gruby220 01.05.2014 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Cormac jak wrazenie po odwiertach robionych przez Solwar? Czy masz juz cos wiecej zrobione czy tylko odwierty? My jestesmy na dobrej drodze do wspolpracy z tym wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 02.05.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Cormac jak wrazenie po odwiertach robionych przez Solwar? Czy masz juz cos wiecej zrobione czy tylko odwierty? My jestesmy na dobrej drodze do wspolpracy z tym wykonawca. Na razie mamy same odwierty i wrażenia są bardzo pozytywne. Ekipa od wiertnicy bardzo profesjonalna, miła i grzeczna. Nawet nasi ludzie od SSO byli nimi zachwyceni. Solwar będzie nam też kładł instalacje wod-kan i chyba odkurzacz, no i przy okazji pompy robimy klimakonwektory, ale to za jakiś czas. Musimy zamknąć budynek. Na razie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 03.05.2014 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Na razie mamy same odwierty i wrażenia są bardzo pozytywne. Ekipa od wiertnicy bardzo profesjonalna, miła i grzeczna. Nawet nasi ludzie od SSO byli nimi zachwyceni. Solwar będzie nam też kładł instalacje wod-kan i chyba odkurzacz, no i przy okazji pompy robimy klimakonwektory, ale to za jakiś czas. Musimy zamknąć budynek. Na razie polecam No co sie ciesze ze wszystko dobrze z tym wykonawca ,my tez zastanawiamy sie nad wykonaniem przez Solwar instalacji wod kan oraz odkurzacza centralnego. U mnie odwierty za miesiac najszybciej wiec bede sledzil temat jak tam wasza wspolpraca z Solwar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaap 03.01.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Stopniominuty (Degree Minutes DM) to jeden z ważniejszych parametrów pracy pomp Nibe. Jest to kompromis pomiędzy stabilną temperaturą, a ilością włączeń i wyłączeń sprężarki. Stosowany jest właśnie w pompach Nibe. To nic innego jak licznik, który co minutę sumuje różnicę miedzy temperaturą zasilania, a temperaturą zadaną. Załóżmy, że sprężarka nie pracuje i zadana temp. Tset to 40 stopni a ty masz na zasilaniu Tflow 35. Czyli różnica Tflow i Tset wynosi 35 - 40 = -5 I po pierwszej minucie wartość DM wyniesie -5 Po kolejnej minucie, o ile woda nie wystygnie i dalej masz zasilanie 35 - wartość DM wyniesie -10 Jak instalacja będzie stygła, to co minutę do DM zostanie dodana kolejna wartość, nieco większa. Jak wartość DM osiągnie jedno z ustawień DM (start, u ciebie -120) to włączy się sprężarka i będzie pracowała tak długo aż DM osiągnie wartość stopu (np. 0, +60, +100) Są jeszcze wartości DM, które odpowiadają za włączenie się ogrzewacza dodatkowego (kocioł np.) lub poszczególnych stopni grzałki backup. Zazwyczaj warto trzymać się ustawień, które producent zaleca dla danej wielkości i rodzaju pompy. Czasem trzeba je skorygować w oparciu o własny algorytm pracy, np. druga taryfa czy sterownik pokojowy lub programy czasowe. Skonsultuj wartości z instalatorem. pzdr. Bardzo fajne wyjaśnienie. Szkoda że ani instrukcja użytkownia ani instalatora nie podaje tej definicji. Tylko jedno pytanie: Gdzie ustawia się wartość stopu spreżarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.01.2016 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Bardzo fajne wyjaśnienie. Szkoda że ani instrukcja użytkownia ani instalatora nie podaje tej definicji. Tylko jedno pytanie: Gdzie ustawia się wartość stopu spreżarki? Wydaje mi się, że czas zacząć czytać ze zrozumieniem. Wszystko jest podane. Ale nie każdy zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaap 13.01.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Problemów ze zrozumiemiem raczej nie ma. Chodzi jedynie o doprecyzowanie czy parametr jaki clarnet określa jako 'wartość stopu' to ustawienie nazwane w urządzeniu jako 'różn. między dod. stopn' z góry dziekuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaap 27.01.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Zacząłem zrzucać logi na flash i okazuję się że sprężarka wyłącza się kiedy DM osiąga 0. Choć parametr 'różn. między dod. stopn' ma ustawioną (przez instalatora) wartość 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 14.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam, prosze o pomoc w ustawieniu f1245 menu 4,9,2 czas obliczenia średniej temperatury mam ustawiona 12godz czy lepiej wydłużyć czas np na 24?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaap 07.03.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Myślę że dobrze byłoby coś zasymulować biorąc pod uwagę deltę temperatur i fakt że może ona być różna w różnych porach roku. Pewnie dałoby się zacząć 'na piechotę' ale jakiś prosty model matematyczny dałby pełny obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rychubw 06.11.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Zacząłem zrzucać logi na flash i okazuję się że sprężarka wyłącza się kiedy DM osiąga 0. Choć parametr 'różn. między dod. stopn' ma ustawioną (przez instalatora) wartość 100. Warunek stopu w menu serwis "maks. różn. sprężarki" "Jeśli obliczona temperatura zasilania przekracza zasilanie obliczone za pomocą wartości zadanej, wartość stopniominut zostaje ustawiona na 0. Sprężarka w pompie ciepła wyłącza się, kiedy jest tylko zapotrzebowanie na ogrzewanie." Sprawdzam to, bo sprezarka wylaczala mi sie przy -120 do -160 stopniominut (globalnie mam -400 na sprezarce) i mysle ze to wlasnie warunek stopu, ktory przedwczesnie wylaczal mi sprezarke i ustawial stopniominuty na 0. Generalnie tlumaczenie podrecznikow Nibe jest (moim zdaniem) slabe. "If the current supply temperature exceeds the calculated flow with set value, the degree minute value is set to 0. The compressor in the heat pump stops when there is only a heating demand" W tym kontekscie "set value" to wlasnie "maks. różn. sprężarki" a nie wartosc zadana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 14.11.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam, mam pytanie działania stopniominut ustawione -500 pompa powinna załączyć grzanie po przekroczeniu wartości ale tego nie robi przy -400 działa wszystko jest załączenie i następuje grzanie czy ktoś ma jakąś sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 10.11.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 WitamJestem nowym użytkownikiem pompy NIBE, czytam instrukcję i jest tam napisane: Jeśli w systemie grzewczym jest zasobnik c.w.u., on również posiada zawórbezpieczeństwa, który co pewien czas upuszcza wodę po korzystaniu zciepłej wody. Dzieje się tak, ponieważ zimna woda, która wpływa do zasobnikac.w.u. w miejsce ciepłej wody, rozszerza się po podgrzaniu, powodującwzrost ciśnienia i otwarcie zaworu bezpieczeństwa. Dlatego wylotrury przelewowej zaworu bezpieczeństwa nigdy nie powinien być zablokowany.Działanie zaworu bezpieczeństwa należy regularnie sprawdzać. Na rurociągudoprowadzającym zimną wodę do podgrzewacza CWU znajdujesię zawór bezpieczeństwa. Kontrolę przeprowadza się następująco:1. Otwórz zawór, ostrożnie kręcąc pokrętłem w lewo.2. Sprawdź, czy przez zawór przepływa woda.3. Zamknij zawór, puszczając go. Jeśli puszczony zawór nie zamknie sięautomatycznie, obróć go lekko w lewo. Może ktoś mi pokazać na zdjęciu jak ten zawór wygląda? chciałbym tę wyżej opisana kontrole przeprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 11.11.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Wydaje mi się że w mojej instalacji nie mam takiego zaworu, ja mam naczynie przeponowe na drodze wody z wodociągu do zasobnika i to ono kompensuje skoki ciśnienia. Ma też zegar na którym mogę sprawdzić ciśnienie w sieci.k Edytowane 11 Listopada 2017 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patarek 09.12.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Witam. Pompa ciepła F1226. Pytanie dotyczące podgrzewacza pomocniczego. W ustawieniach standardowych podgrzewacz pomocniczy ma się załączać przy 5 stopniach. Czy to tak ma być? Chciałbym dodać zdjęcie ale nie wiek jak to się robi na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts