Dom zamieszkały przez 4 osoby, dwie dorosłe i dwójka dzieci. Dom 156m2.Jak kogoś interesuje to mogę podać bliższe dane.Projekt dom w bergeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszEwa 19.02.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Pytanie do posiadaczy NIBE f1245 lub podobnych. Jakie maksymalne temperatury zasilania uzyskiwaliście bez włączania grzałek?Ja jestem na etapie wygrzewania wylewek i temperatura zasilania nie przekracza 35st (na powrocie ok 5st mniej). Zastanawiam się czy to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio75k 20.02.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 nigdy przez cały sezon grzewczy 2013/2014 nie musiałem grzać na 35*Cmaksymalna temp. to ok 30*Cpompa 1145/8kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 09.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Zastanawiam sie nad montazem PC NIbe , w moim regionie koncesjonowanym instalatorem jest Firma SolWar z Gdyni .Czy ktos korzystal z montazu pompy przez tego instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi1967 11.03.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników Nibe 1245Mam kilka pytań odnośnie ustawieńAżeby harmonogram był aktywny to trzeba (po jego ustawieniach) przejść na tryb ręczny czy też będzie to pracowało w automacie?Moja pompa (1245) przez 7 miesięcy pociągnęła - 2720 to liczba uruchomień i 3334 to całkowity czas pracy w tym 418 c.w.uKrzywą mam na 6 oraz -2 na tym małym termometrze w narożnikuc.w.u. na oszczędnystopniominuty po Waszych wpisach przestawiłem na 150 i zmniejszyła się liczba uruchomień jednakże wciąż około 16-18 godzin pracy na dobęCo jeszcze mogę lub muszę zmienić aby poprawić parametryProblemem w czasie trwania zimy okazało się u mnie źródło (2 odwierty głębinowe po 80m) - trochę przymarzałoPrzez całą zimę miałem wejście BT10 w granicach -2,5 natomiast wyjście BT11 to -6Wszystko wskazuje że źródło okrutnie wyziębioneZmniejszyłem obroty pompy dolnego źródła ze standardów (chyba 60%) na 40%Przyznam się tu że wciąż brak ocieplenia zewnętrznego. Mur 30cm Silka, dach ocieplony, fundamenty ocieplone od wewnątrz i z zewnątrz.W tym roku nastąpi zewnętrzna otulinka - 12cm styropianuBędę wdzięczny za sugestiePozdrawiam Edytowane 11 Marca 2014 przez valdi1967 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.03.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Tyle godzin pracy to ja miałem po 30 miesiącach pracy pompy. Parametry masz bardzo kiepskie, w związku z brakiem izolacji ciężko coś powiedzieć, ale DZ to chyba nie działa poprawnie. Jakiej mocy masz pompę?Harmonogram działa w trybie automatycznym. Mi obecnie pompa pracuje 3-4 godziny na dobę. Pompkę zwiększ nawet na 100 % i obserwuj co się dzieje z temperaturą i deltą. Ja mam Dz 5/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi1967 11.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Tyle godzin pracy to ja miałem po 30 miesiącach pracy pompy. Parametry masz bardzo kiepskie, w związku z brakiem izolacji ciężko coś powiedzieć, ale DZ to chyba nie działa poprawnie. Jakiej mocy masz pompę? Harmonogram działa w trybie automatycznym. Mi obecnie pompa pracuje 3-4 godziny na dobę. Pompkę zwiększ nawet na 100 % i obserwuj co się dzieje z temperaturą i deltą. Ja mam Dz 5/1 Witam Dzięki za odpowiedź Niestety instalator zostawił mnie ze standardowymi ustawieniami więc zanim sie spostrzegłem, że nabija mi mocno licznik i okrutnie wychładza źródło przyszła zima i nie chciałem zbytnio testować na wariata. Moja PC to 8KW (141m2 dom) Zgłaszałem instalatorowi (firma) ażeby odpowietrzyli źródło - zrobili, jednakże nic się nie zmieniło niestety. Na pewno głównym winowajcą jest brak ocieplenia domu (w trakcie), dalej testy i ustawienia, izolacja poziomych dojść do budynku, czy coś ominąłem? Zmniejszyłem obroty dolnego źródła mając nadzieję na zwiększenie czasu na ogrzanie z ziemi. Zmieniło się odrobinkę ale i różnica się powiększyła pomiędzy wejściem i wyjściem - ale to chyba dobry znak. Myślę, że zbyt szybki przepływ czynnika pogorszy zasilanie bo będzie brak czasu na reakcję i wymianę. Jest jeszcze coś co podejrzewam odnośnie wychładzania źródła - zbyt płytko są rury od odwiertów do budynku. Zauważyłem że jak jest ciepło na dworze to i cieplejsze zasilanie jest natomiast wieczorem jak spadała temperatura to i źródło momentalnie spadało do -2 Chcę dokopać się do rur i dobrze je zaizolować na tych odcinkach aby cały urobek z odwiertów nie uciekał na poziomie. Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie to jestem bardzo zainteresowany. Jeszcze mam pytanie odnośnie ustawień - standardowo czas wyliczeń jest 24h - ja miałem duuuże poślizgi więc zmieniłem na 12h Te poślizgi objawiały się tym, że w dzień miałem za gorąco (24-25 C) a w nocy temperatura spadała. Przy 12h jest stabilnie. Jakie czasy wyliczeń Wy macie na swoich pompach Pozdrawiam Edytowane 27 Marca 2014 przez valdi1967 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio75k 12.03.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam.PC 1145 8kW.Moja pompa jest ustawiona na 100 stopniominut.W okresie grzewczym pracowała i jeszcze pracuje ok. 5-6godz/dobę.Dz - najniższa temperatura jaka wystąpiła to 2,1C* - delta na 3C*Nie jestem w stanie podać odczytów godzin bo pracuje w delegacji, ale w piątek postaram się uzupełnić dane. Dz wymiennik poziomy 600m / 5 pętli po 120 - jedna jakby lekko mniejsze przepływy od pozostałych.Na chwilę obecną myślę że jest ok. To mój pierwszy sezon. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.03.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Co masz na myśli pisząc o czasie wyliczeń?Jedyne co mi przychodzi do głowy to średnia temperatura na zewnątrz. Nie ma to jednak żadnego wpływu na parametry i czas grzania. Na podstawie tego parametru sterownik jedynie przechodzi w tryb zimowy (ogrzewanie) lub letni. Ustawienie 12 h jest bardzo nieodpowiednie. Minimum to 24 h można jedynie wydłużać ten okres. Może i te płytkie dobiegi mają jakiś wpływ ale na pewno nie tak dłuży jak przypuszczasz. Słońce nie podniesie temp o 1 stopień ( a tym bardziej więcej) na głębokości 60 cm przez kilka godzin świecenia.Grzać w domu do 24 stopi przy braku izolacji ścian to wg mnie zabójstwo dla pompy i DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi1967 12.03.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Co masz na myśli pisząc o czasie wyliczeń? Jedyne co mi przychodzi do głowy to średnia temperatura na zewnątrz. Nie ma to jednak żadnego wpływu na parametry i czas grzania. Na podstawie tego parametru sterownik jedynie przechodzi w tryb zimowy (ogrzewanie) lub letni. Ustawienie 12 h jest bardzo nieodpowiednie. Minimum to 24 h można jedynie wydłużać ten okres. Może i te płytkie dobiegi mają jakiś wpływ ale na pewno nie tak dłuży jak przypuszczasz. Słońce nie podniesie temp o 1 stopień ( a tym bardziej więcej) na głębokości 60 cm przez kilka godzin świecenia. Grzać w domu do 24 stopi przy braku izolacji ścian to wg mnie zabójstwo dla pompy i DZ. Dzięki za pomoc i sugestie Nie miałem szans na zrobienie izolacji do zeszłej zimy - stąd właśnie to co jest - w tym roku bez problemu będzie to zrobione więc są szanse na lepsze warunki 12h ustawiłem ponieważ były duże bezwładności - grzanie nie w tym czasie co powinno być (cieplejsze dni) jednakże chłodniejsze noce były zimne jakby bez grzania. Dopiero zmiana na 12 dała stabilizację. Faktycznie te 24 stopnie to wskazywał termometr "dogrzewany" przez niedaleki telewizor (jak się później okazało pomiar temperatury w kilku miejscach był niższy o 2 stopnie). Możesz dokładniej wytłumaczyć działania stopniominut - jakie faktycznie mają wpływ na czas pracy i liczbę uruchomień. Jak to ma się w praktyce. Będę wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 13.03.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Za mała liczba stopniominut - taktowanie Za duża liczba stopniominut - skoki temperatur Przykładzik: Liczba stopniominut dla załaczenia sprężarki -60 Dla wyłączenia 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio75k 14.03.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Moją PC ustawili monterzy na -100 załączenie i 0- wyłączenie wydaje się być ok. Ale widzę że chyba wszyscy macie lub sugerujecie ustawienie na -150 i 0. Może ktoś rozwinąć temat.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 14.03.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Tutaj nie ma jednej recepty. Za dużo parametrów wpływa na pracę pompy.Przeczytaj sobie opis stopniominut z poprzedniej stronyKażdy budynek ma inny bezwład i inaczej reaguje na zmiany temperatury.Każda instalacja jest inna - jeden ma 100% siłowników, inny 30% a jeszcze inny wcale.Ktoś ma bufor, a ktoś nie ma.Jest też różna wielkość mocy pompy do obciążenia szczytowego. Inaczej jak ktoś ma przewymiarowaną pompę, (w temperaturach 0-5 stopni jest ona wtedy ze 3x za duża) a inaczej jak ma niedowymiarowaną. Tam nie ma modulacji mocy pompy, więc można sterować tylko jej włączanie/wyłączaniem.Jeśli ktoś stosuje termostat pokojowy to on również ma wpływ na pracę pompy bo w nastawach określa się jego stopień kompensacji czyli wpływ na zasilanie w zależności od temperatury w pokoju i nastawy. Np. by utrzymać stabilną temperaturę możesz ustawić wyższą kompensację i zmniejszyć DM, ale kosztem startów kompresora.I na koniec - jak ktoś chce korzystać z drugiej taryfy, to musi w niej przegrzać podłogę, więc zależy mu by pompa stale pracowała.Zawsze możesz też zrzucić na pendrive logi z pracy pompy. Jak wrzucisz to do arkusza to można ciekawe wykresy zrobić i wyciągnąć jakieś wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi1967 27.03.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Kilkanaście dni analizowania i przemyśleń i sprawa się wyjaśniłaZnaleźliśmy zdjęcia gdzie "fachowcy" od odwiertów umieścili rurę od odwiertu do budynku (2x około6m) dosłownie pod 30cm warstwą ziemiTe kilka metrów podczas zimy potrafi okrutnie zdjąć temperaturę uzyskaną z ziemi - gdzie walka tu jest dosłownie o każdy stopieńWięc sprawa do poprawki - w zasadzie powinno to być przynajmniej 80cm pod powierzchniąJeżeli wszyscy fachowcy w Polsce pozostali tacy to ja wysiadam. Wygląda, że szpece wyjechali a bandy idiotów i cwaniaczków zostali i próbują budować ten kraj.Będę musiał podkopać ile się da i delikatnie położyć orurowanie aby osiągnąć przynajmniej minimum 80-100cm pod ziemią te ruryZ nowym sezonem grzewczym dam znać co się zmieniło.Pozdrawiam wszystkich użytkowników PC nibe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 28.03.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Zastanawiam sie nad montazem PC NIbe , w moim regionie koncesjonowanym instalatorem jest Firma SolWar z Gdyni . Czy ktos korzystal z montazu pompy przez tego instalatora? My będziemy dopiero korzystać. W kwietniu zaczynają nam robić odwierty. Rozmawiałam z kilkoma osobami , u których robił Solwar - wszyscy byli zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts